Illustratie van:

PZ CM 165 - Nieuwe messen

Hallo, wij hebben een pz 165 maaier en we zouden en nieuwe messen op moeten plaatsen. Mijn vraag is, waar vind ik zulke messen? Ook een van de glijschotels staat nogal los, hoe kan ik deze vast maken?

Alvast bedankt!

Deel dit topic

Reacties

international-633
Even bij een lmb langs gaan, die heeft de messen wel... en de glijschotel moet je even kijken waar en hoe die vast zit...
interman
Je kan beter een heel doosje kopen met messen, stuk of 25, is goedkoper dan los.
glijschotel zit vast met 4 imbusbouten van onder.
Je kunt of de maaier in de hef doen en ondergaan liggen, wat minder veilig is, of even de maaier op de kop gooien. Kan zijn dat er dan vet uit de tandwielkast loopt als de pakking daarvan niet meer goed is.
Maja
Bedankt allemaal voor de snelle reactie!
Wimsumar
Beste Maja: De mesjes kun je gerust slijpen hoor. Wel op letten dat de mesjes per trommel ongeveer evenver zijn afgesleten/afgeslepen.
Een pakje vol messen kopen (t.w.v. enkele tientjes) is waarschijnlijk niet nodig aangezien er met zulke maaier alleen nog maar ''hobbyperceeltjes'' worden gemaaid. M.a.w.: een pakje messen krijg je nooit op.

De steunschotel heeft zeer waarschijnlijk een defect lager. Raadzaam is dit te controleren/vernieuwen voordat erweer gemaaid gaat worden omdat de schade anders veel groter kan worden.
Leg de maaier op de zijkant/op de kop om er gemakkelijk bij te kunnen. Volgens mij zit de steuschotel met slechts 1 imbusbout vast.
Let op: Voor het losmaken de boutkop goed ontroesten/schoonmaken en goed passende sleutel gebruiken!
Fendt_favorit
@Wimsumar

Voor 35 cent dacht ik koop je ze nieuw.
Wimsumar
Beste Fendt_favorit: Eerlijk gezegd weet ik de prijs niet. Ik slijp ze tot ze 1/3 op zijn, (Dat duurt bij mij jaren) 😄
interman
Slijpen ? hier is het omdraaien als hij rond is afgesleten, en dan weggooien want er zit geen staal meer aan 😛
arjan de knooierd
En wat is dat dan voor dom gelul krijg je nooit op zon pakje wij maaien hier stukken van ons zelf en de kanten nouw en je raak meestal wel mollebulten aan de zijkanten of zand nouw kuj ze gerust weggooien en van cyclomaaier mesjes slijpen hek nog nooit van gehoord
Fendt_favorit
@interman

Haha, wij ook 😉.
Wimsumar
Beste Arjan de knooierd]

Quote:
dom gelul

Het is niet aannemelijk dat Maja veel maait met de P.Z. 1.65 want dan was het messenprobleem geen vraagstuk.

Anderszijd,ik heb mijn bedrijf 28 jaar geleden ook overgenomen van ''een knooierd'' : Na 1 hectare maaien moesten toen de messen ook omgedraaid worden en na 2 ha maaien vernieuwd. Dozen mesjes sleten in het zand weg als 'sneeuw voor de zon'. Enkele jaren later, nadat er +/_ 1.000 mollen (100 meer of minder maakt niet uit) waren gevangen ( bedrijfsoppervlakte: 20 hectare(!) ), hoefde nog slechts enkel keren per seizoen messen vernieuwd te worden en de laatste jaren lukt het +/_ 5 jaar ( 1 jaar meer of minder maakt niet uit) met een stel messen te maaien. Na iedere maaibeurt 'poets' ik het snijvlak van de mesjes weer even op met een lamellenschijfje.
Als er alleen gras mee wordt gemaaid slijten maaimesjes nauwelijks.
interman
5 jaar met een stel messen ?
20 hectare 2 keer, dus 40*5=200 hectare met een stel messen ?
elzingaa
Die messen kun je bij de meeste dealers wel krijgen;) is onze ervaring.
Wimsumar
Beste Interman]

Quote:
200 hectare

Het kan 'een paar hectare meer of minder' zijn maar als je je materiaal gebruikt waarvoor het gemaakt is valt de ''slijtage door gebruik'' (soms) mee.
Zo ook bijvoorbeld m'n schudder: draait nu het 16e seizoen nog steeds met de eerste tanden.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de PZ CM 165 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
14
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
23