Even voorstellen, Beginnend trekkerfan Vervolg.

In het topic waarin ik me voorstelde gaf ik aan op zoek te zijn naar een degelijke betrouwbare trekker in een lagere prijsklasse.
Hierop kreeg ik zoveel hulp en reacties, een hele hoop nuttige informatie voor iemand die er zoals ik weinig verstand van heeft.
Helaas verdwijnen er, waarschijnlijk door de hoeveelheid reacties, nu reacties en ik wil juist heel graag deze informatie behouden, vandaar dat ik nu even een nieuw topic aan maak en ik hoop dat jullie hier met me mee willen blijven denken want ik ben echt heel erg blij met jullie hulp!
Beginnend trekkerfan

Reacties

Gerron
Is de opslagplaats voor de balen verhard? Anders kan het nogal een modderbende worden en kan een 2wd trekker met voorlader vast komen te staan.
@Gerron Nee.... daar heb ik niet bij stil gestaan!
Gerron
@Beginnend trekkerfan De balen blijven ook beter op betonplaten of klinkers.
@Gerron Dat is idd wel even een aandachtspuntje waar ik niet bij stil heb gestaan, dat wordt straten voor de volgende lichting hooi, dank je wel!
Gerron
@Beginnend trekkerfan Ik zou betonplaten doen maar hangt ook van de ondergrond af. Kijk bij boeren in de buurt hoe zij het hebben.
@Gerron Dat is idd nog beter, zo heb ik de mestsilo ook gemaakt, van betonplaten en betonblokken, dat was heel simpel. Ik zit hier op zandgrond dus kan prima.
+1
@Fendt926Driver @sallander @Gerron @jammermaarhelaas @ronald-deutz-fahr @roscho @jasper-santing0 @case 745 xl @a3vandiejen @stijn-de-bock @Piet1960 @MF 2725 @Bert353 @john deere 7810 @Jan mf6465 @Landini 6500 @brent-janssen @pizza power @bartjuh @donkey63
Ik heb hier even een nieuw topic aangemaakt, ik hoop dat jullie hier weer met me mee willen denken, ben ontzettend blij met jullie input!
jammermaarhelaas
@Beginnend trekkerfan

Goed gedaan, maar je kunt hem beter bij "werken aan/met een trekker" zetten, dan staat ie op de beginpagina in de bovenste lijst, als je hem bij gezocht zet dan vinden alleen leden hem die er gericht naar toe scrollen.
Dan krijg je dat er nog steeds weer reacties binnen komen op de oude topic ipv in dit nieuwe.

Je kunt dit aanpassen door met de cursor op de drie bolletjes te gaan staan, rechts van de topictitel, en dan Topic Wijzigen, en dan het kopje Forum.

Langs dezelfde weg vind je ook de optie om reactiemogelijkheid te sluiten, dit kun je doen bij je eerste topic, dan loopt deze niet verder over.
@jammermaarhelaas Top, dank je wel, ga ik doen, super dat jullie er weer bij zijn!
@Beginnend trekkerfan Hoop nou niet dat ik iemand vergeten ben die ik niet meer terug kon vinden omdat de reacties weg waren... Sorry als dat het geval is, ik waardeer elke reactie!
jammermaarhelaas
@Beginnend trekkerfan

Als je dat voor wilt zijn kun je misschien de titel veranderen in bijvoorbeeld:

Even voorstellen: Beginnend trekkerfan, vervolg
@jammermaarhelaas Goed idee!
Ik had het eea gevonden, hiervan is ook al een hoop afgevallen nav de info die ik hierop kreeg van jullie, hetgene dat nog niet is afgevallen zal ik hieronder nog even delen.

tractors-and-machinery.nl/item/554754/…

tractors-and-machinery.nl/item/559101/…

tractors-and-machinery.nl/item/559179/…

tractors-and-machinery.nl/item/544499/…

tractors-and-machinery.nl/item/560366/…

tractors-and-machinery.nl/item/561391/…

In het vorige topic begon ik met de vraag naar een voorlader, inmiddels ben ik eruit beter af te zijn zonder voorlopig.
Mochten jullie iets voor me weten of me iets kunnen vertellen over bovenstaande trekkers, heeeel erg graag, bij voorbaat weer hartstikke bedankt, kan het niet vaak genoeg zeggen maar wat ben ik blij met jullie!!!
Gerron
@Beginnend trekkerfan Die 6807 Synchron zou ik laten staan want dat schakelsysteem en die uitlaat bevallen me niet.
Die met fronthef ook want een fronthef hef je niet nodig en die trekker is daardoor meer belast.
Nogmaals: Ga eerst naar degene die het onderhoud gaat doen en plaats dan foto's van zijn suggesties.
InsaneNL
@Gerron die gaten zijn volgens mij gewoon standaard, zie ook op deze foto: tractorfan.nl/picture/775399/…
Leek mij verder juist wel een leuk trekkertje, fronthef kan opzich best makkelijk zijn en die is toch niet zo zwaar gebouwd dat de trekker daar echt last van gaat hebben.
Gerron
@InsaneNL Het is net alsof de topstang voor ff snel vast is gelast zodat de rest niet naar benden klapt.Is dat een olietankje links naast de motor? Waarom toch zulke brede voorbanden als het weinig te verduren heeft? Het zal me niks verbazen als de bovenste bevestingsbouten in de motor breken met zo'n constructie.
jammermaarhelaas
@InsaneNL

Is ook mijn idee. De fronthef kan er ook zo af, je betaalt er zo te zien niet de hoofdprijs voor.
@InsaneNL Je hebt gelijk, deze heeft diezelfde gaten.
sallander
@Gerron kun je dan ook even uitleggen wat t probleem is met de versnellingsbak en de uitlaat? Op deze manier kan iedereen wel wat roepen, daar heb je niet zoveel aan
Gerron
@sallander Soortgelijke constructies trillen stuk maar waarom zit de uitlaat niet gewoon in het gat op de motorkap?
Een directe verbinding van de pook op de versnellingsbak schakelt denk ik beter dan deze constructie.
sallander
@Gerron als je een leuke gebruikte trekker al laat staan omdat je bang bent dat de uitlaat stuk gaat dan kun je beter een kruiwagen met schop en bezem kopen.
Gerron
@sallander Ik zou dan eerder die 6206 kopen. Waarom vind jij dat ze beter 1 van die andere Deutzen zou kunnen kopen?
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @Gerron:
die 6206

Wat mij betreft , omdat deze geen stuurbekrachtiging heeft (of toch wel?) vind ik hem minder geschikt. En dan zou ik gewoon voor de Renault bij Slootsmid gaan, die heeft ook geen cabine, maar de rest allemaal wel, en kost de helft.
Gerron
@jammermaarhelaas Volgens mij werd er in dat andere topic gezegd dat stuurbekrachtiging standaard is bij deze trekkers. Een nieuw stoeltje hoef je alleen maar wat water af te vegen en heb je ook geen cabine nodig. Tenzij ze er veel mee op de weg gaat rijden want dan wordt het wel eens koud.
+1
InsaneNL
@Gerron volgensmij ging dat ook over een 07, bij de 06 serie was stuurbekrachtiging nog optie. bij 07 is het in ieder geval met de C kabine standaard.
Fendt926Driver
@InsaneNL misschien fitten maar de 06 kon stuurbekrachtiging hebben de 07 en 07c hebben hydraulische besturing.
Gerron
@InsaneNL Dat heb ik inderdaad verkeerd onthouden.
@Gerron Die uitlaat was me nog niet opgevallen maar idd, hij zit buitenlangs, waarom zouden ze zoiets doen?
Gerron
@Beginnend trekkerfan Ik denk dat die uitlaat een tijdje bij het linkerachterwiel langs liep om een lage stal in te kunnen komen. Alle balken van het dak zijn een keer doorgesneden dus het dak is ook verlaagd.
bartjuh
@Beginnend trekkerfan die 1e is van een kamaraad van mij geweest. Had hem voor de hobby maar wou 1 met 4wd. Verder wel een goed trekkertje. Altijd starten en lopen
tractors-and-machinery.nl/item/561391/…

Waarom zitten er bij deze trekker gaten in de dakstijl? Hebben daar beugels op gezeten voor een trekkertrek of zeg ik nu iets raars?
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @Beginnend trekkerfan:
Hebben daar beugels op gezeten voor een trekkertrek of zeg ik nu iets raars?

Dat heeft er vast niet op gezeten, konden wel eens gewoon boutkoppen zijn, of verblindings-kappen.
InsaneNL
@Beginnend trekkerfan die gaten zijn volgens mij gewoon standaard, zie ook op deze foto: tractorfan.nl/picture/775399/…
roscho
Op zich zou ik ongezien geen keuze kunnen maken uit deze trekkers. Het enige wat mij opvalt is dat er een paar geen cabine hebben, alleen een zonnedak (Deutz 6206 en 7807) en dat er 2 zijn met cabine zonder achterruit (Eicher en 1 van de JD's met kapotte ruit). De regen kan erin slaan, is er een gestoffeerde stoel, dan is dat niet prettig. Maar als je voor je hobby alleen bij droog weer te voorschijn komt, is er niks aan de hand.
Voor de rest lijken het op de foto's allemaal goede trekkers van gerenommeerde merken. Ik zou gewoon kijken naar de afstanden en beginnen met kijken bij de dichtstbijzijnde.
@roscho De trekker kan niet binnen staan, ik moet er een afdak voor maken maar je hebt gelijk hoor, dat moet ik afdekken dan zolang en de JD met het stukke achterraam zou ik gelijk voor op zoek gaan naar een ander raam, ik begrijp dat van JD de onderdelen wel goed verkrijgbaar zijn.
Weet jij hoe dat zit met de onderdelen van de Eicher? Ik begreep dat dit er eentje is met een Perkins motor maar op zich wel een sterke trekker, maar ik las dat Eicher is overgenomen door een bedrijf uit India en onderdelen moeilijk te krijgen zijn? Dat is ook wel ff een dingetje om rekening mee te houden. Mijn voorkeur gaat uiteraard uit naar een trekker met cabine maar dat hij technisch goed is vind ik veel belangrijker. Ik heb een monteur van dit forum gevraagd of hij mee gaat, hij is hier in de buurt een mechanisatiebedrijf begonnen en bood zijn diensten aan, ik wacht zijn antwoord even af en als hij niet mee kan dan kijk ik of er iemand anders mee kan, ik heb hier ontzettend veel informatie gekregen maar ben er niet zeker van dat ik genoeg weet om dit zelf te kunnen beoordelen, maar wel heel fijn als jullie me willen helpen bij de voorselectie.
InsaneNL
@Beginnend trekkerfan Voor eicher valt opzich best nog wel onderdelen te vinden maar het is zeker moeilijker, eicher-ganacker is een goed begin punt(eicher.de/wir-ueber-uns.html/). Dat indiaase bedrijf wat het overgenomen heeft kun je gewoon negeren, die gaan toch niks lever voor het oude spul. Onderdelen voor een Perkins motor mag geen enkel probleem zijn, die worden wel zoveel gebruikt.
jammermaarhelaas
@InsaneNL

Voordat je daar heen moet zal een alle merken lmb via de bekende kanalen (Kramp, Granit, enz.) nog goed aan een groot deel van onderdelen kunnen komen denk ik? De laatste Eichers waren voor een groot deel MF?
InsaneNL
@jammermaarhelaas granit en in mindere mate kramp zijn natuurlijk de eerste waar je gaat kijken en zullen zeker van de meer algemene delen vanalles hebben, maar als het moeilijker wordt kom je bij specialisten terecht. hoe die hele relatie met MF nou precies in elkaar zat weet ik ook niet.
roscho
@Beginnend trekkerfan Zowel voor de Perkinsmotor als voor de ZF achterbrug zijn vast nog wel onderdelen. Er zijn zoveel merken die dezelfde onderdelen gebruiken. Voor Perkins kun je bijv. terecht bij MF en voor ZF bij Fendt. Verder zijn er een aantal dealers die vroeger Eicher leverden en nu nog steeds aan onderdelen weten te komen, bijv. Hissink in Oeken (bij Zutphen). En bij Hissink staat ook nog een luchtgekoelde Eicher te koop. Dat is echt een verzamelaarsobject. Prijs op aanvraag, dus die zal nog wel flink wat kosten. hissink-oeken.nl/occasions/EICHER-3048/
+1
jehan
@Beginnend trekkerfan als je rond gaat om te kijken rij dan wel met de trekkers....soms heb je een mooie gezien en als je er mee rijd kun je het idee krijgen van heb er geen fijn gevoel bij ..het gevoel moet goed zijn zo niet niet kopen ..
+1
jammermaarhelaas
@jehan

Als vrijgezel vergeet ik weer het belangrijkste: gevoel 😃
wotan2
@Beginnend trekkerfan De Eicher is technisch gezien een masseyferguson (148?) met andere motorkap en spatborden. Onderdelen zijn totaal geen probleem. Vind wel dat de verkoper zich slecht in de trekker verdiept heeft, hij heeft als het goed is 16 versnellingen en niet 12. Het schakelpatroon van deze trekkers is niet het fijnste; de 2 zit verstopt tussen de R en de 3 en die wil de leek wel eens missen. Ik vind het wel een nette trekker voor het geld.
Bert353
@wotan2 die viel mij ook al positief op.
jammermaarhelaas
Bij de JD 1140 is niet vermeld of het een BTW trekker is, op de site van de dealer staat excl. BTW.
Op zich een prima trekker, ook voor jou doel, maar het prijsverschil tegenover de Deutz die het ook prima kan, vind ik best groot. Voor dat geld kun je ook werktuigen kopen. Deutz heeft als klein voordeel dat je een luchtgekoelde motor hebt, je hoeft dus geen rekening te houden met antivries in het koelsysteem.
JD heeft schijfremmen in oliebad, daarmee heb je eigenlijk nooit iets, en het remt prima, bij Ford heb je dat net zo bij de typen die beginnen met 4 en hoger en bij de 3055. Geen reden om de Deutz te laten staan, maar zoiets maakt bij mijn weten ook uit voor de prijs.
@jammermaarhelaas Ik hoor dat JD weer heel makkelijk is om aan onderdelen te kopen en erg degelijk is, niet snel stuk gaat, Ik krijg het idee dat mensen of helemaal fan zijn van JD of juist helemaal niet, heb ik dat juist? Waar komt dat door?
+1
jammermaarhelaas
@Beginnend trekkerfan

Persoonlijk ken ik JD hoofdzakelijk vanuit stage en werkadressen. Het is een wereldmerk, bestaat al meer dan 100 jaar en is nog volop actief, heeft een wereldwijd dealernetwerk en is zoals vele andere merken dat wel zijn, niet overgenomen door een ander en behoort niet tot een ander overkoepelend bedrijf. En je zult niet snel verlegen zult zitten om onderdelen, nieuw of sloop, gewoonweg omdat er zo veel van verkocht zijn. En voor het onderhoud is alles uiteraard ook goed te verkrijgen.

Mijn ervaring is dat het goede trekkers zijn, de basis (assen, motor, versnellingsbak) is degelijk en duurzaam, ze starten vlot, ook als het vriest, en verder werkt alles zoals je verwacht.
Maar uiteraard, zoals met alle merken, hebben ze ook verbeterpunten, vaak zijn het zaken waar bewust voor gekozen is, maar hier verder op gaan maakt het verhaal hier te lang, en geldt evenzo voor andere merken.
Ze lopen mee vooraan op gebied van innovatie, en hebben dat ook altijd gedaan.
Maar zoals met alles, een merk moet ook een beetje bij je passen. De een heeft voorkeur voor dit aspect, de ander weer voor iets anders.

En hoe het komt dat de een er sterk fan van is en de ander niet, zal te maken hebben met persoonlijke ervaringen, een keer een probleem wat maar niet opgelost word door een dealer of gewoon een ander merk wat ook goed bevalt en dan daar op verder gaan omdat de relatie met de dealer goed is, kan ook meespelen.
@jammermaarhelaas Dank je wel, duidelijk! Ik moet zeggen dat die 1140 me wel enorm trekt, vind het een heel mooi ding en het hele verhaal achter JD trekt me ook maar ik heb natuurlijk geen idee welke trekker bij mij past, daar probeer ik achter te komen. Ik begreep uit het vorige topic dat bij de oudere Deutzen de koppeling zwaar gaat, ik denk dat ik daar last van ga krijgen, ik heb een rotte enkel links.
jammermaarhelaas
@Beginnend trekkerfan

Wat betreft de koppeling, dat zou je dan op die JD 1140 moeten proberen, het is in elk geval een belangrijk punt voor jou. Zoals @jehan al zegt, belangrijk is sowieso om zelf test te rijden!

En zonder gekheid, de Ford 2600 in een eerdere reactie van mij, heeft geen cabine, en deze types hebben een licht te bedienen koppelings-pedaal. Daarbij is de opstap laag, dus je springt er zo op en af. Ook tilt hij makkelijk een baal van 400kg mits dicht achter de trekker. Ook werken met grondbakje gaat goed, doe ik er hier ook mee. Halfvol grond gaat makkelijk.
@jammermaarhelaas Ja ik ga er zeker mee rijden! Hoge instap geen probleem hoor, ik klim op een paard ook hahaha maar als ik een echt zware koppeling heb ga ik problemen mee krijgen.
Ik heb een Ford 2600 gezien, bij een mechanisatiebedrijf en ik weet natuurlijk niet meer welke, voor 6000, ik ga eens kijken of ik m nog terug kan vinden. Ik scroll juist alle Ford voorbij omdat er werd gezegd dat de oude Fords bijna allemaal olie lekken, iemand zei, een Ford bakent zijn terratorium af
sallander
@Beginnend trekkerfan Dat klopt wel zo ongeveer, mensen met verstand van trekkers houden er niet zo van en mensen zonder verstand er van zijn er dol op...
Gekheid natuurlijk, volgens mij is er niet zoveel mis met de JD's die hier genoemd worden
@sallander Hahaha heb ik een gevoelig onderwerp in trekkerland aangeboord?
+2
sallander
@Beginnend trekkerfan Ach, iedereen heeft zo zijn voorkeur, maar t maakt allemaal niet zo veel uit, elk merk heeft zijn positieve en negatieve punten
+1
@sallander @a3vandiejen ik zal nog uit moeten zoeken wat "mijn" merk gaat zijn maar tot nog toe trekt de JD en de Fendt me erg.
a3vandiejen
@Beginnend trekkerfan Niets mis mee, komt uiteindelijk ook een stukje gevoel bij.
a3vandiejen
@Beginnend trekkerfan Gemiddeld neemt iedereen het een beetje op voor zijn eigen merk.
Ook is het vaak zo als een trekker te veel gekost heeft hij niet meer goed kan doen. De keus word er niet makkelijker van.
Bert353
@Beginnend trekkerfan een van die JD's leek mij er op een, die mij gevraagt werd te repareren hier, die ik moest repareren had een hydropomp voor de rij aandrijving geloof ik, en die man had daar heel veel problemen mee.
Ik weet het model niet meer, en de specialisten hier zullen me wel verbeteren als ik het misheb, maar dat is iets wat me toen bijbleef van JD.
verwijderd
+1
jehan
@jammermaarhelaas vrijgezelligen hebben toch ook wel gevoel
+1
sallander
@jammermaarhelaas is dit een subtiele hint om aan te geven dat je eventueel beschikbaar bent?😃😃
+1
jehan
@sallander hahahah leeftijd passen wel bij elkaar
+1
sallander
@jehan Tegenwoordig kan alles toch?
jammermaarhelaas
@sallander

Ben beschikbaar.
Gerron
@jammermaarhelaas Maar heb je er ook een trekker bij? 😄
+1
jammermaarhelaas
@Gerron

Zeker, heb zelfs een zeer geschikte. Ford 2600 met hydraulische stuurbekrachtiging, dubbelwerkend hydraulisch ventiel en lekvrij! Tevens een Sirocco kapje, dus je zit uit de zon en uit de regen, wat wil je nog meer 😉.

