Op nu.nl: 'Nederlands huishouden subsidieert boeren met 500 euro per jaar'

Dit was al in de Trouw gepubliceerd en ook op prikkebord gezet. Inmiddels staat het ook op nu.nl:

Per jaar gaat er ruim 500 euro per Nederlands huishouden naar de boerensector, meldt Trouw zaterdag op basis van berekeningen van Wageningen Economic Research. Deze subsidie komt vooral via de Europese Unie bij de boeren terecht.

Deel dit topic

Reacties

+2
De titel is zwaar subjectief, ze gaan compleet voorbij aan het feit dat het hier gaat om het bedrag dat per huishouden wordt betaald voor alle EU-landbouwsubsidies. Als de Nederlandse burger alleen voor Nederlandse boeren zou betalen gaat het om zo'n 44,20 euro per persoon (750 mln / 17 mln). Of te wel, zo'n 95 euro per huishouden (750 mln / 7,9 mln).

Als dit al wat aantoont, is het dat er flink meer geld naar de EU gaat dan andersom. Maar zo is dit stemmingmakende nu.nl artikel niet geschreven.
buorman
Quote Reactie van @somerled-delremos:
Als de Nederlandse burger alleen voor Nederlandse boeren zou betalen gaat het om zo'n 44,20 euro per persoon (750 mln / 17 mln). Of te wel, zo'n 95 euro per huishouden (750 mln / 7,9 mln).

Waar gaat de rest heen, en hoe krijgen we dat onder de aandacht van de burger[s]?
hans1980
@somerled-delremos nu.nl doet toch fact check ?
+21
de Haas
De ene dag wordt je neergezet als asociaal beschonken bestuurder die de hele dag politie zit te bedreigen en de andere dag als schooier, wat een toeval zeg. Het is dat complotten niet bestaan anders zou je denken dat er een framing campagne is opgestart.
+4
@de Haas De linkse media ruikt bloed en waar ze eerder nog als haaien rond de boeren cirkelden beginnen ze nu te bijten en te scheuren.

Het is intens gemeen wat er gebeurt.😞
de Haas
@somerled-delremos heeft diezelfde linkse media wel in de gaten dat ze tegen een alsmaar kleiner clubje staan te kakelen of zouden ze zo vol zijn van hunzelf dat ze er te ijdel voor zijn?
+5
Twentsch Land
Werkelijk niet te geloven....de laatste tijd is er elke dag wel wat......wat uit een of andere hoek komt en op de boeren schopt......

@de Haas
+2
Koeienpraat
Op de redactie van nu.nl zit al lange tijd een journalist met een zeer anti-agri bril. Positief nieuws posten ze alleen als ze echt niet anders kunnen en voor negatief nieuws of het promoten van vegetarische/vegan lifestyle hebben ze maar een heel klein zaadje nodig... Bewijs van hoe schadelijk mensen op de juiste plekken kunnen zijn want heeft weinig met journalistiek te maken
+2
achterhoeker2
Dat soort onderzoeken hebben we te danken aan de FDF die zelfverklaarde strijders (waar niemand ongevraagd heeft) hebben met hun zinloze wegblokkades de domme vergelijkingen en het opkop hangen van de Nederlandse vlag de verontwaardiging opgewekt.
John Spithoven
@achterhoeker2 Verdiep je even in dit oude nieuws

