50

Wat is het nut van mais zaaien onder folie?

Hoi

ik zie laatste tijd steeds meer foto's van mais zaaien onder folie

maar waarom is dat?

en na het mais hakselen moet je toch al die folie uit de grond gaan zoeken en vooral als je een keer vast rijd of niet dan?

ik zou er graag iets meer informatie over hebben en ik hoop dat iemand mij dat kan geven!

Deel dit topic

Reacties

Eerder kunnen zaaien snel kiemen en snelle plantgroei in het begin waardoor je paar weken eerder schijn te kenne oogsten.. weet niet hoe het zit met dat plastic..rot dat niet vanzelf weg?
Www.google.nl
Wat is het nut van 2x hetzelfde topic?
Verwijder er maar eentje
Dat plastic is biologisch afbreekbaar, ik meende dat het een week of 5 duurt en dan lost het op. Dit zorgt voor sneller kiemen en er word gelijk kunstmest en andere stoffen bij toegevoegd. Een soort kas effect.
Vroeger zaaien (in principe vanaf 1 April), door de folie warmt de grond onder de folie op, waardoor plantje sneller kiemt, en zich snel ontwikkeld, mais staat eerder boven de grond, wat uiteindelijk resulteert in vroeger oogsten.

Verder zou je meer massa krijgen, en betere waardes in het product.

Folie verteert zelf, hoef je verder niks aan te doen, is een bijzonder soort folie.
@valmet6400power het was een foutje sorry!

en claas-jd : google kreeg ik geen zuivere informatie gevonde
Nee? ik binnen 10 seconden
Zal wel zijn omdat de mais beter forfaat opneemt ofso als het warmer is. dan kan je eerder zaaien want dan zit je eerder aan je graaddagen
@boerin
haha ik las het net in het andere topic, foutje kan gebeuren!
Ja dat klopt allenmaal wel via internet maar ik heb liever een persoonlijk oordeel over zoiets want als je het normaal op internet leest is het toch super! dus en miss denken jullie er heel anders over!
Is voor eigenwijze boeren die ook mais willen verbouwen op grond waar het eigelijk niet kan
En wat betaal je daar dan voor?
Kost iets van 200euro extra per hectare
90 % van het folie gaat weg dus je hebt nog 10 % in de koel zitten.
Ja? rooien jullie de mais?
Sommigen denken ook mais te kunnen poten in sommige streken van het land, moet rooien ook lukken 😛
Maar wordt dat dan in banen gezaaid? (net zulke banen als bollen)

want ik heb me het ook al afgevraagd waar voor het was
Laat maar ik weet het al 😃
Of je mais nu zaait of poot zal altijd een twistpunt blijven. de een zegt dat je zaad altijd zaait en de ander zegt dat als je iets op een bepaalde afstand van elkaar in de grond doet dat het dan poten is.
@woutkuiphuis

Quote:
woutkuiphuis - 1 uur geleden �

90 % van het folie gaat weg dus je hebt nog 10 % in de koel zitten.

oh dus bij jullie schraapt de hakselaar over de grond heen om de folie de kuil in te krijgen? 😉
Maar je kunt dan pas spuiten als die folie er af is? of word er al vergif gespoten tijdens het zaaien?
@Claas-JD

Quote:
is voor eigenwijze boeren die ook mais willen verbouwen op grond waar het eigelijk niet kan

Wat is dat voor onzin? Heeft niks met eigenwijs te maken, heeft ermee te maken dat het geld moet opleveren! Als je graag mais wilt verbouwen en veel land heb kan dit misschien wel veel beter als op afstand land huren voor mais...
Zijn boeren die denken dat ze op de grootste apengronden met dit systeem wel mais kunnen verbouwen. Moeten ze zelf weten, kun je het volgens mij beter aankopen. Zelf mais verbouwen is eerder duurder dan goedkoper dan aankopen.
vind 200euro/ha nogal wat extra, maar ben benieuwd wat er uit de proeven komt dit jaar. Zal vast wel wat aardig onderzoek naar gedaan worden.
Je kunt dan zeker op natte gronden zoals zware klei eerder oogsten en zo structuurschade van de grond beperken hier moet je de kosten eigelijk weer mee terug verdienen
Volgens mij heb je er gewoon voordeel van dat je het niet meer hoeft in te kuilen omdat het al onder het plastic zit. Alleen in de winter met voeren is het wat lastig als je elke keer het bouwland op moet.
@fendtjuh

