Illustratie van:

Redrock Mestpomp - Grootte slang om te overpompen

Ik heb een mestpomp op de kop getikt om te mixen en overpompen. Vooral dat laatste lijkt me wel, al moet ik nog een paar putten aanpassen.
Hoe dan ook, ik wil een oprolbare slang aanschaffen maar ik zou graag willen horen van mensen met ervaring welke maat ik nodig heb. Ik zat zelf te denken aan een 5 duimer (125 mm) maar als het met 4 duim kan scheelt dat een mooi beetje geld en is ook wat makkelijker te verslepen.
Ik heb 50 meter slang nodig om alle putten te bereiken, mocht dat uitmaken.

Deel dit topic

Reacties

Fendt926Driver
Het ligt er aan hoe snel je wilt overpompen.
Bij een 4 duims moet je het eind van de slang wel vastleggen of het zware deksel erop leggen anders is die slang zo weer uit de put.
Bij 5 duims is de druk bij dezelfde hoeveelheid zeker minder.
Mijn bsa tank heeft achter ook 4 duims en met overppmpen zet ik aan het eind altijd een verloop van 4 naar 6 eind een 6m 6 duims zuigslang om het rustig in de put laten lopen
ricardo
@Fendt926Driver met dikke pomp ook dikke slang anders nog geen capaciteit zou zelf kiezen voor 6 duims
BertK
Relatie diameter slang en opbrengst is kwadratisch, dus 4" (16) tov 5" (25) is anderhalf keer zoveel opbrengst bij gelijke drk met 5"
jent
Heb zelf 100 m3 p.u. pomp met 4"slang. zou zeker 5" nemen hoeft het allemaal niet zo onder druk te staan vooral met wat dikkere mest
Is hier altijd goed gegaan maar je zou maar eens een slang kapot hebben..
+1
cjw73
Gewoon voor 6 duims gaan pomp verweg het snelste. Vernauwen kost altijd capaciteit.
GerbertXL
Ik heb zelf ook een 4 duims slang aan de giertank maar dat ding is 3 of 4 kuub/minuut, deze centrifugaalpomp is 14 kuub. Capaciteit gaat het ook niet om, ik moet hooguit 100 kuub per put verpompen per keer.
cjw73
@GerbertXL met 14 m3 deed k er maar een flinke slang aan anders wordt de druk veel te hoog.
+1
hoest
Gewoon je loonwerker vragen om een stuk oude sleepslang die van ons verkoopt dat ook, 5 duims heeft hij, voor sleepslangen komen er dan teveel zwakke plekken in maar voor overpompen kan dat nog zat
GerbertXL
@hoest aha goed idee.
@houthandel1056 doen jullie dat ook?
Fendt926Driver
@GerbertXL ja en die zwakke plekken knappen bij jou ook het eerst.
En net op een plek waar je het echt niet fijn vindt.
Nu zal sleep slang een 12 bar hebben en jou pomp nog geen 5
hoest
@Fendt926Driver
De zwakke plekken snijden ze eruit. Zijn slangen van paar honderd meter dus als er wat te veel breuk plekken in komen hele slang vervangen en de oude in stukken snijden
+1
houthandel1056
@GerbertXL je moet 5" transportslang hebben, anders is er niet mee te werken. Sleepslang is te stug om met de hand op te rollen en 6" veel te groot
Wij hebben trouwens niks meer liggen aan de zaak
+1
cjw73
@houthandel1056 verkoop je geen 6 duims!!
6 werkt niet anders dan 5 hoor. Gewoon stukken van 15 a 20 meter en er is niets aan de hand. Rol ze zo met de hand op.
houthandel1056
@cjw73 nee hebben we ook bijna niks van liggen, 6" kan wel maar vind dat lood zwaar, en voor de capaciteit met zo'n pompje maakt niet veel uit
+1
Loeideutz
Je hoeft niet de pomp op volle capaciteit te laten draaien. Als je schrik hebt dat de slang het niet aan kan, gewoon wat minder toeren geven. Gaat wel ten koste van capaciteit. Hou er wel rekening mee dat de slang na gebruik niet leeg is. Je kunt ze wel leeg lopen, lees, over de slang lopen om de mest er uit te drukken, maar ook dat is niet 100%.
jasper-santing0
Quote Reactie van @Loeideutz:
. Je kunt ze wel leeg lopen,

@GerbertXL heeft 2 heftrucks, laat je daarmee nu net super de slangen brandschoon kunnen rijden 😬 😄 Wel een beetje netjes neerleggen op vlakke straat zonder scherpe steentjes 🙈
Loeideutz
@jasper-santing0 Dat kan inderdaad heel goed werken.

Wat ik eigenlijk bedoelde te zeggen is het volgende. Topic-opener moet hooguit 100 kuub per keer verpompen. Over een afstand van 50 meter. Per keer pompen heb je best wel wat werk om alles neer te zetten en aan te sluiten. En vooral, zorgen dat je niet overal mest zit te knoeien. Anders heb je weer werk om dat op te ruimen of weg te spuiten. Ook het idee van “een tank water” er door te duwen is leuk, maar extra werk. Is het dan niet simpeler om gewoon met de tank die, hooguit, 100 kuub over te pompen?

