Vers gras voeren

Ik ga vanaf volgende werk proberen om overdag vers gras aan de koeien te voeren en nachts weidenNou ben ik nieuwsgierig wat jullie systeem hierin is. Duidelijk lijkt mij om later op de dag het gras op te halen vanwege kwaliteit maar wil graag vroeg op de dag voeren.. Meerdere malen per dag gras ophalen is daar ook ervaring mee?behalve dat het meer werk is?

Deel dit topic

Reacties

+1
de Haas
Hoe verser het gras hoe beter ze het vreten. Wordt zomaar warm, daarom kun je beter een keer vaker rijden
+1
grös
@de Haas
Hangt er vanaf, hier geen messen in de wagen, en geen verdeelwalsen, dat scheelt, maar wel een rotor, balken is nog beter. Ook kort gras als je meer moet stampen om 'm vol te krijgen gaat het veel sneller broeien.
En met warm weer gras gemaait in de brandende zon broeit sneller, normaal gesproken voer 's avonds gras en dan blijft het wel lang genoeg fris voor 1x daags. 's Ochtends kan er nog dauw in zitten, en verder je moet de buienradar in de gaten houden, liever voor de bui maaien of paar uur er na anders word het ook een gesmeer op het voerpad. Verder het melkt hier super en weinig gezeur, alleen de laatste paar weken volledig op kuil overgeschakeld..
Jean-PierreK
Zo vers mogelijk en zo weinig mogelijk snijden ook niet mengen met ander voer.
+1
bio boer
@Jean-PierreK toch heb ik er graag messen in heb er 19 messen in zitten weinig last van broei voer het alleen in de nacht 7 uur er voor dan gaan ze er uit laaste beetje voor de ochtend 8 uur is het op gaan ze er weer uit als ze nacht binnen zijn gewoon voor de hele nacht
ricardo
@bio boer voer jij ook maïs bij als bio boer? vers gras zonder maïs vond ik niet veel waard
bio boer
@ricardo toevallig 200 ton half jaar gevoerd om ruwvoer tekort op zich goed bevallen door het verse gras heen was niet echt succes bleef het gras minder lang fris op het leest had ik er ook wat broei in anders nooit mais bodem en grond is niet helemaal geschikt voor mais als ik op lichtere grond zat had ik het zekker geprobeerd voer wel 1.5kg mais meel
bio boer
@bio boer maismeel of snij mais is even duur per kg ds bio
komelker 2
Dag en nacht weiden.
+2
Jack Rijlaarsdam
Allemaal open deuren: zo vers mogelijk voeren is het mooiste, maar arbeidsplanning is ook een dingetje. Hier dag en nacht weiden en voer tijdens het melken vers gras bij. 's Avonds gooi ik meestal alvast een wagen gras voor de volgende ochtend in de voergoot. Een enkele keer kom ik daar niet aan toe en haal ik 's ochtends voor het melken een wagen. Ik zie geen verschil in opname. Ook geen broei door de relatief dunne laag gras in de goot. Laat het niet in de wagen zitten, dan komt de stoom er wel uit. Dat zal met flinke hopen gras op de voergang ook zo zijn. Moraal: vaar niet op de adviezen van een ander, maar probeer het gewoon zelf uit.
de Haas
@Jack Rijlaarsdam Als arbeid de beperkende factor is bij stalvoeren kan je er beter niet aan beginnen. Het project staat of valt bij wat voor kwaliteit gras je voert. Als je het goed in de vingers hebt betaalt het zich wel uit.
casev
@Jack Rijlaarsdam als je ze dag en nacht buiten heb, waarom dan op stal ook nog gras?? Ben je echt zo bang dat ze even 2 uurtjes niks vreten??
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @casev:
waarom dan op stal ook nog gras?

