Takken versnipperaar goed afstellen

Hallo,
Bij mijn takken versnipperaar heb ik veel kleine snippers en zo nu en dan wat lange stukken.
Het gaat om een versnipperaar met 3 vaste messen en een verstelbaar tegenmes wat ik heb afgesteld op 3 mm.
De messen zijn alle 3 op precies dezelfde maat geslepen.
Graag zou ik wat een constantere snippermaat hebben en wat grovere snippers. Als iemand hier meer doel over het afstellen heeft hoor ik het graag.
Alvast bedankt.
Mvg marten.
MartenH

Bijlages

(klik om te vergroten)

Voorbeeld van de snippers

Reacties

MartenH

Foto van een John Deere 2650
Gaat om deze versnipperaar een gandinni 08 TPS
roscho
Het lijkt erop dat die lange stukken tussen mes en tegenmes door zijn gekomen. Dat kan misschien verholpen worden door het tegenmes strakker af te stellen, bijv. op 1 mm. Of is er misschien speling op de lagers van de hakselas?
Ik zeg maar zo wat, mocht de boel door mijn aanwijzing stuklopen, heb ik niks gezegd...🤔
MartenH
@roscho dat de grote stukken tussen mes en tegenmes door komen kan ik me voorstellen. Maar wat zou dan dan de kleine snippers verklaren? Speleing op de lagers lijkt me niet omdat die pas +- 50 uur oud zijn...
roscho
Quote Reactie van @MartenH:
wat zou dan dan de kleine snippers verklaren?

Drukken de invoerrollen wel stevig genoeg? Als die slippen, wordt het hout niet continue even snel ingevoerd. Het zal ook helpen om takken in te voeren met zo min mogelijk "hindernissen" in de vorm van zijtakken, zodat het hout niet vastloopt in de invoer.
MartenH
@roscho invoerrollen slippen idd wel eens. Door bij veel zijtakken. Deze druk word geregeld door een veer die al op zijn verst is opgespannen. Moeten deze veren ook ooit vervangen worden omdat misschien de rek er uit is? of komt dit niet vaak voor?
roscho
@MartenH Ik weet niet of die veren regelmatig vervangen moeten worden, maar je kunt misschien iets meer werk met de zaag doen, zodat je minder zijtakken hebt.
houthandel1056
Tegenmes strakker afstellen lijkt me, en dan 1 mes helemaal terug zetten zodat ie niet snijdt? Kan dat?
niet eruit halen want dan krijg je onbelans
MartenH
@houthandel1056 1 mes terugzetten is geen optie omdat de messen vast gemonteerd worden en alleen het tegenmes afstelbaar is.
roscho
@MartenH Hoeveel bevestigingspunten voor messen zijn er? Stel dat je er 6 hebt, dan kun je ook met 2 messen werken, op plek 1 en 4, nu zitten ze dan op 1, 3 en 5.
Verder kun je kijken of je de invoer sneller kunt laten lopen, ik weet niet of dat bij deze hakselaar mogelijk is.
MartenH
@roscho en zijn 3 bevestegingen punten voor de messen op het vliegwiel. En ze zitten er dus ook alle 3 in. De invoer is verstelbaar ja en staat nu op zeg maar 8/10 en dit vind ik opzich snel genoeg.
roscho
@MartenH Als je sneller invoert, worden de stukken groter. Er is dan een groter stuk naar binnen geschoven voor het volgende mes komt.
houthandel1056
@MartenH omdraaien of als je messen genoeg heb een blind mes van maken
+1
Fendt926Driver
Bij een gras hakselaar is het altijd hoe strakker het tegenmes staat hoe mooier en makkelijker er gehaksels wordt.
Dus kooi draaien vaste mes stellen totdat het de messen lichtjes raakt en dan een halve slag terug draaien.
3mm is een hele bult daar kan die lange snipper overlangs wel door
+1
Fast Eddy
Is de hoek van het het tegenmes nog goed of is deze een beetje rond?
Ik stel het tegenmes altijd af met een dubbel gevouwen A4 papiertje. Die moet vrij heen en weer kunnen.
MartenH
@Fast Eddy oke, een dubbelgevouwen a4tje is wel heel weinig ja dan zou ik teveel ruimte hebben nu. Het tegenmes moet gewoon strak haaks zijn neem ik aan? En wat zou dan volgens jou de oorzaak voor de kleine snippers kunnen zijn? Te stompe messen misschien?
+1
Fast Eddy
@MartenH

Je messen moeten scherp zijn. Als er veel bramen op zitten zou ik ze laten slijpen. De kosten vallen wel mee. Als het tegenmes rond is snippert hij niet mooi. Dan vouwen de kleine takken en dikkere stukken om. Als het goed is kan je het tegenmes draaien, zodat je weer een mooie kant hebt. Kan dat niet. Dan moet er weer een mooie kant aan gefreesd worden. Dat kan elk metaal bewerkings bedrijf voor je doen.
BjornV
Bij onze jbm hakselaar, is het verschil tussen mes en tegenmes ook maar enkele tienden. Hoe kleiner de afstand, hoe mooier je hakseld, en hoe minder energie het vraagt. Een plaatschaar staan de messen ook tegen mekaar
valmet 605
3 mm is een te grote tussenafstand. hoe zachter het hout en hoe minder scherp de messen hoe meer van die lange stukken er komen.
florisrobben
Ik ken dit type versnipperaar nuet maar 3 mm lijkt mij ook ruim. Het kan inderdaad ook aan de invoersnelheid liggen. En asn het hout er zit veel verschil in of je het schot van wilgen snippert of eiken hout of dood hout verder is het wel belangrijk dat de messen niet te bod zijn of ongelijkmatig afgesleten
+1
MartenH
Bedankt voor de reacties! Ik ga van het weekend een geslepen set messen plaatsen en een haaks tegenmes. Zal deze dan afstellen zoals hier beschreven. Word vervolgt....
Fast Eddy
@MartenH

Succes.
roscho
@MartenH Nog een tip over dat tegenmes: mocht je van plan zijn om het mes te draaien, zorg dan dat het niet met de ronde kant naar onderen komt. Doordat het niet helemaal vlak is, gaat het trillen als de messen langskomen en vervolgens trillen de bouten los. Met wat pech loopt het tegenmes dan in de hakselmessen en heb je flinke schade.
+2
MartenH
Wat een langzame reactie maaar.
De messen zoals hierboven afgesteld met een dubbelgevouwen a4. Resultaat is veel betere snipperkwaliteit en ook een constante maat van de snippers. Iedereen bedankt voor het meedenken👍🏻
stephan-inter
@MartenH top voor je reactie.
Dat ga ik ook even proberen met die a4
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!