Boer ploegt transportleiding gas boven

In het Brabantse Heusden heeft een boer een gaslek veroorzaakt. Volgens Omroep Brabant werd een transportleiding geraakt tijdens het ploegen.

Deel dit topic

Reacties

deerefan
Ja heb ik net op de radio gehoord daardoor was er ook wat file ontstaan
misternewholland
Kan gebeuren.
Fendt4life
Dan heeft die niet diep gelegen, of hij ploegde heel diep
steyrcvt6160
@fendt4life klopt wij kenne die mens en hij zij dat hij niet zo diep lag die gasleiding
JD6930
@steyrcvt6160

Oke, dan is het de schuld van de gemeente of wie hem er heeft gelegd. Moeten ze zo'n dingen maar op eigen grond houden of dieper leggen. Zo'n dingen kunnen gebeuren als het door de grond van een agrariër ligt. Hoop ook dat de betreffende man er niks voor hoeft te betalen. Hij kan er niks aan doen dat die leiding door zijn land ligt en deed alleen zijn werk.
NHSanderJD
Moet je tegen woordig niet een papier halen bij de gemeente of weet ik het waar dat je gaat ploegen? er stond zoiets in de boerderij.
JD6930
-
JD6930
Artikel van Omroep Brabant:

omroepbrabant.nl/…
basia
Had ie met Pasen moeten doen ; even aansteken en ; PaasGasVuur !!!
Valtra-Fordpower
Als je dieper dan 15cm wil gaan wroeten in je land moet je officiëel al een vergunning aanvragen volgens mij.

Gasleidingen horen volgens mij op een meter diepte te zitten minimaal.
fendtinterfan
Gasleidingen moeten 70 cm diep liggen zegt me pa(hij werkt met die dingen ) dus foutje van de gemeente.. dat wel.

Maar de gemeente mag gewoon bij jou op het land een gasleiding leggen hoor.. moeten ze wel toestemming vragen, als het dan niet mag van jou komt er een rechtzaak en dan komen
-ze evengoed nog
- je bent een flinke duit armer vanwege die rechtzaak haha
fendtfan16
Nou hier licht ook een gasleiding in de grond maar die licht minimaal 1.50 onder het oppervlak. Die pijp kan dus niet diep hebben gelegen. En als er op die pijp net zo als hier 80 bar staat dan is dat ook niet een grote lek geweest.
fendtfan16
@fendtinterfan

Quote:
Maar de gemeente mag gewoon bij jou op het land een gasleiding leggen hoor.. moeten ze wel toestemming vragen, als het dan niet mag van jou komt er een rechtzaak en dan komen
-ze evengoed nog
- je bent een flinke duit armer vanwege die rechtzaak haha

dat klopt inderdaad. hier ook gebeurt eingelijk moet je net zo lang door onderhandelen totdat ze op het punt staat je grond te onteigenen 😛 ben je het beste af 😉
WimBe
@fendtfan16

Quote:
En als er op die pijp net zo als hier 80 bar staat dan is dat ook niet een grote lek geweest.

Daar schrik jij van hoeveel kuub gas er uit stroomt voor de afsluiters dicht zijn....

@fendtinterfan
Met zon leiding in perceel komt er een zakelijk recht op het perceel, en dus een waardedaling. Waardoor je sowieso een schadeloosstelling behoort te krijgen...
fendtfan16
@WimBe

Quote:
Daar schrik jij van hoeveel kuub gas er uit stroomt voor de afsluiters dicht zijn....

ja inderdaad kun je geen inschatting van maken. als je toch is 80 bar op het fornuis hebt staan heb je de eieren zo gaar s'morgens 😛
husky
@fendtfan16 ik denk dat je ze dan van het plafond kunt schrapen 😃
O N
@fendtfan16

Quote:
net zo lang door onderhandelen totdat ze op het punt staat je grond te onteigenen ben je het beste af

ALs dan je grond in onverdeeldheid is kunnen ze niet onteigenen. (meer dan 1 eigenaar.)

Hier ligt er ook een gasleiding door het veld geloof wel dat ze op meer dan 2 meter zit en om de 2 dagen vliegen ze de volledige lijn af met de heli.
fendtfan16
@husky

inclusief de pan 😉
Wimsumar
Beste WimBe]

Quote:
En als er op die pijp net zo als hier 80 bar staat dan is dat ook niet een grote lek geweest.