Oja, tevens voorlader, maar die zit er vaak alleen aan als er slootmaaisel gereden wordt. Inclusief kruishendel, dus met 1 hendel heffen, zakken, voorover, achterover.
jehan
@jammermaarhelaas strikje erom heen en op naar twente dan maar he
jammermaarhelaas
@jehan

1 nadeel, krijgt ze mij erbij 😃 Zo'n handige trekker wil je niet meer kwijt!
+1
jehan
@jammermaarhelaas je kunt haar natuurlijk ook uitnodigen om naar dinx te komen ..jij hebt grond zij een paard jij een trekker .probleem opgelost haha
sallander
@jammermaarhelaas Ik zie een match....
+1
jehan
@jammermaarhelaas bied je dan aan om met haar te gaan trekkers kieken
Fendt926Driver
@jehan rustig jongens rustig...
Eerst een trekker en balen klem.
Dan zien we verder
sallander
@Fendt926Driver t één sluit t ander niet uit
+2
@jehan "zij" heeft dit topic geopend en leest gewoon mee he...
+1
sallander
Als er nog meer vrouwen hier op deze site komen maken we er een dating topic bij 😃
@InsaneNL @jammermaarhelaas @roscho @jehan @wotan2 Dank jullie wel, dan komt die Eicher toch nog niet zo gek uit de bus voor dat geld, ziet er wel uit of er goed voor gezorgd is.
jehan
@Beginnend trekkerfan die gaf mn voorkeur ook..maar zoals gezegd eerst wel mee rijden he
@jehan Ik koop zeker niks voordat ik ermee gereden heb, dank je wel!
sallander
@jehan Maar hoe serieus kunnen we de mening van een Valtra rijder nemen? 🤔
Gerron
@sallander Als je er toch over begint... Volvo trekkers hebben een tijdje Valmet geheten en nu Valtra.
marktplaats.nl/a/zakelijke-goederen/…
sallander
@Gerron Wat een geluid hadden die oude Volvo's met turbo, geweldig!
@Gerron Ik had eerder zo eentje gevonden, toen werd er gezegd, dit is er eentje met een andere motor erin, de trekker zou geen Volvo zijn die is een stuk duurder maar dit is meer bij elkaar geraapt van alles wat. De exacte strekking weet ik niet meer maar die andere is erom van het lijstje geschrapt.
roscho
@Beginnend trekkerfan Die uit het voorstel van @sallander is geen Volvo met Perkins maar een echte Finse Valmet. Oerdegelijk, maar een beetje onhandig te bedienen. Die is met z'n 7300 uren nog lang niet versleten, of hij moet een hele slechte baas hebben gehad. Je kunt deze gerust in je lijstje opnemen.
@roscho Super, dan gaat hij zeker op het lijstje! Hoe is het met de onderdelen van deze trekker, zijn die makkelijk te krijgen?
sallander
@Beginnend trekkerfan @jehan Kan je hier alles over vertellen
roscho
@Beginnend trekkerfan Filters, accu's e.d. zijn gewoon standaard, kun je overal kopen. Verder gaat er weinig aan stuk. Slooponderdelen bij Leemac in Liessel (leemac.nl/).
Zo'n Fin kun je op koude dagen ook goed aan de praat krijgen.
jehan
@sallander ja ik zou zoiets maar heel serieus nemen met zon valtra rijder
sallander
@jehan ben je dan niet eenzaam, als Valtra liefhebber?
+1
Hahaha! Dit wordt een boer zoekt vrouw scenario maar dan met een trekker, wanhopige vrouwen die eigenlijk gewoon een trekker willen ipv een vrouw. Ik pak de popcorn wel en lees maar mee en koop intussen mijn eigen trekker!!
Gerron
Quote Reactie van @Beginnend trekkerfan:
eigenlijk gewoon een trekker willen ipv een vrouw.

Dat is nou echt Jammer en helaas pindakaas!
@Gerron Ik bedoel natuurlijk man hahaha
Even een heel ander hersenspinsel hier, ik ga nu voor een trekker zonder voorlader maar daar kan ik met de tijd toch ook gewoon een kraantje achter hangen? Gaat dat op elke trekker?
Gerron
@Beginnend trekkerfan Ja, maar wat ben je daarmee van plan?
@Gerron De mesthoop opsteken en graven.
jammermaarhelaas

In hoeverre wil je gaan graven? Wil je een bouw uitgraven, of wat grond uitvlakken?
@jammermaarhelaas Ik wil nog 1 of 2 zandpaddocks aanleggen die graaf ik 40 cm uit, en zo zal ik wel eens vaker wat hebben.
jehan
@Beginnend trekkerfan huh 40 cm ..hier spittten we ze soms om tot 3 meter diepte ..al naar gelang om het goede zand boven te krijgen ..meestal is 2 meter genoeg ...
sallander
@jehan Zit de goede grond dan zo diep bij jullie? Volgens mij verandert er hier niet zoveel meer wanneer je de eerste halve meter gehad hebt
+1
jehan
@sallander j
nee de goede grond stoppen we diep weg ..het grove zand wat we boven willen hebben zit soms erg diep ja ..vaak graven we door de welle heen ..
@jehan Dat hebben we hier geprobeerd maar er kwam geen wit zand boven dus dan heeft omhalen geen zin. Dus ik graaf het 40 cm af, leg er worteldoek en drainagepijp in en stort drainagezand, de paarden hebben altijd droge voeten en door de grove korrel is de bak ook niet te zwaar.
jehan
@Beginnend trekkerfan moet het wit zand zijn ..als het toch maar goed doorlatent is ..soms hebben we grijs maar ook weleens geel zand ..eerst proeg gaatje boren met grond boor gaat bij ons eerst gebeuren ..de diepste die we gemaakt hebben ging de 3 meter diepte door
@jehan Toen ze hier de bodem in de rijbak aan kwamen leggen hadden ze een kraan en wilde ik ze gelijk die paddocks om laten halen maar ondanks dat we op zandgrond zitten hier kwam er op de plekken waar de paddocks moesten komen geen wit zand boven, ze hebben zo diep gegraven dat ze zelfs op het grondwater zaten maar helemaal niks.
jehan
@Beginnend trekkerfan wij gaan vaak zoals al gezegd door de welle heen ..dat is die laag dat vol met grond water zit..
jehan
@Beginnend trekkerfan maar dit is allemaal zo hier in de regio..hoe het in twente is weet ik dus niet
sallander
@jehan Hier halen ze meestal de zwarte toplaag weg en dan zand weer aanvoeren
@sallander Dat doe ik hier dus ook, ik graaf 40 cm af, de aarde voer ik af en daar gaat wit zand in. Jullie graven door als jullie op het water zitten? Dan zijn ze hier minder diep geweest.
sallander
@Beginnend trekkerfan Nee, als de zwarte grond er maar af is
@sallander Ik haal nu even twee reacties door elkaar haha, het was @jehan die zei dat hij door het grondwater heen graaft. In principe is omkeren een mooi en goedkoop systeem hoor, je hoeft geen zand te kopen en je zit niet met het zand dat eruit komt maar dan moet je wel het juiste zand eronder hebben zitten.
+1
Bert353
@Beginnend trekkerfan OOOHHHHH, kom maar hier met die aarde!!!
roscho
@Beginnend trekkerfan Als je op zo'n hoger liggende es zit, dan kan daar wel 2 m. zwart op zitten. En soms zit daaronder geen wit, maar een leemlaag, achtergelaten in de ijstijd. Voor landbouw prima, maar niet om te graven naar witte grond. Die 40 cm afgraven is dan een betere oplossing,
Als je nog het e.e.a. wilt graven, zul je ook de grond af moeten voeren. Als jij daar met je kleine kraantje staat te graven en je moet er een loonwerker bij hebben met een kipper, wordt het alsnog duur. Bovendien moet je dan witte grond aanvoeren. Dan zou ik het door een loonwerker laten doen en het totale karwei laten aannemen. Grondwerk kan het best in periodes waarin er niet geoogst of gezaaid hoeft te worden en dan kun je soms best een mooie prijs krijgen.
+1
@roscho Ik zit hier idd op een es. De zwarte aarde voer ik niet af, een beetje aarde hebben liggen kan nooit kwaad en als ik er vanaf wil staan ze in de rij hier. Het zand aanvoeren is wel een dingetje, ik heb ook wel eens verkeerd zand gehad maar daar heb ik nu gelukkig een adresje voor.
jehan
@Beginnend trekkerfan we zijn met een paarde bak zo 3 dagen met kraan bezig ..paar weken laten liggen en niets aan doen ..en dan gaan we er met een kilverbak over om hem af leggen zoals de klant dat wil..kosten zo om en nabij de puntje puntje euro
jammermaarhelaas
@Beginnend trekkerfan

Wanneer je een geschikte grondbak hebt, dus een met een verstevigings-strip of stang in het midden, zodat hij daar niet doorzakt, dan kun je op de manier die ik in het eerste topic beschreef, ook de paddok uitgraven met een bak achter de tractor.
Dit kon wel eens beter gaan dan met een kraantje (die je dan ook eerst moet kopen, en het zijn vaak enorme olie-lekkende apparaten).
Als je de tijd ervoor en de zin erin hebt kun je mooi wat besparen met eigen trekker en grondbak door er steeds een laag van 5 tot 10 cm mee af te graven (als het gaat kan het natuurlijk ook dikker), en schept zo steeds de bak vol, door een dunne laag te scheppen en tijdens het vol raken van de bak, de bak iets oplicht, krijg je druk op de achteras, en slipt de trekker niet door. Dan kip je de bak met grond op waar je de zwarte grond kunt hebben, en zo werk je de (20x20x0,5=) 200m3 in een uurtje of 20 weg. Het is zomaar een vrijpostige suggestie.
Aanvoer van geschikt zand zal denk ik door een loonwerker gebeuren?
Deze kan het zand eventueel in het gat lossen, en je kunt het met de bak vlakken, en voor dit alles geldt, kalm aan, en je wordt er vanzelf handiger mee.

Zoiets kun je met alle genoemde trekkers wel, en natuurlijk kun je met een wat grotere meer tegelijk scheppen, en een vollere bak heffen, maar ook met een kleinere kan het, het is gewoon een handigheidje.
sallander
@jammermaarhelaas en precies hetzelfde doet een loonwerker in een uurtje voor 8 tientjes
jammermaarhelaas
@sallander

Oke, als dat zo snel gaat zou ik er zelf niet aan beginnen nee. Als schatting 20 uur klopt zit je snel aan € 100,- voor werkelijk gemaakte kosten.
Gerron
@sallander Het zal wel wat langer duren maar het hele afgraven en aan en afvoeren kan ze volgens mij veel beter laten doen.
Gerron
@Beginnend trekkerfan Echt graven valt ook weer een beetje tegen met zo'n kraantje. Je tilt nogal snel de zijkant van de kraan omhoog als de grond hard is.
@Gerron OK, dan kan ik voor dat soort dingen beter met de tijd een trekkertje als die Renault bij Slootsmid bij kopen, vind ik wel leuk ook om op te knappen, dan heb ik er mss ook wat meer tijd voor.
Gerron
@Beginnend trekkerfan Ik zou voor zoiets toch echt gewoon een shovel huren.
@Gerron Dat heb ik idd de vorige keren ook gedaan maar is nog best prijzig, dan heb je zo'n trekkertje als dat Renaultje er wel snel uit hoor. Als ik goedkoper ga slagen dan ik dacht voor het trekkertje dan koop ik m mss evengoed nog wel. Maar dat denk ik niet want ik denk dat ik naar de 1140 ga kijken.
Jan mf6465
Als valmet een overweging is weet ik deze nog staan. Die staat al een geruime tijd te koop. Volgens mij is er zeker ruimte voor onderhandeling. Volgens wat ik ervan gehoord heb zijn dit goede trekkers. Bij Leemac in Liessel kan je volgens mij nog alle (Sloop) onderdelen van dit type krijgen. Voor een oudere type wat niet zo courant is vind ik een adres voor onderdelen toch wel belangrijk.
2dehands.be/a/zakelijke-goederen/…
roscho
@Jan mf6465 Dat is inderdaad een hele mooie, maar er is nu al €6100 geboden en dan weet je nog niet wat je technisch koopt. Dan zie ik meer in deze: marktplaats.nl/a/zakelijke-goederen/…
Vraagprijs €3950. Dan houdt @Beginnend trekkerfan nog €2000 over voor werktuigen.
@roscho Komt wel BTW bij nog maar als ik voorlopig maar een prikker voor de balen heb en een grondbakje dan kom ik al een heel eind. Ik zeg je eerlijk, ik vind het absoluut geen mooie trekker om te zien haha maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk, maar als hij technisch goed is en de rest klinkt ook gunstig dan is het voor die prijs wel aantrekkelijk en staat hier niet ver vandaan.
@Jan mf6465 Dank je wel voor het meedenken maar deze is geen optie, ten eerst omdat het te ver weg is, dan ben ik te lang van huis voor mijn paarden maar ik zou ook zeker geen trekker zonder papieren kopen!
+1
donkey63
@Beginnend trekkerfan Is het voor jou niet belangrijk aan te geven wat je precies wil.
Frontlader heb je niet nodig zeg je, kruiwagen rijden is geen probleem. Nu zie ik dat je ook al in het "grondverzet" wil. Een aantal dingen moet je niet nadrukkelijk zelf willen doen.
100 mtr baalrollen ook geen probleem, ook al is je linker enkel niet meer optimaal, hoop dat het tijdelijk is.
Een simpele palletdrager achter in de hef kan die baal die 100 mtr verder weg ligt makkelijk vervoeren.
Dus een "grote beer" van een trekker heb je niet nodig.
Grasmaaien, hooien kun je met een relatief lichte trekker makkelijk uitvoeren.
Bezint eer ge begint.
Allemaal positief bedoelt!!!
@donkey63 Hahaha ook al in het grondverzet wil, wie weet ooit, ik heb wel een paar monsters van trekkers gezien die me met wat meer budget heel goed zouden staan! Nee zonder gekheid, hoe meer ik zelf kan hoe beter, afhankelijk zijn is nooit goed. Mijn vader zei altijd, je kan niet zeggen dat je iets niet kan als je het niet geprobeerd hebt, dat waren wijze woorden.
+1
Jan mf6465
@Beginnend trekkerfan
Als ze in België zonder papieren zeggen, bedoelen ze zonder gelijkvormigheidsattest. Dit heb je in België nodig om hem in te schrijven in het verkeer en een kenteken te kunnen krijgen. Trekkers wat uit Nederland komen hebben dit niet en dan word hier altijd gezegd zonder papieren. En die internet biedingen geloof ik niet in. Echte klanten bieden als ze er langs staan.
+1
@Jan mf6465 Ah, ik dacht dat de trekker zelf geen papier had, heb ooit de grootst mogelijke problemen gehad met een paard uit Belgie waarvan het papier niet klopte, kreeg al lichtelijk een deja vu haha. Dat ben ik met je eens hoor, een serieus geinteresseerde gaat heen.
yoohan
Ik heb de grote lijnen van je topic gelezen en zie dat je bij de Renault wilt gaan kijken. Er staat ook nog een Renault 551 op marktplaats met 4wiel aandrijving en een cabine (weliswaar zonder deuren) en stuurbekrachtiging. Er hangt nog een aardig blok gewichten voor, dus met een grondbak of hefmast of baal achterin de hef zal die niet meteen z'n neus de lucht ingooien.
Voordeel is dat je toch voorwielen hebt die mee kunnen werken als dat nodig is. Dat zou ik persoonlijk liever hebben als extra pk's. Daarnaast is het een 3 cilinder, dus qua lengte niet helemaal zo'n onhandelbaar slagschip met sturen.
Nadeel is de vraagprijs, die is 6500, maar er is nog niet meer als 2500 op geboden. Dus daar zal wel rek inzitten. Ander nadeel is dat hij in noord limburg staat.

link.marktplaats.nl/m1480508185/
@yoohan Limburg is lastig voor mij daarom heb ik m waarschijnlijk ook niet gezien. Als ik helemaal naar Limburg moet om die trekker te bekijken ben ik te lang weg van huis, dan kom ik met de zorg van de paarden in de knoop. Maar super dat je meedenkt, dank je wel!
Misschien is deze helemaal niet zo gek

marktplaats.nl/a/zakelijke-goederen/…
Als hij technisch goed is voor dat geld is dat niet zo verkeerd natuurlijk, even nieuwe stoel erin en nieuwe pijp erop en goed schoonmaken dan staat er al een heel ander trekkertje.
+1
Fendt926Driver
@Beginnend trekkerfan en het is een volvo natuurlijk.
Is een 3 cyl turbo motor met 65 pk
En daar is helemaal niets mis mee.
Neem er wel 1 met kabine.
Net nog op mijn open trekker gevoerd maar is heeeeel koud.
En als dan de hele trekker onder de sneeuw zou liggen straks in de winter omdat die eerst nog niet binnen kan staan ga je niet fijner van rijden
sallander
@Fendt926Driver vind dit ook zeker een geschikte kandidaat, degelijk en redelijk modern
+1
Fendt926Driver
@Beginnend trekkerfan en deze valmet heeft 3 ventielen.
Dus de goedkope hefmast met klem van 250 euro kan er aan.
En @sallander had een grondbakje voor 2 krat bier dus dan heb je het nog wel een keer voor elkaar.
Misschien kan hij zijn eerste foto plaatsen en daar het grondbakje op zetten
@Fendt926Driver Ik lees hierboven dat het hele sterke trekkertjes zijn dus niet zo verkeerd dan, denk dat ik daar morgen maar eens op af ga! Moet niet te lang wachten want er wordt ook op geboden al is het laatste bod van 21 oktober, er is wel interesse.
Mijn voorkeur gaat ook zeker uit naar een trekker met cabine, maar binnen het budget waar ik in zoek kan ik niet teveel wensen hebben, ik zit liever op een rijdende zonder cabine dan op een stilstaande met cabine hahaha.
Zou wel echt top zijn als dat zo zou kunnen met die hefmast en dat grondbakje!!
Dan heb ik alleen nog een nieuwe stoel en een nieuwe pijp nodig.
+1
Fendt926Driver
@Beginnend trekkerfan stoel heeft een nieuw onder kussen nodig. Niet direct een hele stoel
@Fendt926Driver Dus dat kan ook nog, alleen nieuwe kussens op de stoel? Scheelt dat veel in prijs? Anders zet ik er wel gelijk een hele nieuwe stoel in.
stijn-de-bock
@Beginnend trekkerfan zo'n valmet is top,je hoort vaak dat veel mensen deze trekkers een beetje lelijk vinden maar dat is geen nadeel.
@stijn-de-bock @henriv Ja ik vind hem echt lelijk hahaha maar dat is nu niet het belangrijkst, het belangrijkst is dat hij doet wat hij moet doen en dat jullie zo enthousiast zijn over deze trekker stemt me positief.
stijn-de-bock
@Beginnend trekkerfan persoonlijk vind ik deze serie valmet mooie trekkers .
Gerron
Quote Reactie van @Beginnend trekkerfan:
hefmast

Even een puntje van aandacht... Als je iets in de hef hebt en je doet de hef omhoog dan beweegt de bovenkant van bijv. een hefmast naar de trekker toe. Nou weet je ook waarom sommige trekkers aan de achterkant beschadigd zijn. Er zijn vanwege dit principe al heel wat achterruiten gesneuveld.
+1
henriv
@Beginnend trekkerfan ik snap dat je in eerste instantie niet direct op het uiterlijk valt. Ik vind persoonlijk een Fendt of John Deere ook mooier. Maar zo ver ik weet zijn deze trekkers onverwoestbaar. En ik denk een paar van je lijstje gewoon bezoeken, stukje mee rijden en kijken hoe je gevoel erbij is. De ene rijdt en werkt waarschijnlijk veel fijner dan de ander.
+2
Fendt926Driver
@henriv klopt helemaal. En een fendt 100 serie werkt goed maar een simpele 300 zou ik eerder adviseren.
Jd is niet mijn ding maar als er maar geen sg2 kabine opzit. Dat wil je een beginnend trekker chauffeur toch niet aan doen..

