Moet je een speciale opleiding hebben om bij een loonbedrijf te gaan werken?

Ik zit er over na te denken om als vakantiebaan bij een loonwerker te gaan werken. Ik zit op dit moment in 4 gymnasium en heb trekkers altijd al mooi gevonden. Maar heb je extra opleidingen ( Naast T rijbewijs) nodig om bij een loonwerker te gaan werken?

Deel dit topic

Reacties

+2
walker1
Met 4 gymnasium ben je eigenlijk al veel te slim om bij een loonwerker te gaan werken.
Voor vakantiewerk is T rijbewijs wel genoeg bij de meeste loonwerkers, als je er voor vast gaat werken en een loonwerker doet ook veel grondwerk bij aannemers, dan heb je bv ook vca nodig, ga je gewasbescherming doen, dan een spuitlicentie.
Sideswipe
@walker1 Voor de ervaring wel goed hoor om met je handen te leren werken. Ook al heb je later een sjieke kantoorbaan dan heb je wel meer respect voor ander werk en je kunt beter werkzaamheden inschatten.
+2
mdoornekamp
@Sideswipe nou vooral dat laatste. Veel kantoor lui en uitvoerders staan ver van de praktijk
+7
Sideswipe
@mdoornekamp Ik merk het ook. Heb zelf vakantiewerk en mijn eerste paar werkjaar als koelmonteur gewerkt...Ik ben nu de eerste (en enigste) die roept bij het zien van een planning dat het in de praktijk toch anders werkt.
Mijn vader zei altijd "ga eerst een paar jaar je mouwen maar opstropen en aan de slag" ondanks dat ie ook pushte om HBO te gaan doen.

De meeste mensen kijken te veel "eigen huis en tuin" en daar monteren ze een dakkapel in 15 minuten 😉
+4
Noorderling
Quote Reactie van @walker1:
Met 4 gymnasium ben je eigenlijk al veel te slim om bij een loonwerker te gaan werken.

Wat er van de loonwerkopleiding af komt springen je de tranen bij tijden ook in de ogen.
Wat leert men daar daadwerkelijk? 9/10 kunnen nog niet beredeneren en uiteindelijk uitvoeren hoe je een zaaimachine af draait, hoe je logisch je klus gaat klaren zonder andere in de weg te zitten, zo goed mogelijk resultaat aflevert en op den duur ook nog een beetje opschiet.

Het ziet er allemaal zo makkelijk uit, maar ga maar op pad met een sleepslangset, hakselaar, combine, kraan met GPS, zaaimachine en noem het maar op. Het is meer dan rondjes rijden, en daar zitten vaak wel de jongens met een beetje verstand op.
Ga maar mechatronica, monteur, akkerbouw of wat anders leren, die kennis ben je hard nodig als loonwerker wil je bestaansrecht houden. Als alleen de opleiding loonwerk de boeren van personeel moet voorzien zie ik de toekomst niet heel rooskleurig voor me.
+1
@Noorderling indd bedroevend, het hangt van de stage af of ze wat leren, en daadwerkelijk zelfstandig weggestuurd kunnen worden met iets anders als een frees of dumper akkerbouw of monteur opleiding hebben ze veel meer aan, bij loonwerk leren ze alleen met mes en vork eten 😜
Noorderling
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
bij loonwerk leren ze alleen met mes en vork eten

Haha, je zou het bijna denken. Compleet nutteloze opleiding in mijn ogen.
Stages kun je zelf uitkiezen en kunt gauw genoeg zien of je bij iemand de kans krijgt om wat te leren of niet. En of ze je wat willen leren hangt vaak weer af van je eigen instelling en motivatie als stageloper. Na een dag heb je het al wel door of het wat wordt of niet als stagebieder. Maar uiteindelijk krijgt iedereen wel zn papiertje..
+1
newholland6640
@Noorderling tja, maar leren sleepslangen enz leer je ook niet op school...
+1
@newholland6640 maar een fatsoenlijke afdraaiproef of berekening van kuubs mest per hectare (na hoeveel meter bemesten moet de tank leeg zijn) leren ze ook niet 🙈
Noorderling
@newholland6640
Maar een beetje logisch verstand en gauw kunnen rekenen is wel makkelijk.
Ook met kuub/minuut naar de gewenste rijsnelheid en daarmee gift per hectare haakt men af, hoeveel mest zit er in de slang en hoeveel meter voor het einde moet er al water in de slang.
Daar kun je beter een keer van te voren over nagedacht hebben dan er een grote chaos van maken, want dat is niet zo heel moeilijk om te presteren.
verwijderd
@jammermaarhelaas indd, word gedaan of t dan de moeite niet is, moet vooral veel en groot 🙈
Scheelt dat we bemesten zelf doen, wormpomp versnelling lager en kan zonder idioot hard rijden gewoon 12 kuub doseren
jammermaarhelaas
@ronald-deutz-fahr