Onzin? is toch zo? waarom zul je anders € 200 meer uitgeven? Mais en geld opleveren?? Van mais is en zal nooit iemand rijk worden. Ja de vergisters, die leven van de subsidie. Mais zelf verbouwen kan amper al uit, als het al uit kan! aankopen is de beste optie in plaats van te knooien op een stuk apeland waar je elk jaar weer afvraagd of je het er wel afkrijgt. Dat noem ik aardig eigenwijs. Maar niet zo raar want komt uit friesland 😃
Volgens mij zaaien die boeren mais onder plastic omdat ze bang zijn dat het zaad wegwaait
Ik denk dat ze dat op de zware en late grond doen omdat nu de mais er eerder op komt te staan en dus al verder ontwikkeld is. je ziet vaak dat op de zware grond de mais klein of nog nauwlijks een kolf heeft gevormd. zo is de mais eerder en kan dan snel ontwikkelen om dat de grond iets op warmt.
@Claas-JD

Rijk worden van mais met een vergister? Waar?
Duitsland?
Bij aardappelen snap ik het principe wel van de folie, gewoon vervroegen omdat er dan financiele voordelen aan zitten, maar bij mais kan ik alleen het voordeel zien, als je gigantisch veel mais moet oogsten en de oogstperiode wil verlengen. Dat over dat fosfaat opnemen @joris is onzin, een plant moet namelijk naar de fosfaat toegroeien met de wortels, fosfaat wordt echt mobieler naar een hogere temperatuur.
@Michiel-Biervliet

ja dat zal dan wel, maar die zandboer bij in de klas zei dat vroeg gezaaide mais altijd paars is in het begin als het koud is en dat is toch teken van fosfaat tekort waardoor hij minder goed groeit
@Claas-JD

enkel de vergisters?? ja in duitsland idd omdat die gigantisch veel subsidie krijgen. Weet niet hoe goed jij op de hoogte bent van bio vergisting maar er zijn maar bar weinig vergisters in NL wie geld opleveren of opgeleverd hebben.

Het voordeel van mais onder plastic is dus gewoon het kas effect. Je kunt vroeger zaaien omdat de temperatuur onder plastic al een stuk hoger is en dus ook eerder hakselen. Prima voor gronden wie snel nat zijn in het najaar ect. En ik kan hier echt wel goedkoper mais verbouwen als dat ik het aankoop hoor.
@joris

Paarse mais is idd fosfaat gebrek, maar wil niet zeggen dat er te weinig fosfaat in de grond zit. Het kan ook zijn dat de grond te koud is voor mais om het fosfaat op te nemen, of dat de structuur niet goed en de doorwortelbaarheid dus ook niet en dat de mais het daarom niet op kan nemen.
Kunne ze eerder mais zetten en het plastic is biologisch afbreekbaar. dus dat wil zeggen ploegen en volgend jaar is het weg. volgens mij is dat om voor de nattigheid te zijn.
@jorisBij kou neemt een plant gewoon geen fosfaat op, deze is vaak wel beschikbaar zeker bij die koeien en varkensboeren.
@HOOIJMAN

lijkt me wel dat ze geld opleveren anders doen ze het niet.. En door deze activiteiten worden de prijzen opgedreven.

Wat kost het verbouwen bij jullie dan?
@Claas-JD
in het begin ging het nog wel totdat de crisis kwam en sinds dien in het klote...

Dat die maisprijzen zo hoog zijn komt echt niet alleen door die biogas installaties.
Nee maar wel mede, alleen hier in de buurt zitten al 3 groten die heel wat hectares mais nodig zijn
@Claas-JD

Quote:
Onzin? is toch zo? waarom zul je anders %u20AC 200 meer uitgeven? Mais en geld opleveren?? Van mais is en zal nooit iemand rijk worden. Ja de vergisters, die leven van de subsidie. Mais zelf verbouwen kan amper al uit, als het al uit kan! aankopen is de beste optie in plaats van te knooien op een stuk apeland waar je elk jaar weer afvraagd of je het er wel afkrijgt. Dat noem ik aardig eigenwijs. Maar niet zo raar want komt uit friesland :D

Wat komt uit Friesland? De eerste die ermee begonnen is?

