Weiland bloter.... waar moet ik aan denken

Ik heb een oude mc cormick (35pk) en een halve bunder grasland waarop paarden lopen. Ca 2 a 3 maal per jaar wil ik dit maaien omdat het gras te bossig of te hoog staat. Het land is heel ruw en ongelijk (met dank aan de paarden). Ik kan dus alleen heel langzaam rijden (anders stuiter ik de trekker af) en de messen van de maaimachine moeten tegen een stootje kunnen.

Ik heb een oudere cyclomaaier maar die verhakselt het gras niet, dus daar heb ik niets aan.

Weet iemand waar ik moet letten als ik er eentje 2e-hands koop. Ben hierin nog zo groen als gras dus weet niet waar ik moet op letten. Denk aan breedte, kwaliteit, type maaier of messen

Deel dit topic

Reacties

+1
Als je wilt verhakselen van het gras mischien nadenken aan een klepelmaaier ?
+1
Fendt926Driver
@jens-vanderpoorten ja maar een cyclomaaier doer de mest wel mooi verspreiden/wegslingeren.
Een weidebloter kun je hoger en lager zetten maar doet de mest niet uuit elkaar en verhakseld niet.
Een klepelmaaier verhakseld alleen bij een lage snelheid anders verplaatst die het ook alleen maar en walst de mest plat door de looprol over de complete breedte
+1
inspecteurfendt
Ik zou ook eerder opteren voor een klepelmaaier
+1
eicher4048driver
Heb je een mooi net onderhouden weide zou ik voor een weidebloter gaan. Hersteld het gras beter van en in aanschaf goedkoper. Zo niet, is het wat ruwer terrein, dan een klepelmaaier nemen met Y-klepels. Grote hamerklepels zijn minder geschikt voor (nat) gras.
Fendt926Driver
@eicher4048driver daar heb je ook een punt.
Bij een cyclomaaier heb je met scherpe messen de snelste her groei
Bij bloter met scherpe messen kun je veel hoger maaien en is het iets minder mooi gemaaid.
En de klepelmaaier beschadigd het gras het meest en zal dus minder snel hergroeien
deutzisthebest
Ik maai zelf regelmatig met zo`n maaier: minitrekkers.nl/suire-stargreen-sg150/
een Suire sg150. Mijn 35 pk deutz kan deze goed baas ook als er lang gewas staat.
De maaier kan goed overweg met ongelijk terrein en slaat het gewas mits je niet te snel rijdt ook aardig kort.
Grootste nadeel tegenover een grotere bloter vind ik het grote enkele mes dat het gras minder mooi verdeelt dan 2 of 3 kleinere messen.
Fordje-3610
Ik maak zelf met een joskin TR-275 C3 achter de Ford 3610. gaat tot nu toe prachtif
Fendt926Driver
@Fordje-3610 mooi dat er bij staat wat een joskin tr 275 rc is...
Een bloter of een klepelmaaier.
Cyclomaaiers heeft joskin volgens mij nooit gemaakt.
En wat maai je er mee en hoe vaak en waarom is deze dan bij jou ideaal
Mdbm
@Fendt926Driver Ik heb ook een Joskin 275 weidebloter en een Berti klepelmaaier. Voor 2 keer per jaar over de ‘schijtbossen’ te gaan kies ik de bloter. Gaat snel, weinig verbruik, mooi resultaat. Vlak voor de winter ga ik met de bloter over alle percelen zodat ze er mooi bijliggen en nog wat extra bemesting hebben. Hoog gras lukt niet goed met een weidebloter. Een 2m weidebloter is zeker breed genoeg voor die kleine trekker.

Voor de kanten van een perceel of houterig onkruid kies ik de klepelmaaier. Je moet wel traag rijden, verbruik ligt een pak hoger, maar hij vermaalt het zeer netjes. Voor die oude 35pk trekker is een 1m20 klepelmaaier voldoende. Hoe breder je gaat, hoe trager je moet rijden.
Fordje-3610
@Fendt926Driver is een bloter. maai wat de schapen niet opeten. en wat brandnetels. en inderdaad wordt het zoals @Mdbm zegt direct bemest
contitour
Ik maai zelf met een oude votex 270 bloter. Maait prima, maar bij ongelijk terein willen de messen de bodem nog wel eens raken, met mijn bloter achter de yanmar van 120 cm heb ik hier geen last van. Kijk dus naar het hoogte verschil in het terrein wat je wilt maaien en stem hier ook de breedte van je bloter op af.
Verder kan ik met de votex prima uit de voeten ook met opschietend populier en meidoorn. Messen scherp, snaren strak genoeg en niet te hard rijden.

mvg Bouke
spotmelker
Omdat paardenweides vaak lang en houterig gras hebben zou ik gewoon de cyclomaaier pakken voor het bossrnmaaien. Deze maaien het netste. Wat ikhoer gedaan hen is er een stel extra steunschotels onder schroeven waardoor hij ca 4 cm hoger maait en niet in de mest slaat. Vervolgens hark ik met de hark op de smalste stand 3 maaizwaden op 1 en dan op de breedste stand weer 2 van die 3 op 1 zwaden bijelkaar zodat er 6 maaizwaden op 1 komen dit hooi il of bij slecht weer de mesthoop op. Zo hou je het schoonste land over.
ElGuapo
Paardewei doe ik met de Perfect bloter Maait alles netjes tot snot maar vraagt wel wat power. 15pk per meter breedte minimaal als je een beetje op wilt schieten.
rdol
Mest uit elkaar slaan hoeft niet...... we geven ze steeds een metertje meer weiland en dat is met een kruiwagen wel mestvrij te houden. Gras op zwad leggen en afvoeren ....... is wellicht goed maar me teveel werk. Verder moet het kniehoog gras aankunnen, want ik verwacht er hooguit 3 tot 5 keer per jaar mee te maaien. Ik lees dat de bloter hier beter in is. Liefst met meerdere messen. Breedte is me nu ook duidelijk. Nu zie ik ze op wielen en op glijsloffen. Want is meer geschikt voor heel ongelijke grond....?

Nou kom ik een miljoen merken tegen. Votex, Joskin, Perfect, Schouten schijnen wel OK te zijn. Verder is het me mistig: delmorino, boxer (zie ik veel), agromet, suire, sicma, knet, morgnieux, stensballe, grs...... zitten daar nog wibra/action-types tussen..... die heb ik liever niet.
eicher4048driver
@rdol Zoals je zegt, Joskin, Votex, Perfect zijn goed. Sicma, del morino en morgnieux is ook degelijke itailaanse makelij. De rest zou ik laten staan. Glijsloffen hebben een groter contactvlak en zijn goed genoeg voor weide uit te maaien Die met verstelbare wielen zijn bvb beter om gras terreinen en parken te maaien.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
15
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0