Illustratie van:

PZ Strela - Strela HS360 zonder dubbel schwadbord (kopen of niet)

Ik ben op zoek naar een schudder en hark in 1 en dan kom je al snel bij een strela uit. Iemand bij mij uit de buurt heeft er 1 te koop en volgens mij is dit een Strela HS360 (kan het overigens niet op het type plaatje vinden). Deze heeft normaal gesproken 2 dubbel schwad borden om rijen hooi te maken. Alleen op deze strela zit maar 1 schwad bord. De verkoper zegt dat ze het altijd met 1 bord hebben gedaan en dat dit prima functioneert, maar ik twijfel er bij.
3 veren zijn kapot, dus die moet ik vervangen. Ik hoor ook dat op zo'n ding tanden zitten. Waar zitten die en hoe kan ik controleren of deze nog goed zijn?

Hij wil €450 voor het ding hebben.
Is het handig met 1 bord en wat vinden jullie van de prijs?

Hieronder wat foto's van de strela
ibb.co/BHhM7Lw/
ibb.co/FXpjHc4/
ibb.co/hmzzCph/
ibb.co/f2V1Lt5/

Deel dit topic

Reacties

Rozema
Zelf ben ik niet zo thuis in deze types maar als ik niet vergis is dit zijafleg met nog een wiersbord die nu lijkt te missen.

Voor mn PZ strela heb ik deze eens uit UK besteld want in Nederland zijn ze niet te betalen. Zoeken op Haybob Deflector geeft aantal resultaten.

ebay.co.uk/itm/…

Voor het werk wat jij wil doen is een strela wat gebruiksvriendelijker misschien. Andere TractorFan’s met ervaringen?
+1
wotan2
Het klopt wel wat de verkoper zegt; Anders dan de strela, maakt de HS 360 ( dat is de machine op de foto) een zwad opzij. Nu staat de machine op harken, de linker rotor staat verder naar achter, en draaien de beide rotoren naar links. Als je de rotoren recht langs elkaar zet, zal door het stangen stelsel de hendel op de rechter rotor, achter de aftakas verzet worden en draaien de rotoren tegen elkaar in, en kun je schudden. De prijs vindt ik niet verkeerd als de machine verder in orde is. Met de tanden bedoelen ze de gele dingen aan de rotor die het gras opnemen.
Edit: ik heb net hier op traktorfan nog even naar PZ HS-360 gezocht. Hier staan 6 foto's op.
Er is schijnbaar toch nog een zwadbord voor achter de linker rotor, zie fotos:tractorfan.nl/machine/pz/…. Als je met niet teveel toeren harkt ga je dit bord niet missen.
Als je op youtube hs 360 strela kijkt zijn er wel filmpjes van!
Piet1960
Zoals Wotan het prima uitlegt, je kan het ontbrekende bord best missen.zeker met hooi. Zal maar wat minder bieden want er zijn nog wel wat tanden en veertjes stuk zo te zien.
tobsie
Bedankt voor de reacties allen. Bedankt voor de uitleg @wotan2 . Ik dacht de de veren de gele dingen waren omdat hier een veer aan zit. Zag al op youtube dit filmpje en dat legt het mooi uit

Er zijn dus 3 tanden kapot. @Piet1960 Hoe zie je dat er ook veertjes kapot zijn, of is dit een verwachting.
Waar moet ik verder nog op letten bij de aanschaf?
Piet1960
@tobsie Ik zie op de foto's dat er tanden (die gele dingen dus) naar beneden blijven staan in ruststand. Dan is of het veertje stuk of even de oliespuit erop zetten. tanden horen in stilstand omhoog te staan tegen de ring. Even opletten met nieuwe tanden opzoeken, volgens mij is er verschil in links en rechts en soort tand. Tanden die wat nauwer en wijder staan.
county854t
Hallo, het missende zwadbord is GEEN verenbord zoals bij n strela maar n dicht plaatstalen exemplaar. Als je n beetje handig bent en er woont n smid vlakbij dan kan je zo`n bord zelf makkelijk maken. Succes
deutzisthebest
Voor die prijs staat er een mooie machine.
Let bij de aanschaf op de speling van de aftakas kruisjes, de lagers van de wielen en vooral op de slijtage van de tandhouders. Dat zijn die dingen waar de tand aan vast zit. Dat kunstof busje kan slecht zijn en de gaten waar die inzit kan ook een hoop speling op zitten. Hoe ovaler die gaten, hoe meer gras de machine heeft gezien.

Dat zwarte zwadbord gebruik je alleen maar met het harken. Er hoort nog een veren zwadbord bij te zitten. Die kan met schudden gebruikt worden om te zorgen dat je het minder in de kant gooit.
Ook met harken kan je hem gebruiken om te voorkomen dat de tanden het gras weer meenemen het zwad uit.
Lang verhaal kort, de zwarte die erbij zit is nodig en de hele kan je missen. Voor optimaal resultaat wel leuk om te hebben.
John104
@deutzisthebest hier zijn de tandhouders opgeknapt.
Overal een plaatje opgelast.

(klik om te vergroten)

+1
deutzisthebest
@John104

Als goed is alleen aan de linkerkant. Dit is ter versteviging omdat tijdens het harken de trommel 2x zoveel gras te verwerken krijgt. Ik bedoel de gaten waar de tandhouder in draait. Die kunnen ovaal zijn.
John104
@deutzisthebest we hebben zowel links als rechts gedaan.
Dit is de stand voor te schudden.
Het andere (binnenste gat) is voor te harken.
Schudden doe je per snede meer als harken, waardoor dat meer slijt. Waar de tandhouder in draait, die zijn bij deze nog goed.
Opgelet de veren van de strela en de hs 360 zijn anders gemonteerd want de tanden van de strela komen helemaal naar boven tegen over de hs 360 maar een 6 cm of 5 ze gaan dan meer in het midden omhoog .voor de rest werkt deze goed met een zwardbord de andere dient meer voor te gebruiken bij schudder voor de rand van de wei te doen
flip1150
Pas op met wat je zegt. Dit is "geen" Strela (of hay bob) maar een HS360. Ze hebben ook andere tanden en de veertjes om de tanden omhoog te houden zijn ook anders.
De machine ziet er voor de rest goed uit alleen het ijzeren bord mist. Dit heb je wel nodig om in het begin langs de kant te schudden en werkt mooier met harken.
Ik heb zelf ook een HS360 maar zal hem voor dat geld nooit weg doen.
@flip1150 tanden zijn hetzelfde ze zijn de veren die anders zijn
En ook kijken of de hendel voor de molen de verstellen van harken naar schudder nog beweegbaar is .
John104
Ook de wielverstelling moet gangbaar zijn. Voor schudden moeten de rotoren iets voorover staan. Voor te harken wat vlakker.
Voor mooi werk, kun je iets variëren met rijsnelheid en aftakastoerental.
540 aftakas is meestal te veel.
Henktractor
Heeft iemand een handleiding of link daar naar toe?

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de PZ Strela ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
17
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0