Ik heb, toevallig, het laatste jaar een collega een paar maal geholpen met mest overpompen op deze manier. Vandaar ook mijn advies om eventueel het toerental van de tractor wat te verlagen. Hij heeft een haspel op handkracht waar hij nadien de slang op rolt. Makkelijk en weinig gesleep dus weinig kans op schade van de slang.
GerbertXL
@Loeideutz Daar heb je best een goed punt, het zit zo. Ik heb de pomp nodig om een stel putten te kunnen mixen, en bij 1 put heb ik ook een meter of 20 slang nodig om te kunnen mixen. Die laatste doen we al bijna 30 jaar door er dunne stront achterin te pompen en weer op te zuigen aan de andere kant en ik hoop dat proces een beetje makkelijker te maken.
assink
@GerbertXL
Klinkt bekend, wij hebben vorig jaar hiervoor een doda pomp aangeschaft. Wij hebben nu bij beide stallen een dag werk, maar dat maar 1x per jaar. Andere keren krijgen we de boel nu veel makkelijker eruit, we mixen alleen met de pomp, verpompen naar het foliebassin zou ook nog kunnen, maar dit zijn behoorlijke afstanden en doen we vooralsnog gewoon met de vacuumtank.
Todi
@GerbertXL Dodo pomp met spuit kop die 20 meter weer in de put spuit Geen slang nodig.
GerbertXL
@Todi das een goeie pomp als ie om de hoek kan spuiten 👌
+1
Wij hebben ook een centrifugaalpomp, en hebben alles 6 duims. Stukken van 15 meter met een koppeling er tussen. Pompt over 50 meter nog met weinig toeren/druk 150 tot 200 kuub per uur weg. Na de tijd ff een mesttank water erdoor en de slangen koppel je schoon af en rol je zo op. Bevalt ons wel goed.

(klik om te vergroten)

GerbertXL
@MaartenMandemaker echte ervaring, daar heb ik wat aan!
@GerbertXL We doen het wel 35 jaar op deze manier, zijn gewoon stukken persslang 6 duims. 15 meter is ook nog prima te tillen, vaak ff in de bak van het shoveltje gooien en weg leggen. Als we in de put pompen koppelen we de zuigslang van de tank eraan die in de put ligt. Die komt er ook nooit uit.
+1
@GerbertXL Hier zie je het wat beter, zitten nu 3 stukken van 15 meter tussen

(klik om te vergroten)

aukevd
Gewoon 5 duims kiezen. is niet veel durder dan 4 duims en slang heeft minder te lijden en gaat wel weer sneller
+1
dorpsrandhoeve
biggelaarmachines.nl/#assortiment

Kiezen voor agrarisch, en dan naar beneden scrollen. prima slangen, ik heb er ook 5 van.

En inderdaad zoals hierboven, paar m3 water naspoelen en je kunt ze zowat met schone handen oprollen.
Koeien boertje
@dorpsrandhoeve das niet duur
dorpsrandhoeve
@Koeien boertje Gebruikte slangen dus, maar sommige zie je dat gebruikte eigenlijk niet.
GerbertXL
@dorpsrandhoeve kijk dat zijn de berichten. Moet ik alleen wel een stortz/perrot adapter regelen.
cjw73
@GerbertXL gewoon 1 slang de stortz koppeling erop de ene kant af halen en de andere eraan zetten. Heb ik ook gedaan
+1
DESLAGERURRE
Pomp hier ook met een redrock over .. heb zelf alles 4 duims maar dat is te klein(80meter) .. zon redrock pomp heeft er een hekel aan dat ie constand op volle druk moet pompen .... moet zelf daarom een 2e pomp er tussen hebben maar dan pompt het ook vlotjes 350 kuub per uur over ..… t mooiste is 6 duims dan kun je gemakkelijk 80 meter weg pompen.
en dan net wat Maarten zegt als je klaar bent eff een tank water er door en dan kun je zo alles los gooien zonder dat alles onder de mest zit ..
cjw73
@DESLAGERURRE dan kocht ik maar een paar meter nieuwe slang. Druk het hier ook 80 meter weg door 6 duims en haal rond de 300 m3 per uur met 1 pomp.
@cjw73 300 kuub wil ook wel maar dan mag er wel een paar pk voor 😅. Dan staan de slangen ook goed strak
cjw73
@MaartenMandemaker valt wel mee hoor. Heb een 100 pk Deutz en heb hem op de 750 toeren aftakas stand met 1300 toeren ongeveer.
@cjw73 oké kan 80 pk hier flink laten werken op de 540 toeren aftakas. Meestal draaien we met 450 toeren. Pomt ook hard genoeg en kan de trekker het makkelijk doen
+1
DESLAGERURRE
@cjw73 ik koop helemaal niks .. is/was op de ouderlijke locatie ..kan het hier nu met 10 meter slang af .. de rest met de tank .. maar dat is niet veel ..
Frans Z.
Kan een redrock een mestzak vol drukken?
cjw73
@Frans Z. Geen enkel probleem bij mij.
Heb een zak van 1250 m3.
geerts 88
Ik pomp ook mest over met 6 duimse slang. Dit doe ik met een borger pomp. Eerst door 70 mtr slang daarna door 115 mtr ondergrondse leiding van 160. Met echt dikke mest. Ik pomp ook na met water ik gebruik hiervoor een ibc tank.
GerbertXL
Nou daar zijn we dan. 6 duims voor weinig.
Herkent iemand de koppeling soms, ik kan er niks over vinden.

