Gunfactor voor een tractor

Veeteelt column Nils Spaans,

Ook ik heb op de protestdag van 1 oktober genoten van het blijkbaar grote draagvlak, de sympathie en de positieve eerste reacties vanuit de samenleving. Diverse media spraken over een daverend succes en er leek geen enkele wanklank. Ondanks dit positieve grondgevoel heb ik me wel geërgerd aan wat er op het podium op het Malieveld in Den Haag plaatsvond. Ik vond het goed dat Tjeerd de Groot op het podium mocht en eigenlijk best dapper dat hij kwam. Maar waarom mocht hij niets zeggen?


Nodig hem dan niet uit en beperk je tot de mensen die dit publiek naar de mond praten. Dat naar de mond praten deden de meeste sprekers dan ook, al is daar natuurlijk niets mis mee op je eigen feestje. 

Protectionisme kan echt niet meer
Ik vond wel dat de organisatie Agractie rare eisen stelde. Neem de eis van het verplichten van Nederlands voedsel in scholen, ziekenhuizen en kantines. Dit soort protectionisme kan echt niet meer in 2019. Of neem de eis van kostendekkende prijzen. Ik denk dan: zorg dan dat je kostprijs zodanig wordt dat die gedekt wordt door de opbrengstprijs in plaats van dit op te eisen. De tijd dat voor de landbouw andere marktregels gelden dan voor andere economische sectoren, ligt langzaam maar zeker echt achter ons.

Stemmingmakerij op het podium
De demonstraties van 16 oktober waren van een andere kaliber, maar ook deze bezorgden me gemengde gevoelens. Zo vond ik de opruiende teksten van Sieta van Keimpema over burgeroorlog in relatie tot de ingezette legervoertuigen echt een vorm van stemmingmakerij.

Ook de ruimte op het podium voor Kamerleden Thierry Baudet en Geert Wilders verbaasde mij. Dat zijn immers voormannen van partijen die het Europees landbouwbeleid willen afschaffen. Dat soort plannen zouden ons nog wel eens meer kunnen kosten dan het hele stikstofbeleid.

Kantelpunt
Kort na de demonstraties maakte een nieuwssite de EU-premies van een aantal actievoerende boeren bekend. Dat zij jaarlijks tienduizenden euro’s ontvangen, is heel lastig uit te leggen aan de gemiddelde Nederlander.
Ondanks alle protesten en beeldvorming in de media behouden boeren en hun trekkers nog steeds de gunfactor van de maatschappij. Dat is het goede nieuws. Maar als ik alles nog eens goed overzie, denk ik inderdaad dat de landbouw in Nederland op een kantelpunt staat. Alleen denk ik niet dat we gaan winnen.

Dit topic is ook zichtbaar op het Prikkebord


 Gunfactor voor een tractor (veeteelt.nl)

Ook ik heb op de protestdag van 1 oktober genoten van het blijkbaar grote draagvlak, de sympathie en de positieve eerste reacties vanuit de samenleving. Diverse media spraken over een daverend succes en er leek geen enkele wanklank. Ondanks dit positieve grondgevoel heb ik me wel geërgerd aan wat er op het podium op het Malieveld in Den Haag plaatsvond. Ik vond het goed dat Tjeerd de Groot op het podium mocht en eigenlijk best dapper dat hij kwam. Maar waarom mocht hij niets zeggen? Nodig hem dan niet uit en beperk je tot de mensen die dit publiek naar de mond praten. Dat naar de mond praten deden de meeste sprekers dan ook, al is daar natuurlijk niets mis mee op je eigen feestje.

Caseman

Reacties

+2
jammermaarhelaas
Ik was er zelf niet bij, maar als ik wat mag zeggen dan is het dit:
D66 heeft een houding richting landbouw die door Tjeerd de Groot wederom werd beklemtoont, en wel op oorverdovende toon (halveren veestapel). Als zo iemand dan via zijn woordvoerder vooraf aan 1 oktober 3 maal het podium vraagt tijdens de Agractie, en ook zelf verzoekt om het podium aan de organisatie (zo begreep ik van Bart Kemp 's avonds in Pauw op npo1) en hij gaat ver over zijn vooraf afgesproken spreektijd van 2 zinnen heen, dan kan ik me wel voorstellen dat je hem de microfoon afneemt.
Als hij echt iets significants te melden had, dan had hij als politicus, en een politicus is immers een goede redenaar, dit meteen kunnen brengen in de 2 zinnen die hij kreeg van de organisatie.
Op de manier waarop hij nu bezig ging door haast verbaast te zijn bij het afnemen van de microfoon geef je aan het publiek een indruk van in de rede vallen en afkappen die slechts door hem zelf werd veroorzaakt, Bart had hem immers duidelijk verteld dat het met 2 zinnen klaar moest zijn.