Belangrijk is dat ze er zelf een goed gevoel bij heeft. Zij moet er mee werken.
De valmet heeft al wel zij schakeling en 3hydro ventielen.

En zij is een beetje volvo enthousiasteling dan rij je er ook al wat liever mee
@Fendt926Driver Wat is een sg2 cabine? De JD in Lemele daar zit een hoge cabine op, beetje pausmobiel haha maar wel tot onder overal glas, denk wel dat je dan goed zicht hebt. Qua auto en om paardentrailer mee te trekken ben ik gek van Volvo, maar dat zal denk niet te vergelijken zijn met trekker?
Fendt926Driver
@Beginnend trekkerfan een sg2 kabine is met die ronde voorruit.
En de deur links iets uit het midden als het ware in de voor ruit.
Daar loop je van voor in de kabine langs een stukje motorkap richting de stoel en moet je 180 graden draaien om in de stoel te gaan zitten. Om die ruimte te krijgen moet je het stuur omhoog doen met uitstappen en laten zakken als je zit
Normale trekkers hebben de deur aan de linker zijkant en maak je maar een 90 graden draai om te gaan zitten.

Enthousiast ben ik niet voor de valmet omdat ik ze niet ken
Maar het zou zo maar een goede trekker kunnen zijn.
Maar wat je ook koopt er zal wel een keer wat aan mankeren.
Maar dat weet je ook van jou volvo auto.
Volledig onderhouds en reparatie vrij is niets.

Trekker staat wel bij een (goede?) Handelaar en goede trekkers worden bij de dealer verkocht en niet altijd bij een handelaar.

Vooropgesteld dat ik nog nooit iets negatiefs van deze handelaar heb gehoord.

Maar koop jij jou auto bij een dealer of een handelaar...
@Fendt926Driver Qua ruimte om te zitten zal ik geen problemen hebben ik ben maar een heel tenger vrouwtje. Een auto koop ik net zo makkelijk bij een handelaar maar daar heb ik genoeg verstand van om te beoordelen, en met de paarden is het net zo, als je daar niet genoeg verstand van hebt dan moet je ook verre bij de handelaars vandaan blijven. Ik ga er ook vanuit dat ik voor een reparatie kom te staan, daarom is JD ook weer aantrekkelijk vanwege de makkelijk verkrijgbare onderdelen.
Fendt926Driver
@Beginnend trekkerfan een monteur meenemen scheelt al veel.
Maar de dichts bij zijnde jd dealer zit op 20 km van jou af.
Dat is niet altijd handig.

En als jij voor iemand meegaat om een paard te kijken let jij op 15 dingen meer dan een leek maar helemaal inkijken kun jij ook niet.
En zo is het met een monteur meenemen ook
@Fendt926Driver Maar dat is met de Volvo niet anders toch, daar zit helemaal geen dealer van in de buurt. Ik neem aan dat een beetje monteur de meest voorkomende merken kan repareren toch of zeg ik nu iets raars?

Wat je zegt over paarden kijken klopt hoor, als ik daarvoor benaderd wordt dan haak ik vaak op de foto al af maar met een paard is het natuurlijk zo dat je er niet in kan kijken, daar komen vaak wel röntgenfoto's bij kijken, dan begin ik alleen wel altijd bij de punten waar mijn twijfels zitten, als er dan iets uit komt kun je de keuring afbreken en dat scheelt weer veeartskosten.
+1
Fendt926Driver
@Beginnend trekkerfan klopt de volvo wordt dan ook bij een andere dealer gemaakt..
En dat zal met de jd eventueel ook zo zijn.
En in jou prijsklasse zijn de trekkers allemaal wel met een sleutel te maken. Daar hoeft geen merk specifieke laptop aan.

Welk type volvo auto rij je dan?
De mechanische 850?
Of 950?
Of een v70 laptop type?
+2
case 745 xl
@Fendt926Driver de instap van een john deere sg2 cabine heb ij nog nooit als hinderlijk ervaren dat moet even wennen. Als je eenmaal zit zitten alle handels en functies op de juiste plaats. Behalve de richtingaanwijzer. Verder zijn dit goede en degelijke trekkers en iedereen kan ermee overweg. Dat het raamstijl in het zicht zit waar iedereen het altijd overheeft is onzin. Omdat deze exact in lijn zit met de uitlaat en het cycloon filter.
Fendt926Driver
@case 745 xl de uitlaat heb ik het ook niet over.
En als je eenmaal zit zal het goed zitten.
Maar vaak in en uitstappen ervaar ik met mijn 2m lengte als niet gemakkelijk.
Heb denk ik ook nog maar een keer of 10 op zo n trekker gereden.
jammermaarhelaas
@case 745 xl

Persoonlijk vind ik het grootste nadeel van de SG2 de deur, is vrij veel kracht nodig die dicht te trekken. Of het moet een kwestie van onderhoud en afstellen zijn? Verder is het een prima werkplek.

Wat betreft handigheid en zicht rondom is de MC1 (zoals op de 1140 hier in dit topic) zeer geslaagd en je springt er zo in en uit.
+1
case 745 xl
@jammermaarhelaas deur is denk een kwestie van onderhoud en afstellen de mijne sluit met 1 vinger perfect
Fendt926Driver
@case 745 xl hoe is het met de hydrauliek van jd.
Ik weet dat ik er altijd ruzie mee heb.
Een weidesleep met enkelwerkende cylinders hebben we ooit om moeten bouwen naar dubbelwerkend omdat een jd 2030 hem niet drukloos kon laten zakken.
Ook aankoppelen moest bij stilstaande motor omdat we anders de ventielen niet drukloos konden krijgen
Zweefstand kende die trekker toen ook niet op de bedienings hendel.
Heeft iets met het ls systeem te maken van die series
case 745 xl
@Fendt926Driver mijn enkelwerkemde weidesleep zakt altijd gewoon. Ik heb op de trekker ventiel en gemonteerd die je redelijk goed onder druk kunt aankoppelen. Maar idd dat is wel altijd wat een dingetje. Ja idd deze trekkers hebben al een soort van loadcence als er geen olie gevraagd word pompt die ook geen olie.
+1
JD3010
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
een jd 2030 hem niet drukloos

Laat ik me nu er maar eens gaan bemoeien. Dat heeft jou vast iemand verteld die er ook geen verstand van heeft. Bij die JD is 1 aansluiting volledig drukloos als je de andere op druk zet. Bij een enkelwerkende cilinder werkt dat dus prima. Dat je de trekker stil moet zetten om de slangen aan te sluiten is helemaal waar, maar dat moet je officieel ook doen, zie de handleiding.

JD had gewoon een vooruitstrevend systeem sinds jaren '60, dat week inderdaad af wat gangbaar was. Begin '90 zoiets kwam het loadsensing, dat lijkt er sterk op.

Maar Huub, gaat het wel goed met je? Normaal brandt je JD helemaal tot de grond toe af, als je de kans krijgt, niks deugd ervan, zelfs de banden. Waar blijf je nu? Denk je wel een beetje aan je imago, ik maak me bijna zorgen. 😉
Fendt926Driver
@JD3010 ha ha goed opgemerkt.
Er zat nog geen fendt in het lijsje.
Nu wel dus kan ik jd weer afbranden..
Nee gekheid.
Zij moet een goede trekker hebben voor haar werk.
En onduidelijkheden die ik niet weet vraag ik voor haar op dit forum.
En een sg 2 kabine zou ik niemand aanraden bij veel op en afstappen.
Maar die trekker met mc11 kabine ziet er wel netjes uit.
Maar het is geen nieuw naast elkaar en dat is lastig vergelijken.
En welk bedrag hang je aan wel of geen zij schakeling
Of ls pomp of tandwiel pomp
Kogels of vanghaken aan de hefarmen
Vaste trekhaak of snelverstel trekhaak
En welke maat achterbanden
En wij kunnen van alle leuke dingen uitdenken zij moet betalen en zij moet er (jaren) mee werken
stijn-de-bock
@JD3010 het voorraam van de jd 1140 kan een beetje open dus een John deere met fendt allures.🤭🚜
Bert353
@sallander Vrouw zoekt boer? 😂

sorry moest een heel stuk hoger staan
sallander
@Bert353 zoiets ja, en stuur een foto van je trekker....
Bert353
@sallander Sinds vrijdag.

Foto van een Someca 415
Ik ben nog op zoek naar een monteur om mee te gaan naar de Volvo maar de JD staat bij een bedrijf, daar durf ik alleen wel te gaan kijken, denk dat ik daar vandaag eerst eens heen ga om te zien wat ik van de prijs af kan krijgen.
jammermaarhelaas
@Beginnend trekkerfan

Die JD staat zo te zien bij een handelaar met een mooie site, dus verkijk je daar niet op, lijkt er niet op dat hij een LMB heeft. Allicht is het kopen zonder garantie, net als kopen bij een landbouwer of particulier.
De Eicher in Toldijk is Marge, je betaald daar dus geen BTW over. De JD is excl. dus komt 21% bij, ik ga er hierbij even vanuit dat je niet in de BTW regeling zit.
@jammermaarhelaas De JD staat bij een mechanisatiebedrijf en JD dealer. Ik had het plan daarheen te gaan en te zeggen, ik ben op zoek naar 2 dingen, een trekker en een bedrijf dat deze in onderhoud neemt, ik hoop eigenlijk dat dit voor hen aantrekkelijk is als ik de trekker daar in onderhoud doe, als ze deze via inruil hebben verkregen dan heeft dat zijn geld al opgebracht en kunnen ze er waarschijnlijk meer aan verdienen als ze deze in onderhoud hebben.
+1
@jammermaarhelaas Je hebt gelijk, het is geen JD dealer, ook al doet zijn site dat vermoeden maar een handelaar met een mooie website!
De Volvo kost met BTW een kleine 5000 euro, als ik van de JD wat van de prijs af krijg en af kan dingen tot 6000 met BTW dan is het verschil niet meer zo groot, wat zou dan de verstandigste keuze zijn? Stel dat ik m over een paar jaar weer wil verkopen omdat ik wat nieuwers wil, is de Volvo dan net zo waardevast als de JD?
sallander
Bij Vrielink in Schoonebeek staat nog een Fendt 308.
jammermaarhelaas
@sallander

Banden voor zijn al geheel weg, achter gaat nog even, maar ben je zover dan is het al snel €1750 bij voor nieuwe banden incl. opleggen, excl. btw.
Fendt926Driver
@jammermaarhelaas hoeft niet nieuw op he.
Ergens voor 500 een 35% setje opzoeken kun je ook weer tig jaar vooruit.
Die 308 ben ik best wel gecharmeerd van.
Alleen weer de vraag 9700 uur of 19700 uur?
En ik heb beide.
Een 305 van 82 met 9580 uur en een 614 van 84 met 20412 uur en een 612 van 89 met ruim 19000 uur.
Dus alles is mogelijk
jammermaarhelaas
@Fendt926Driver

Daar heb je gelijk in, maar goede gebruikte achterbanden vinden is nog niet altijd zo eenvoudig is mijn ervaring. Voorop heb je tegen de € 250, - wel wat nieuws op denk ik?
Fendt926Driver
@jammermaarhelaas er zitten 2 verschillende merken achterbanden op. de linker is slechter dan de rechter.
maar ook daar is wat voor te vinden.
sallander
Staat wel op Marktplaats
Ik heb de verkoper van de Valmet gesproken. Hij zegt de hoog-laag werkt niet, een electrisch probleem. Hij zegt het is geen probleem want dan heb je nog 8 versnellingen over?
jammermaarhelaas
@Beginnend trekkerfan

De hoog-laag zal de powershift trap zijn, als die niet werkt heb je nog voldoende keuze in versnellingen over. zie: tractordata.com/farm-tractors/001/…

Vraag is dan of dit geen gevolgen heeft voor de bak intern, of dat de hoog-laag zijn eigen leven gaat leiden met mogelijk schade aan de bak, of vrijlopen van de trekker, niet meer remmen op de motor (wat ik niet verwacht). Om hier achter te komen adviseer ik om een topic openen met deze vraag.
@jammermaarhelaas Dank je wel! Deze trekker komt met BTW ook op een kleine 5000, is dat dan niet wat duur? Verklaart ook waarom hij nog niet is verkocht. Ik zeg je eerlijk, als ik deze zou kopen dan zou dat een tijdelijke oplossing zijn want ik vind m echt spuuglelijk hahaha, dan zou ik m over jaar of 2-3 weer verkopen om een mooiere trekker te kopen en dan moet ik het toch laten repareren om mn geld er weer een beetje uit te halen.
jammermaarhelaas
@Beginnend trekkerfan

Wie weet bevalt ie wel zo goed dat je er niet meer vanaf wilt.
Kopen om straks weer te verkopen, zonder dat we nu weten wat er aan reparatiekosten bij komt (als het een kleinigheid was, dan was het al wel opgelost lijkt me) zou ik zo maar niet doen.
@jammermaarhelaas Dat was mijn idee ook, als hij de Valmet zou laten repareren dan zou deze paar duizend extra opbrengen dus zal geen goedkope reparatie zijn. Dat zei ik ook tegen hem, ik ben vrij direct hahaha, hij zegt dat hij te precies is om de trekkers allemaal te gaan repareren en dat dan het eind zoek is, hij nooit klaar is. Maar je maakt mij niet wijs dat als die reparatie hem een paar duizend euro oplevert hij het laat...
jammermaarhelaas
@Beginnend trekkerfan

Ik ken Valmet niet, dus het blijft gokken naar wat zoiets kan zijn, en wat het dan kosten gaat.
Maar zoals je zelf al begrijpt, als hij hem gaat repareren, komt hij vrijwel zeker niet meer uit de kosten, vandaar zal hij hem in deze staat aanbieden en zien of er een liefhebber voor is.
+2
roscho
@Beginnend trekkerfan Bij ons in de familie loopt een grotere Valmet (8150) met hetzelfde probleem. Als je de hoog-laag wilt repareren moet de hele versnellingbak uit elkaar, terwijl het veroorzaakt wordt door een onderdeel van een tientje. En heb je zo'n trekker uit elkaar, dan zie je vervolgens dat de koppeling niet helemaal fijn is en dat er hier en daar binnenwerks wat lekkages zijn. Daar ga je dan!
@roscho Zoiets dacht ik wel, als het simpel was geweest dan had hij het zelf wel gerepareerd. Ik hoop dat het morgen wat wordt met de JD!
sallander
@jammermaarhelaas dat valt allemaal nog wel mee, voordat je met wat klussen om t huis een paar banden verslijt.....
+2
Fendt926Driver
@sallander en niet te veel profiel op de banden is een behoud voor het grasland
jammermaarhelaas
@sallander @Fendt926Driver en de rest. Na vele wijze woorden, blijft er toch iets onderbelicht naar mijn idee.

Naar ik begreep heeft ze een trekker nodig om gewikkelde balen te verzetten, paardenbak slepen, weide slepen, bloten, maaien, schudden, harken, enz., kleine klusjes (op een kleine 4ha grond?).
Dat je er ook een paddock mee kunt uitgraven is mooi meegenomen, en een mesthoop opsteken, dat kan ook met een bak, of achterlader.

Als ik het zou moeten doen zou ik voor 40 tot 60pk gaan, je moet er handig mee in een paardenbak kunnen manoeuvreren binnen de hekken. Dan is stuurbekrachtiging natuurlijk een gewenste optie, en een cabine maakt dat je binnen kunt zitten, ook de moeite waard lijkt mij.

Nu heb ik niks tegen op Fendt, maar die 308, is dan niet gewoon ver overmaats voor het gebruiksdoel? Wil je graag Fendt, is dan een 102 of 103 niet handiger? Ik ken ze niet zo goed, maar weet dat een 103 een handige handzame trekker is waar je zo op wegrijd, handige handkoppeling voor de pto en schakelen bijna als een auto. Sturen gaat ook met standaard stuurinrichting zonder bekrachtiging ook heel best. En een baal van 500 kg kan ie toch ook wel baas?