WUR heeft in opdracht van WNF in 2017 dit onderzoek gedaan. Zal zo het rapport plaatsen en nog meer opmerkelijke zaken.
achterhoeker2
@John Spithoven Wel opvallend dat het nu weer te voorschijn komt.
+6
Erik!!1979
@achterhoeker2 ga eens achter de sector staan. Dat framen is al jaren aan de gang . Zelfs binnen de sector gingen ze het geloven. FDF strijd hier juist tegen. Waren ze niet aan de winnende hand dan spartelen de linkse media niet zo tegen.
achterhoeker2
@Erik!!1979 Iemand als jij moet toch weten dat het uiteindelijk gaat om resultaat ,dat is waar de nederlandse melkveehouderij behoefte aan heeft.
Maar ik zag hier in de buurt zo'n vlag op kop hangen , mind you ,er zijn mensen gestorven voor die zelfde vlag en hem dan nu gebruiken om te protesteren tegen een milieumaatregel is ongelooflijk.
+6
robbies
@achterhoeker2 die vlag op de kop dateert al van de middeleeuwen wanneer de vlaggendrager in nood verkeert. Heeft niets met welke oorlog dan ook te maken. volgens de internationale bepalingen is het weliswaar geen erkend noodsignaal, maar wordt door veel landen wel als dusdanig beschouwd. Dus die vlag op de kop is helemaal geen verwijzing naar wat dan ook
achterhoeker2
@robbies Nee, maar het blijft buitenproportioneel en overdreven.
Als ondernemer onderga je tegenslag als een man, en niet meteen zielig zitten doen.
+1
Twentsch Land
Ik volg jou uitspraken al een tijdje !

Krijg jij voor jou bijdrage subsidie ?

Van wie hoef je niet te vertellen want ......!

@achterhoeker2
achterhoeker2
@Twentsch Land Ik krijg van niemand subsidie, ben gewoon melkveehouder die de dingen in perspectief kan zien.
En ja, die een eigen mening heeft en als hij het nodig vindt ook uit.
FDF vinden zichzelf strijders ik weet niet waarvoor maar niet voor de veehouderij

ps(en al helemaal niet voor mij.)
+3
weurding
@achterhoeker2 jij zult een zwaar leven krijgen tussen je collega's in je woongebied. Of houdt je je wijselijk stil op verjaardagen en partijen 🤔
achterhoeker2
@weurding Mijn vrienden (waaronder een paar boeren) zijn nuchtere mensen en historisch onderlegd die doen niet dramatisch over een paar maatregelen
Dat zijn echte achterhoekers die bekijken het zich en gaan door!
weurding
@achterhoeker2 dus de andersdenkende prikkers hier uit jou gebied zijn geen echte? Leuke stempel druk je ze op. Er zaten er nogal wat van op de straat jongstleden
+1
achterhoeker2
@weurding Dat moeten zij weten, ik zie hier op het prikkebord vooral een buitenlander, gestopte melkveehouders en een enkele gefrustreerde die verkeerd gegokt heeft heel hard schreeuwen.
+1
weurding
@achterhoeker2 😂🙈 ben ook gestopt met melken . Had zo zijn oorzaak, maar schreeuwen... hoop niet dat ik zo overkom.
+4
Sjaakiee
@weurding nee hoor waardeer je bijdrage hier.
+1
verbi
@achterhoeker2 Hoe weet jij wat hier aan ondernemers op prikbord zitten. De grootste hoop heeft nog melkvee. Je noemt jezelf een nuchtere achterhoeker , ik noem je een stugge arrogant boer die scheit heeft aan iedereen en alleen aan zichzelf denkt. Je zou je dood moeten schamen dat je collegas zo weg zet. En jij vindt demonstreerende boeren ,zorgstakers,lerearenstakingen dus gefrusteerde mensen. Sorry hoor maar voor mensen zoals jij kan ik geen greintje respect opbrengen.
achterhoeker2
@verbi Van die 3 hebben alleen de zorgwerkers een puntje.
Ik ben opgevoed in een cda/vvd gezin waar staken/actievoeren als drammen werd gezien en dat vindt ik nog steeds .
Milieu is niet onbelangrijk ,daar heb je met te dealen als ondernemer.
+2
robbies
@weurding andersdenkenden krijgen hier ook vaak een stempel hoor. Je hoeft maar een kritische noot te plaatsen bij de acties van de laatste tijd en je wordt weggezet als linkse trol, RVO-er of (nog erger) D66-er. Ik vind de acties goed, maar je kunt niet met droge ogen beweren dat alles feilloos is verlopen en dat FDF dé aangewezen partij is om de landbouw vlot te trekken. Er zijn best wel wat opmerkingen te maken daarover. In presentatie, organisatie constructiviteit en inhoudelijk.