We melken nu 170 koeien op 50 ha huiskavel. Daar gaat 6,5 ha bollenverhuur vanaf, 4 ha is daardoor onbereikbaar met de koeien en nog paar ha onder de pinken. Blijft kleine 40 ha beweidbaar over. Wil je tussendoor ook nog eens schoon maaien, dan zet ik de boel niet rond zonder bijvoeren. Verder zijn koeien gemaksdieren en is dit net de mcdonalds, er gaat zo snel een kg ds extra in, met bijbehorende productie.
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
50 ha huiskavel.

potverdikke, dan zou ik ze ook dag en nacht buiten doen.
Hertog Jan
Bij normaal weer is 1x per 12uur vers gras halen voldoende. Maar bij warm weer/hitte haal ik ook graag een keer extra, ietsje meer werk maar de opname is dan ook beduidend beter. En vooral als je s ochtends vroeg maait (als het gras nog nat is) is een keer vaker halen aan te raden.

Vorig jaar liepen de koeien bij mij nog niet buiten, en haalde ik op de warme dagen soms vijf keer per dag gras, opname bleef hierdoor goed.
Maarja alles hangt bij dit systeem af van de kwaliteit gras die je maait.
de hoef
Quote Reactie van @Hertog Jan:
soms vijf keer per dag gras,

heb je zoveel tijd over half uur per vracht is niks
Hertog Jan
@de hoef bij 30graden beperk ik me tot melken en voeren.😅
+8
de hoef
Quote Reactie van @Hertog Jan:
f bij 30graden beperk i

boven de 20 graden pakken wij hertog jan
+2
j h p
@de hoef Een graad of 7 is lekkerder. 🍺
ricardo
@Hertog Jan Jaren vers gras gevoerd met koel weer 1 keer per dag gewoon over de mais draaien smorgens gaat prima warm weer 2 keer per dag wel direct wagen leegdraaien
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @ricardo:
Jaren vers gras gevoerd

Nu niet meer? Jij was er zo heilig van overtuigd dat stalvoerders de best presterende bedrijven waren.
+1
ricardo
@Jack Rijlaarsdam Denk ik nog steeds maar spelen ook andere factoren mee na verhuizing is alles wat veranderd maar das te lang om hier te vertellen dan bel je maar een keer of kom maar langs koffie klaar bier koud is vast gezellig groet Richard
+3
robbies
Interessant topic. Stalvoeren is een mooi concept waar ik ook al een tijdje over nadenk. Laat je het topic staan als je de antwoorden hebt, zodat er wat meer input komt? Schijnt hier namelijk tegenwoordig de trend te zijn dat topicopeners hun topics weghalen als ze hun antwoorden hebben
Maismeel
Zal het laten staan @robbies
weurding
@robbies Die worden ook weg gerelativeerd
demelkboer
Arbeids technisch is het gewoon lastig en je moet een wagen en trekker vrij hebben. Alleen voor stalvieren kun je niet investeren. Dan moet te ook zelf gaan inkuilen
klant
@demelkboer valt mee gebruikte wagens zat te koop voor onder de 20000. beetje gras opladen komt er niks op aan.
robbies
@klant ik heb er hier 1 staan van 3.000. Daar zal het toch ook wel mee lukken? Wat moet dat ding anders doen dan gras opscheppen?
demelkboer
@robbies daar ga jij geen 10 jaar mee stal voeren
T6040
Quote Reactie van @demelkboer:
daar ga jij geen 10 jaar mee stal voeren

en waarom niet? Wij hebben in 1987 een wagen nieuwe gekocht. Eerste vijf jaar volop zomer stalvoedering. volle wagen per dag lang seizoen. Ook 20 jaar mee gekuild. laatste 10 jaar een maand of 4 a 5 per jaar iedere dag een half tot driekwart wagen. wagen kan nog wel tien jaar mee. wagen wel ieder jaar schoonspuiten en wekelijks even met de vetspuit langst de 10 belangrijkste vetnippels.
ricardo
@klant ligt eraan voor 80 of 180 koeien
Noorderling
Quote Reactie van @klant:
beetje gras opladen komt er niks op aan.