Daar schrik jij van hoeveel kuub gas er uit stroomt

Ik heb er 4 in het land liggen (voldoende diep) maar de buiswand van hogedrukgasleidingen is wel zo dik daar trek je de ploeg niet doorheen. Het zal in het geval van dit topic wel om een lage-/middeldrukleiding zijn geweest.
janc
Het gebeurt wel vaker dat de gasleiding ondiep licht op 1 van mijn percelen was dat ook zo die lag op plekken 27 cm diep.
maar de gemeente is niet aansprakelijk en het is geen fout van de gemeente maar hier was de gasunie aansprakelijk ze hebben hier een 1600 kuub grond opgebracht op nog geen ha en nu is 1 kant wat hoger en raak je de buis direct niet weer
EvandenBrink
Dat moet je niet hebben he
lindehydrocart30
Bij ons achter ligt de gasleiding ook niet heel diep, maar ploegen wil nog wel 😛 wij hebben ook ooit wel is een paasvuur gebouwd midden boven de gasleiding! zonder dat we het wisten. 😛 allemaal helicopters, en busjes in eens 😛 toen moesten we alles verplaatsen 😃
WimBe
@Wimsumar

Hallo,
Hier is vroeger toen ik nog klein was ook een transportleiding doorgetrokken met de diepploeg(loonwerker) Topstang compleet krom(JD 8100!) en de overall met portemonnee hing boven in de boom... Spoor ligt op 200 meter afstand, de treinen mochten de hele dag niet rijden...
Deze leiding lag ook veel te ondiep, en bij sommige stukken nog steeds
Ook al is dat een middeldruk-leiding, dan nog heb je heel veel gas. (bij 15 bar zit er 15 keer zoveel gas in de buis als bij 1 bar heh)
Newholland-Fendt
Wij kennen ook degene die daar geploegd heeft, en het land scheen ook vrij ongelijk te liggen met hoge en lage stukken.
GROENEDEERE
Elke land eigenaar moet soestemming verlenen voor het leggen van kabels en leidingen en daarbij hoort ook een gepaste vergoeding. ook mag de eigenaar daarbij eisen stellen en die vaststellen in een contract bv een minimale diepte op zijn grond, de wijze van betaling en herstelling van het land.
maar de eigenaar heeft daarnaat ook weer verplichtingen als die gaat ploegen of andere grond werkzaamheden zoals graven. hij dient vooraf een klic melding aan te vragen voor kabels en leidingen. en zelfs proefsleuven gegraven te hebben om de exacte locatie van de kabels en leidingen te bepalen.
Jullie kunnen allemaal wel roepen dat de leiding wel erg ondiep ligt maar over die diepte van de leiding heb jij geen poot om op te staan ook al ligt ie 10 cm diep. alleen wanneer de leiding meer dan een meter van de kaart afwijkt bv verder van de sloot af dan kun je vrijgesteld worden van de schade.
maartendankers
Wij hebben ook een paar leidingen in het land liggen maar die grond brengt wel het meeste op per jaar.
Een gas leiding kan ook naar boven gaan drijven als het een een nat prutgrondje is
janhenk
Haha je zult wel eem raar opkijken 😃
WimBe
@GROENEDEERE

Quote:
heb jij geen poot om op te staan ook al ligt ie 10 cm diep.

Daar heb je gelijk in, dat was bij ons ook het geval 😉 Maar ik geloof dat er wel richtlijnen voor de diepte zijn waar ze op gelegd dienen te worden.
basia
@WimBe

Vlak bij ons liggen er 2 (bijna 1 meter in doorsnee ) hoofdleidingen van de gasunie ; mij broer heeft er bijna zij nieuwe N.H. tm 120 van kunnen betalen (Grapje ) !!!

Maar ze liggen behoorlijk diep ; en om de zoveel tijd gaat een helicopter de route langs voor controle op (sabotage ) ???

Oh ja wim mailtje voor je !
WimBe
@basia

Controleren op 'gevaarlijke' situaties zoals de hierboven gestelde paasbult ofzo denk ik??

Mailtje terug trouwens 😉
GROENEDEERE
@basia

Er gaat idd om de zoveel tijd een helicopter langs het traject van de leiding die je ook ziet aan de gele paaltjes. vanuit de helicopter kunnen ze zien of er veranderingen zijn. BV of er gegraven is binnen het traject.

@ Wimbe er zijn idd richtlijnen maar die staan niet als regel in het wetboek. omdat bv in de stad de richtlijnen niet aangehouden kan worden omdat er daar al zoveel troep in de grond ligt.
Daarom zeg ik stelk een goed contract samen. laat de leiding om minimaal 1-1.5 diep leggen laat dat met gps inmeten en daarbij ook de hoogte van jouw land. mocht er in de toekomst ooit iets fout gaan dan heb jij het contract in je voordeel tenzij je zelf het land hebt verlaagd oid of zelf te diep bent gegaan
HekmanCase
Tegenwoordig word alles wel met gps ingemeten groenedeere 😉 maar de leiding moet wel een bepaald dek hebben.. als de gasunie daar niet aan voldoet en dan de boer hem kapot maakt weet ik nog niet wie zijn fout het is.
martijn-fendt
Gasleding moet minimaal 80/90 cm diep liggen.
staat 80 bar op zon leiding, maar schijnbaar komen die leidingen na een aantal jaren vazelf omhoog, dusja dit keer lag die op 30
steyrcvt6160
Maar nu hadden ze verder ge keken en daar lach hij maar op 25 diep of zo daar had hij al een paar keer over heen geploegt

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
35
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
5