Nu gaat het over een JD 1140, bijzonder mooi op basis van de foto's, en qua specs meer dan voldoende. Ook de prijs is er naar, maar dan heb je ook wat.
De Eicher 4048 (volgens wikipedia een MF 255 met extra vertragingsbak de.wikibooks.org/wiki/…) is in alles even wat ouderwetser, maar kan het ook prima doen, en kost dan ook een heel stuk minder. Enigste is dat deze 1dw heeft, maar machine met eigen hydr. vent. blok, en het is ook opgelost. Ook hiervoor is service en zo nodig onderdelen geen punt.
Fendt926Driver
@jammermaarhelaas klopt wat je zegt.
Maar de 78pk 308 is exact even groot als de 62 pk 305.
En de 300 stuurt scherper zijn luxer en handiger dan de 100 serie.
En ergens moet je de grens trekken tussen wat wenselijk en betaalbaar is.
Die jd 1140 staat er mooi bij en lijkt handig met dichte kabine maar hefkogels en 2 vaste trekhaken is niet echt handig.
Maar ook daar weer waar gebruik je hem voor en hoe vaak koppel je een machine om.
En qua hef achter doet een accord bok wonderen met snel aan en afkoppelen
jasper-santing0
@Fendt926Driver die 308 komt bij Richie bros weg
Fendt926Driver
@jasper-santing0 uit meppen.?
jasper-santing0
@Fendt926Driver ja en daarvoor joldersma lutten een hele poos
sallander
@jasper-santing0 kijk, nuttige info, lijkt mij beter om te laten staan
jammermaarhelaas
@sallander

Een 308 voor € 6000 is ook wel bijzonder naar mijn idee?
sallander
@jammermaarhelaas Ik twijfelde zelf ook wel even of ik deze zou melden....
+1
jammermaarhelaas
@sallander

Moet zeggen dat ze wel heel wat info kan handelen, menigeen zou er haast dol van draaien, zoveel adviezen, merken, typen, opmerkingen, enz. enz.
+1
Fendt926Driver
@jammermaarhelaas nee een 308 30km uitvoering zit wel daar ergens in de buurt
Vooral met 19700 uur.....
Fendt926Driver
@sallander inderdaad nu er meer info bekend wordt laten staan....
+1
sallander
@Fendt926Driver dat is dan t mooie van TF
@jasper-santing0 @Fendt926Driver @sallander @jammermaarhelaas kijk, dat is nou de kracht van internet hahaha, super dit!
@jammermaarhelaas Klopt helemaal hoor wat je zegt, ik vind het natuurlijk wel heel mooi zo'n zware trekker en hij zou me goed staan hahaha maar voor wat ik er mee wil kan ik het ook met minder af. Maar wat @Fendt926Driver zegt klopt ook, ik kan binnen dit budget niet teveel noten op mijn zang hebben en ben al blij als ik een trekker kan kopen die technisch goed is. Ik denk al met al dat als de 1140 door gaat morgen, ik geen slechte koop heb gedaan.
Ik rij nu even naar die 1140 toe, even kijken of ik wat van de prijs af kan krijgen, anders kan ik die ook schrappen van het lijstje. Als ik de prijs omlaag krijg ga ik met monteur terug en datzelfde kan ik doen met de Fendt.
+1
Oh jongens, ik heb me in moeten houden om de 1140 niet gewoon direct te kopen, dit is echt een heel net trekkertje en ik heb 700 van de prijs af, heb m nu voor 6500 incl BTW!!
Ik heb de monteur al gebeld, die belt me terug om een afspraak te maken, dan ga ik samen met de monteur terug en als hij groen licht geeft dan koop ik m!!!!
+2
bartjuh
@Beginnend trekkerfan
Zoals ik eerder al had gezegd is die trekker van een kamaraad van mij geweest. Hij wou graag 4wd en daarom ingeruild bij deze handelaar. Hij had trekker een jaar of 2á3 in bezit gehad. Gekocht bij mechanisatiebedrijf hier in 't dorp(Mulder) Trekker was van een veehouder geweest en rook nogal naar koe...
Trekkertje was altijd starten en lopen.
Gerron
@bartjuh Waarom wou hij 4wd?
bartjuh
@Gerron Als jij 't weet.... Ik heb geen idee. Hij heeft een trekkertje voor de hobby. Nu kan hij eventueel met een kieper helpen bij akkerbouwer in de buurt. Heeft nu een 2650
sallander
@bartjuhHaha, dat heb je nogal eens ja, soms stinken die trekkers harder dan de koeien zelf
@bartjuh De 1140 is van een kameraad van je geweest of de Fendt?
Gerron
@Beginnend trekkerfan Volgens mij hebben we het daar over de Deutz met fronthef.
@Gerron De Deutz met fronthef is al een tijdje niet ter sprake geweest, ik hoop dat hij het over de 1140 heeft, als de geur van koeien het enige is dan komt wel goed hahaha
Gerron
@Beginnend trekkerfan Pfff er komen ook zoveel trekkers voorbij dat ik ze door elkaar haal!
@Gerron Hahaha ik moet ook mijn best doen om het allemaal goed te kunnen blijven volgen hoor maar ben hier zo blij mee!
bartjuh
@bartjuh Dat is goed om te horen! Zou jij je kameraad mss eens willen vragen naar de onderhoudshistorie en of er recentelijk onderdelen vervangen of gereviseerd zijn?
bartjuh
@Beginnend trekkerfan onderhoudshistorie van voor hij hem had weet hij okk niet. Hij heeft wel olie en filters enzo bijgehouden
bartjuh
@Beginnend trekkerfan ik heb hem nooit gehoord over schokkende dingen. Ook niet dat hij weg moest omdat er iets aan zat te komen... Maja... Wij kunnen er ook niet in kijken
@bartjuh Dat is alvast goed om te horen dank je wel! Als je kameraad uit Drenthe komt is hij in elk geval wel eerlijk geweest, hij zei me dat hij hem had ingeruild met een boer uit Drenthe die een zwaardere wilde.
bartjuh
@Beginnend trekkerfan
Hij is geen boer maar wel uit drenthe... Hij is zzper in de agrarische sector... En de reden klopt ook. Heeft nu een 4wd 2650
Dus ik reken het goed
@bartjuh Hahaha ach ja, het zegt iets over iemand... dank je wel Bartjuh
sallander
T lijkt mij wel een veilige keuze
Fendt926Driver
@sallander ik kijk daar toch weer anders tegen aan.
Is wel een john deere he.....

Nee geintje. Die 1140 staat er netjes bij. Als de rest daar ook naar os dan heeft ze een net klein handzaam trekkertje met dichte kabine voldoende hefkracht en mooi op de banden.

De vaste hefkogels en de 2 vaste trekhaken kunnen een minpuntje zijn
+1
sallander
@Fendt926Driver haha, dat snap ik, maar ik geloof niet t dat er met deze serie zoveel mis is. En t lijkt er ook niet op dat deze een zwaar leven gehad heeft
@sallander @Fendt926Driver idd een veilige keuze denk, trekkertje ziet er idd uit of er goed voor gezorgd is en is eigenlijk precies goed voor mij, niet te zwaar, niet te groot, mooi om mee te beginnen!
+1
bartjuh
@Fendt926Driver de 1140 loopt ook nog eens bijna 40. Heb er eens met de 208v achter gereden en had 38km/h op de klok
+3
Ik ga later alles even beantwoorden hoor! Moet nu als de donder aan de gang hier, een dag heeft 10 uur tekort op moment.
verwijderd
Fendt926Driver
@jammermaarhelaas een 3cyl 56 pk is wendbaar en ruim voldoende voor wat die moet gaan doen.
En ziet er super strak uit.
Heeft geen zwaar leven gehad volgens mij
jammermaarhelaas
@Fendt926Driver

Klopt en past heel goed, en is zo modern en degelijk dat je er ook weinig op afschrijft.
Ze geeft soms aan over een paar jaar misschien een andere te willen kopen met voorlader, maar zal me niet verbazen dat deze niet weer weggaat, en in geval van een voorlader, dat die hier op komt.

Dat trekhaken verhaal is typisch voor deze JD's, is gezien haar gebruiksdoel geen bezwaar lijkt mij.
JD3010
@jammermaarhelaas Wat is er mis met die trekhaak?
Fendt926Driver
@JD3010 niet in hoogte verstelbaar.
Dat is minder ideaal.
Een snelverstel heeft al snel 8 posities
JD3010
@Fendt926Driver Het is ook een zwaaitrekhaak, maar net wat je gewend bent. Bij mij lag die slede er al snel af, ik gebruik het nooit
Fendt926Driver
@JD3010 klopt.
We worden steeds verwender.
Maar ik gebruik alle posities wel van alle trekkers voor verschillende getrokken machines.
Mijn 2 600 serie hebben ook vaste boven trekhaak en dat is soms nogal puzzelen om karren aan te koppelen
jammermaarhelaas
@JD3010

In mijn herinnering had de 2250 van de stageboer, 1990, de boventrekhaak voor het gat van de topstang zitten, en de trekhaak kon je dan wegklappen of er af halen. Mij gaat het dan niet om de trekhaak, maar veel meer om dat aankoppelpunt van de topstang.

Er was ook maar 1 gat voor aankoppelen van de topstang. En ik dacht altijd dat dat bij de Ford 4000 (heeft ook maar 1 gat) toch wel een tekortkoming was, de 2, 3 en 5000 en de latere 10 serie, 4610, hebben immers meerdere gaten, kun je een machine iets mee afstellen qua achterovertrekken bij heffen. Tevens kende ik de verstelbare bovenste trekhaak, en die zit maar zelden de topstang in de weg.
In mijn ogen is zoiets van JD typisch Duits, want ze hebben wel trekkrachtregeling via de trekstangen, en dat is dan juist weer een groot pluspunt als je naar de hef kijkt.

Vind het altijd leuk om op verschillende trekkers te werken, al komt dat weinig voor, zo leer je van alles bij of af...
gerjan bosie
@jammermaarhelaas een verstelbare trekhaak voor zo.n JD moet toch wel te krijgen zijn voor de 30 serie zijn ze ook wel eens los te koop
jammermaarhelaas
@gerjan bosie

Oke, goed om te weten mocht het ooit nodig wezen.
gerjan bosie
@jammermaarhelaas hierop terugkomend ik het onderdelenboek en operators manual staat alleen de vaste trekhaak en de zwaaiende en een pickup hitch maar die van een 2030 zal die niet passen ?
jammermaarhelaas
@gerjan bosie

Op zich waren we hier gewoon even wat een het praten over hoe een JD 1140 de trekhaak heeft, maar waren we niet op zoek naar een verstelbare trekhaak. Dus geen probleem. Zelf heb ik geen JD, weet er ook niet de details van.
+1
@jammermaarhelaas Dat kan idd ook nog zomaar hoor, dat hij nooit meer weg gaat, als hij goed bevalt dan hoef ik m niet in te ruilen! En mss koop ik met de tijd wel een klein trekkertje met voorlader bij voor weinig als projectje, zoiets als die Renault bij Slootsmid, dat vind ik ook wel leuk om te doen.
+1
Piet1960
@Beginnend trekkerfan Je krijgt zometeen toch tijd over voor een projectje, je hoeft niet de hele dag meer op tf te zitten, ha ha.
@Piet1960 Hahaha of ik daarmee tijd over houd is de vraag maar het brengt me nu aardig in de knoei met mijn tijd, en mijn baas wil ook graag weer wat activiteit zien hahaha
Piet1960
@Beginnend trekkerfan Keep calm, alles op z'n tijd. Je kan niet meer als werken hè.
+1
sjonnies
Ik heb een deutz 6806 met stuurbekrachtiging en kabine te koop

(klik om te vergroten)

stijn-de-bock
@sjonnies topkwaliteit en handig
@sjonnies Ziet er ook niet verkeerd uit, wat is de vraagprijs?
sjonnies
@Beginnend trekkerfan pb gestuurd
+3
Ik heb de 1140 gekocht!!!!
Vanmorgen met een monteur heen geweest en er mankeren wat kleine dingetjes aan, de pakking van de opvoerpomp is lek, de ruitenwisser doet het niet, niet alle verlichting werkt en de schakelaar van de verlichting is wat lam maar dat gaat hij allemaal maken voordat ik de trekker ophaal.
Volgens de monteur een heel knap trekkertje en technisch goed dus ik ben er ontzettend blij mee!
Wil jullie allemaal enorm bedanken voor jullie hulp en meedenken, ik zag echt door de bomen het bos niet meer, geweldig hoe jullie me hierbij geholpen hebben!
Als ik hem heb doe ik ff een fotootje en ik blijf hier gezellig meelezen en leren.
Gelukkig heb ik een trekker kunnen kopen voordat ik een deel 3 aan moest maken op dit topic hahaha maar echt super, hartstikke bedankt!!!
+2
Fendt926Driver
@Beginnend trekkerfan super.
Lijkt me voor jou ook een handig trekkertje.
Enneee ik kom wel een paar fendt stickers erop plakken...
Dan heb ik ook nog een beetje goeds gedaan.....🤗🤗🤗
+1
jehan
@Fendt926Driver nou huub dat van die fendt stickers had je nou net niet moeten zeggen
+1
Fendt926Driver
@jehan oepss...
Potje rooie verf voor op de velgen zou beter zijn denk je??
+1
jehan
@Fendt926Driver ja dat lijkt me beter ..ja dan heb je toch nog een iets minder slechte jd haha
@Fendt926Driver Hahahaha voor de koffie ben je van harte welkom maar kom maar zonder stickers haha
jammermaarhelaas
@Beginnend trekkerfan

Gefeliciteerd, en vele jaren plezier ermee!

Als je kleine kinderen hebt, of ze wel eens over de vloer krijgt, zorg dat ze uit de buurt blijven, en dat je weet waar ze zich bevinden wanneer je met de trekker aan het werk bent.
En, het is helaas meer dan een keer voorgekomen dat een kind tijdens een koffiepauze of dat je even wat anders moet doen, onder een trekker kruipt, of onder een machine, en dat je bij starten/wegrijden....
Piet1960
@Beginnend trekkerfan Proficiat, veel plezier ermee, vind het een kek trekkertje.
jehan
Nou veel plezier er mee dan
@jehan Dank je wel!
sallander
Ah mooi, gefeliciteerd met de nieuwe aanwinst! Da's hier maar een kilometer of 7 vandaan
Fendt926Driver
@sallander we (zij) wachten nog op fotos van jou grondbakje
@sallander Dank je wel!
sallander
Ben ik nou zo'n kneus dat t mij niet lukt om hier foto's te plaatsen?🤔
jehan
@sallander dat weet ik niet
+1
@sallander Geen idee, ik ga eens kijken of het mij lukt
+1
@Beginnend trekkerfan

(klik om te vergroten)

Test
Fendt926Driver
@Beginnend trekkerfan kijk jij snapt het al...
a3vandiejen
@Beginnend trekkerfan prachtige trekker, succes er mee.
roscho
@Beginnend trekkerfan Gefeliciteerd met de aankoop. Hij ziet er goed uit! Ik wens je er heel lang veel plezier mee.
Fendt926Driver
@sallander als je er met de telefoon een foto van maakt en een stukje tekst typt druk je op het 3e icoontje onder het tekst vakje.
Dus NIET de B niet de schuine I maar die dan komt en je volgt de aanwijzingen op kan het bijna niet fout gaan
+2
@sallander Het is niet de simpelste weg om een foto te plaatsen. Je gaat naar upload nieuw bestand, dan het bovenste vakje met de afbeelding van de computer, daar selecteer je een foto.
sallander
@Beginnend trekkerfan ja zover was ik ook en dan maak je een foto met wat tekst maar dan kom ik niet verder
@sallander Dan staat erboven 1 bestand, dat klik je aan, daarmee selecteer je het bestand, dan klik je op klaar en op verzenden.
+2
a3vandiejen
@Beginnend trekkerfan ook weer lekker om íemand te adviseren...😁👍
+1
@a3vandiejen Ik heb echt heel veel aan jullie advies gehad, top!
Gerron
marktplaats.nl/a/dieren-en-toebehoren/…
Zou ze hiermee een baal van 500 kg kunnen tillen?
+1
Fendt926Driver
@Gerron misschien wel. Maar zeker de mestbak mee opschuiven
@Gerron Jullie denken alweer verder, toppertjes zijn jullie! Ik had het met de monteur over de hefmast, hij zegt dat als ik met de hefarm te hoog ga, ik achterover kom, daar is de trekker niet zwaar genoeg voor.
@Beginnend trekkerfan Dus ik dacht eigenlijk om voorlopig maar even een prikker aan te schaffen. Dan trek ik de bovenste baal er met de trekker af aan een spanband/longeerlijn en dan jas ik m aan de prikker. Echt zo blij dat ik die zware krengen straks niet meer op de hand hoef te doen!
Gerron
@Beginnend trekkerfan Dat kan je met die achterlader ook doen en dan sleep je desnoods de baal mee.
Maar ik weet niet hoe sterk die gebouwd is. Er zit nogal verschil in constructie bij die dingen en deze lijkt mij wel redelijk sterk.
@Gerron De monteur die mee was net had gister net een achterlader verkocht die goed had geweest, hij heeft hem me wel laten zien want was nog niet opgehaald, dat was een andere met een bak eronder, die bak had ik er dan uit kunnen halen en daar de prikkers in. Dat zag er weer heel anders uit, geen idee of dat hetzelfde idee was ik ken deze dingen niet.
+1
Landini 6500
@Beginnend trekkerfan zit er ook een stikker in de cabine?
als de trekker kantelt spring er niet af maar hou je stevig aan het stuur vast
jammermaarhelaas
@Landini 6500

Die zat hier zo prominent onder het stuur dat ik de tekst nu nog dromen kan, en dat is maar goed ook!
Landini 6500
@jammermaarhelaas ik bedoel de John Deere van haar
@Landini 6500 Jazeker hahaha, ze hebben duidelijk geprobeerd om 'm eraf te peuteren maar hij zit er nog op!

(klik om te vergroten)

@Gerron Sleep je desnoods de baal mee? Je bedoelt toch niet gewoon achter de trekker aan hahaha, ik moet ermee over het asfalt heen. Wil je me uitleggen wat je bedoelt?
Gerron
@Beginnend trekkerfan Als de neus van de trekker soms even omhoog komt dan komt de baal even op de grond. Dat is minder erg dan wanneer je de bovenste baal pakt en de trekker opeens achterover klapt..
Gerron
@Gerron Maar als je zand wil verplaatsen dan kan je dat beter met een bakje in de hef doen want dan zit het gewicht veel dichter bij de achterwielen.
@Gerron Dus als ik voorlopig een prikker met 2 tanden heb en een bakje dan kom ik een heel eind toch? Er schijnt ook nog verschil te zitten in de maten, de monteur zegt dat ik een categorie 2 nodig heb.
Gerron
@Beginnend trekkerfan Ja, maar met de achterlader kan je dus ook de mesthoop bijwerken.
+1
@Gerron Ja precies, dat zei de monteur die mee was ook! Zal me toch niet zo zijn dat ik straks gelijk alweer hulp nodig ga hebben om die trekker weer rechtop te krijgen hahaha, dit zijn weer de betere tips!
jammermaarhelaas
@Beginnend trekkerfan

Quote Reactie van @Gerron:
de trekker opeens achterover klapt..

