Kabinet wil normen giftige PFAS verruimen om bouwprojecten te hervatten

Om bouwprojecten zo snel mogelijk door te kunnen laten gaan, moet het RIVM met spoed een veilige norm bepalen voor het giftige PFAS in de bodem. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven wil uiterlijk 1 december duidelijkheid, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dinsdag.

Dit topic is ook zichtbaar op het Prikkebord


 Kabinet wil nieuwe norm voor vervuilde grond (rtlnieuws.nl)

Het kabinet laat onderzoeken of er een nieuwe landelijke norm kan worden ingesteld voor PFAS, een verzamelterm voor meer dan 6000 chemische stoffen. De problemen die zijn ontstaan door de huidige strenge normen, moeten daarmee deels worden opgelost.

 Kabinet wil bouw- en baggercrisis bezweren met soepelere norm (tubantia.nl)

Er mogen vanaf eind dit jaar hoogstwaarschijnlijk meer kunstmatige chemische stoffen (PFAS) in aarde of slib zitten dan nu is toegestaan. Door de huidige, strenge regels zitten veel bagger- en bodemprojecten momenteel op slot. Daar wil het kabinet een einde aan maken via een soepelere maar nog altijd ‘veilige’ norm.

 Waarom zit PFAS overal in de grond, zelfs in mijn bloed en legt het de bouwsector plat? (ed.nl)

Ja, talloze bouwprojecten in heel het land hebben een probleem sinds de Raad van State in mei bepaalde dat er geen stikstof meer bij mag komen rond gevoelige natuurgebieden. Maar een nóg groter probleem heeft de bouwsector op dit moment met de aangescherpte normen voor PFAS. PFAS (spreek uit: peefas) is een verzamelnaam voor ruim 6000 chemische stoffen (poly- en perfluoralkylstoffen). Die worden sinds de jaren 60 volop gebruikt in industriële processen en producten vanwege hun handige eigenschappen, zoals dat ze brandwerend, water- en vuilafstotend zijn. Zo gebruikt fabrikant Chemours in Dordrecht GenX, de bekendste stof uit de PFAS-familie, om Teflon te maken. Ook in blusschuim, verf en alledaagse producten als regenjassen, cosmetica en sprays om schoenen waterafstotend te maken zijn stoffen uit de PFAS-groep veel gebruikt. Sinds het milieuschandaal rond GenX (en zijn voorganger PFOA, ook wel C8 genoemd) in Dordrecht is er meer onderzoek gedaan naar deze chemicaliën. Ze blijken werkelijk overal voor te komen in ons milieu: in de bodem, in het grondwater, in sloten en rivieren. Omdat er nog geen milieunormen bestonden, heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) in juli tijdelijke, strenge regels ingesteld voor het omgaan met grond waar PFAS in zit.

 Waarom zit Pfas overal in de grond en legt het de bouwsector plat? (parool.nl)

Niet alleen het stikstofbesluit dreigt de bouwsector plat te leggen. Ook de afgelopen juli ingestelde regels voor Pfas, chemische stoffen die in heel het land in de grond voorkomen, spelen bouwprojecten parten. De regels zijn zo streng, dat bijna nergens meer grond verplaatst mag worden.

 Aanpak PFAS-problemen; meer ruimte voor verplaatsen van grond (transport-online.nl)

DEN HAAG - Grond- weg- en waterbouwbedrijven ondervinden veel problemen omdat het giftige PFAS op veel plekken in de bodem zit. Het kabinet wil de gezondheid en omgeving beschermen, maar wil ook zorgen dat projecten zo snel mog...Lees meer

 Kabinet wil normen giftige PFAS verruimen om bouwprojecten te hervatten (nu.nl)

Om bouwprojecten zo snel mogelijk door te kunnen laten gaan, moet het RIVM met spoed een veilige norm bepalen voor het giftige PFAS in de bodem. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven wil uiterlijk 1 december duidelijkheid, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dinsdag.

 Hoe nieuwe regels voor chemisch gif de bouwsector plat leggen (ad.nl)

Niet alleen het stikstofbesluit dreigt de bouwsector plat te leggen. Ook de afgelopen juli ingestelde regels voor PFAS, chemische stoffen die in heel het land in de grond voorkomen, spelen bouwprojecten parten. De regels zijn zo streng, dat bijna nergens meer grond verplaatst mag worden.

 Waarom gif PFAS opeens overal in zit en de bouw plat legt (ad.nl)

Niet alleen het stikstofbesluit dreigt de bouwsector plat te leggen. Ook de afgelopen juli ingestelde regels voor PFAS, chemische stoffen die in heel het land in de grond voorkomen, spelen bouwprojecten parten. De regels zijn zo streng, dat bijna nergens meer grond verplaatst mag worden.