Daar slijten ze juist het hardste van. Elke dag gras sappen door de pickup heen worden de curvebanen niet beter van. Zonder curvebaan raapt het vers gras niet zo makkelijk op doordat de tanden minder stekend staan. Dus dat is het ook nog niet helemaal. Nu valt het dit jaar en afgelopen jaar wel mee, er zijn ook jaren bij dat het water uit de wagen zeikt, zegt niets over de opname, maar de machines worden er niet beter van.
klant
@Noorderling gras moet je droog opladen die paar keer dat het nat is kun je op 1 hand tellen.
Noorderling
@klant
Als je het stalvoeren goed uit wilt buiten moet je in april beginnen tot eind oktober. Daar zitten een hoop dagen tussen dat het niet droogt en je alleen van de dauw al flink nat gras hebt of snachts een buitje wat nog in het gras hangt.
Als het niet regent wordt het nooit weer nat, en als het nat is wordt het nooit weer droog..
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Daar slijten ze juist het hardste van. Elke dag gras sappen door de pickup heen worden de curvebanen niet beter van. Zonder curvebaan raapt het vers gras niet zo makkelijk op doordat de tanden minder stekend staan. Dus dat is het ook nog niet helemaal. Nu valt het dit jaar en afgelopen jaar wel mee, er zijn ook jaren bij dat het water uit de wagen zeikt, zegt niets over de opname, maar de machines worden er niet beter van.

als je 20.000 euro wil uitgeven aan een opraapwagen voor stalvoeren, dan zou ik meteen zo'n wagen uit Ierland laten komen waar de maaier voor de opraapwagen zit en het gras in tussentijd de grond niet raakt.
klant
@robbies denk dat die meer dan het dubbele kost
bio boer
@robbies ben niet zo kapot van die dingen te smalle maaier kan geen messen in de invoer voer ook wel eens wat langer gras de ladewagens gaan langer mee dan een fond maaier maai ook nog zelf voor kuil dat is denk ik ook wel wat een reden dat die dingen hier niet zo snel gaan meeste boeren hebben al frond maaier zal wel wat per regio verschillen
+2
Elvis
@robbies of eventueel 20000 in je zak houden en de koeien het zelf laten ophalen
robbies
@Elvis moet je verkaveling wel toestaan
Elvis
@robbies das ook zo
van Ittersum
Weiden en stal voeren gaan best samen maar vaak ook niet. Dan zal er een andere constante ruwvoerder bij moeten. Als het regent is het nat en rijk aan eiwit , haalt en de koe en de boer naar mijn idee te veel van op.
Anders factoren zoals kavelligging kunnen sws een rol spelen. Hier zal volgende week ook door de droogte en de muizen de voertrein uit de schuur gehaald worden. Wegens te weinig goed aanbod van weidegras, de goede kuilbalen naar het einde loopt en de laatste meters mais in zicht is. Planning en de wens van de gedachte maar wat aanpassen
Tobber
Hoop getob dat voeren, dat is het. Niet aan beginnen
van Ittersum
@Tobber niet alle omstandigheden zijn hetzelfde. Soms moet je wel
Tobber
@van Ittersum welke omstandigheden dwingen je te stalvoeren?
Tobber
@van Ittersum als je er voor zorgt dat je voorraad iets ruimer is hoef je al dat getob niet op je hals te halen.
van Ittersum
@Tobber bedankt voor de tip. Maar alle buien gaan om ons heen en de muizen doen de rest. Ter illustratie, een voorbeeld: 4 hac, 2e snede, 8 baal. Nog meer tips?
Tobber
@van Ittersum van triest bellen. Als er niks groeit om in te kuilen wat valt er dan te maaien om te stalvoeren?
huske
@Tobber v.d grift bellen, veel voor weinig. Je melk krijgt ook nog een lekker smaakje
van Ittersum
@Tobber doorgeschoten gras. Schoonmaaien en wachten op...
sjuu
@van Ittersum Kuilgras gebrek? Er is zat in Noord-Holland, alleen de prijs zal omhoog moeten.
casejxu
@sjuu waarom moet de prijs omhoog?