Maak haar nu niet onnodig bang. Wanneer je iets heft en de voorwielen komen van de grond, kun je de hef ook weer gewoon laten zakken, is er niks aan de hand.
Daarbij, die voorladers zoals op de mp advertentie hebben behoorlijk zwakke aankoppelpunten voor de trekstangen (de onderste twee aankoppelstangen met die kogels erin) waardoor je ze ook zo krom buigt. Dan schiet je trekstang eraf wanneer de borgveer het niet meer houd. Dus zo'n achterlader gewoon gebruiken voor het opsteken van mesthoop, en niet te zwaar belasten.

Merk je dat je JD bij het balen halen nog steeds van voren los komt, dan kun je er extra gewicht voor bij aan hangen. Hier kan de trekker tegen, daar is ie op gemaakt. Heb je er geld voor over, dan is een aantal passende JD frontgewichten het mooiste. Dit moet je dus zeker doen indien je er mee over de openbare weg moet, dan moet je een goed bestuurbaar voertuig hebben.

Wanneer je op eigen terrein bent, en niemand dicht bij hebt lopen (zeker gen kinderen!) dan kun je het volgende doen: komt de trekker van voren los als je iets gas geeft, of iets een bult op moet, dan gewoon handgas een beetje erop, bv. 1000 tpm, en dan sturen met de ontkoppelde remmen, dan kun je dus 1 wiel bijremmen, net alsof je met een rupsvoertuig stuurt. En als je er ver mee moet, en de baal zou bijvoorbeeld kapotschuren over de grond/klinkers, beton, asfalt, dan kun je er ook mee achteruit rijden, dan wordt de vooras omlaag gedrukt door de aandrijfkracht van de wielen.

Maar beste, en veiligste, is dus gewoon frontgeweichten, de rest zijn handigheidjes om je te kunnen redden (en soms gewoon even leuk om te doen).
Gerron
@jammermaarhelaas Het ging mij om het moment dat je de bovenste baal pakt en die nog steunt op de onderste baal maar dat heeft ze volgens mij wel begrepen. Die aankoppelpunten zijn wel te verstevigen maar is de rest van die achterlader sterk genoeg om een baal van 500 kg te tillen? Of komt de trekker dan al achterover?
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @Gerron:
Het ging mij om het moment dat je de bovenste baal pakt en die nog steunt op de onderste baal maar dat heeft ze volgens mij wel begrepen.

Dat is inderdaad een zeer belangrijk punt!

Ook de 3 gaten on het frame van de lader zijn hierbij van belang, op de video zit de pen in het voorste gat, kun je minder gewicht, maar hoger heffen. In het achterste gat is kun je meer gewicht, en niet zo hoog heffen.

Het is een kwestie van proberen, maar ik zou dan nog liever de baal meenemen met het bakje wat @sallander te koop heeft voor haar.
Ze trekt de bovenste balen met een paardentouw van de onderste af had ik begrepen, kan ze gewoon mee door gaan, even touw om de baal, en om de kop van de bak, en je trekt hem er met de JD zo vanaf.
deutzisthebest
@Beginnend trekkerfan

Ik zou daar niet heel bang voor zijn. Ik doe hetzelfde met een kleinere trekker met wat gewicht voorin. En aan gewichten voor op de neus kan je vrij gemakkelijk komen, zeker bij JD.

Tis wel zaak dat je goed oplet bij een hefmast wanneer je je lading omhoog doet. Je zwaartepunt verandert heel snel dan.

tractorfan.nl/picture/1249648/…

Ps: Gefeliciteerd met je aankoop, heel veel plezier en succes gewenst. De ervaring leert hier dat je accessoires (werktuigen :D) vanzelf komen. Je kan alles op maat krijgen voor je trekker.
+1
trean
@Gerron zou ik niet proberen, om met een achterlader balen te kunnen rijden heb je een grotere trekker nodig met flink wat frontgewicht, ik heb bij een boer gewerkt die het met een achterlader deed, maar die had er dan een deutz agrotron 80 voor staan met een flinke rij gewichten voorop, en als je dan een nattere baal had kwamen de voorwielen soms nog los van de grond. Dus met zoon John deertje hoef je het niet te proberen, of je moet alleen maar midi hooibalen hebben dan kan het wel.
Gerron
Quote Reactie van @trean:
een deutz agrotron 80 voor staan met een flinke rij gewichten voorop

Ik denk dat de achterlader uit mijn voorbeeld dat niet overleefd maar met de hooibalen van TS zou het misschien net kunnen maar dan moet er niet opeens een zwaardere baal tussen zitten.
Gerron

Hier zie je hoe het werkt.
jammermaarhelaas
@Gerron

Hier zie je ook meteen dat werken met wat handgas constant erop voor zoiets het handigste gaat, je hoeft dan niet met gasgeven bezig te zijn.

Groot nadeel is het aankoppelen, je moet het bovenste aankoppelpunt dan wel goed op de juiste hoogte hebben staan, anders moet je hem zelf nog iets opbeuren, aantrekken, en dat is best zwaar.
Deze achterlader heeft namelijk geen topstang, en een topstang kun je vrij eenvoudig op lengte draaien (af en toe even wat kruipolie of motorolie op de draadstang, en je houd hem goed gangs) en koppelen.
+1
Gerron
@jammermaarhelaas Als je hem bij de eerste keer afkoppelen een mooi plaatsje geeft op wat blokjes hout dan koppel je daarna eerst de bovenkant aan en heb je wel wat bewegingsruimte voor de heflatten.
Gerron
@Gerron Of je koppelt eerst de bovenkant af,tilt de hef omhoog en legt er een blokje onder. Aankoppelen net andersom. Gaat denk ik het beste.
@Gerron @jammermaarhelaas ik probeer het even vanaf m'n telefoon want word er bij iedere reactie die ik plaatsen wil uit gegooid, hebben jullie dat ook?
Ik moet met een baal achterop over de weg heen dus een paar frontgewichten is dan geen overbodige luxe. Ik heb met die shovel die ik huurde wel voorover gelegen maar die kon ik met de hefarmen weer rechtop zetten, als ik dat met de trekker heb dan heb ik zeker een probleem?
Misschien is het verstandig dat ik eerst even normaal leer rijden voordat ik ga experimenteren met handgas en remmen ontkoppelen maar dat wil ik zeker wel leren!
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @Beginnend trekkerfan:
Misschien is het verstandig dat ik eerst even normaal leer rijden voordat ik ga experimenteren met handgas en remmen ontkoppelen maar dat wil ik zeker wel leren!

Dat sowieso, ik was even aan het mijmeren, excuus!
@jammermaarhelaas mijmer vooral verder want ik leer ervan!
Gerron
@Beginnend trekkerfan In principe komt de neus van de trekker wel weer naar beneden als je de hef laat zakken. Als je bij die shovel echt neerwaartse druk moest gebruiken dan stond je zo scheef dat je zelf naar voren viel... In dat geval zo ik het toch maar wat kalmer aan doen en minder gewicht in de bak laden.
@Gerron met die shovel ging heel raar ik had er een pallet op vol met rubber matten, loeizwaar natuurlijk. Hij leek het te tillen, kwam pas voorover toen ik m al een heel eind boven de grond had, ik wilde m stapelen op een andere pallet met rubber matten en toen werd hij wat topzwaar 😁 toen heb ik m maar laag bij de grond gehouden, dat ging wel.
Gerron
@Beginnend trekkerfan Als je in zo'n situatie remt dan lig je zomaar voorover met een shovel. Rijd met zware last altijd laag bij de grond en doe pas op het laatst de mast omhoog om te stapelen. Als je dan de mast hard naar beneden doet en stopt voordat de pallet gestapeld is dan kantel je alweer voorover.
Hoeveel gewicht zou ik dan voorop moeten hangen ervan uit gaande dat ik zo n ruim genomen 500 kg achterop heb?
jammermaarhelaas
@Beginnend trekkerfan

Gewoon eerst proberen hoe het gaat met dat bakje en een baal daarin, of in de klem als je die hebt. Ik verwacht dat dat zo al wel gaat. Zo niet, dan kun je tegen die tijd altijd een aantal frontgweichten kopen , die monteur die je vandaag mee gehad hebt zal je daar vast ook in kunnen adviseren en ze voor je weten te vinden.
@jammermaarhelaas ja ik ga sowieso eerst maar ff wat proberen. Die monteur kan alles bestellen maar als ik frontgewichten nodig heb wilde ik het eigenlijk op de sloop proberen, dat zal een hoop schelen of zijn ze niet zo duur?
Gerron
@Beginnend trekkerfan Als je de baal met het bakje meeneemt dan schuif je dat bakje half onder de baal en bind een spanband om de bovenkant die je vastmaakt aan de bovenkant van het bakje. Op die manier zit het gewicht mooi dichtbij en heb je echt geen frontgewicht nodig. Maar met die achterlader zit het gewicht veel verder van je af en dan hangt het maar net van het gewicht van de baal af of het zelfs met frontgewicht wel lukt.
@Gerron kan ik idd proberen maar ik denk dat het voor mij voorlopig even het makkelijkst is om een prikker te kopen waar ik m aan jas, kan niet zo veel mee mis gaan toch? En ik denk voor het gewicht hetzelfde als het bakje? Als ik dan mee over de weg moet kan ik voor de zekerheid nog spanband omdoen.
Gerron
@Beginnend trekkerfan Als je toch dat bakje koopt en het lukt daarmee waarom zou je dan nog een prikker erbij kopen die je ook nog weer telkens moet aankoppelen... De mesthoop opschuiven gaat ook veel mooier en schoner dan met een prikker.
Gerron
@Beginnend trekkerfan Als je het een beetje voorzichtig doet met dat bakje dat kan je de folie denk ik wel heel houden en kan je dus meerdere balen halen als je daar plaats voor hebt. Op de platte kant van de baal zit meer folie dan de ronde kant.
@Gerron daar zit wel wat in idd dat als ik alles met bakje kan ik niet steeds hoef te wisselen.
Bert353
@Beginnend trekkerfan die foto die je geplaatst hebt is nu jouw trekker?
mooi apparaat, gefeliciteerd. (zal je baas ook wel weer blij zijn? 😂 )
@Bert353 klopt! Mooi ding hè! Dank je wel! Mijn baas klaagt niet hoor, ik ben alweer 2 dagen (in dit geval nachten 🙈) aan het werk.
donkey63
@Beginnend trekkerfan Proficiat met aanwinst!!
Hang een palletdrager in je hef, lekker dicht bij de trekker, komt hij ook niet zo vlug omhoog en rijdt bij lichtvoetige voorzijde ACHTERUIT. Scheelt ook een stuk. Palletdrager is multifunktioneel.
Succes met je "groentje".
@donkey63 dank je wel! De pallet drager gaat sowieso op het verlanglijstje, altijd handig.
@donkey63 dank je wel! De pallet drager gaat sowieso op het verlanglijstje, altijd handig.
Begrijp ik nou goed dat er bij een trekker helemaal geen papier/eigendomsbewijs zit?!
roscho
@Beginnend trekkerfan Bij een trekker zit in Nederland geen eigendomsbewijs, de rekening is je bewijs dat je gekocht en betaald hebt. Bij het rijden op de openbare weg moet je wel een verzekeringsbewijs bij je hebben.
Ik begrijp dat je niet ver van Duitsland af zit. Mocht je overwegen om daarheen te rijden, dan moet je een kenteken en een nummerbord hebben (GV-kenteken).
Het zou wel kunnen dat hier binnenkort verandering in komt, lees maar:
doorneweerd.nl/verzekeringen/…
@roscho dat meeeeen je niet!!! Dat is raar! Wordt daar niet enorm mee gesjoemeld? Worden er zeker ook veel trekkers gestolen? Moet ik m aan de ketting leggen?!
Gerron
Quote Reactie van @Beginnend trekkerfan:
Moet ik m aan de ketting leggen?!

Alleen als je hem hoogglans gaat verven. 😄
@Gerron als ik m ga verven dan wordt ie matzwart met een chromen pijp! 😆
Gerron
@Beginnend trekkerfan Oh,Je hebt de Fendt van Huub gezien? Nou als je echt gaat verven dan moet je het wel goed doen dus lichtjes schuren en topverf want anders bladert het er na een paar jaar gewoon af.
@Gerron wat? Heeft @Fendt926Driver een matzwarte trekker met een chromen pijp?! Gaaf!! Foto!!!!
InsaneNL
@Beginnend trekkerfan gewoon ff op zijn profiel kijken
Gerron
@Beginnend trekkerfan Gauw die John Deere annuleren en die van Huub kopen!
roscho
@Beginnend trekkerfan Ik dacht je voor te zijn bij de aanvulling van mijn reactie hierboven, maar je was me te vlug af. Ik heb er een link met info bij gezet.
@roscho 40 km per uur zit ik 2 km onder 😉
roscho
@Beginnend trekkerfan Vergis je je niet 10 km en is de max. snelheid van jouw trekker niet 28 km/h?
Gerron
@Beginnend trekkerfan Denk je er wel om dat het geen oldtimerverzekering is want dat is alleen voor rondritten en dus niet als je er werk mee doet. Voor je het weet zit er een automobilist niet op te letten wanneer jij een baal ophaalt.
@Gerron nee hij is van 90 dus geen oldtimer. Ja dat zal je altijd zien dat een ander m erin boort.
Gerron
@Beginnend trekkerfan Er gebeuren veel ongelukken wanneer een trekker linksaf slaat en de auto daarachter het knipperlicht niet ziet en wil inhalen. Maar zelfs tegen een geparkeerde aanhanger knalt nog wel eens iemand op.
@Gerron als er een grote vierkante baal stro achterop zit dan zit die zeker voor de knipperlichten? Een ronde baal niet toch of ook?
jammermaarhelaas
@Beginnend trekkerfan

Gewoon even kijken hoe het straks in praktijk uitpakt, je kunt eventueel ook verlichting maken bij de dakrand, daar weet de monteur wel meer van.
Gerron
@Beginnend trekkerfan Eigenlijk maakt het niet veel uit of je de knipperlichten aanzet of niet. De automobilist ziet een trekker,denkt ik moet daar inhalen en kijkt alleen langs de trekker of er geen tegenligger aankomt. De beste manier voor linksaf slaan is heel geleidelijk naar de linkerbaan rijden of direct na een tegenligger links gaan rijden.
Gerron
Quote Reactie van @Beginnend trekkerfan:
hij is van 90

Welke olie hoort hier in? Minerale of synthetische?
roscho
@Beginnend trekkerfan Gestolen worden vooral de nieuwere trekkers, dat loont beter. En wat ook gestolen wordt zijn bijv. de kostbare GPS-systemen. Die slopen ze er zelfs in de schuren van de loonwerkers af.
Wordt een trekker gestolen, dan verdwijnt hij meestal snel naar het oosten (van Europa....).
+1
@roscho van de GPS systemen is me idd bekend. Is met de zadels vd paarden net zo, gaat de grens over en je ziet het nooit meer terug, ik heb ze al op het erf gehad hier! Maar niemand komt hier ongezien langs de honden dus ze kregen de kans niet. Wie er aan m'n trekkertje komt spies ik echt aan m'n hooivork!!
roscho
@Beginnend trekkerfan Als die honden worst lusten, deinzen ze ook niet terug om die om zeep te helpen met vergif.
@roscho mijn honden lusten uiteraard worst maar niet als er een vreemde op het erf staat 🙈 maar ik weet idd dat het gebeurt, miskiepers
@roscho de trekker is van een kameraad van @bartjuh geweest, hij reed erachter en had 38 op de teller.
+1
roscho
@Beginnend trekkerfan Bij zulke lage snelheden klopt van de teller in een auto niks. Misschien loopt hij officieel 30 en haalt hij dan 32 of 33. Maar sneller geloof ik niet. Of er moet aan de brandstofpomp zijn gedraaid en er hogere banden op zitten.
@roscho het maakt me niet uit hoe hard hij loopt, ik ga er geen lange afstanden mee afleggen maar blijf sowieso wel onder die 40 km denk, hij zal hooguit zachter gaan maar niet harder toch?
Fendt926Driver
@Beginnend trekkerfan wanneer wordt de trekker geleverd denk je?
+1
@Fendt926Driver geen idee, hij belt als hij klaar is, ik hoop voordat de volgende baal naar binnen moet 😂
Heb hem nog gevraagd naar de topstang, die zit er wel bij.
Gerron
@Beginnend trekkerfan Is dat bakje van sallander een klapbak? (zelfde principe als die achterlader) Anders heb je een hydraulische topstang nodig.
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @Gerron:
hydraulische topstang

Alsof het niet allemaal al genoeg kost 😉. Een bak die niet kipt is toch gewoon een plateau?
Gerron
@jammermaarhelaas En alles wat je opschept moet je er weer met de hand vanaf halen behalve die baal die er maar half opligt.
jammermaarhelaas
@Gerron

Een baal halen met een bak is iets wat wel moet passen. Een baal zoals we ze hier hebben van 1,5m doorsnee, en 1 m hoog is echt niet iets wat je even leuk met een bak ophaalt. Met name omdat er in een bak vaak een verstevigings-strip zit, en als de er uit is, zit het bevestigings-deel er nog onder in, en daar wil een baal nooit zo lekker over heen. Altijd dan wel even zekeren met een spanband als j de weg over moet.
Heb je kleinere, lichtere balen dan wordt het een ander verhaal, maar je kunt ze er allicht wel zo af laten rollen/tuimelen ja.
Gerron
@jammermaarhelaas Soms is de rand van een bakje wat omgekruld en dat kan lastig werken en ook de folie beschadigen. Maar als de rand glad is dan is het geen probleem als de bak daarna wat hoger wordt.
+1
@jammermaarhelaas ik heb ronde balen van 400 kg en ik heb nu kleine baaltjes stro maar wil volgend jaar naar grote balen stro en kleine baaltjes hooi dus dan heb ik vierkante balen stro achterop.
Gerron
@Beginnend trekkerfan Zijn die kleine balen hooi gewikkeld? Zo niet dan gewoon ronde gewikkelde balen gebruiken want dat blijft veel beter.
Misschien heb je volgend jaar wel een voorlader met prikker voor die strobalen als dat niet op je bakje past.
@Gerron ik heb nu hooi in plastic maar dat bevalt niet, ik wil gewoon weer onverpakt hooi dan kan ik zien wat ik koop. Ik heb niet genoeg opslagruimte om beide binnen op te slaan, ik kan op zolder 1000 kleine baaltjes kwijt die heb ik nu vol.liggen met stro. Daar gaan volgend jaar kleine baaltjes hooi op en nu ik een trekker heb kan ik gewoon stro halen steeds en per 4 tegelijk onder afdak leggen.
Gerron
@Beginnend trekkerfan Stro heeft veel minder last van schimmel dan hooi. Als het dan echt onverpakt moet zijn dan zou je graszaadhooi kunnen overwegen maar zoveel weet ik niet van paarden af.
@Gerron nee graszaadhooi is voor een paard alleen vulmiddel, zit niks in en ze vinden het absoluut niet lekker, een paard kan er ook verstopt van raken. Het beste is natuurhooi of van heel.licht bemest land.
Gerron
@Beginnend trekkerfan Is dat natuurhooi niet ongewikkeld te krijgen in ronde balen?
@Gerron een paard mag ook absoluut geen hooi met schimmels hebben
Gerron
@Beginnend trekkerfan Als je kleine pakjes koopt lijkt het mooi maar kijk een half jaar later nog maar eens.
Gerron
@Beginnend trekkerfan Volgens mij heeft het te maken met warmteontwikkeling en niet goed gedroogd hooi. Als jij dus gewikkelde balen van 400 kg koopt dan zijn die erg strak in elkaar geperst dus warmteontwikkeling of het spul was nog niet droog genoeg zoals die paar balen die een stuk zwaarder waren. Als datzelfde gras in kleine balen was geperst dan was het hooi nog veel slechter.
@Gerron ik heb geen idee wat er met deze balen aan de hand is maar ze schimmelen! Echt heel raar want ze zijn dik gewikkeld en het folie is absoluut niet beschadigd. De leverancier komt zondag langs om ernaar te kijken en tot een oplossing te komen. Maar zodoende dacht ik, volgend jaar gewoon weer onverpakt hooi, daar kan weinig mis mee. Ik heb helaas geen opslagruimte om grote balen op te slaan dus dat worden dan kleintjes voor op zolder.
deutzisthebest
@Beginnend trekkerfan

Niks mis met kleine baaltjes, altijd handzaam en mits droog opgeslagen heb ik er nog geen schimmel in gevonden.
Fendt926Driver
@deutzisthebest dat kan ook wel kloppen want net voordat te natte kleine baaltjes beginnen te schimmelen vliegen ze in brand...

