Bobcat E16 - Lak verwijderen, heeft iemand tips?

Beste TF’er

Op mijn zaterdagswerk herspuiten we de minigravers altijd voor verkoop. Voorheen schuurden we ze af met de stalen komborstel op de haakse slijper maar door de warmte blijft de lak plakken op het metaal. Deze keer heb ik het eens geprobeerd met een excentrische schuurmachine, horizontaal gaat goed maar op de rechtopstaande delen vlieg het schuurpapier er altijd af. Zandstalen hebben we ook al geprobeerd maar dat duurt een eeuwigheid.

Heeft iemand een beter idee om de oude lak te verwijderen op een relatief snelle manier?

Alvast bedankt,
Grt Robbe

Deel dit topic

inspecteurfendt

Reacties

Sojaboontje
Ik gebruik altijd professionele verfstripper van CROP
Martinsame
Ik gebruik speciaal schuur schijven voor in de slijptol. Komen bij hbm vandaan. Zal morgen wel een foto maken.
Bert353
Zandstralen , maar moet je dan ook niet doen met die bekerpistooltjes hé, serieus spul gebruiken!
inspecteurfendt
@Bert353 we hebben nog een nieuwe zandstraalketel met emmer om op de compressor aan te sluiten in de winkel staan, zou dit beter werken? Het vervelende is dat alles dan vol ligt met grit.
+1
Bert353
@inspecteurfendt Ik ken die ketel niet, maar heb zelf een behoorlijke ketel, met pak en schroefcompressor, en reken maar dat dat schoon word. ja idd daarna ligt alles vol. misschien een speciaal hoekje op het terrein volleggen met stelcon platen en twee muurtjes? zodat je dat alleen gebruikt om te stralen, en daarna alles bij elkaar veegt en afvoert?
+1
AG35
Als het schuurpapier steeds van je schuurmachine afvliegt, is het tijd voor een nieuwe zool onder de schuurmachine. De klittenband verslijt.
Als je fatsoenlijk wilt zandstralen, moet je daar een aparte ruimte voor hebben.
De hierboven al genoemde clean schijven, gaan inderdaad ook goed.
inspecteurfendt
@AG35 schuurmachine is 3 weken oud 😂 de arm en cabine heb ik daarmee afgeschuurd en dat ging super. Het chassis, dat ik niet horizontaal kan leggen 😉, is niet te doen, na een minuutje vliegt het schuurpapier eraf. De klittenband op de zool is wel nog goed, het is meet de klittenband op het papier dat loslaat.
AG35
@inspecteurfendt
Dan is je schuurpapier dus waardeloos.....
Je moet ook gewoon verticaal kunnen schuren
Schluterfan
@inspecteurfendt

Kan je de snelheid niet instellen? Ik heb 6 standen op mijn Metabo en werk meestal niet boven stand 3 of 4. Ik gebruik de goedkoopste schuurvellen van de dichtsbijzijnde Gamma en gaat goed.
inspecteurfendt
@Schluterfan neen, de snelheid is jammer genoeg niet instelbaar, hoewel op de website staat van wel... We gaan het eens proberen met een grotere zandstraalketel, we hebben immer nog 2 zakken van 25 kg met straalgrit staan 😃
Ik houd jullie op de hoogte
fergusonnetje
Verfafbijt vind ik ook goed werken. Nog nooit op een trekker/bobcat gebruikt maar op de brommer werkte dit altijd goed.
Plaats eens een foto van het schuurmachine, en het schuurpapier.
Het is te gek om te vertellen dat je schuurpapier meteen naar de kloten is.
inspecteurfendt
@Ford revisiemotor

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Eerst met K40 daarna met K140
@Ford revisiemotor
Het schuurmachine waar je mee werkt is volgens mij de oorzaak.
Dit merk heb ik nog nooit gezien bij autoschade herstellers, spuiterijen, daar werken ze met Rupes, of Hamach schuurmachines.
Wellicht met een reden.
+2
fergusonnetje
@Ford revisiemotor Zie je misschien niet veel bij autoschadeherstellers maar hikoki(hitachi) is toch ook zeker geen rotzooi
simon-riedstra
Zit poedercoat op. Grof schuren korrel 80 of 120 verloopvlaken wegwerken
contitour
Ik gebruik graag deze dingen, zijn veel agresiever dan komborstels
ecotools.nl/radiale-borstel-getordeerde-draad-o125…
Wel een bril dragen want af en toe vliegt er een draadje uit en dat zijn net pijltjes, heb er wel eens een paar uit mijn arm moeten trekken.

mvg. Bouke
+1
assink
Ik gebruik zo'n clean en strip schijf voor op de haakse slijper.
Werkt geweldig, geeft alleen veel stof.
Zoiets als dit:
hbm-machines.com/producten/polijsten/…

Trekt geen groeven in het staal, en loopt ook niet snel vol. Verkies ik boven een staalborstel, alleen moet je deze niet op hoeken etc gebruiken, ze happen wel snel en dan gaan ze stuk.
inspecteurfendt
Vandaag heb ik nog eens verder gedaan aan de kraan met zo’n scotch brite van 3M gelijkaardig aan die van @assink. Wat gaat dat goed! Ze zijn wel redelijk prijzig maar manuren kosten ook geld. Ze slijten ook iets sneller af dan komborstels.
Bedankt iedereen voor de tips
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Bobcat E16 en hebben de trefwoorden Spuiten en verf geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!