ZF A210II, mogelijkheden snelgang inbouwen

Hallo Tf'ers,

Vorige zomer startte ik de restauratie van mijn Schlüter S450.

Hierin ligt een ZF A210II versnellingsbak. In optie was een snelgang (30km/u) mogelijk.

Na wat rondvraag hoorde ik dat er verschillende mogelijkheden zouden zijn om dit type transmissie om te bouwen naar een snelgang.

Zijn er TF'ers onder ons die hiermee ervaring hebben? De 208 tot 216 zijn ongeveer de zelfde transmissies voor zover ik het begrepen heb, al zou er ook van merk tot merk wel iets verschil kunnen in zijn.

Nu vroeg ik mij af wat er mogelijk is en wat de voor en nadelen zijn van die eventuele verschillende mogelijkheden.

Wie kan mij meer vertellen?

Mvg,
Simon
Schluterfan

Reacties

wotan2
Ik ben geen sleutelaar, maar lees en vooral; ik onthou nog eens wat me interesseert.
Met een Eicher voorliefde komen deze versnellingsbakken dus ook in beeld. Bij deze bakken waren verschillende kroon en pignon wiel paren in gebruik. In eerste instantie om trekkers met laagtoerige motoren ( schluter en de oude eicher ed liepen op 1650 nominaal) net zo snel te laten lopen als die van fabrikanten waar de motoren meer toeren maakten bij nominaal toeren tal (meestal ergens rond de 2000), waarbij de snelheid meestal rond de 20 km/h lag. Later toen iedereen haast kreeg werden deze paringen ook gebruikt om snellere tractoren te creëren tot max 30 km/h, laagtoerige motoren kwamen toen ook steeds minder voor.
Mijn oom had een eicher tiger 2 die 20 liep, en is daar toen de trekker nog als (enige) hoofd trekker liep mee bezig geweest. Het kosten plaatje en het verlies van garantie hebben hem toen weerhouden om dat te doen. Tegenwoordig draait een handige sleutelaar er zijn hand niet meer voor om, mits hij aan onderdelen kan komen. Op de sloop moet je op zoek naar een bak van een laagtoerige trekker en dan kroon en pignonwiel over bouwen in een hoog toerige trekker.
Ook zijn deze setjes te koop, nagemaakt, weet alleen ff niet waar. Bedenk wel dat je remmen nu ook goed moeten zijn, en niet half.
Schluterfan
@wotan2

Remmen worden sowieso nieuw. Als ik ee bak dan toch uiteen heb kan ik het gelijk goed doen.
bas101
Voor de snelle set tandwielen kan ik jou Ulli Dwenger adviseren deze heeft n a genoeg geruisloze tandwielen in de aanbieding dat laatste verdient nl ook een punt
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!