Maar kleine baaltjes is veel werk maar mooi voeren.
@deutzisthebest ik had voorheen altijd kleine pakjes en ook nooit problemen mee gehad.
+1
jehan
@Beginnend trekkerfan was het soms al heel oud gras wat daar in de baal zat ..heb je nageteld hoeveel lagen folie er om heen zaten ..ik snj weleens een vierkant stukje folie van de baal ..pruts dan alle laagjes van elkaar af ..en dan kun je zeggen og er genoeg lagen om heen zitten ..6 lagen is het minst wat er omheen moet ..minder gaat echt niet
@jehan nee het is hooi van dit jaar, gewikkeld in juni. Ik zal morgen eens kijken hoeveel lagen er omheen zitten maar viel mij juist op dat het dik ingewikkeld zat. Je bedoelt neem ik aan 6 lagen van de zijkant, niet van de onder/bovenkant?
jehan
@Beginnend trekkerfan ja 6 lagen aan de ronde kant ja ..boven en onder op de vlakke kant zit altijd meer
Gerron
@Beginnend trekkerfan Plaats hier foto's van de stapel,de baal net los gesneden en de onderkant van de baal die op de grond heeft gestaan. Zit er tussen de plasticlagen ook hooi?
@Gerron voor zover ik weet zit er geen hooi tussen de lagen plastic, is me in elk geval niet opgevallen. Ik zal morgen foto's maken hoop dat het lukt om goede foto's te maken in de schuur, het is daar vrij donker. Op de kant waar hij op de grond heeft gestaan zit echt een hele groene waas over en aan de zijkanten echt grote zwarte plekken, heel ranzig, ik ga dat ook echt niet voeren! Ik heb nog 100 kleine baaltjes op zolder liggen die voer ik wel zolang. De eerste balen die ik open maakte waren goed, toen begon het met wat plekjes maar hoe langer ze staan hoe erger het wordt, ik wil niet weten hoe die balen er over een maand of 2 uit zien! Kan het komen omdat ze erg zwaar zijn?
Gerron
@Beginnend trekkerfan Eerst de foto's maar eens bekijken. Wat zei je buurman hierover? Hoe ruikt het?
@Gerron ik heb ze niet van mijn buurman, hij heeft ze niet gezien. Het ruikt beschimmeld. Vorig jaar had ik ook zon baal maar dat was er maar eentje daar heb ik nog wel een foto van die wilde ik je laten zien maar staat in m'n telefoon, het lukt me niet om die hier te plaatsen, ziet er hetzelfde uit
Gerron
@Beginnend trekkerfan Het gaat me om de manier van stapelen en waar de schimmel zit. Ik denk dat je deze balen nu beter voor een lage prijs aan een boer kan verkopen omdat die een hogere voersnelheid heeft. Ook duidelijk het aantal lagen op de ronde kant laten zien. Zit de schimmel alleen aan de buitenkant?
@Gerron ze staan 2 hoog gestapeld en het zit aan de buitenkant maar op sommige plekken gewoon echt een cm of 30 dik, moet ik de hele buitenkant weg gooien, zowel op de kop z'n kanten als boven en onderkant en is alleen het binnenste van de baal goed. De hooi leverancier heeft me beloofd dat hij ze omruild dus ik ga het zeker niet verkopen maar ik hoop niet dat ik dan weer slechte balen terug krijg. Daarom was ik al helemaal klaar met dat gewikkelde hooi maar goed als ik nu goed spul van hem terug krijg heeft hij het netjes opgelost en koop ik gewoon opnieuw hooi bij hem. Maar hier raak ik een beetje van in de stress, had juist genoeg ingekocht zodat ik niet zonder zou komen te zitten, goed paarden hooi wordt schaars deze winter.
+1
@Gerron

(klik om te vergroten)

Vraag me niet wat ik gedaan heb maar als goed is moet je nu de foto zien 🙈
Gerron
@Beginnend trekkerfan Ik zou net een hapje paardenworst nemen maar ik heb opeens geen trek meer. 😄
Dit ziet niet best uit.
@Gerron 😂😂😂 dat zou ik maar wel doen, dat paard heeft hier niet van gegeten, of mss wel dat hij daarom in die worst terecht is gekomen. De balen die ik nu heb zien er net zo uit. Snap er echt helemaal niks van. Dit was er vorig jaar eentje maar deze zijn allemaal zo!
@Gerron en daarom wil ik dus weer overstappen op ongewikkeld
Gerron
@Beginnend trekkerfan Ik neem aan dat je ongewikkeld bedoelde maar deze baal heeft volgens mij op de ronde kant gestaan zoals te zien links op de foto. Als de baal dan wat inzakt dat komt er ruimte op het plastic. Zie het maar als dakpannen die verkeerd om liggen. Staan je huidige balen ook op de ronde kant?
@Gerron nee juist niet, om die reden laat ik ze juist rechtop zetten, ook omdat het plastic bovenop dikker is.
Gerron
@Beginnend trekkerfan Ok. Misschien dat deze baal een tijdje in het land heeft gelegen. Het is natuurlijk maar een foto dus ik kan het mis hebben. De bovenkant ziet er wel goed uit en daar zit meer folie dus misschien te weinig folie op de ronde kant? Om het inzakken te voorkomen zou je ook gewoon niet kunnen stapelen.
@Gerron dat zou idd kunnen dat ze tijd in het land hebben gelegen, waar ze vandaan komen stonden ze ook rechtop gestapeld. Maar dit is een baal van vorig jaar, de balen die ik nu heb zijn op de kop z'n kanten ook zo. Ik kan me echt niet voorstellen dat ze gelekt hebben, het plastic is onbeschadigd, ik zal morgen voor de grap de lagen plastic eens tellen maar zit echt dik ingewikkeld. Ik baal er wel van want was echt mooi spul toen ze nog goed waren en de paarden vonden het heerlijk. Ben heel benieuwd wat de leverancier ervan gaat zeggen zondag.
@Gerron maar als ze ingezakt zouden zijn dan zouden de bovenste wel goed moeten zijn toch en dat is niet het geval.
Gerron
@Beginnend trekkerfan Maak rond om foto's van een baal die bovenop stond. Dan kunnen we er met z'n allen wat van zeggen.
jasper-santing0
@Gerron Mooi voer ja, zijn paarden geen melkkoeien ze hoeven er toch geen melk van te geven 😛
@Gerron dit is dus een foto van een baal van vorig jaar maar ziet er net zo uit. Zal morgen bij daglicht foto's nemen van deze balen.
@Gerron ik heb geen idee. Is een topstang niet altijd hydraulisch dan?
Gerron
@Beginnend trekkerfan Een gewone topstang kun je door handmatig 2 tegengestelde schroefdraden wat korter of langer maken. Een hydraulische topstang bedien je op de trekker en kan veel langer of korter worden door oliedruk.
@Gerron ok dank je wel, heb geen idee wat erbij zit voor topstang.
Gerron
@Beginnend trekkerfan Meestal heb je voor een weidesleep een kortere topstang nodig dan de hydraulische topstang is in ingeschoven toestand. Dit omdat de slag die de hydraulische topslang moet maken nogal groot is om goed te kunnen kiepen. Maar laat daar maar door iemand naar kijken.
+2
@Gerron ik heb een weidesleep maar dat is er eentje die ik gewoon aan een ketting achter hang. Dat is in principe voldoende want ik sleep maar 1 keer per jaar voordat ik doorzaai en rol, ik haal de mest van het land dus dat is voldoende. Ik gebruik de weidesleep ook om de bak te slepen.
Gerron
@Beginnend trekkerfan Weidesleep was een verkeerd voorbeeld want dan kun je beter een ketting i.p.v. een topstang gebruiken. Het was gewoon het eerste wat me te binnen schoot.
+1
jammermaarhelaas
@Gerron

Misschien probeer je iets te ver vooruit te denken/helpen.
Gerron
Quote Reactie van @jammermaarhelaas:


@GerronMisschien probeer je iets te ver vooruit te denken/helpen.

Ok. Ik zal voorlopig niet meer reageren.
+1
Fendt926Driver
@Gerron ik zie het meer andersom..
Nu wij haar wat hebben geleerd mag zij ons (jou) ook gerust soms iets leren...

Keep up the good work..
Adviezen krijg je (bijna) nooit te veel.
En er blijft altijd wat van hangen waarvan ze later terug leest en denkt. Nu snap ik het omdat ze het dan zelf mee maakt
+1
jammermaarhelaas
@Gerron

Het ging mij er om dat in een aantal van jou reacties van de laatste dagen een stuk op de zaken vooruit loopt. Dat is natuurlijk wel goed, maar ze moet nu eerst de trekker nog geleverd krijgen, verzekeren, kijken hoe het allemaal werkt, en allicht eerst kijken of ze wat gaat doen met de aangeboden bak.
Ook ik was voorbarig wat betreft eventueel loskomen van de neus, en hoe hier mee om te gaan (noemde dit mijmeren, want zat te ver vooruit te denken terwijl ze nog geen eens 1 baal met de JD heeft binnengehaald, en dan alvast achteruitrijden, of vooruit sturen met de remmen uitleggen...)

Zie het aub. niet als ontmoediging, zo heb ik dat niet bedoeld.
@Gerron ik ben hartstikke blij met alle advies, dus blijf gewoon reageren! @jammermaarhelaas het is idd zo dat ik niet alles onthouden kan, het is erg veel info in ene en idd teruglezen is er niet bij want ook hier verdwijnen weer reacties. Jammer hoor, ook voor anderen die op zoek zijn naar info en later dit topic doorlezen. Denk idd dat wat @Fendt926Driver zegt wel eens kan kloppen, dat als ik het eenmaal in praktijk breng, ik denk, ah dit werd er bedoeld. Maar ik hoop dat ik het dan nog eens vragen mag.
Ik kreeg net een berichtje van hem, ik kan Kermit morgen ophalen!!
bartjuh
@roscho reed er met een andere trekker achter met digitale km teller... Niet met de auto
jammermaarhelaas
@Beginnend trekkerfan

Volgens tractordata.com/farm-tractors/004/… loopt een 1140 een kleine 32km/h bij 2500tpm. De verhalen over hoe hard een trekker wel niet loopt zijn er genoeg, soms klopt het, vaak niet. Het kan wezen dat jou 1140 meer toeren maakt, ik zou hem niet verder dan de standaard max. toeren laten gaan. Ga je daar overheen dan gaat ie flink zuipen, en je schiet er haast niks mee op qua tijd, of je moet echt d hele dag op goede wegen zitten waar je ook echt minutenlang je max. snelheid kunt halen.
Misschien heb ik het mis en heeft JD ook een snellere versie van de 1140, dat zullen de JD kenners wel weten hier, of er zitten of zaten grotere achterwielen op dan in het testbericht, scheelt ook.

Je kunt bij de verzekering navragen wat een WA plus diefstal verzekering kost, kun je nog zien wat je doet. Ik zou me er geen zorgen over maken, want alhoewel het een prachtige trekker is gaan dieven eerder voor het grote werk.
@jammermaarhelaas het maakt me echt niet uit hoe hard hij loopt, gewoon vriendelijk blijven lachen naar de gefrustreerde achterliggers 😂😂😂
Jan mf6465
gideonse.nl/hydraulische-topstangcilinder-d35-63-2…
Hydraulische topstangen zijn ook niet meer zo duur als vroeger.
@Jan mf6465 dat valt idd mee, dank je wel!
jammermaarhelaas
Er verdwijnen ook hier alweer reacties, misschien is het tijd voor een 3e topic?
@jammermaarhelaas jammer hè, ook voor anderen die op zoek zijn naar info!
jammermaarhelaas
@Beginnend trekkerfan
Zie reactie van @Tinus , hij is webmaster van het geheel.
+1
Piet1960
@jammermaarhelaas Misschien gaat ze wel vlogs maken over haar belevenissen met de trekker.
+1
@Piet1960 ik gok van niet 😂😂😂
Piet1960
@Beginnend trekkerfan Verstandig.
+5
Tinus
@jammermaarhelaas Ik ga er voor zorgen dat topics met >300 reacties automatisch op slot gaan, want dit is niet te doen op mobiel. Maar voor nu is de limiet er even af. @Beginnend trekkerfan als je nog een Deel 3 zou willen starten dan kan dat natuurlijk.
@Tinus dank je wel, ik ga geen deel 3 meer openen, heb m'n trekker gevonden en als ik m heb maak ik wel even een nieuw topic met wat foto's. Kan wel wat langer gaan duren want ik kreeg net een belletje dat ze de ruitenwisser niet aan de praat krijgen, daar moet een nieuw motortje op dus helaas kan ik hem morgen niet halen.
+1
Gerron
@Beginnend trekkerfan Voor het probleem met de hooibalen zou het wel mooi zijn als je daarvoor een nieuw topic aanmaakt. Het is trouwens maar net wat iemand hooi noemt....
donkey63
@Gerron Over de kwaliteit kan ik weinig zeggen, maar dat er te weinig plastic om zit lijkt me op afstand niet waarschijnlijk.
@Gerron Het is niet gelukt om foto's te maken, te weinig licht in de schuur, ik heb een andere telefoon, een Nokia en deze maakt hele slechte foto's bij te weinig licht ik heb de lagen geteld en dat zijn er 5. Ik wacht wel even af wat de leverancier er morgen van zegt, denk wel dat hij dit op gaat lossen. Kreeg gister belletje dat de trekker klaar is, haal hem vandaag op!!!
+2
jehan
@Beginnend trekkerfan aha 5 lagen is te weinig ..kon je de folie makkelijk van elkaar krijgen.. ..folie moet heel moeilijk van elkaar af te krijgen zijn ..is het hooi geperst onder zeer stoffige omstandigheden dan wil het plaksel in de folie niet goed zn werk doen ..het kan ook nog dat de folie tijdens het wikkelen te hard gerekt word .. dan word de folie als het ware te dun..te weinig rek is ook niet goed want dan komt de folie als het ware te los om de baal..zo zie je maar weer balen maken heeft zn aandacht punten echt nodig..wij heben de wikkelaar op 6 lagen afgesteld ...we komen dan plus overlapping op 7 lagen folie uit
jammermaarhelaas
@jehan

Kijk met zo'n reactie kun je tenminste wat!