Sorry, reactie verwijderd. Ben het met je eens, tegenwoordig zie je zelfs dat men kunstmest maakt met lager N gehalte om kleinere giften te kunnen geven. Wie zijn machines goed afstelt kan het met KAS 27 ook al wel. Heb hier een Vicon pendelstrooier, belangrijkste is schone kunstmest en afsluiten van 1 van de 3 uitstroomopeningen om voldoende doorstroom te houden. Er zijn ook standaard setjes voor, die sluiten er 2 af, fijndoseerset, maar kan die nergens meer te koop vinden heb zelf maar wat gemaakt. Bij andere merken en typen zal er ook wel zoiets mogelijk zijn, de afdraaiproef geeft uitsluitsel.
+1
@jammermaarhelaas waarom reactie verwijdert?🙈
Oh wist niet dat dat bestond, wij hebben een 2 schijfs strooier, en op 18 meter met 12 of 14 km/u heb je gauw genoeg doorstroming, we hebben daar nooit problemen mee ondervonden.. indd schone kunstmest en niet teveel stof helpt ook flink mee 👌🏻
erik9831
Er mag dan wel gezegd worden, ze leren het niet op school... Er zijn er veel die het ook niet willen leren op school!!!

Zelf een half jaar leerkracht geweest in een school. 90% van de leerlingen wil gewoon niet mee in het verhaal. Thuis situaties die rampzalig zijn, menamtaliteit dat verkeerd zit, enz...

School is voor hun 'we verslijten onze broek hier'. Terwijl dat die leerkrachten het wel willen aanleren en in vele gevallen goed bekend zijn met het vak, zijn het echt wel hun dat het probleem is. Ook is het zo, dat ze dan thuis nog gelooft worden ook tegenwoordig en ermee wegkomen.
@erik9831 die 90% en rampzalige thuissituaties is niet op de landbouwschool neem ik aan?
Op de hogere landbouwschool lesstof gehad uit jaren 90, vanuit het boekje leren strooien met de eenschijfscentrivugaalstrooier... tsja..
het idee is leuk, maar wij worden/werden afgerekend als we een bron gebruikten van meer als een jaar oud, dan Begin je vanzelf te gapen bij zulke oude lesstof..
Blij dat ik eraf ben, Inc diploma 😎
hoest
@ronald-deutz-fahr
Wat modern joh wij kregen nog les uit dictaten uit de jaren 80
Als jij dan tien jaar jonger bent dan ik kunnen we ook gewoon concluderen dat ze op school 20 a 30 jaar achterlopen
+1
erik9831
@ronald-deutz-fahr dit was automechanica. Hoe jullie systeem werkt weet ik niet. Wij hebben: Aso, de slimmeriken. Tso, de goede leerlingen. En dan Bso, de leerlingen die wel kunnen maar niet willen.

Ik gaf in Bso les, waarvan 40 leerlingen er eigenlijk 2 zaten met interesse voor de auto. Een 10 leerlingen konden mee als ze echt zouden willen, en de rest was eerder een vogel voor de kat.

Spijtig wel, want ik geloof dat zulke mensen meer kunnen dan ze zelf denken en willen. Ze kunnen meer verdienen dan die mensen die Aso of Tso zouden gedaan hebben.
hoest
@erik9831
Hangt ook van niveau af mbo2 leerlingen hebben wij voor bedankt als stagebieder daanvang heben wij genoeg gehad uit de categorie kan niet wil niet en zal niet
Mbo3 en 4 is al wat beter al hebben wij wel heg idee dat 3 steeds meer naar 2 gaat. En inderdaad de ouders die het bijbaantje van kindlief opzeggen want 5 dagen van 9 tot 3 stage en dan ook nog anderhalf uur per week vakkenvullen is echt veel te veel voor haar hoor.......
+1
caseboy
@hoest zoals jij bescbrijft is het helaas wel ja maar als je naar het mbo gaat ben je al 16 of 17 jaar, toen ik zou oud was werkte ik in de zomervakantie als 5 of 6 dagen per week in de kwekerij. Ik ken er helaas ook van die leeftijd die werken 3 halven dagen in de week bij de supermarkt en dan vinden ze al teveel.
John deere 6620
Maar voor bijvoorbeeld werk in de zomervakantie zoals maaien, schudden, wiersen en persen hebt je toch niet echt opleiding nodig? Kan me voorstellen dat bijvoorbeeld bemesten met sleepslangen en zaaien meer ervaring/scholing nodig hebben dan wiersen. Of heb ik het mis

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
21
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0