Wij kopen het nu ook aan omdat het voor ons goedkoper is, is alleen niet zo dat zelf verbouwen altijd duurder is... Is per bedrijf verschillend. En met dat aanknooien heb je gelijk aan, dat werkt ook niet, maar als de mais nu een maand eerder rijp is kan het misschien wel op zulks land.
Moet zien of een maand eerder oogsten lukt. Zit hem meestal vooral in het ras.
Je moet bij folieplastic een ras hebben die heel erg sterk is. Iets wat sterk is groeit vaak ook langzamer. Vertegenwoordiger zei dat er momenteel geen hele sterke rassen zijn met echt goede voederwaarde. Je wint dat wel weer wat terug omdat je meer dagen veel zon hebt met de kolfzetting.

Burgers waren er ook niet bepaald positief over rondom winsum, schitterd als een gek als de zon er laag op staat denk ik 😛

Ben opzich wel benieuwd naar de resultaten, als we ditjaar een droger en warmer seizoen als afgelopen jaar is, is het ook niet echt eerlijk vergelijken. Was afgelopen jaar nou niet bepaald ideaal qua zon en warmte. Zijn de resultaten al snel positief. Als afgelopen jaar niet zo nat en koud was geweest was er nog niet de helft van het momentele foliemais gezaaid. Zou niet vreemd opkijken als dit seizoen goed verloopt dat er dan het jaar erop weer minder wordt gezaaid.

Dit jaar is het ook extreem druk met kilveren en draineren. Is wat werk blijven liggen van afgelopen jaar. Is grof geld verdient in de akkerbouw. Dan kan het opeens wel uit, of hebben ze het geld er voor over om het land aan te pakken 😛
Tja ik weet het ook niet, maar dat is wat je leest. Bij winsum schijnt het al 10cm hoog te staan onder dat plastic. Hahaha wat een zeikerds 😛.

Haha ja das altijd zo, als het dit jaar een droog jaar wordt in het najaar zie je volgend jaar nergnes meer mais onder folie. En andersom hetzelfde. Maargoed, ik weet het ook niet, is toch een gok of het goed uitpakt.

Ja klopt idd, heel veel werk blijven liggen. Laatst had een akkerbouwer gezegd dat als de prijzen goed waren er een nieuw kavelpad kwam, was geen probleem dan 😛. Als je ook ziet wat er allemaal afgekraant en geschoven wordt daar achter de dijk, percelen van 20ha, worden stukken een paar maand onder water gezet tegen aaltjes enz. Ff een dijkje erom en water erop hoorde ik 😛
@fendtjuh

Ja in friesland hebben ze dit idee uit ierland overgenomen.

waarom zou het per bedrijf zoveel verschillen dan? overal moet ongeveer dezelfde meststoffen op. alleen in de bewerking en transport kan het zitten. Maar de kostprijs voor mais is overal aardig gelijk denk ik. of je moet je grond voor weinig hebben.

als je onder plastic wilt verbouwen moet je al een lagere kostprijs realiseren om die meerprijs van 200 voor de plastic gedoe rendabel te maken.
Hier in de buurt zijn zelfs de plannen om eerste snede te maaien en dan onder folie nog mais te zaaien om te zien of door die folie de mais een gigantiese groeistart krijgt
@TLA-TSA

Nee maar dat zijn m'n vader . 😉
Mijn oom doet ook geen folie eroverheen.
Oke. het is al een tijdje geleden dat er hier op gereageerd is, maar we zijn nu aan het oogstmoment toe van mais onder folie. Wat is nu het geval... Eerder oogsten... Het is hier nu zeiknat in Friesland. Maar die mais moet eraf, want het is al lang klaar. Het staat ook niet super hier in de omgeving, het zit vol met zwarte nachtschade. Dus ja, wat is nou beter. Het zetmeelgehalte zou hoger moeten zijn, maar als het zo overrijp is, omdat je het er niet af krijgt omdat het te nat is, wat krijg je dan... Het is maar net watvoor jaar het is denk ik. Over twee weken begint de mais wat te komen wat normaal gezaaid is en zoals de weerberichten nu zijn, kan het dan ook nog weleens wat beter weer zijn en dus droger. Ik weet niet wat beter is.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
50
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
14