Nieuwsgrazer

Reacties

+7
pietjepuk
Ja de normen van giftige stoffen kunnen wel aangepast worden maar van het niet giftige en broodnodige stikstof niet.
+11
danielle0
Als dat zo makkelijk gaat doe dan ook de stikstof ff. 😉
+1
Frans1
@danielle0 Dat moeten ze natuurlijk ook gewoon doen, een noodwet om de economie gewoon door te laten draaien, en dan is er ook tijd om een solide en juridisch houdbare oplossing te zoeken, nu wordt er paniekvoetbal gespeeld omdat er heel veel stil ligt door een papieren probleem
+1
klompen
Waar een wil is een weg...
+2
Adaptief boeren
Het kromme is dat er niet gekeken wordt waar al die stoffen vandaan komen en welke maatregelen er genomen moeten worden om minder minder minder minder vervuiling te krijgen, nee de eigenaar of vervoerder van een kruiwagen grond is de sjaak, deze zelfde werkwijze bij de stikstof problematiek zou dus moeten lijden tot boetes voor eigenaren van natura 2000 gebieden die de stikstof normen overschrijden 😆
hans1980
Precies nu die 0,05 mol naar 1 0f 0,5 mol
+1
j h p
'Tja, in de bouw zit stemvee en geen melkvee.
+5
Pluto
Het PFAS is net als Stikstof een stad probleem . Het heeft totaal niks van doen met milieu of natuur , er moeten huizen gebouwd worden en dat kan alleen op grond van de landbouw .De stad is begrensd door natuur en landbouw en als je wilt bouwen heb je die grond nodig . En door deze vorm van boer pesten probeert de politiek deze grond ver onder de marktwaarde in bezit te krijgen . Markt waarde plus aanleg nuts voorziening plus provisie projectontwikkelaars geeft een onverkoopbaar duur huis en dat is de reden om grond te confisqueren . De Duitse bezetter deed precies het zelfde met de woningen van joden , oppakken en afvoeren en de huizen werden direct ingenomen door NSB ers . Zelfs heden ten dage zijn er families die op deze manier aan hun fortuin zijn gekomen . De CDK van Brabant kan wel een mooi verhaal ophangen over 75 jaar vrijheid en democratie en rechtsstaat . Klopt ,,,,, het is ook afgelopen na die 75 jaar en alleen door ZIJN toedoen . Ook door de opmerking van Mark van den Oever is het kwartje bij hem niet ingedaald .
+6
dendeze
Dat debiele milieugedoe loopt de spuigaten uit en er zijn maar twee partijen die daar iets aan willen doen en voor de Nederlanders zelf zijn, die worden uitgemaakt voor racist en kunnen zelf niet zonder bewaking op straat komen, dat mag dan blijkbaar weer wel.
Stem volgende keer maar weer op de idioten die het nu voor het zeggen hebben, je moet dan achteraf niet komen klagen.
de jonge
Dus ze willen de normen van een chemisch goedje omhoog gooien wat extra kans op kanker veroorzaakt en helemaal niet van nature bestaat om de bouw door te laten gaan en stikstofnormen wat juist heel natuurlijk is en van nature voorkomt, willen ze niet omhoog brengen. hoe kunnen ze dat recht eeehhh eeeehhh zwammen.......schiet mij maar lek
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @de jonge:
hoe kunnen ze dat recht eeehhh eeeehhh zwammen.......

Gewoon....RIVM. "U vraagt wij draaien!"

Ze geven zelf aan dat ze het RIVM hebben gevraagd een rapportje in elkaar te draaien waar andere normen uitkomen.

Zoals ze destijds het RIVM opdracht hebben gegeven om een rapportje in elkaar te draaien met als uitslag dat de landbouw enorme stikstof"uitstoot" heeft.
de jonge
@kanniewaarzijn klopt,ik hoorde het haar zeggen. het is toch allemaal niet te geloven. wanneer gaat dit kabinet vallen...........
Bakker S
@kanniewaarzijn Wie betaald BEPAALD...
Twentsch Land
Kunnen ze niet recht zwammen......ook niet met een dialect, Nederlands en/of buitenlandse taal..........van uur tot uur wordt het duidelijker wat echt de bedoeling is.........en het grappige is dat het ook voor die alleen Jip en Janneke taal begrijpen het nu ook gaan begrijpen.

@de jonge
de Haas
@Twentsch Land Ik meende me te herinneren dat je een enorme VVD fanboy was/bent. Maar je draait bij?
Twentsch Land
Ben ik nog steeds....de andere partijen zijn slechter en de nieuwere partijen kunnen wel van alles roepen omdat hun nog nergens op af kunnen worden gerekend........beleid met een toekomstige structuur kunnen ze niet.

@de Haas
+1
BamBam
Ik ben ook jaren lang een overtuigd vvd stemmer geweest.
ben nu zo anti als de pest.
wist je dat d66 en de vvd een en de zelfde partij is, maar met 2 smaakjes.
ze wilden alletwee de club martijn legaal maken en in brussel hebben ze een huwelijk met elkaar.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden bodem , rivm en pfas geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!