Heb eventueel nog 3e snee 15ha over idd
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @casejxu:
3e snee 15ha over

Kom maar aan en vraag maar geld, past me wel.
casejxu
@Jack Rijlaarsdam word vervolgd
bio boer
@Tobber harstike makklijk je rijd rondje leegt hem in de stal en kaar ben je in 15 min zijn de koeien gevoerd als er wat knap sneedje staat als je ook nog andere dingen er bij wil voeren is het wel gedoe hier alleen wagen vers geas voor het hek
Tobber
@bio boer dat maaien stelt allemaal niet zoveel voor maar er steeds voor zorgen dat je een mooie snede heb is een boel meer werk. Zorg je hier niet voor dan is het niks. Bezint eer ge begint!
huske
@bio boer tobber bedoelt dat als de muizen alles tot een woestijn maken, waar wil je dan stalvoeren.

15 minuten?? Maak er maar half uur tot drie kwartier van dat een wagen gras halen kost gemiddeld
van Ittersum
@huske idd, dagtaak
van Ittersum

(klik om te vergroten)

Tropenrooster voor de 🐄 , binnen vreten, buiten stappen
+3
pietjepuk
@van Ittersum Dacht dat het daar kurk droog was bij jullie. Waar haal je dan zulk mooi gras vandaan?
+1
van Ittersum
@pietjepuk op foto's lijken sommige vrouwen ook mooier🤣. Dit gras is twee keer bevloeid met water en vorig jaar ingezaaid. Kurkdroog is het nog steeds en na dit perceel heb ik toch wel een probleem. Voor weiden als mede het maaien. Het wordt straks een verhaal van: alles er maar af en opnieuw alles onder water zetten om een frisse start te maken.
George
@pietjepuk
Hier is gras droger als een zak Croky, ik heb gemaaid en direct geharkt en laten persen. 5 balen per ha. Het stond verdroogd op stam. Beregenen van gras laat ik voor wat het is en concentreer me op akkergewassen. Ik heb voer genoeg voor het jongvee. Vorig jaar was dat anders en zat ik krap in het voer.
+1
Erco
@George ook al zo'n 6gooier dus
Arum
😀
+1
van Ittersum
@Arum meeuwen met nu obesitas hebben hun werk ook goed gedaan.
+2
Elvis
@van Ittersum zulk gras heb ik al 8 weken niet gezien
van Ittersum
@Elvis oeps, geen hulpfonds voor mij dus
JappieJo
Vers gras op stal is prachtig, maar vindt het icm weiden maar lastig.
Opraapkar hoeft heel niet duur te wezen. Heb 10 jaar gedraaid met een oude krone turbo 2900 van toen 20 jaar koste toen 1250 eur. 1 maal de pickup gebroken, was voor 50 eur weer gefixt, en een paar hydro slangen.
Vorig jaar verkocht omdat die te klein werd. Nu een pottinger van dik 20 jaar oud met 8 wiel tandem, koste 4 maal de krone.
Frits1
@JappieJo Vers gras op stal is prachtig, maar vindt het icm weiden maar lastig.

Hier ook wel een poosje gedaan en inderdaad de dames raken er snel aangewend en vinden het wel makkelijk dat het gras naar de stal komt, en weiden dan niet meer.
huske
Ben blij dat ik de wagen van het voorjaar naar het mechanisatiebedrijf heb gebracht en niet meer heb opgehaald. Boel werk en land rij je spoor aan spoor vast. Nu 1x in de 5 a 6 weken de hele boerderij aan de bult en minder kosten
grös
@huske
Goed brede banden eronder, en een lege wagen weegt niet veel, als je gaat inkuilen moet je ook een paar keer het land over, maaien (schudden) harken oprapen of een trekker die naast hakselaar rijd. En je moet de bult nog aanrijden en later weer uitkuilen, zand er op, zand er af, met stalvoeren rij je het direct voor de koeien.
En met stalvoedering verdeel je het werk over het hele seizoen, als je geen frontmaaier hebt zou ik er niet aan beginnen.
Noorderling
Quote Reactie van @grös:
als je geen frontmaaier hebt zou ik er niet aan beginnen.

