Illustratie van:

Fordson Dexta - "Schurend" geluid uit achteras

Hallo. Als ik rij dan hoo rik bij beide achterwielen een licht schurend geluid alsof iets droog loopt. Gisteravond een achterwiel eraf gehaald met de remvoering in de hoop dat het de remschoenen zijn die aanlopen. zie foto. Dat was ook wel enigszins het geval maar niet voldoende om het hele geluid te verklaren. Ik kan geen noemenswaardige speling op het achterwiel constateren met de hand. De naaf met de wielbouten kan ik met moeite met de hand rondkrijgen (ik weet niet of dit normaal is?) en hoor dan weer het geluid waar het om gaat, alleen wel zachter. Voordat ik verder ga met demonteren..... heeft iemand een idee waar ik het zou moeten zoeken? Er zitten vlgs mij ook nergens smeernippels voor de lagers. Worden die van binnenuit gesmeerd met olie uit de achterbrug? De remvoeringen waren wat vettig dus wellicht moeten de keerringen ook vervangen worden.
Hartelijke groet en vast bedankt voor jullie input.

Deel dit topic

Reacties

Fordje61
Hier de achternaaf

(klik om te vergroten)

duitshuisje
@Fordje61 Theoretisch kan het ook zooi zijn in je banden (roest/water). Heb je hem net of deed ie het eerst niet?
Fordje61
De achteras

(klik om te vergroten)

boegie
Dat de as moeizaam draait met de hand kan wel kloppen, komt door de overbrenging van de tandwielen
+1
Fordje61
@boegie Tja, dat is eigenlijk wel logisch inderdaad. Had ik zelf kunnen/ moeten bedenken 😄 .........
+1
Hanjelle
Klinkt als drooglopende lagers
Fordje61
@Hanjelle Ja dat denk/ hoop ik ook. maar hoe kan ik ze smeren of moet de hele boel uit elkaar en moeten ze vervangen worden? Dat hoop ik dan weer niet....
jammermaarhelaas
@Fordje61

Heb je topictekst niet gelezen, maar smeren van de lagers in de achteras doe je door er voldoende olie van de juiste soort in te doen. Zit opzij van het centrale huis van de achteras wel ergens een boutje met een vierkante kop (bij mijn weten 3/8"), als de tractor op een vlakke ondergrond staat en hier loopt olie uit, dan zit er genoeg in. Bijvullen kan bovenop de as, grote dop, opzij onder/achter de stoel. Dit niveauboutje zit ongeveer een handbreedte hoger dan de treeplank.
Fordje61
@jammermaarhelaas Dit weekend even voor de zekerheid het peil nogeens gechecked, maar het zit (ruim) boven het door jou aangegeven boutje. (kan er eigenlijk ook teveel olie inztten?)
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @Fordje61:
kan er eigenlijk ook teveel olie inztten?

Bij mijn weten mag er wel wat meer in dan het peil. een liter of 5 extra zal geen problemen opleveren, is alleen onnodig als je niet stelselmatig met externe hydrauliek werkt waar ook veel olie voor nodig is.
Zelf vul ik de achterbruggen bij Ford en Fordson met niveauplug altijd eerst tot de plug, dan even starten en hef omhoog, en eventuele voorlader ook omhoog, motor uit en dan bijvullen tot ie weer aan de niveauplug is.
Fordje61
@jammermaarhelaas Ik heb inderdaad een voorlader en achterhef en als er niet voldoende (lees : "te veel") olie in zit dan kan ik ze niet tegelijk gebruiken
jammermaarhelaas
@Fordje61

Dan wordt het denk ik tijd dat je hem bijvult 😉
bas101
Wielen tegen opgedroogd modder binnenkant spatbord?
Fordje61
@bas101 Zou hebben gekund maar alles is schoon.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Dexta ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!