Ook het gevloek op LTO is buitenproportioneel en in mijn ogen zwaar overdreven, terwijl juist die partij geprobeerd heeft om het huidige landbouwmodel in stand te houden (wat in feite FDF ook wil). Volgens mij heeft Wiebren hier weleens uitgelegd dat de ZLTO de interne machtsstrijd gewonnen heeft in aanloop naar het quotumloze tijdperk. Was er een grondgebonden strategie uitgewerkt, dan waren er veel bedrijven flink genaaid geweest. Die collega's lopen nu af te geven op het LTO.

Idem dito met Sieta. DDB is altijd een partij in de marge geweest, kon nooit op een grote achterban rekenen. Ironie wil dat Sieta op het schild gehezen wordt terwijl de massale nieuwbouw tussen 2010 en 2016 was nooit in die mate van de grond gekomen wanneer er vanaf 2009 naar Sieta geluisterd werd. Het was juist LTO die de lobby voerde om quotum af te schaffen, zonder adequate vervangende beperkingen. De eerste wordt verheerlijkt, de tweede juist verketterd. Is dat terecht? Dat stukje zelfreflectie ontbreekt in de sector.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @achterhoeker2:
,er zijn mensen gestorven voor die zelfde vlag

Dat was in de tijd dat we nog trots konden zijn op dit land!
+2
Albert Altena
@achterhoeker2
We hebben dit juist te danken aan het LTO.
Jarenlang hebben we ons laten kastijden zonder dat onze belangen behartiger er iets tegen deed.
Daardoor werd de Grachtengordel verwent.
Maar nu er eindelijk tegenspraak komt, staat ze verontwaardigd met modder te gooien.
We zullen zien waar het schip strandt. Maar één ding is voor mij zeker, zoals het nu al jaren ging moest een halt aan geroepen worden.
+2
GROENEDEERE
@achterhoeker2 lekkere collega ben jij.
Ook trouw elke zondag in de kerk of houden ze de deur voor je neus gesloten?
achterhoeker2
@GROENEDEERE Weet niet wat kerk ermee te maken heeft , daar kom ik nooit ,maar dat moet iedereen voor zichzelf weten.
+2
verbi
@achterhoeker2 Ook al gehersenspoeld door de media. FDF gaat door en terecht. Woon maar eens in brabant dan piep je wel anders. Maar ik heb je wel door het is ikke en de rest kan stikken . Van dit soort collegas moeten we er niet te veel hebben.
achterhoeker2
@verbi Dossier brabant, hebben ze gelijk in maar de acties van FDF helpen daar niet bij.
+1
de Haas
@verbi wanneer je denkt dat het absurde beleid bij Brabant stopt ben je wel ontzettend naïef
Lambert1
@achterhoeker2 fdf is soms niet echt handig (lto ook nie)
Ze doe op hun eigen manier allemaal hun best voer de landbouw
Maar ze komen ook voor jou op !
Schaam je diep !!
+1
matt
@achterhoeker2 Dat soort onderzoeken hebben we te danken aan de FDF
Fdf is juist opgericht,en heeft vele volgers omdat we deze “onderzoeken” en framing schijtziek zijn.
Sjaakiee
Kan het ook zijn dat de linkse kliek in de gaten krijgt dat ze met alleen stikstof niet redden?
Jaap40
@Sjaakiee het is niet alleen linkse kliek.
John Spithoven
Hier het bewuste onderzoek, lees en concludeer dat,er van het artikel geen hout van klopt.

Wat ook vreemd is,dat nu.nl en trouw dit nu als nieuws brengt,terwijl het al twee oud is . Wat ik wel zag gisteren is wat publicaties van hoeveel subsidie de ngo's kregen. Ook stond daar hoeveel bijdrage ze krijgen van de goede doelen stichting, waar meneer Poelman en meneer Veerman de scepter zwaaien.

