PZ 165 glijschotel losmaken

Hallo,

Gisteren ging ik maaien met mijn PZ 165 trommelmaaier die ik enkele jaren geleden tweedehands heb gekocht. Ik merkte echter dat één van de twee glijschotels heel los zat. Je kan hem echt alle kanten op bewegen.

Om te kijken waar het probleem zit moet ik de glijschotel er af halen. De drie inbusbouten zijn er al uit, maar de schotel zelf wil er echt niet af. De onderkant van de losse schotel ziet er ook anders uit dan deze van de schotel die nog mooi vast zit. Het lijkt wel alsof er aan gelast is.

Misschien is dat de reden dat ik hem er niet af krijg of is het normaal dat die dingen moeilijk los komen?

Heeft iemand een idee wat de circelvormige breuklijn op de linker (losse) glijschotel kan zijn?

Ik zet hier enkele foto's van de maaier, waarop het verschil te zien is tussen de losse (links) en de goede schotel (rechts).

Alvast bedankt voor de reacties!

Ruben

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Pz 165

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Losse schotel met inbusbouten verwijderd. Cirkelvormige breuklijn zichtbaar.

(klik om te vergroten)

Goede schotel. Cirkelvormige breuklijn niet aanwezig.

Reacties

+1
Piet1960
Het hart van de linkse schotel zal er ooit al een keer uitgescheurd zijn en toen slecht gelast, en nu weer gescheurd.
Ruben B
@Piet1960 Dat denk ik ook, maar het is vrij goed gelast en zit nog steeds mooi vast. De speling komt uit de rollager. De schotel is jammer genoeg wel goed rot onderaan.
+1
Rozema
Op de website heb ik uitgebreide foto's geplaatst over een revisie waar ik mee bezig ben. De glijschotel zou redelijk makkelijk los moeten komen van een lagerbus waar hij aan vast zit met drie inbusbout. Ik zou proberen om aan beide kanten met een stuk hout of bandenlepel moment te maken en dan zou hij zo los moeten komen. Ik zou wel aanraden of nieuwe glijschotels aan te schaffen als ik de staat van deze twee zo zie.
Ruben B
@Rozema Da's interessant! Mooie restauratie van die PZ maaier.
Intussen heb ik de schotel losgekregen door hem op te warmen met een brander. Nu is het een kwestie van de rollager los te krijgen, want volgens mij is de speling daaraan te wijten. Heb je een idee hoe dat moet?

(klik om te vergroten)

+2
paulusmahandel
@Ruben B nadat de schotel eraf is,
Snapring eronder weg halen, en met poulietrekker die ronde bus eraf trekken.
Hierin zitten je lagers.
Ruben B
@paulusmahandel Hartelijk dank! Ik had al in de handleiding gezien dat er een snapring moet zitten. Jammer genoeg kan ik die niet terug vinden. Ik zal proberen de bus eraf te krijgen met een poelietrekker.
Rozema
@Ruben B
Ik zie de seegering wél zitten op de foto. Zelf heb ik ook geprobeerd om de lagerbus te verwijderen met een poelietrekker zonder succes. Het is erg lastig om de poelietrekker armen achter de lagerbus te krijgen. Ik heb uiteindelijk de assen gedemonteerd en met de pers zowel de flens als de lagerbus verwijderd.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
7
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0