Tractor, loader, shovel of quad?

Beste tractorfans,

Als leek op tractorgebied ben ik me aan het oriënteren op iets om te helpen bij werkzaamheden rondom stal/weide (ongeveer 30 paarden). Ik dacht eerst aan een kniklader/miniloader/minishovel, maar na dit forum aardig doorgespit te hebben en ook nog verder het internet afgestruind te hebben, kom ik ook de opties tegen van compact-/minitractor met voorlader, of, de hele andere kant op, een quad met allerlei dingen die erop/eraan kunnen. Die opties lijken goedkoper, dus vandaar dat ik benieuwd ben of dat serieuze opties zijn. Uiteraard ga ik rondkijken en om advies vragen bij dealers/mechanisatiebedrijven, maar misschien hebben jullie ook nog tips, ook zodat ik me niks laat aansmeren.

Waarvoor moet het gebruikt worden? Belangrijkste klussen zijn:
- Grote balen hooi/stro (max. 450 kg) van een stapel pakken en verplaatsen (een quad kan dat uiteraard niet, dan zou ik met kleine baaltjes moeten werken of een losse heftruck of stapelaar o.i.d.)
- Stallen uitmesten (is een mini/compacttractor daarvoor wel handig? een quad helpt hierbij ook niet, hooguit als kruiwagen). Gaat overigens vooral om grote inloopstallen, er zijn maar paar boxen en die worden nauwelijks gebruikt.
- Weide/paddock uitmesten met mestzuiger/mestveger, of, mocht dat in de praktijk toch geen succes zijn, de voorlader of een bak gebruiken als kruiwagen; bak slepen, etc. Maar dit lijkt me bij alle opties wel te kunnen omdat het kwestie is van iets erachter hangen. Wel is het belangrijk dat de wei zo min mogelijk te lijden heeft van het eroverheen rijden (dat wijst dus op een zo licht mogelijk ding, zou ik denken? of ligt het meer aan type banden?)

Wat zouden jullie doen? Wat zijn de voor- en nadelen van een tractortje ten opzichte van een loader-achtig ding? Budget is helaas niet oneindig, het wordt sowieso tweedehands. Het liefst blijf ik zo rond de 10-15k inclusief alle toebehoren, maar kan misschien opgerekt worden naar 20k, als dat echt de moeite waard is.

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Deel dit topic

Reacties

ZetorTwente
Voor stal uitmesten is een bobcat/schranklader erg geschikt, ook balen verzetten kan met zo'n ding. Een minishovel is makkelijker in het gebruik (opstappen, meer zicht en een gewoon stuur etc) daar tegenover is zo'n schranklader veel stabieler lijkt me.
+2
stijn-de-bock
@ZetorTwente nadeel van de schranklader is dat deze nogal wringen,sporen maken een kleine schovel doet dat veel minder.
dennis-bouter
De minishovel is het meest geschikt voor uit mesten en balen stapelen ten opzichten van tractor, je hebt ze ook met een hefinrichting waardoor er ook de werktuigen achter kunnen die achter een minitractor kunnen, zolang het droog weer is kun je met minishovel door de wei en hoe breder de banden hoe beter voor de ondergrond qua sporen rijden
tractorleek
Dennis-bouter, ja, dat was dus ook mijn eerste gedachte, dat het handiger is dan een tractor. Dank je!
Zetor-twente, dank je voor deze tip, daar ga ik eens beter naar kijken. Kunnen die ook bij grote balen die twee of drie hoog gestapeld liggen en kunnen daar ook dingen achter gehangen worden?
stijn-de-bock
Na wat ik lees denk ik ook dat een minischovel,kniklader de beste machine zal zijn of een kleine verrijker maar die zal dan weer te duur zijn.
tractorleek
Stijn-de-bock, thanks, ja tot die conclusie was ik ook gekomen, dat die te duur worden. Ik zat in eerste instantie (door wat topics hier) ook op het spoor van de minishovel of kniklader, beetje afhankelijk van wat zich tweedehands aanbiedt.

Niemand die voor de compact of minitractor met voorlader gaat?
stijn-de-bock
@tractorleek met de voorlader van een minitractor ga je veel minder verzetten dan een kleine schovel en balen stro verplaatsen gaat ook alleen maar lastiger zijn.
tractorleek
@stijn-de-bock kijk, dat is goed om te weten
dennisbouter
@tractorleek ook mesten met een minitractor is verre van ideaal, ik kom zelf bij een springruiter die mest met een shovel met mestklem, kuilbalen met een balen klem en stro met een balen prikker. Grote balen staptelen we 4 of 5 hoog met gemak
+1
tractorleek
@dennisbouter Ja, zo zie ik het op stallen ook het meeste, met minishovel of kniklader.
dennisbouter
@tractorleek minishovel en kniklader is in feite ook gewoon het zelfde bij mijn weten,
mbvaltra
Quote Reactie van @dennisbouter:
springruiter die mest met een shovel

Misschien is een merk en type van die shovel ook belangrijk om te melden. Niet om het merk, maar om de grootte. Dan heeft @tractorleek een idee van de grootte van die shovel. Vooral met balen stapelen wil je niet een te kleine shovel
tractorleek
@dennisbouter o haha