Dus je kan concluderen dat dit oude nieuws door externen bij trouw en nu.nl opnieuw onder de aandacht is gebracht.
Jaap40
@John Spithoven zijn dit alleen subsidies of ook bijdrages van multinationals.?
+4
Fendt926Driver
Laten ze dit staatje eens bekijken wat de natuur de burger kost

(klik om te vergroten)

De subsidie per ha natuur en wat het de burger kost...
Jean-PierreK
@Fendt926Driver, volgens mij zijn dit de volledige inkomsten. Daar zit dan ook contributie en sponsoring bij. Ik meen me te herinneren dat de subsidie van overheden rond de half miljard zit.
+2
John Spithoven
google.com/url/…

Hier het onderzoek
+3
John Spithoven
@John Spithoven Ik denk dat het beter is eerst het onderzoek te lezen voordat we energie steken in elkaar afmaken. De conclusies die trouw en nu.nl trekken kloppen van geen kant. Er is gekeken hoeveel geld Nederland afdraagt aan de EU, 5.3 miljard in 2015 en dan leest men ergens anders dat 40 % van budjet voor de landbouw bestemd is en dan komt men tot de conclusie dat de gemiddelde Nederlander 122 euro per jaar aan de Nederlandse boer besteed.

Wat Nederland terug ontvangt van de EU en hoe dat verdeeld wordt kijkt men niet naar in het artikel, wel in het onderzoek.
hans1980
@John Spithoven en nu wil Timmermans nog 40% van het budget voor de green deal dus burgers blijven betalen alleen nu voor zonneweides windmolens educatie dat wereld vergaat etc
Jean-PierreK
@John Spithoven, zie mijn reactie in de andere draad. Volgens die betekening gaat zo'n 50 Euro per Nederlander naar de Nederlandse boeren. Dat is zo'n 200 Euro per gezin per jaar. Samen is dat een behoorlijk bedrag per boerenbedrijf met grond. Die 500 Euro die naar alle Europese boeren gaat lijkt mij trouwens onderschat. Immers de afdracht gaat volgens mij niet per persoon maar volgens een formule gebaseerd op de economie van een land.
+1
John Spithoven
@Jean-PierreK Klopt

Formule is 0 4 % van Bruto Nationaal Product. Staat ook in het onderzoek.

De rest van je bijdrage klopt ook. Nu en Trouw hebben geshopt in het onderzoek.

Van de 5.3 miljard euro komt er 730 miljoen terug aan directe betalingen glb, daarnaast de pop 2 gelden, plattelandsontwikkeling. Alleen komt daar weinig of niets van bij de boeren en meer bij de ngo's. Dus als we nu een handige journalist opzoeken dan kunnen we deze boemerang keihard terug laten komen😜 ipv elkaar te lijf gaan😉
+1
Albert Altena
@John Spithoven
Subsidies moet je per direct afschaffen.
Een productprijs wordt gemaakt door vraag en aanbod. De onder grens is bereikt als er verlies wordt geleden. Subsidies worden in de kostprijs verrekend waardoor de het product nog goedkoper wordt. Dus het voedsel pakket voor de consument wordt nog goedkoper.
Grote nadeel is dat je als boer van de subsidies afhankelijk gemaakt wordt en dus als een schoot hondjes de aan de regeltje moet voldoen.
Erik!!1979
@Jean-PierreK hoeveel het is boeit mij niet. Schaf het gewoon af. Als geen boer het meer krijgt wordt het in de kostprijs of opbrengst prijs gecompenseerd. Ben je van een hoop gezeik af.
Jean-PierreK
@Erik!!1979, ik begrijp je inzet. Ik verwacht dat het gevolg zal zijn dat NL een groter deel van het budget voor andere doelen mag gebruiken. Terwijl onze collega's in het buitenland de subsidie mogen behouden... Ironisch genoeg is de dreiging om subsidies af te bouwen een van de redenen geweest dat melkveehouders van de productie beperking af wilden.
Erik!!1979
@Jean-PierreK ik wil ze hier in Duitsland liever ook niet. Op dit moment bieden we premie + beetje marge aan pacht. Als premie weg is dan is het 0+ marge. Kosten gelijk gezeik en framing minder. Grondprijs krijgt even een klein duwtje terug maar stijgt later wel weer door. Dat geld is veel beter besteed in de zorg en de onderwijs.
valmet805
Klopt vur gin 5 cent
+2
Jan-T
Denk dat we de discussie ook maar eens moeten gaan voeren over de waterschapsbelastingen.