Heb hier twee jaar geleden een partij mooi schoon en droog kuilgras laten persen, en omdat het het voorgaande jaar te dun gewikkeld was (4 lagen) met veel schimmel en afval tot gevolg, eens extra dik laten wikkelen, kostte € 1,- per baal meer tegenover standaard wikkelen. De verpakking was 1 cm dik op de vlakke kanten. Een jaar later de laatste baal gevoerd, en alles was prima, geen afval.
jehan
@jammermaarhelaas dat persen kunnen wij ook wel bij jou
Gerron
@jehan Als jullie voor paarden persen hoelang heeft het gras dan gedroogd?
+1
jehan
@Gerron we hebben een klant die laat bijna 30 ha gras altijd persen voor paarden ..alles voor de handel..hij heeft weer klanten met verschillende wensen ..zijn mensen die willen het aan hooi hebben ..en dan ligt het gras een week in de wei..andere willen het net geen hooi hebben dan mag het gras iets klam zijn ..wordt savonds vaak geharkt en dan volgende dag in de baal ..dat vind ik persoonlijk het mooist ..dat hooi zit nooit geen stof in ..nu moet ik er wel bij zeggen het gras is ook van goeie kwaliteit ..dat is geen gras wat pas in juni of nog later gemaaid is..dat is eigenlijk geen spul voor paarden ..is al slecht op stam vaak ..
jammermaarhelaas
@jehan

Hier gaat het gras op stam weg, maar zal het in gedachten houden.
jehan
@jammermaarhelaas we kunnen mooi persen met folie binding ipv n.net kunnen we ook ..maar folie binding is beter voor de conservering
@jehan Aha.... dan zit het m waarschijnlijk daarin want de folie was op sommige plekken makkelijk van elkaar te trekken en op sommige plekken moeilijk! Maar wat je zegt over stoffig waardoor de folie niet goed plakt zou ook nog een dingetje kunnen zijn want het is niet stoffig maar zit wel heel veel graszaad in, denk dat dat hetzelfde effect geeft? Neem tenminste aan dat het graszaad is want zo ziet het eruit. Die klant van jou met dat paardenhooi voor de verkoop, zou ik daar een naam/adres van mogen?
jehan
@Gerron dit is najaars gras of niet ? wat er op jou filmpje staat..
Gerron
@jehan Ik kwam dat filmpje tegen op youtube en het viel me op omdat er hooi in de titel staat. Ik weet niet wat voor gras het is. Ik denk dat dit gemaaid is om te gaan hooien en er een fikse regenbui in kwam en geen kans op beter weer. Dus toen maar in ronde wikkelbalen terwijl de banden van de trekker en pers nat zijn.
donkey63
@Tinus Is het niet verstandig om na 300 reakties automatisch over te gaan naar een deel 2. Ben niet deskundig op dit gebied maar lijkt me makkelijker.
Heb de trekker net opgehaald! Had juist nog een filmpje voor jullie gemaakt van toen ik onderweg was maar kan hier geen filmpjes plaatsen? Alleen bestaande filmpjes van YouTube ed? Had daarmee even een nieuw topic aan willen maken want ik heb alweer een vraag.
Hij is erg zoekerig, als het een auto was geweest had ik gezegd hij moet uitgelijnd en gebalanceerd worden. Is wel zo dat de ene voorband veel meer profiel heeft dan de ander, dat zal ook meespelen. Ik weeg niet zoveel en moest ook mijn best doen om niet uit de stoel gelanceerd te worden hahaha dat ging op de N weg wel een stuk beter hahaha, automobilisten vervloekten me maar anders wist ik de weg niet!
Fendt926Driver
@Beginnend trekkerfan tuurlijk kan het toespoor niet goed staan. Daar gaat die wel wat van zoeken. Of er zit speling op de voorwiel lagers.
Trekker loopt toch bijna 40..
Dan mag je al half op een N weg komen...
+1
@Fendt926Driver Het toespoor niet goed staan? Wat houd dat in? Hahaha gewoon vriendelijk blijven lachen en zwaaien naar de toeterende automobilisten, of je ze al jaren kent...
+1
jammermaarhelaas
@Beginnend trekkerfan

Foto's en video's plaatsen gaat door in het thuisscherm met de muis op Foto's resp. Video's te gaan staan en dan selecteer je Plaats een foto, resp. Plaats een video. Voor een video is het een url van een youtube film zo te zien. Voor een foto kun je er bv. een van je computer uploaden. Wat me wel opvalt is dat je na het bevestigen van het uploaden na een tijdje dat je denkt wat nodig is om het bestand te uploaden, het scherm zelf moet sluiten, en dan opnieuw Tractorfan openen, dan staat ie er bij. Heb al eens een kwartier gewacht (tijdens ander werk in ander venster) en was ie nog bezig.

Succes
jammermaarhelaas
@Beginnend trekkerfan

Heeft die monteur die mee is geweest dit niet gemerkt? Of heeft hij er niet op gereden?
+1
@jammermaarhelaas Met een foto lukt het wel maar met een filmpje niet, ik hou het wel bij foto's plaatsen dan. De monteur heeft ermee gereden maar alleen op het erf, zachtjes, heeft voornamelijk gekeken of hij technisch in orde was.
T930
@Beginnend trekkerfan Dat had ik laast ook dat ik geen andere weg wist dus reed ik maar over de N weg ome agent vond dit niet zo een goed idee.
Dus 100 euro lichter, ik ben toch maar op zoek gegaan naar een alternatieve route
@T930 Ik ben oom agent gelukkig niet tegen gekomen hahaha, daar had ik mss nog mee weg gekomen door dom en blond te spelen, zolang er maar geen tante agent bij is hahahaha
gerjan bosie
@Beginnend trekkerfan onder je trekker bij de vooras zit een driehoekige plaat waar de stuurstangen van de vooras aanzitten het lager bij deze plaat wil vaak slijten bij jd waardoor ze gaan zoeken en je veel moet corrigeren dit zal steeds erger worden
gerjan bosie
@gerjan bosie lager nummer 4 en 16 slijt wel eens vaker was bij mij ook op de andere foto kun je de onderdeel immers erbij zoeken

(klik om te vergroten)

John Deere onderdelen

(klik om te vergroten)

john Deere onderdelen
jammermaarhelaas
@gerjan bosie

Zijn dit speciale lagers?
Meestal staat er ook wel een nummer opzij van de buitenste lagerschaal?
gerjan bosie
@jammermaarhelaas
Speciaal lijkt me niet of er nummers in staan heb ik toen niet opgelet bestel altijd via JD parts bij groenoord
@gerjan bosie Dank je wel! Ik ga morgen eens kijken of ik dat vinden kan!
Fendt926Driver
De voorwielen moeten vooraan een kleine cm meer naar binnen staan dan aan de achterkant van de voorwielen.
Zo blijven ze recht rijden en gaan ze niet zoeken wasr ze heen kunnen
+2
sallander
@Fendt926Driver Het kan natuurlijk ook gewoon een kwestie van wennen zijn, wanneer je normaal een auto gewend bent dan rijdt zo'n trekker met volledig hydraulische besturing wel even anders, zeker zo'n 2-wd.
+2
Fendt926Driver
@sallander of door het staan is er een iets platte kant aan de voorwielen gekomen waardoor die de eerste 5km een beetje hobbelig is
@sallander Dat kan heel goed hoor, ik heb voorheen alleen maar kleine stukjes op een erf en weiland gereden met een trekker. @bartjuh op de N weg heb ik m natuurlijk wel even op zn staart getrapt en toen had hij er idd minder last van. Hij heeft wel, hoe noem je dat, dat je aan het stuur draait zonder dat direct de wielen meedraaien.
+1
bartjuh
@Fendt926Driver ik heb ook wel met die trekker gereden nog vlak voor hij wegging bij mijn kamaraad. Stuurt niet zo strak als een nieuwe trekker maar 38 km/h is voor een ervaren trekker chauffeur goed te doen. Denk dat 't vooral wennen is als je geen trekker gewend bent.
Fendt926Driver
@bartjuh ok. Uitlijnen hoeft dus niet?
Kan altijd een keer een rolbandmaat tussen gehouden worden. Of er nog toespoor is
@Fendt926Driver Is dat te stellen?
Fendt926Driver
@Beginnend trekkerfan ja kun je zo bijstellen.
Als alles wil draaien 10 minuten werk.
Als alles vast zit halve dag werk
@Fendt926Driver Ok, ik zal morgen eens kijken!
jammermaarhelaas
@Beginnend trekkerfan

Quote:
Hij heeft wel, hoe noem je dat, dat je aan het stuur draait zonder dat direct de wielen meedraaien.

Vrije slag of speling.

Als ik je advies mag geven: zet de trekker op de handrem (flink aantrekken) en wanneer je een fatsoenlijke krik hebt, krik dan de vooras van de JD van de grond zodat de voorwielen vrij hangen. Nu de neus van de trekker ondersteunen zodat ie niet kan vallen.

Nu kun je met de hand een wiel verdraaien, alsof je een bocht maakt, en zo kun je de spoorstangen, het hevelmechanisme, en de stuurstang controleren op speling (hoe ver moet ie de andere kant weer uit om een stang weer mee te krijgen, enz).

Je kunt ook met de vooras opgekrikt of met de vooras aan de grond iemand aan het stuur laten draaien (heen en weer, steeds iets verder dan de vrije slag), zo nodig (voor stuurbekrachtiging) met draaiende motor. Dan alleen kijken, en nergens aan zitten, of tussen zitten met je vingers of handen, want die heb je zo geklemd of erger wanneer de ander aan het stuur draait.
Zo kun je ook zien waar speling zit.

Oorzaak vrije slag zou ook nog in stuurhuis kunnen zitten, maar weet niet hoe dit bij JD in elkaar zit.

Het toespoor kun je altijd even opmeten (wielen in recht vooruit positie zetten), en dan even de wielen een halve slag verder draaien, en wederom meten, zo voorkom je dat je een eventuele slag in het wiel aanziet voor toespoor/uitspoor.
+2
sallander
If it ain't broke, don't fix it.
Fendt926Driver
@sallander super uitspraak.
Wij kijken wel eens in iets in wat niet kapot is.
Je krijgt het bijna nooit weer zo netjes in elkaar
+1
sallander
Haha, ik kijk ook wel eens in iets wat niet kapot is, maar dan heb ik t niet over trekkers......
Fendt926Driver
@sallander klopt die tank die ik had willen kopen heb je gedemonteerd....😡😡
sallander
@Fendt926Driver maar daar heb ik nog niet ingekeken.....
sallander
@Fendt926Driver op zich zag t er nog wel redelijk uit maar ik weet zeker dat wanneer je was komen kijken je tot hetzelfde inzicht was gekomen
Fendt926Driver
@sallander tuurlijk. Ik dol ook maar wat.
Had het er met mijn zoon over gehad.
Hij vond 15000 liter een mooie grootte maar er moest van hem wel een zuigarm aan.
sallander
@Fendt926Driver Heb ik ook wel liggen....
Fendt926Driver
@sallander 8 duims??
Met turbo vuller??
Of wil ik nu te veel.
sallander
8-Duims, turbovuller is er uiteraard los bij te leveren 😄
Fendt926Driver
@sallander ha ha. Begint goed.
Is het een 8 duims zwaai zuig arm of een die alleen op en neer kan?
sallander
Zwaai, je kunt hier wel een tank als bouwpakket kopen 😀
+2
Even een snelle update vanaf hier terwijl ik mn broodje naar binnen werk! Ik kom echt om in het werk hier, er is met de zoektocht naar de trekker heel veel werk blijven liggen en ben er daardoor nog niet aan toe gekomen om nou eens goed naar de trekker te kijken waarom hij zo zoekt.
Gisteravond heb ik een prikker opgehaald, daar zitten geen borgpennen bij, die ga ik zo even halen, dus ik heb er nog geen baal mee gepakt, maar wel een baal mee van de stapel getrokken, alleen daar was ik al heel blij mee haha. @sallander ik neem een dezer dagen nog ff contact op over het bakje hoor, want daar ben ik echt onwijs blij mee, helemaal top!
Voor iedereen die zo lief was om met me mee te denken over de balen hooi, de leverancier ervan is zondag geweest en hij denkt dat het komt omdat het vrij grof hooi is, voor paarden juist perfect, maar er zit ook zuring door en daardoor komt er lucht tussen, het zit niet zo strak op elkaar gepakt als fijn hooi zonder onkruid. Hij zegt dat er soms wel eens zo'n partij tussen zit maar hij heeft nog andere partijen hooi en komt ze omruilen, dus hij lost het super netjes op met me, ben ik heel blij mee.
Als ik er over een dag of 3 weer een baal mee pak, nu echt gisteravond de laatste met de hand hoeven pakken jeejjjj, kijk ik even of er iemand in de buurt is om een fotootje te schieten voor jullie, desnoods een voorbijganger hahaha.
Fijne dag allemaal, wordt vervolgd!
jammermaarhelaas
@Beginnend trekkerfan

Als je borgpennen gaat kopen, neem dan even de maat van het gat waar ie door moet, dan kom je niet met een te kleine (zwakker) of te grote (past er niet door) thuis.
Zit er een gereedschapskist op de JD? Liggen daar geen borgpennen in?
+1
JD3010
@jammermaarhelaas Die gooi je niet in de gereedschapskist want dan liggen ze altijd onderin. Die doe je om de oogjes op de trekstangen van de hef, dan heb je ze altijd daar voor het grijpen.👍
jammermaarhelaas
@JD3010

De finishing touch moet je als eigenaar meestal even zelf doen, hoort dit zeker bij ja!
JD3010
@jammermaarhelaas Dat zit origineel al zo, dat hebben ze allemaal. Onderaan kunnen er 4.
@jammermaarhelaas Er zit geen gereedsschapskist op, maar dat zou wel makkelijk zijn, waar hoort die te zitten? Ik wil binnenkort even naar de sloop, er mist een voorspatbord, dan kijk ik gelijk even voor zo'n originele kist.
jammermaarhelaas
@Beginnend trekkerfan

Volgens mij zit er origineel een kist links of rechts voor tegen de cabine, voor onder het kleine ruitje onder de voorruit. En misschien zit daar bij jou ook al wel een houder waar een kist aan gehangen kan worden. Ik ben niet zo goed op de hoogte van die cabines.
Je kunt een originele kist zoeken, maar je kunt er ook een ander merk of iets universeels aan maken, net wat je wilt.
Een kist is altijd handig voor een topstang pen, of pin voor in de trekhaak, dat soort dingen. Zelf heb ik er ook wat extra borgclips/spitveren in liggen, en af en toe wat gereedschap zoals een waterpomptang of wat sleutels, afhankelijk van het werk wat je aan het doen bent.
En zoals @JD3010 al zegt, op zich is het ook handig om borgclips/splitveren aan de trekstangen te hangen, dan heb je ze bij de hand op de plek waar je ze nodig hebt.
jehan
@Beginnend trekkerfan mooi om te horen dat de balen verwisseld worden ..
Gerron
@jehan Zeker mooi! Ik heb wel de indruk dat ze er eerder over had moeten klagen. Wat vind jij van de verklaring van de voerleverancier?
+1
jehan
@Gerron beetje lul verhaal om eerlijk te zijn ..met zn zuring en dan lucht erin krijgen ..ben nu benieuw met welk merk pers die balen zijn gemaakt
jammermaarhelaas
@jehan

Mee eens, heb hier balen bij huis gehad met droog grof maaisel en met behoorlijk zuring er in, conservering was goed, zat gewoon genoeg plastic omheen. Geperst en gewikkeld met een MC Hale pers.
jehan
@jammermaarhelaas ow ah oor die loonwerker uit de heurne ?
jammermaarhelaas
@jehan