Die koop je ook zo gebruikt op de hoek van de straat, kosten niet veel. Fronthef+pto wordt duurder.
JappieJo
@Noorderling ouwe pz van 2.70 heb je voor 1000 aanhangen
+1
grös
@JappieJo
Heb 5 jaar terug een nieuwe PZ van 3.20 gekocht, weegt 540kg, super vitesse van 30 jaar oud had ik al, onderhoud stelt niks voor, een keer nieuwe aandrijfkettingen en alle pickup tanden. Wel bredere wielen onder gezet, nieuwe BKT met velg heb je ook rond de 300 euro.
van Ittersum
@grös geef even een telefoonnummer van die adres, Met velg moest ik het dubbele aan 500 mm breed
grös
@van Ittersum
Mussche staphorst
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
die adres

Vorige herfst een opraapkar gekocht bij LMBW, voor €1200,- zaten er vier nieuwe banden 500/50/17 op nieuwe velg onder.
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam theoretisch zou je denken wat is dan de waarde wat boven die wielen hangt. Maar verder baas!
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
theoretisch zou je denken wat is dan de waarde wat boven die wielen hangt

Erg cryptisch ditmaal. De waarde boven de wielen is de aankoopprijs minus de €1200 voor de bandenwissel. Wat wil je nu precies zeggen?
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam heel eenvoudig, jullie kunnen kennelijk heel scherp inkopen of er wordt door uw leverancier met cijfers geschoven(wagen-onderstel) dat het lijkt dat het goedkoop is. Vanuit gaande het eerste, valt hier voor mij nog veel te winnen
+1
JappieJo
@Jack Rijlaarsdam ik las dat de kar 1200 koste met nwe banden. Maar je hebt de kar gekocht met 4 nwe banden a 1200🙈
weurding
@JappieJo 500 55 17 op 6 gaats velg kosten 300 per stuk. Dat klopt helemaal allen je kan het ook anders lezen😃
van Ittersum
@JappieJo ik las het wel goed maar ik twijfelde aan banden met velg voor 300 euro/stuk. Dus of het geld zit in het een of het geld zit in het ander of de prijs 300 euro klopt gewoon , dat was mijn conclusie over de verschillende prikkers.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
of de prijs 300 euro klopt gewoon

De kar stond me aan, de banden niet. Er staan opraapwagens genoeg onderweg, dus ik bedankte vanwege de banden. Ter plekke werd de bandenhandel gebeld voor een prijsje van nieuwe sloffen. Dat jij je laat nemen door je toeleverancier, daar kunnen wij op het prikkebord niets aan doen. Reageer je maar op een ander af.
pietjepuk
@Jack Rijlaarsdam Dan kun je er nog over redentwisten wat er met de oude banden gedaan is. Waren ze zo slecht dat het geld kosten om af te voeren of konden ze nog verkocht worden voor 100 euro de stuk.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pietjepuk:
Waren ze zo slecht dat het geld kosten om af te voeren

