Is een trommelschudder wat om hooi mee te maken?

Whij hebben voor ons grasland een mooie 10 meter brede schudder. Echter heb ik op afstand nog wat kleine percelen met veel greppels waar ik in juni altijd hooi maak. Ik vind het alleen altijd beetje zonde van mijn schudder om op die percelen te rijden omdat je daar toch niet altijd uit de voeten kan en als ik ook aan het kuilen ben moet ik heen en weer met de schudder. Nu zocht ik een klein schuddertje en kwam ook wat trommenschudders tegen van 3 meter. De staat van die schudders is wat beter dan de 2 of 4 elements schudders die ik tegenkom in dezelfde prijsklasse.

Echter mijn vraag, wie heeft ervaring met zulke schudders, en kun je daar net zulk mooi hooi mee maken als bijvoorbeeld een pz strela ed? Vind zelf een groot voordeel dat ze in de lengte achter de trekker kunnen en getrokken zijn zodat ze gemakkelijk achter mijn JD 5055E kunnen zonder dat ik met frontgewichten in de weer moet. Foto even ter indicatie
JoramH

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

MFPOWER06
Je kunt er opzich wel hooi mee maken
+1
newholland6640
Naar mijn idee perfect
+1
Fendt926Driver
Als het greppelland is kunnen ze zelfs makkelijk zijn omdat er borden achter kunnen zodat die zou gaan harken.
Zo kun je met de eerste keer 1 bord eraan doen en bij elke greppel langsrijden en het gras 1m van de greppel af leggen.
En als de greppels 6m uit elkaar liggen kun je met 2 keer 3 m er ook zo door
+3
fendt farmer309c
Trommelschudders zijn geweldige machines, alleen moet je er 1 met schuddertanden hebben.
1 met klepels of kempertanden slaan meer kapot als dat ze schudden.
Ik weet niet hoe dit bij een Holaras zit, een kemper zou ik al zeker niet pakken.
Fordje4600
@fendt farmer309c ik vind een kemper juist mooier schudden
ambu954
@fendt farmer309c helemaal mee eens wel tanden geen klepels
fendt farmer309c
@ambu954 @Fordje4600 heb zelf geen ervaring met een Kemper,
maar hier in de buurt is een hobbyboer die met een Kemper schut en als daar een snede van bijna een meter op staat is dat na een kleine week schudden toch wel wat kapot geslagen naar mijn mening.
Een kennis van me heeft jaren met een getrokken gustin Trommelschudder geschut die was met ‘echte tanden’ die liet het hooi mooi geschut achter.
Maar hij heeft hem nu ingeruild op een Pz hs360 omdat hij dan makkelijker rijen kon maken.
+1
ambu954
@fendt farmer309c ik heb ook een Gustin , top schudder en dat achter een Fendt 308 lsa 😄
+4
langeslagdiesel
@fendt farmer309c de meeste mensen die zo hooi schudden hebben nog nooit de stikker ( Max 540 rpm ) gelezen. Als je gewas veranderd verander jij mee. Zeker in broos gewas. Dus toeren omlaag en opschakelen. En als het hooi is, stoppen met schudden, hup in de baal.
Welten
@langeslagdiesel je omschrijft het precies zoals ik het ook zou zeggen!
+1
basia
Zoals @fendt farmer309c hier ook opmerkt ; voor hooi maken is b.v. een strela geschikter ; ook Holaras trommelschudders hebben een kneus werking .
Voor voordroog kuil prima ; maar voor hooi , vooral na vaak schudden krijg je pulver hooi .
+1
Piet1960
Greppelland ligt vaak wat bol. Trommelschudder slaat snel door de grond, omdat de bodemaanpassing slecht is.
mdoornekamp
Ik heb altijd het idee dat de trommel schudder het gewas weer net zo neerlegt als het lag. Dus nat onder. Een schudder keert het meer om en door elkaar
newholland6640
@mdoornekamp degene die het achteruit gooien mss. Maar degene met een u zijn perfect.
flip1150
Als je goed het toerental in de gaten houd en s'morgens net voordat de douw er helemaal uit is schud valt het met het hakselen wel mee. Het grote nadeel van de trommelschudder is en blijft de bodem aanpassing.
ronald-deutz-fahr
Is een gewone 5 meterse 4 element niet wat dan? Kun je thuis ook nogeens n hoekje doen als je capaciteid te kort komt..
fendt2
Hier eerste keer met een lely lotus daarna met de kemper trommel schudder. Lely pakt het net even beter op. Maar de trommel schudder is onverwoestbaar. Zet je ergens neer en jaar later pak je hem weer. Onderhoud nul, nul.
+2
ronald-deutz-fahr
@fendt2 ik heb deze herfst ook de schudder ergens neergezet en pak hem in mei weer. Onderhoud: hier en daar een kneepje vet..
JoramH
Hmm alle mening een beetje bekeken zie ik toch wel wat nadelen. Dat kneuzen had ik niet helemaal bij stilgestaan, en beschadigd gras misschien wel meer dan een “gewone” schudder.