@mbvaltra dat zou inderdaad helemaal mooi zijn! Zal zelf ook eens spieken naar types bij de stallen waar ik kom
dennisbouter
@tractorleek dat is een schaffer 336 dacht ik,
tractorleek
@dennisbouter thanks, goed om te weten
Deutz1455xl
Een minishovel is het meest geschikt maar voor 15k is het moeilijk een goeie mét toebehoren te vinden (balenklem vorkenbord opschepbak lepels misschien een veegmachine). Maar zonder toebehoren kun je daar zeker iets moois voor kopen wat voor lange termijn oplossing biedt
tractorleek
@Deutz1455xl dank je! Ik dacht ook dat 15 kaal wel moet lukken, en voor nog 5(-7) erbij kom ik toch wel een eind qua toebehoren (ook tweedehands) dacht ik
Mdbm
@tractorleek Van alle machines die ik heb kan ik de kniklader het minst missen. Eigenlijk heb ik die 10 jaar te laat gekocht.
+1
tractorleek
@Mdbm dat is duidelijk, het moet dus een kniklader worden!
stijn-de-bock
flip1150
Denk eens aan een Antonio Carraro knik trekker.
Deze kan met een hefmastje veel dingen die een knik shovel ook kan.
Hij kan veder alle dingen die een trekker kan dus de aanbouw werktuigen zijn makkelijk 2e hands te vinden en met een snelheid van 40 km/h ben je snel achter in de wei.
tractorleek
Quote Reactie van @flip1150:
Antonio Carraro knik trekker

Even gegoogeld en dat zijn ook mooie dingetjes, ja. Ik hou die in gedachte, als ze binnen mijn budget te vinden zijn.
Fendt926Driver
@tractorleek met 30 paarden zal er toch ook nog een kleine 10 ha weide zijn?
Dat is veel te groot voor welke minishovel met hef dan ook.
Of zijn de paarden nooit buiten?
En een bak slepen met een minishovel is ook niet direct een succes.
Verder kan mijn minishovel (weidemann 1015dp) door een 1m brede deur en door zijn hydro voor en achteraandrijving knikken tot de voorwielen de achterwielen bijna raken.
Maar balen 3 hoog opstapelen is de max.
Bij een grotere/ zwaardere heb je al snel deuren van 1.4m breed en ruim 2.5m hoog nodig en een ruimte tussen de stallen van 3m om er uberhaupt in te kunnen draaien.
Maar overal is een oplossing voor als je maar blijft doordenken.
tractorleek
@Fendt926Driver Oké, dit is goed om te weten, bedankt.
Mdbm
@tractorleek Het stuk met de 30 paarden heb ik gemist. Dan is het voor mij zeker een kniklader. Ik heb mijn lammerstal zo gemaakt dat ik alle hekjes kan openzetten en er met de kniklader van voor tot achter kan doorrijden met de mestklauw. Op een uurtje is alles uitgemest en nieuw stro erin.

Ik zou op termijn eventueel ook een 50pk compact trekker kopen om de kanten en te klepelen, weideslepen, bloteren,... Afhankelijk van hoeveel grond je hebt natuurlijk.
tractorleek
@Mdbm Op die manier uitmesten is inderdaad mijn idee. En na aanschaf van een kniklader nog even doorsparen voor een compacttrekker ernaast dus, haha.

Dat doet mij eraan denken, hoe veel zou ik maandelijks ongeveer kwijt zijn aan onderhoud/reparatie en diesel voor zo'n ding? Hangt natuurlijk sterk af van mate van gebruik maar misschien valt het te schatten, heb ooit iets gelezen over verbruik van 6,6l/u voor dit soort werkzaamheden
Fendt926Driver
@tractorleek mijn weideman heeft een 3 cyl 26 pk perkins motor die ruim 1.5 week kan op 10 liter diesel.
En dus ruim 1 uur per dag draait
tractorleek
@Fendt926Driver o dat zijn de betere getallen! Dank je
dennisbouter
@Fendt926Driver stro balen van 250/300kg zetten wij 7 hoog weg
Fendt926Driver
@dennisbouter poe.
De 90cm hoog zetten wij maar 6 hoog weg met een 8 tons shovel.
De 70 cm zetten we max 8 hoog weg met de 8 tons ahlmann
Maar het moet kunnen met een minishovel.
Maar hoe mini is jou minishovel dan?
dennisbouter
@Fendt926Driver van mij is hij niet maar volgens mij 2200 kilo. 3 balen op elkaar en die dan op een stapel van 3 zetten maakt 6
+1
T6040
@dennisbouter Hoe krijg je nummer 7 er dan op. 😁 😁
dennisbouter
@T6040 hangt van het gewicht af 4 op 3 of 3 op 4 ze staan echt 7 hoog
flip1150
Ik ga er van uit dat je geen geldboom hebt en niet graag met andermans ellende werkt. Dus kijk uit met gebruikte knik loaders.
tractorleek
@flip1150 ja ik denk dat ik tzt als ik iets op het oog heb hier nog wel om advies kom vragen over waar op te letten
Fendt926Driver
@tractorleek hoeveel ha gond moet je onderhouden en waar ga je dat mee doen?
tractorleek
@Fendt926Driver zo'n 7 ha, dus ze vreten alles op, wat de weide betreft zoek ik vooral handige manier van mest verwijderen, groot onderhoud besteed ik uit.
@flip1150 is dat risico groter als bij trekkers?

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
39
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0