Ga daar maar vanuit. Verder kunnen we hele verhalen op gaan hangen, op niets af. @van Ittersum gaf aan dat hij het dubbele geld moest geven voor 500 mm banden en vroeg om een adres. Dat heeft hij nu. LMBW zit in Witmarsum dus geen taalbarrière, kan hij z'n licht opsteken.
bio boer
@Jack Rijlaarsdam zo zo de wagen helemaal bij hogen huis vandaan
weurding
@van Ittersum www.mussche-staphorst.nl weet niet of ze nog nieuwe banden op velg verhandelen maar waren altijd scherp
grös
@weurding
Ze kopen gewoon een trailer vol, BKT , heb ook 2 gebruikte banden gekregen van LW, losse velg kost 150 ofzo, maar die waren een stuk boller, en dat is ook het probleem met de 15.5 die eronder zaten, snijden ze door de zode als het nat is.
bio boer
@grös zijn die bkt banden wel net zo goed als zelfde maat vredestein band voor de bodem druk of maakt dat niet uit
bio boer
@grös hier 17 jaar met een deutz wagen gehad toen was de in voer toch wel helemaal rot voeren wel 180 koeien er gras mee naast weide gang nu een 2e hans potinger europrofi 50000 gekocht met 8 wielig tandem stel
bio boer
@JappieJo dat is meschien leuk als je het eens wil proberen als je 200 dagen in het jaar vers gras wil voeren aan 100 koeien of meer heb je natuurlijk goed spul nodig
JappieJo
@bio boer klopt, ik had altijd 2 maaiers was er altijd 1 die het deed😅
Vorig jaar nwe vicon schijf gekocht met vijzel, op aanraden van @van Ittersum
Wel mooi maar wil ook wel wat mee wezen...
van Ittersum
@JappieJo vertel dat is mij niet bekend. Ze hebben wel bij de V_snaar naar de vijzel een soort schraper gemonteerd, de poelie liep vol met stof, fabrieksmodificatie. Voor de rest ben ik heel erg benieuwd wat er bij jou aan de hand is
JappieJo
@van Ittersum strookt met maaien bij de gewas platen in de smalste en middelste stand, gooit plukken gras naar buiten, lager plus huis vervangen van de aandrijfas die tussen trekker en poelie zit. Gewasplaten die eruit vallen(wel eigen schuld) dat daar geen kettinkje op zit tegen verliezen.
Dat stroken was makkelijk op te lossen door dieper te maaien aldus vertegenwoordiger. Dat was dus geen oplossing aangezien dat dat niet de bedoeling was.
van Ittersum
@JappieJo weet niet bij wie je hem gekocht hebt maar mijn maaier is even weg geweest omdat stroken maaien alleen bij de eerste maaiers waren en de latere type dat niet meer hadden. Er is een modificatie beschikbaar (geweest) . Of je dealer is onbekend met dit(geen officiële dealer?) of niet bekend met deze modificatie. Anders even rechtstreeks bellen met de fabrikant
bio boer
@JappieJo ik heb kuhn schijf met tromels die het naar binnen draaien ook tevreden mee nu 5 jaar nog niks mee gehad eerst simpele vicon tromel gehad daar wel veel problemen mee gehad hebben ook 140 ha dus wordt ook goed gebruikt
grös
@bio boer
Ik heb ook wel vicon trommel, maar daar kun je best mee maaien, ook als er een gigantisch pak op staat, lagers of lager-huis gaan wel een keer af maar ding heeft hier en bij vorige eigenaar ook al verschrikkelijk veel meegemaakt.
Collega had constant de breekbouten er uit, maar hier de laatste vier jaar niet meer gebeurt, heb nu ook redelijk vlak land.
grös
Quote Reactie van @huske:
minder kosten

Reken me dat eens voor, vergeet ook dat vers gras meer eiwit bevat als ingekuild gras, dus minder eiwit aankopen, het doet het heel goed in de bex/klw.
En vers gras hoef je geen structuur te voeren, koeien doen het veel beter als op kuil, is mijn ervaring.
casejxu
Zijn er hier ook mensen bekend met de combinatie groenvoeren en salmonella? Hebben zelf wel eens ter overbrugging tussen kuilvoer en weidegang in het voorjaar es 2a3 week groen gevoerd. En de jaren dat we dat deden hadden we in de winter altijd wel wat salmonella meldingen. Toevallig laatste 2 jaar geen vers gevoerd en ook geen meldingen??
bio boer
@casejxu niet anders dan met weiden als je besmette mest op het land rijd dan weer stal voert of weid kun je de koeien besmetten of de mest moet lang in de oplag gezeten hebben zo heb ik het altijd begrepen
casejxu
@bio boer maar met weiden hebben we nooit echt last. Dus zeg t maar dan
bio boer
@casejxu dan 8n het voor jaar vers voeren dan pas in de winter salmonella? Ik vermoed gewoon toeval
casejxu
@bio boer Dat moet dan zo zijn! Maar kon zo zijn dat er iemand ervaring mee had
+1
grös
@casejxu
Heb ook een jaar lang salmonella aanwezig gehad, en het was na een jaar ineens verdwenen en we hebben helemaal niets verandert, gewoon bemesten als net als anders, alleen hadden toen veel meer spreeuwen en ganzen en laatste paar jaar niet , en we doen nog steeds stalvoeren, behalve de laatste paar weken dan haha.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
106
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0