De route naar het land is paar kilometer over een dijk/fietspad, nadeel van een 4 elements is dat ie zo uitsteekt tov de trekker. 5055e is maar klein trekkertje. Capaciteit op eigen bedrijf is helaas niet echt van toepassing want wil de schudder gewoon op afstand laten staan en niet thuis in de schuur zetten want die zit vol zat.
+1
eicher4048driver
@JoramH Dan lijkt me een pz strela of niemeyer zouls ik had vroeger toch ideaal? Kost niet veel maar doet wat hij moet doen en onderdelen makkelijk te verkrijgen.

Foto van een Niemeyer schudder
flip1150
@eicher4048driver Volgens mij is dit een hark en geen schudder.
eicher4048driver
@flip1150 Heb er 13 jaar lang mee gewerkt. Is een hark en schudder ineen, kijk maar bij mijn foto's.
JohnDeere5085
@JoramH er zijn 4 elements schudders die de opgeklapte rotors naar binnen draaien, deutz heeft die. dat lijkt me mooi alternatief dan

voorbeeld: tractors-and-machinery.com/item/550505/…
Loeideutz
@JohnDeere5085 voor de uiteindelijke breedte maakt dat weinig uit. Is destijds uitgevonden om de tanden niet uit te laten steken, ofwel veiligheid
+1
Fendt926Driver
@JohnDeere5085 mooie vinding.
Kuhn had het draaien ook wel automatisch als je hem opklapte draaiden de elementen direct naar binnen
JohnDeere5085
@Fendt926Driver dat lijkt me nog stukje mooier als dit, zelf zitten we nog te kijken naar mooie 6 elements, om de oude 4 elements die je nog met de hand moet opvouwen, te vervangen
Fendt926Driver
@JohnDeere5085 grote werkbreedte went zo snel..
Misschien kijken bij een getrokken 8 elements (mocht de trekker hem niet kunnen heffen)
Ben zelf vroeger ook begonnen met een 5m brede deutz fahr die handmatig naar achter opgeklapt moest worden.
En toen 4m inritten waar de schudder niet door kon.
Nu 14m schudder en 18m inritten waar die zelfs uitgeklapt door kan
JohnDeere5085
@Fendt926Driver ja ook al over gedacht, maar onze percelen zijn allemaal dusdanig klein, schapenboer he 😉 ,dat 6 elements al mooi zat is om de hoeken allemaal goed mee te kunnen nemen, kan de 633 die we voorlopig nog hebben ook nog wel heffen met wat gewichten op ze neus. getrokken lijkt mij opzich ook wel mooi, maar hebben ook ingangen van land die niet echt ideaal zijn en makelijker met gedragen zijn
Fendt926Driver
@JohnDeere5085 toppie...
+1
JohnDeere5085
@Fendt926Driver wennen van grote werkbreedte ken ik ook wel goed, van jaren met enkele hark naar dubbele gegaan, dat went ook heel snel en je wil zeker niet meer terug
basia
Volgens mij heb je trommelschudders en trommelschudders ; d.w.z de eerste generatie met echt een grote ronde trommel en b.v. verende tanden ; die schudden prima ; ook om hooi te maken .
De latere b.v. Holaras -holablazer waren meer trommel schudder-kneuzer ; vanwege stalen klepels en de trommel die eigenlijk 6 kantig was waardoor ook dus die kneus effect .
newholland6640
Grootste nadeel lijkt mij de bodemvolging, maar maakt met hooi wat minder uit dan met gras. Verder zie ik alleen voordelen.
+1
huub
Ik zou gewoon een goede 4 of 6 elements treintje zoeken.
+1
hobbyist mf 35
Heb zelf een trommelschudder van Veenhuis met veer tanden. Heb geen last dat het gras kapot wordt geslagen. Zou ook eerder gaan voor tanden dan klepels. Met klepels kun je wel mee vertucuteren en hakselen wil ook best.
jeet
Zelf heel wat jaartjes een gustin trommelschudder gebruikt met veerstanden hooi maken ging prima maar na de eerste keer schudden gewoon stationair schudden want anders werd het net zon hageslag fabriek en vind een nadeel dat zand van een molshoop blijft in meer het hooi zitten
+1
Fendt926Driver
Vandaag genoeg trommelschudders gezien.

(klik om te vergroten)

Deze eureka mocht voor 150 ook al wel weg

(klik om te vergroten)

Voor 350 euro ben je hiet eigenaar van
Die is mooi smal op de dijk
Fred4130
Hier vroeger altijd een 3 m vicon trommelschudder gehad (heb hem nog en soms word ie nog gebruikt als nostalgie achter de Dexta) , mijn pa hooide nagenoeg alleen maar en werkte uitstekend en het kapot slaan geen last van, na de 1ste keren gewoon een versnelling hoger en lager toerental. Je kon hem schuin achteruit drukken voor transport. Ding schud nog steeds als een tierelier. Was eentje met de tanden (per 4 aan elkaar) aan canvasstroken en liep mooi door geutjesland zoals we hier hebben. Toen ik in '86 de Vicon Speeder kocht, vond m'n pa dat toch wel een stuk makkelijker en mooier. Herinneringen!
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!