De agrariërs betalen veel over de hectare die we in eigendom hebben.
De burgers betalen over de WOZ waarden belasting.
Iedereen die een woning heeft betaald Riolering's en afvalstoffen heffingen.

De wegen horen niet onder de waterschapsheffingen te vallen, Dit valt onder het algemene belang van Burgers, Agrariërs en Natuurbeheerders.

De natuur vrienden betalen niks.
Terwijl ze wel veel grond in eigendom hebben en gebruik maken van beheer van de grondwater standen in de natuur gebieden.
Water beheer is net zo belangrijk voor Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten als de agrariërs.

Ze horen hier aan bij te dragen.???
RPCounty
En hoeveel per jaar geven we per gezin aan de aapjes dan?
+1
roscho
De inhoud van het artikel zal vast kloppen, daar twijfel ik niet aan. Maar de inhoud is niet volledig. In de eerste plaats het argument dat @somerled-delremos aanhaalt, dat het bedrag dat wordt genoemd betrekking heeft op het TOTAAL van Eurosubsidies en dat het bedrag voor de Nederlandse landbouw veel lager ligt.
En verder:
De subsidie die aan de boeren wordt betaald, is wat de burger te weinig betaalt voor de boodschappen. Als melk bijv. 30 cent kost en het daarna voor een euro in de schappen staat, is wel duidelijk waar het geld blijft. Je kunt lekkere karbonade kopen voor €4/kg. Belachelijk toch?
In feite wordt het bedrijfsleven met die boerensubsidie gesponsord. En daar is de regering bij gebaat: goedkoop brood op de plank. Dat het volk uiteindelijk die subsidie betaalt als aanvulling op de te goedkope boodschappen, daar wordt niet over gepraat.
+1
aktie
Belangen organisaties van de boeren moeten gezamelijk een kort geding aanspannen en om een rectificatie vragen van "het artikel" en een schade vergoeding eisen wegens het framen van gegevens en het onjuist wegzetten van "de boeren"!
roscho
@aktie Ik vrees dat je daar weinig succes zult hebben. De genoemde feiten zijn allemaal juist, alleen belangrijke zaken worden verzwegen.
aktie
@roscho er gaat helemaal geen 500euro per huishouden naar de boer! Deze berekening klopt niet!!
roscho
@aktie Niet naar de Nederlandse boer, maar gemiddeld naar de Europese boer?
John Spithoven
@roscho Klopt, er gaat veel geld van de Nederlandse burger naar de Europese boer, maar niet naar de Nederlandse boer. En zo had Trouw of Nu.nl het moeten brengen. Iets waar FvD ook op wijst.
+1
aktie
Tevens zullen we de bedenkers van alle "idiote regelgeving" tegen burgers en boer in kaart moeten gaan brengen en met "Naam en :Paard" moeten gaan benoemen!
Zodat alle Nederlanders weten wie er achter de schermen verantwoordelijk is voor alle gedrochten die wij als burgers en boeren over ons heen krijgen! Dus graag alle Ambtenaren en geldverschaffers die hieraan meewerken met NAAM en PAARD benoemen. Dan weten we ook bij wie wij onze protesten moeten gaan organiseren en het hinderen van de burger is dan in een klap afgelopen!!

Alvast Dank aan de journalisten die dit voor ons gaan uitzoeken!
+3
Peterr
Nu.nl valt nu dus bewezen óók onder de categorie Fake news.

tpook.nl/2019/12/…
roscho
@Peterr Daar was ik al bang voor. Toch liegen Trouw en Nu.nl niet, ze hebben het niet over de NEDERLANDSE boer. Maar het is wel een bijzonder tendentieus artikel. Soms is verzwijgen net zo erg als liegen.
John Spithoven
@Peterr Toch mooi dit. Dat er nog meer organisaties meekijken met ons.

Als de kop van Trouw nog even gewijzigd wordt in

De Nederlandse burger gooit 300 euro per gezin netto weg aan Europa😁
sorry

de Tank
Geen geld voor de zekerheid van voldoende en betrouwbaar voedsel.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
66
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
0