(klik om te vergroten)

+1
T60401
@GerbertXL Die koppelingen worden ook gebruikt bij betonpompen.
cjw73
@T60401 klopt daar zijn ze voor.
GerbertXL
Verrek ja het lijkt verdacht veel op een schwing koppeling. Valt nog niet mee om daar een variant van te vinden die je gewoon aan een vierkant vast te bouten, of een perrot adapter.
Top, zo kom ik er wel!
cjw73
@GerbertXL je mag wel even checken hoeveel bar druk die koppelingen kunnen hebben.
+4
GerbertXL
@cjw73 Nee joh, komen we vanzelf achter, veul spannender!
+1
@cjw73 zo'n koppeling zit ook op onze Faber regenhaspel. Dus 10 12 bar gaat makkelijk
+1
jan w
Waarom geen pvc ondergronds?
Koeien boertje
@jan w mag je elke keer wel met water doorspuiten.
Als je vaak op het laatst dikke stront hebt en dan de pijp een half zomer of winter vol laat zitten kun je graven
jan w
@Koeien boertje
En in een slang kun je de stront wel in laten zitten??
Koeien boertje
@jan w ik rol mn 100 meter slang altijd op een haspel op en spuit er altijd water door.
Maar er een pijp ligt die er toch ligt en je bent druk word het gauw vergeten
geerts 88
@Koeien boertje pomp al jaren dikke mest door pvc leiding van 160. En spoel niks na met water. Geen probleem
GerbertXL
@jan w Dat zou een flinke klus zijn met 2 plekken waar ik 'm nu wil gebruiken en 2 andere putten die ik er ook voor klaarmaken. Onder een dam, het erf en beton door, maargoed wie weet ooit in toekomst.
Fendt926Driver
@GerbertXL zat er zelf ook wel eens aan te denken om een 200m ondergrondse leiding naar de overkant van de straat te leggen langs het tunnelpad en dan boven door de tunnel te hangen en bij die 15 ha 1 containerbak met een lege oliedrum erin en van huis uit kunnen zien of die te vol raakt.
Dan kon de 3 wieler in de weide blijven met bemesten.
Maar bemest nu altijd zelf en dan werkt dat niet.
Maar rij ook graag zelf.
huub
@Fendt926Driver een boer hier in de buurt had dat ook, laat het nu met de sleepslang doen in het voorjaar en later in het jaar rijden ze gewoon heen en weer. Waar het precies mis ging weet ik niet.
GerbertXL
@Fendt926Driver Ik denk dat we er een beetje hetzelfde over denken, je kunt dat wel doen en bunders maken maar als het effe kan moet ik het gewoon alleen kunnen doen, zo probeer ik alles een beetje in te richten, zover mogelijk tenminste.
Ik vind gieren een van de fijnste klusjes, juist omdat ik het lekker in m'n eentje kan en niemand er last van heeft als er iets kapot gaat (behalve ik zelf).
Noorderling
@GerbertXL
Dat is elektrisch met een vlotter en elektrische pomp toch wel te maken?
Zijn wel meer boeren die een PVC buis onder het erf of weg door leggen voor bij het sleepslangen of mestpompen. heb je het erf mooi vrij als de loonwerker komt, minder weerstand dan slang en ze zijn sneller aan het pompen dan elke keer een slang door een duiker te trekken.
GerbertXL
@Noorderling vast wel alles kan, maar met een kleine huiskavel die volledig word beweid en de rest op een afstand dat een buis geen optie is hoef ik me daarover niet druk te maken.
GerbertXL
Hier op terug komend, ik kan nergens een verloop van de koppeling aan de slang een paar berichten terug (schwing) naar, wat dan ook. Iemand zei dat ze ook op regenhaspels worden gebruikt maar ik kan er niks van maken, ik vermoed omdat ik er niet echt thuis in ben. Is er ook een andere naam voor deze koppeling, of beter, weet iemand waar onderdelen/verlopen kunt krijgen?
wotan2
@GerbertXL snij ze eraf, en zet er perrot in met 2 of 3 slangklemmen en klaar. Alles wat je er bij zoekt kost ook geld en geeft uiteindelijk toch ergernis. Ik had ook van alles bij elkaar gezocht om mest over te pompen, uiteindelijk had ik 3 verschillende koppelingen. Ik moest telkens puzzelen als ik ergens heen moest pompen, om er te komen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Redrock Mestpomp ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
62
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
6.661
TREFWOORDEN