Waar hij zich wederom liet kennen was zijn optreden dezelfde avond in Nieuwsuur op npo2. Daar zat hij aan tafel met tegenover hem Eline Vedder. Eline vertelde dat als je de veestapel halveert, ja, zelfs als je alle landbouwdieren uit Nederland weg zou doen, je in Den Haag en Amsterdam nog steeds niet 1 huis meer zou kunnen bouwen, een bekend feit wat reeds door anderen ook is medegedeeld. Tjeerd werd hier op aangesproken en zei...................................niets, hij zweeg. Was zijn suggestie voor halveren veestapel zo nuttig, dan was dit voor hem een schot in open doel geweest...

** aanpassing na aanvullingen in topictekst:
Tjeerd heeft het over zand in de ogen strooien, naar de mond praten en eerlijk verhaal, was zijn verhaal zo eerlijk, waarom zegt hij dan niets op Eline Vedder haar terechte opmerking, zie bovenstaande alinea.
+1
GerbertXL
Ik zou niet weten waarom het niet kan om in Nederland geproduceerd voedsel te serveren in scholen, ziekhuizen en andere door de staat betaalde instellingen. Is geen protectionisme maar meer iets van eigen eten eerst. Een priveziekenhuis of onderwijsinstelling moet er natuurlijk wel van uitgesloten zijn.
Ik ben het wel helemaal eens over de idiote opmerking over kostendekkende prijzen, als je het niet kunt maken voor de marktprijs moet je een andere hobby zoeken. Het is vragen om meer overheidsbemoeienis.
Fast Eddy
@GerbertXL

Doen ze in Oostenrijk ook. Bijna alleen maar zuivel uit eigen land daar. Net zo als vlees en groente.
mlkvhoudr
@Fast Eddy als ze nou ook nog alle redbull zelf opzopen was ik echt onder de indruk😉
+1
Fast Eddy
@mlkvhoudr

Dat is geen zuivel hè 😉. Rivella zou kunnen maar dat komt uit Zwitserland.
+1
Adaptief boeren
Nouja Nils Spaans mag zijn zegje ook doen, vond het maar een mosterd na de maaltijd verhaal waarschijnlijk door de handicap dat als je voor zo'n krantje als veeteelt wat letters op papier dumt, je zo weer achterhaald bent door de laatste ontwikkelingen, verder mag crv met veeteelt wel oppassen dat het geen verveelteelt blaadje wordt
+1
Albert Peters
Zinloze discussie
+3
casev
Op de plek van deze column hadden ze ook maar beter een advertentie kunnen zetten.... wat een jank verhaal. Lijkt me het beste dat deze nils een van die fdf of agraactie opbelt of dat hij ook misschien mee mag doen.... want blijkbaar had hij het allemaal beter gedaan... . Ownee, dat hoeft niet, want blijkbaar vind hij dat het gevecht al bij voorbaad verloren is...
+8
George
Wat een ongelooflijke zeverzak alweer.
Schei nou eens uit over die premies van de EU en dat het niet is uit te leggen. Dat is prima uit te leggen! Het is niet meer dan een verzekeringspremie voor veilig en ruim voldoende voedsel tegen een heel lage prijs! Iedere boer in de EU moet voor half mei opgeven wat ze aan dieren houden , wat ze gaan telen aan granen , aardappelen , bieten , etc. en ze weten daardoor vrij precies wat er aan voedsel geproduceerd gaat worden . Alleen calamiteiten zoals weersextremen of dierziekten kunnen roet in het eten gooien waardoor productie lager of hoger kan uitvallen en de prijs iets naar boven of beneden kan doen bewegen. Met die betalingsrechten hebben ze dus alles duidelijk in beeld en voldoe je ergens niet aan wordt je ook nog eens gekort op deze betaling. Het is niet meer dan een fooi voor je aangeleverde data zodat ze exact in beeld hebben wat er geproduceerd wordt en dus zo de voedselprijzen laag blijven. Dus heel makkelijk uit te leggen!
jjthefrenchman
@George hehe, jij snapt het. Tegenwoordig noemen ze het betalen voor data.
Dat is tegenwoordig heel normaal, en als ik het zo breng, vind elke burger met wie ik spreek het dan opeens heel logisch!
+4
Fendt926Driver
Er gaat 500 000 euro subsidie naar de landbouw. Voor veilig betaalbaar voedsel
En 1 100 000 euro naar natuurbeheer.
En dan roepen dat voor de leraren en de ouderenzorg geen geld is.
En een columnist moet natuurlijk een beetje prikkelende tekst schrijven.
Maar deze mag inderdaad vervroegd met pensioen
George
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Maar deze mag inderdaad vervroegd met pensioen


Die eikel moet een schrijfverbod krijgen.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!