Illustratie van:

Taarup Rondebalenpers - Grote klappen bij balen persen

Hallo,

Wij hebben een Taarup BIO rondebalenpers. Na veel sleutelwerk voor het vervangen van lagers, tandwielen en kettingen doet hij het al een paar jaar goed. Alleen geeft hij sinds vorige zomer erg grote klappen/knallen als de baal ongeveer 80% vol zit. Ik schrok me helemaal te pletter toen het de eerste keer gebeurde en dacht dat er iets kapot was. Maar je kan gewoon verder persen alleen gebeurt het als je balen 80% vol zitten. We dachten aan een slipkoppeling maar die hebben we nog niet op de pers kunnen vinden.
Weet iemand waardoor dit zou komen en hoe het op te lossen is?

Alvast bedankt

Deel dit topic

Reacties

radium45
Denk dat er een ketting schampt
fergusonnetje
@radium45 Bedoel je dat hij ergens tegenaan komt of dat de ketting over het tandwiel klapt?
radium45
@fergusonnetje ja, dat hij zoals anderen ook beschrijven over de tanden van het kettingwiel schiet. Dat geeft hele rare geluiden omdat kettingspanners dan heen en weer klappen.
jeet
Of een tandwiel waar de ketting over heen schiet dus een te slappe ketting dat hebben wij met de criap persen ook weleens gehad en dat zijn beste klappen
wotan2
Is de ketting niet te ver opgerekt? Deze gaat dan een gedeelte boven op de tanden lopen en bij kracht spring hij op een eerder gedeelte er weer tussen; de klap.
GROENEDEERE
Misschien een tip.
Kap open tijdens het persen en iemand mee laten lopen om te kijken waar het vandaan komt meestal is het overslaan van de ketting over de tandwielen omdat hij dan zwaarder gaat lopen.
De ketting lijkt bij lege kamer op spanning maar gaat bij vullen toch slap.
Oplossing is denk toch een nieuwe ketting.
Of om kosten te besparen inkorten.
Maar inkorten raad ik af ketting heeft nu wel op zn klopten gehad met dat overslaan
+1
radium45
@GROENEDEERE Ik heb in mijn carriere al wel zoveel meegemaakt in dat ronde balen circus en heb wel geleerd om nooit te bezuinigen op het merk en type ketting. Dus geen ali baba ketting of van dat spul maar altijd de beter bekend staande (is duurdere) merken ketting. Hier werd veelal Rexroth gebruikt.
fergusonnetje
De ketting is drie jaar oud en we hebben er ongeveer 3000 balen mee geperst. We hebben hem al wel een paar keer in moeten korten. Het is een SKF, dat is toch geen rotzooi neem ik aan. Maar misschien dat een nieuwe dan toch wel verstandig is.
radium45
@fergusonnetje SKF is ook een topmerk. Die maken zelfs distributiekettingen voor motoren. Maar zelfs een SKF geeft het een keer op. Leuk weetje... Ik heb een Bolinder Munktell combine en werkelijk alles is van SKF aan dat ding zoals lagers, lagerhuizen en zelfs de V-riem poelies.
GROENEDEERE
@fergusonnetje
Is met de ketting ook de spammers gedaan?
fergusonnetje
@GROENEDEERE De ketting wordt op spanning gehouden door een hefboom met een tandwiel eraan waar met twee veren aan wordt getrokken. Dit tandwiel hebben we toen vervangen.
GROENEDEERE
@fergusonnetje
De veren niet?
Tijdens werken zijn die veren continue in beweging dus die zijn ook eens een keer lui
jmos
Quote Reactie van @fergusonnetje:
De ketting is drie jaar oud

Heb je toen alle kettingen vervangen of één ketting? Wat jij beschrijft lijkt mij dat een van de kettingen die de persrollen aandrijven die te slap staat.
Misschien de spanner aan het einde van zijn slag? Dan staat de veer wel strak maar de ketting niet.
fergusonnetje
@jmos We hebben toen de hoofdaandrijfketting vervangen en de ketting die alle rollen aandrijft. De spanner van de ketting voor de rollen staat bijna op z'n eind. Daar kunnen we misschien nog een halve schakel uithalen.
+3
radium45
@fergusonnetje Wat zit je toch te kloten met steeds maar inkorten? Dat is vragen om problemen. Je vernield er ook nog eens je kettingwielen mee. Geef nu maar gewoon een paar honderd euro uit aan ketting en verbindingsschakels..
fergusonnetje
@radium45 Goed, we zullen de kettingen er een afhalen
jmos
@fergusonnetje Als je bij die ketting een tandwiel neemt waar de ketting meer dan half omheenloopt kun je dan de schakels halverwege het tandwiel los bewegen? Als dit het geval is is je ketting te ver versleten. Dan past de tussenafstand van de schakels niet meer bij de tandwielen.
GROENEDEERE
@fergusonnetje
Je spanveer is dus ook op.
Ketting inkorten raden we je af.
Krijg je meer ellende mee
+1
SJB533
Quote Reactie van @fergusonnetje:
We hebben hem al wel een paar keer in moeten korten.

Kettingen inkorten 🙈 dat doe je maar een keer in de carrière van die ketting, en dat is als hij nieuw is...
+3
radium45
@SJB533 Of als Mammaloe met een kwaad gezicht uit de keuken komt..Dan kort ik hem ook vaak iets in.
SJB533
@radium45
Als je na een periode de ketting moet inkorten, dan heb je de eerste keer je werk niet goed genoeg gedaan
jehan
@radium45 oh ben jij zoeen ...ligt mammaloe ook met ketting an in bed
basia
Als een ketting zo versleten is dat je hem moet inkorten , heb je nog geluk dat er geen punten van je kettingwielen afbreken , het ketting loopt naar de punten van maar weinig tanden
donkey63
@basia Een ketting die je zo vaak moet inkorten zegt iets van de (kauwgom) kwaliteit!!!
Als ze knapt ben je verder van huis!!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Taarup Rondebalenpers en hebben de trefwoorden taarup en bio geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!