Komatsu pc03-2 minigraver spelingen.

Goedendag,

Ik heb voor in onze tuin een komatsu pc03-2 gekocht.
Deze heeft speling op de giek pennen en speling op de draaikrans in de draaiende beweging als het ware een 30 graden losse speling.

De giek pennen kan ik wel laten draaien en de gaten weer rond maken.

Maar ik zit vooral met de draaikrans, nu zie ik overal speling op lager van boven en naar beneden hoe dit op te lossen, maar van de draaiende beweging lees ik niks.

Is voor de draaikrans een vrij simpele oplossing of vervangen?
Voor onderdelen waar het beste terecht?

Alvast bedankt voor de antwoorden en het mee denken.
Janroelof

Reacties

Janroelof
Hij heeft altijd de zelfde speling.

Nu weet ik even niet wat een reductie motor is en hoe die er uit ziet. Helaas staat het apparaat nog niet bij mij thuis, dus kan helaas niet kijken.
<{Steyr}>
Speling in het zwenken van de kraan is toch niet zo erg? met wat zwenkspeling kun je gewoon mee leren werken toch? Als het toch maar een hobby machine is. Al is een zwenkspeling van 30 graden wel veel en misschien niet meer werkbaar?
<{Steyr}>
Ik heb zelf ook een oude minigraver gekocht en spelingvrij gemaakt. Ik heb toen assenstaal op de goede diameter op lengte gekocht bij kramp. in de giek was hij door de bussen heen gesleten. die gaten heb ik uitgekotterd en overmaats bussen ingedraaid. daarna weer de originele maat dunwandige glijlagers ingeperst.
Janroelof
Oke, dus orginele bussen die er in gelast zijn kotteren en dan overmaats bussen er in zetten en dan nieuwe glijlagers er in. daarna de juiste pennen er in en gaan?

met de zwenk speling is op zich te werken maar als je toch bezig bent en het is te doen om dit redelijk makkelijk op te lossen, waarom niet.
maar giek vind ik het belangrijkste.
Janroelof
Inmiddels paar weken verder. Bij nadere inspectie bleken 2 pennen in de giek erg versleten, 1 is nu vervangen en tevens overal vulringen tussen gezet. Meeste speling is al weg, nog 1 pen vervangen en dan kijken hoe het graaft. Oo de snelwissel laat ik wat speling zitten in verband met zand afschudden.

(klik om te vergroten)

Laatste pen die vervangen moet worden.

(klik om te vergroten)

Uitlaten steken, wanneer er te veelspeling ontstaat laat ik er schroefdraad op maken

(klik om te vergroten)

As omgedraait en nieuwe gaten geboort.

(klik om te vergroten)

Fles van oude as overgezet op nieuwe.
lukasbelarus
@Janroelof enig idee waarom op de 1e foto die pen niet helemaal doorsteekt? bij mijn minigraver is dat bij precies die pen ook zo..
Bert353
Vraagje, waarom heb je daarvoor assenstaal gekocht? je kunt er toch ook gewoon nieuwe pennen voor kopen? of scheelt dat zó veel in prijs?
Janroelof
Heeft me nu 10tje gekost
+1
Janroelof
En sowieso scheelt het in prijs als je zelf wat verlast ,stelt weinig voor. tevens alles even geshimt zodat speling er zoveel mogelijk uit is. enige waar nog echt speling op zit is op de assen van de bak maar dat laat ik zo en op de draaikrans.
eicher4048driver
Speling van de draaibeweging kan liggen aan de draaikrans en tandwiel op de zwenkmotor maar ook deels aan de zwenkmotor zelf. Is de vertanding nog wel in orde van draaikrans en tandwiel of te ver afgesleten? Beoordelen of het te reviseren valt of het moet vernieuwd worden.
+1
Janroelof
Nog niet naar gekeken maar ik kan hem redelijk heen en weer draaien. Ik gok of slijtage van de tandwielen of de zwenkmotor die speling heeft. Missen geen tanden omdat hij deze speling altijd heeft.
eicher4048driver
@Janroelof Dan zou ik daar toch eens naar kijken. Bij zoveel speling als u over spreekt vrees ik dat revisie mogelijk ook niet meer kan. Maar dat kan je best navragen bij je mechanisatiebedrijf.
roscho
@Janroelof Is het misschien mogelijk om de zwenkmotor strakker in de draaikrans te stellen?
Of zit het tandwiel op de zwenkmotor los op de as, misschien met een uitgesleten spie?
Sander007
Mijn minigraver heeft ook speling op de zwenk..
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden speling en draaikrans. geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!