Boer uit Varsselder, heeft ook een Claas pers voor halfhoge grote balen.
Gerron
@jehan Volgens mij is het heel simpel. Dat hooi was eerst prima maar te weinig plastic en toen begon de ellende. Als deze leverancier gewoon alles met voldoende folie wikkelt dan zijn er geen problemen. Er zijn echter klanten die dat te duur vinden en dus kopen ze de goedkoopste balen op de markt. Deze klanten willen ook graag afdingen op een trekker die toch al goedkoop is.... Dus zo'n leverancier gokt dat het hooi wel goed blijft met minder folie omdat hij te weinig kopers heeft die wel willen betalen voor extra lagen folie.
Bedankt voor je eerlijke mening.
@Gerron Deze balen waren al gewikkeld toen ik ze kocht en even voor de duidelijkheid, dit waren geen goedkope balen, 45 ex BTW. Voer voor mijn beesten daar heb ik in mijn hele leven nog nooit op bezuinigd, dat moet goed zijn.
Gerron
@Beginnend trekkerfan Ik bedoel dat als je voor het persen al gelijk aangeeft dat je meer folie om de baal wilt dat dat echt wel mogelijk is maar dat de baal dan iets duurder wordt. Hoeveel folie dan daadwerkelijk nodig is laat ik liever aan jehan over omdat hij daar meer ervaring mee heeft maar het valt me wel op dat de folie nogal los hangt op je foto's.
Mooi dat je blij bent met je trekker.
@jehan Ja hij lost het gelukkig netjes op, hij is nog niet geweest maar als hij me nu goed hooi terug levert dan heeft hij een vaste klant. Er kan natuurlijk altijd wat mis gaan, hij kan er ook niet in kijken, maar als hij het netjes oplost, niks aan de hand.
jehan
@Beginnend trekkerfan ja is en blijft altijd moeilijk om balen te kopen ...
jehan
@Beginnend trekkerfan kun jij er achter komen met welk merk pers jou balen gemaakt zijn ?
+4
Sorry, sorry, sorry voor mijn late reactie! Heb het echt rete druk hier, moet voor mn baas nog hele hoop werk doen voor het eind van het jaar!
Vandaag voor het eerst een baal gepakt met de trekker, man wat was ik blij, dat ging echt super!
De paardentandarts wilde dat wel even aanschouwen en een fotootje schieten voor vertrek hahaha, ik had graag even naar jullie gezwaaid maar de ramen waren beslagen, eerst maar even een wisser in leggen van de week, ik zag van alles niks.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Was nog even creatief geweest, de schuur waar de baal in moet daar kan ik niet met de trekker in dus ik moest m naar binnen schuiven, op pallets die ik aan elkaar vast heb gemaakt.
Toen heb ik 2 gaten gemaakt in een balk die ik op de punten kan zetten en daar kon ik zo de baal mee naar binnen schuiven!
Toen stond de baal keurig binnen, ik maak m open, weer een hele beschimmelde en natte baal, hij heeft ze nog niet omgeruild.
Toen heb ik een spanband om die baal gedaan vast gemaakt aan de trekker en heb ik m er zo weer uit getrokken, buiten neer gelegd en een nieuwe baal gepakt, die was gelukkig redelijk goed, moet er toch niet aan denken dat ik dat allemaal op de hand had moeten doen, ik ben echt zo onwijs blij met die trekker!!!
donkey63
@Beginnend trekkerfan Ken jouw situatie thuis niet, maar als ik zie dat je de balen aan een paar "prikkers" prikt en dan nog naar binnen moet schuiven, was een palletdrager met palletwagen toch wel handig geweest!!
Kunt met die prikkers natuurlijk ook die baal op een pallet zetten en dan naar binnen rijden, moet je wel een palletwagen hebben. Als je zo'n ding eenmaal hebt wil hem ook niet missen, maar dat is met alles.
Wederom gemak dient de mensheid.
Succes met Kermit.
@donkey63 Ja dat had ik idd ook bedacht! En dat wil ik ook zeker want dan kan ik de achterkant van die schuur ook bereiken, daar kan toch wel een baaltje of 14 in als ik vierkante balen heb, dan kan ik daar in elk geval iets zonder plastic opslaan. Ik heb het nog niet gedaan omdat er een stenen randje voor zit dat eruit moet om met de palletwagen overheen te kunnen rijden. Ik heb een luchthamer, maar geen tijd hahaha maar komt goed.
donkey63
@Beginnend trekkerfan Komt goed, Rome en Aken zijn ook niet in één dag gebouwd!!
Gerron
@Beginnend trekkerfan Kan je dat niet in de schuur laten zetten door de leverancier met een meeneemheftruck?
@donkey63 Zou ik het met die hef, hoe het er nu op zit, redden om twee vierkante balen op elkaar te stapelen? Hij komt hoger dan ik dacht!
Gerron
@Beginnend trekkerfan Je bedoelt met 2 strobalen? Je komt hoog genoeg maar de bovenste baal wil dan minder makkelijk van de prikker af omdat de prikker dan scheef omhoog staat met de baal erop. Je kan het proberen om de prikker minder ver in de baal te doen zodat hij er makkelijker uit gaat.
Gerron
@donkey63 Dan moet de vloer wel vlak en verhard zijn.
@Gerron De doorgang is niet hoog genoeg voor een heftruck, dus kan ze er ook niet in laten zetten, ze moeten met een palletwagen naar binnen.
Gerron
@Beginnend trekkerfan Of je drukt de balen gewoon 2 hoog van buiten naar binnen met je trekker. Als je de balen op de korte kant drukt dan druk je makkelijk 6 balen dus 2 rijtjes is al 12 balen. Wel ff in de gaten houden hoeveel ruimte je nog hebt. 😄
@Gerron Oh ja! Ik kan ze natuurlijk gewoon door duwen als ik ze tegen elkaar zet, goed idee!
Het is eigenlijk een garage voor een auto en er zit ook zo'n garagedeur in, dus omhoog weinig ruimte. Mooi systeem he op dat filmpje! Ik had al bedacht dat ik bij de volgende lading kleine baaltjes voor op zolder ook iemand laat komen met een heftruck, dan laat ik ze bundelen zodat ze precies met pallet en al door het luik kunnen en dan rij ik ze met een palletwagen wel door. Afgelopen zomer met 3 man 725 baaltjes op zolder gelegd, toen dacht ik al, dit moet anders hahaha
Gerron
@Beginnend trekkerfan Stro is goedkoper in grote balen dan in kleine balen. Hooi in rechthoekige balen ben ik niet zo'n fan van omdat er bij het persen veel warmte wordt ontwikkeld. Daarom denk ik dat je het beste grote balen stro kan hebben en ronde goed gewikkelde balen hooi. Een grootpakpers voor rechthoekige balen geeft telkens een enorme klap maar een rondebalenpers perst heel gelijkmatig en daar zit het verschil in. Maar er kan uit andere landen met een ander klimaat best wel goed hooi in rechthoekige balen komen.
Gerron
@Beginnend trekkerfan Is de vloer van je zolder wel sterk en vlak genoeg voor een pallet wagen? Zo ja dan zou je ook ongewikkelde ronde balen kunnen stapelen met een stapelaar. Maar als je niet zeker weet of de vloer geschikt is dan zou je ook ongewikkelde ronde balen op de plaats kunnen rollen. Met een balenklem aan de voorlader van de leverancier of buurman lukt het denk ik wel om de balen door het luik te steken. Wel even een dikke balk neerleggen zodat de baal niet de verkeerde kant op rolt. Wat zijn de afmetingen van de zolder?
Het bundelen van kleine balen zoals jij beschrijft lijkt me onnodig duur en omslachtig. Wat was het probleem met de kleine balen?
@Gerron Grappig dat jij het hier over hebt want ik was vandaag mijn hoofd aan het breken hoe ik vierkante balen hooi op zolder krijg hahaha. De leverancier van het hooi komt het pas de eerste week van januari omwisselen maar die balen worden echt met de dag slechter en ik gooi steeds meer weg, niet normaal, met de laatste baal deed ik 2 dagen ipv 4! En ik heb inmiddels zoveel weg gegooid dat ik het op mijn zenuwen krijg of ik wel genoeg heb dus wilde sowieso nu al hooi bij kopen nu er nog genoeg te krijgen is. Dus ik heb nu vast hooi bij gekocht en dat voer ik ook tot het andere hooi is omgewisseld. Nu heb ik dus vierkante balen en dat is heel mooi spul, ze zijn ongewikkeld en er is nog genoeg van, daar wil ik eigenlijk wel wat van inslaan als ik ruimte kan maken op zolder.
Degene waar ik ze van koop heeft een verrijker en ik denk dat hij ze wel door het luik heen krijgt.
Ik ben heel slecht in afmetingen maar er gaan 1000 kleine baaltjes op zolder en dan ligt hij letterlijk tot aan zijn nok aan toe vol. Het voorste gedeelte van de vloer is zeker stevig want daar is afgelopen zomer een nieuwe vloer in gekomen.
Maar wat ik me afvraag is, hoe krijg ik ze weer naar buiten, het zijn vierkante balen van 300 kg.
Maar echt mooi spul, ik ben bijna in staat om te zeggen, ik bind ze vast achter mn trekker en ruk ze zo van zolder af hahaha maar dat gaat niet goed komen.
Ik heb een schuur waar er 6 in kunnen nu en van de zomer kunnen er daar als goed is wel een stuk of 20 in maar daar heb ik nu niks aan.
Ik heb kleine baaltjes stro op zolder nu en dat is echt heel mooi spul en verschilde qua prijs amper met grote balen, je betaald dan alleen meer op het transport, deze komen uit Groningen, van de Groningse klei, dan heb je zo goed als stofvrij tarwestro, daar had ik graag wat extra voor over, paarden zijn gevoelig op hun luchtwegen, stof is niet goed voor ze.
En ik vind het wel makkelijk werken kleine baaltjes maar die zolder is eigenlijk de enige opslagruimte die ik heb buiten, denk erover om van de zomer een afdak neer te zetten voor stro/hooi.
Maar.... ik heb dus vanmiddag bij die boer uit de opslagruimte zelf met mn trekkertje een baal gepakt, op volle toeren over de openbare weg naar huis en hij leek wel wat stabieler te liggen met gewicht achterop of misschien komt dat omdat ik aan dat zoekerige wen.
Gerron
@Beginnend trekkerfan Een nieuwe vloer lijkt misschien stevig maar een pompwagen of stapelaar heeft een hoge plaatselijke belasting en zelfs als de planken niet breken dan buigen ze snel door en dat rijdt voor geen meter... De grote balen doordrukken met een verreiker is ook wel een beetje riskant voor de boerderij. Ik ging er eerst vanuit dat je een soort van middenpad had waarbij je maar een paar balen met een heftruck op de zolder moest drukken en dan de balen kon los snijden bij gebruik. Maar als de balen heel weer van de zolder af moeten dan kan je daar beter gewoon stro in kleine balen hebben want je hebt toch te weinig opslagruimte voor je hooi daar. En hooi in kleine balen geeft veel stof en niet te vergeten de kans op hooibroei...
Misschien kan je in de toekomst een schuur bij laten bouwen voor de opslag van het hooi en tot die tijd het hooi bij die boer opslaan? Dan hoef je tenminste niet eerst betonplaten voor de wikkelbalen aan te schaffen. Een gewoon kleedje over de hooibalen buiten geeft nog wel eens problemen met condens.
Als je 2 rechthoekige balen in 1 keer keer meeneemt met je trekker dan kan de bovenste baal naar de trekker toekomen omdat er daarvoor geen steun zit op je prikker. Misschien er wat bij op lassen?
@Gerron Het zijn geen planken maar dikke houten platen die liggen vast gespijkerd op de houten balken. Een gedeelte is beton maar moet wel over de houten platen heen naar het luik toe. Ik ging er vanuit dat het wel stevig is want er hebben 800 kleine baaltjes op gelegen, dat zijn er nu denk nog zo'n 700. Zou mss wel lukken met balen die in gedeeltes zijn geperst zodat ik er steeds 1/4 af kan pakken en naar beneden kan gooien. Maar ging me nu om die balen die ik gister kocht, echt heel mooi spul en de paarden vinden het heerlijk. Mss is het idd een idee om die boer te vragen of ze daar opgeslagen mogen blijven liggen, dat is hier vlakbij dus dan kan ik gewoon 1 baal per keer pakken.
Gerron
@Beginnend trekkerfan Er is veel mogelijk:
Gerron
@Beginnend trekkerfan

Dit bedoel ik met meeneemheftruck. Ook wel kooiaap genoemd.
Nu weet ik natuurlijk niet hoe je boerderij eruit ziet maar als je begin juni hooi in ronde balen onverpakt op deze manier (Met of zonder pallets?) op zolder laat zetten en daarna nog wat stro in grote balen in de schuur drukt dan lijkt me dat niet zo'n slecht idee.
Ik heb er ook nog een andere baal mee weg gehaald die ik ook naar buiten had gerold omdat deze niet goed was, die had ik wel in een zeil gerold maar was toch nat geworden en loeizwaar, was met de hand al niet meer om te rollen, die heb ik ook met de trekker gepakt en zelfs toen steigerde hij niet! Stukje met baal over de weg gereden, daar heb ik Kermit even op zn staart getrapt en voelde nog die baal niet hangen!
jammermaarhelaas
Mooi om te zien dat het zo gaat.
@jammermaarhelaas Ja goed he?! Ik heb nog niet het handgas geprobeerd en ook de remmen nog niet los gemaakt en nog niet gekeken waarom hij zo zoekt maar dit gaat in elk geval prima zo!
Volgende maand heb ik wat meer tijd en dan ga ik op mn gemak dat allemaal doen, even naar de sloop.
jammermaarhelaas
@Beginnend trekkerfan

Als ie met de neus goed aan de grond blijft dan zijn frontgewichten ook niet nodig. Zou je ooit zwaardere balen bij huis krijgen, en hij wordt van voren te licht, kun je altijd nog achter frontgewicht aan.

Sturen met de remmen is alleen nodig en verstandig wanneer de voorwielen geen grip hebben, dan kun je met de rem de trekker alsnog wat bijsturen of een bocht maken.
@jammermaarhelaas Ik heb vanmiddag een vierkante baal van 300 kg opgehaald hier verderop in het dorp, zelf uit de schuur gepakt daar, over de openbare weg, daar kon ik even goed gas geven en hij lijkt wel stabieler te liggen met gewicht achterop juist, kan ook zijn omdat ik er aan wen. Maar ik heb totaal niet het idee dat de wielen omhoog komen, zelfs niet toen ik een zware nat geregende baal op pakte.
jammermaarhelaas
@Beginnend trekkerfan

Oke, dat is alleen maar mooi. En het sturen leer je al doende steeds beter.
jehan
Aha mooi dat je plezier met de trekker hebt ..nu de balen nog
@jehan Ik wil nou ook niet de wijsneus uit gaan hangen door hem te gaan vragen wat voor pers er is gebruikt maar als het in de praat te pas komt zal ik er terloops naar vragen...
jehan
@Beginnend trekkerfan hahaha zit toch verschil in kwaliteit van persen ..ons vorige merk was aan zienlijk slechter in het persen dan ons huidige merk ..van het huidige merk hebben we nu de vijfde pers in gebruik..
@jehan Hij zei wel dat hij een andere pers had gebruikt, dan heeft het m daar misschien wel in gezeten.
jehan
@Beginnend trekkerfan is het een boer of een handelaar waar je ze van hebt ?
@jehan Beide, ik ga zijn naam hier niet noemen, dat zou niet ok zijn, maar hij heeft paarden ook dus hij weet wat ik wel/niet kan voeren. Hij begrijpt het in elk geval wel dat ik klaag, dat scheelt hahaha heb ik wel eens anders meegemaakt hoor pffff.
jehan
@Beginnend trekkerfan nee het gaat me niet om namen ..dus hij koopt de balen bij een ander en verkoopt ze door..of hooit hij zelf en verkoopt dan de balen ...
@jehan Nee dit is zijn eigen hooi.
jehan
@Beginnend trekkerfan oke ..dan is het toch niet zo moeilijk om goeie balen te leveren ...
+1
Ik ben zo blij, had van de week de bak al paar keer gesleept maar dat ging niet helemaal zoals gehoopt, dat lag niet aan de trekker maar aan de weidesleep.
Ik heb een losse weidesleep die ik met een ketting achter hang, dus niet op de driepuntshef.
Daardoor lag hij niet mooi vlak en het frame is vierkant, niet van ronde buizen dus die schraapt, dan hoopt er zand in op dat hij er natuurlijk weer uit gaat gooien, het leek wel of er een leger mollen actief was geweest.
Dus ik moest iets anders om de bak mee te slepen en toen ik van mijn baas een hele fijne kerstbonus kreeg heb ik een manegevlakker gekocht, tweedehands maar mooi ding nog.
Daar heb ik vanmiddag mn rijbak mee gesleept en zie het resultaat, helemaal top!
Het gaat vriezen vannacht, dan sleep ik altijd alles vlak zodat de paarden niet op een gatenkaas lopen, dus heb ook de paddocks gesleept, ging ook helemaal super met dat ding.
Ik heb van de week ook de bak bij @sallander opgehaald, wat een mooi ding!
Kan hem zelfs nog kiepen ook, superblij mee @sallander nogmaals onwijs bedankt!!!!
Al met al ben ik zo al een heel eind, voor het voorjaar wil ik nog een kleine weidebloter en een rol kopen en hooien kan ik pas dat jaar erop, dus kijk ik dan voor een maaier en een acrobaat en dan heb ik alles al dat ik nodig heb!

(klik om te vergroten)

Gerron
@Beginnend trekkerfan Voor het hooien heb je nog een schudder nodig. Maar waarom een weidebloter? Je schreef dat je de mest uit het land afvoert dus gewoon maaien,harken en opladen met een ladewagen. Anders heb je die mest en het geblote gras later in je hooi zitten.
@Gerron Een acrobaat dat is toch een schudder of heb ik dat mis? Of bedoel je een hark, die heb ik idd wel nog nodig. De paarden eten niet al het gras, ze laten altijd stukjes staan die ze niet lekker vinden, dan krijg je van die hoge plukken waar ook onkruid tussen gaat groeien en als ik ze dan verweid dan maai ik het eerst zodat het weer gelijk kan opgroeien en de grasmat beetje strak blijft. Dat doe ik nu met de zitmaaier maar als ik over een jaar dat andere land erbij heb wordt dat wat veel voor de zitmaaier hahaha.
Gerron
@Beginnend trekkerfan

Dit is een acrobaat. Er zijn betere systemen om te harken met minder grond,afgebroken pennen en minder last van wind waardoor de hark volgeblazen wordt en niet meer harkt.
Gerron
@Gerron

Dit is een beter systeem.
Fendt926Driver
@Beginnend trekkerfan super.
Je wordt er beginnend boer bij met zo n machine park.
Is die manegevlakker wel breder dan de trekker?
Bakje had sallander in een andere reaktie al vermeld dat je die had opgehaald.
Succes ermee.
Als je er met de balen op zolder nog niet helemaal uit bent.
De mini balen (rond) zijn ook super handig
Kun je makkelijk (100 kg ongeveer) rollen. Ook over zolder.
En daar zelfs nog 2 hoog stapelen.
En ook zo naar beneden gooien.

Net nog 2 in een paardetrailer gerold.

Zoek bij een aannemer een bouwlier zet die bij of in de schuur en je kunt die minibalen zelf 1 voor 1 naar binnen op zolder zetten
@Fendt926Driver hahaha ja echt he, het wordt nog eens wat met me hahaha. De trekker is 1.84 breed en de manegevlakker 2 meter, daar kan ik ook precies mee door de ingang van de rijbak, 2,5 meter had daarvoor te breed geweest. Met deze vlakker wis ik net aan de bandensporen uit en hij is niet te groot voor in de paddocks, echt ideaal. Vorige winter stond ik de avonden voordat het ging vriezen alles met een hark recht te trekken, met een bouwlamp erop want dat kreeg ik nooit voor donker klaar, dus je kan je voorstellen hoe blij ik hiermee ben, 10 minuutjes per paddock! Ik zat erover te denken om voor volgend jaar idd die baaltjes van 100 kg te doen maar dan ongewikkeld, hoeft ook niet als ze op zolder staan maar dat zou idd een goede optie zijn.
Je bedoeld gewoon zo'n lier die je aan de gevel hangt en met een touw erdoor?
Fendt926Driver
@Beginnend trekkerfan nee een electrische bouwlier.
Zon mast met een plaat ervoor waar ze de kruikar met cement op ,zetten om op het steiger te krijgen...

En kuilbalen ongewikkeld gaat nooit goed.
Balen droger dan 80 % ds durf ik zo binnen te zetten
@Fendt926Driver hahaha ik lag al helemaal in een deuk, had er een beeld bij met die lier, ik weeg niet zoveel hahaha, dat had een slapstick geworden. Wat jij beschrijft ken ik niet, dat ga ik even googelen. Wat ik heb is geen kuil maar wel echt droog hooi, ik heb daar vaker grote balen van die niet gewikkeld zijn, en dat zijn balen van 300 kg, dan moet dat met een baaltje van 100 kg toch ook lukken of zeg ik nu iets raars?
@Fendt926Driver Voor de stof zou het wel beter zijn om te wikkelen maar hoop wel dat het goed blijft dan, ik ben een beetje huiverig geworden van de balen die ik nu heb voor plastic.
case 745 xl
@Beginnend trekkerfan ik pers zelf een hoop van die midi rondebalen en mijn ervaring is dat als het kurk droog in plastic word gewikkeld. Dat het er toch minder mooi uitkomt dan waneer er nog iets vocht inzit. Iets vochtig is beter voor de conservering. Echter super droog hooi kan heel goed ingewikkeld mits je ze binnen kunt stallen.
@case 745 xl Ik heb nu balen van 400 kg, deze staan buiten en zijn niet goed meer. Het begon 2 maanden terug met wat plekjes en nu gooi ik ca 1/3 van een baal weg omdat het beschimmeld/nat is. En dat was echt prachtig mooi hooi, kurkdroog toen het gewikkeld werd, zo zonde! Gelukkig komt de leverancier het omwisselen maar ik ben daardoor wel wat huiverig geworden voor het plastic, zou het liefst onverpakt op zolder hebben nu.
+2
case 745 xl
@Beginnend trekkerfan zeg ik kurk droog hooi en dan wikkelen valt mij tegen. Dus iets vochtiger persen en het komt er mooier uit. Maar gewoon droog hooi ongewikkeld blijft natuurlijk wel goed. Maar vergeet niet een hoop mensen kunnen niet hooien.en hebben daar het geduld niet voor.
case 745 xl
@Beginnend trekkerfan zeg ik kurk droog hooi en dan wikkelen valt mij tegen. Dus iets vochtiger persen en het komt er mooier uit. Maar gewoon droog hooi ongewikkeld blijft natuurlijk wel goed. Maar vergeet niet een hoop mensen kunnen niet hooien.en hebben daar het geduld niet voor.
Gerron
@Beginnend trekkerfan Je schreef dat je 1000 kleine balen op de zolder kan plaatsen en dat is dan tot de nok aan toe vol. Dat is dus ongeveer 20 ton. Je hebt 100 balen van ongeveer 300 kg nodig dus dat is 30 ton en je krijgt die balen echt niet tot de nok aan toe op je zolder. Waar laat je die andere 10 ton? En waar laat je dan je stro?
Voor het hooien zou ik het schudden eventueel laten doen maar het harken wel zelf doen omdat de meeste boeren een hark hebben die breder harkt en dan wordt het zwad te hoog door het luchtige hooi.
Bert353
@Gerron te hoog zwad, dan zou jet toch wat langzamer kunnen rijden zodat de pers het nog goed oppikt?
+2
basia
Rustig bij de paarden boerin ; alles nog goed daar ?

John-Deere doet het prima zeker .
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!