Trekker voor houtzagen tijdens de winter gezocht

Beste tractor-fanaten,

Ik ben ondertussen al weken aan het uitkijken naar een trekker; maar ik wil via deze weg toch eens jullie mening horen.

Samen met mijn schoonbroer, gaan wij in de winter vele weekends hout zagen in de bossen. Tot nu toe hebben wij steeds een trekker gehuurd om het hout uit het bos te trekken.

Nu zouden we graag een leuke trekker kopen met een kar om het hout uit het bos te trekken.
Het is zeker niet onze bedoeling van een mega-kar te trekken, bedoeling is vooral om zonder problemen het hout uit het bos te krijgen, dat de kar wat kleiner is maakt niet uit. Het is voor om ook bij natter weer niet te moeten sukkelen.

Wij denken dat we daarom zeker al een 4x4 tractor nodig hebben.

Welke tractor zouden jullie ons aanraden?

Deel dit topic

Reacties

BEboer
Welke trekker heb je gehuurd, welk budget wil je er aan besteden, misschien is het verstandig om een aangedreven kip of mestwagentje te kopen?
joris
Als je er niet veel aan wil besteden zou ik naar een samé gaan kijken. die hebben het meeste ervaring met 4x4 en zijn niet zo duur
Heldern
Renault 651 4x4 ?
Wij doen het altijd met een renault 651 2 wieldrive. Wil ook goed.
Loekman
Is iets met een lier erop niet handig?
ik weet niet hoe de omgeving er daar uitziet, maar met een sterke lier kom je altijd van de plaats.
Wimsumar
Beste Floris_: Is het de bedoeling met trekker en wagen van de paden af te gaan en tussen/over de stobben heen te moeten/kunnen rijden?
Kareltje
Ja, wat is je budget. Je kan een Claas Xerion kopen, maar ik vermoed dat die niet helemaal in je budget ligt.
Ik zou een Valmet/Valtra kopen. Dat zijn trekkers die eigenlijk uit de bosbouw zijn afgeleidt. Daarnaast hebben ze een perfect gewichtsverdeling! Dan zou ik gaan voor een 8150. Een lekker zescilinder, met genoeg vermogen en enorm taai!
Vroem Vroem
Hoe moeten we jullie houtactiviteiten zien? Is het puur hobbymatig of is het meer commercieel gericht? Je hebt het over een kar om hout uit het bos te trekken. Bedoel je hier stammen mee of gaat het om kachelhout?

Ik zou juist geen lomp grote trekker kopen. Dit is alleen maar onhandig in het bos waar overal takken hangen. Je hebt zowiezo geen 6 cilinder nodig. Dit is alleen maar onhandig en je hebt toch niet zoveel vermogen nodig.
Floris_
Iedereen bedankt voor de reacties. Ik probeer wat meer info te geven zoals hier gevraagd.

Wij hebben in het verleden met een Merlo gewerkt, dus hoogtewerker met grote laadbak. We kapten het hout dan over in aanhangwagen die op straat stond.

Wij zoeken nu een tractor die de openbare weg opkan, en waarmee we rechtstreeks in de wei kunnen.

Een kip-kar is eigenlijk niet nodig, mag ook een kleinere kar zijn, dan moeten we het hout niet hoog opgooien om in de kar te krijgen.

En dan het budget: ja, dat vind ik eigenlijk zo moeilijk. Ik zoek een oplossing die over 20 jaar gezien het beste is; het is moeilijk om daar een bedrag op te plakken... Als het toch moet, dan had ik gehoopt om voor 5000euro een oplossing te vinden?
Floris_
We zijn dus puur hobby-zagers; we doen ongeveer 50 kuub per jaar.

Het is idd niet de bedoeling om een mega-kar te trekken, maar hoofdbedoeling is om probleemloos het hout uit het bos / wei te krijgen, ook bij winterse toestanden.

De kar moet dus niet zo groot zijn, hadden gedacht aan 4 / 5 kuub per keer is meer dan genoeg.

We zouden dan ook kliefmachine aankopen voor op de cardan van de tractor, meteen klieven en kar op!
Kareltje
Dus gewoon een beetje beunhaas 😛
Dan zou ik een Valmet 6100 80pk kopen. 4WD en 3 cilinder! Die Valmet kunnen enorm goed tegen kou. Goede bosbouw trekkerse!
Jelmer Deere
Jup, Valmet is bosbouw trekker, denk dat dat goeie keus zou zijn
lindehydrocart30
@chiel-fendt 936

dat is echt een ideale trekker daarvoor! beresterk 😃
yvesjan
Je kan ook voor een ford gaan.
BEboer
Heb je dichtbij een trekkerverdeler zitten? Zoja maak daar even kennis, zijn altijd iets duurder in aankoop dan van een bedrijf zelf maar dan heb je zekerheid en kan je garantie vragen 😄
Floris_
En wat te denken van de Fiat 1000 DT?

agriaffaires.nl/tweedehands/landbouwtractor/…

Laat de voorstellen maar komen!
deutzisthebest
Die fiat staat in frankrijk volgens mij maar is ook een goede keuze. Verder is zo`n deutz voor die prijs ook zeker niet slecht
yoohan
Ik zou voor een same gaan. Een centauro of een saturno zoiets. Schommelen tussen de 60 en 80pk en hebben 4wd.

Ook niet geheel onbelangrijk: ze zijn vaak niet duur en nog een voordeel... luchtgekoelde motoren.

Voorbeeldje:
link.marktplaats.nl/461539033/
maartendankers
Over het algemeen niks mis mee, maar deze is wel gigantisch uitgewoont...
interman
4/5 kub trekt elke trekker wel met zich mee, het is dan een stuk voordeliger om een 2wd te kopen en een leuke lier erbij. Flink profiel op de banden, en goed werkende dif en lier kom je overal wel door met die 5 kub.
sjosken
@Floris_

Ik zou de Fiat 1000 dikke turbo (DT) pakken 😛
Wimsumar
Beste Floris_: Voor jullie hoeveelheden volstaat een +/_ 45 p.k. trekkertje met een laadbakje in de hefinrichting om het hout uit het bos/wei te rijden. Vervolgens overladen op een aanhanwagen(tje) achter de auto.

P.S.: Klieven in het bos zou ik niet doen. Dat kost veel te veel tijd ten koste van het vellen van bomen. Klieven kan veel beter naderhand thuis.
yoohan
@Wimsumar
Dan zou ik nog eerder een hefmast aanschaffen en het hout op pallets stapelen, dan til je het zo op een aanhangwagen en later til je het er zo weer af. Anders blijf je overstapelen met dat hout, eerst in een bakje, dan op de aanhanger, dan weer eraf. Hoop werk voor niks.
Wimsumar
Beste Yoohan: Dat wordt allemaal veel te gecompliceerd en kostbaar met een hefmast en pallets.
Lees A.U.B. de reacties van de topicvraagstellers eens goed door. Het gaat om hoeveelheden waar je amper 1 woning gedurende de winter warm kunt houden.
RF-HanomagR19
@Wimsumar

Quote:
Het gaat om hoeveelheden waar je amper 1 woning gedurende de winter warm kunt houden.

Heb jij een beste kachel als je er 50 kuub in een winter ingooid 😃
Wij zelf hebben aan 2 kuub zat.
deutz7206a
@chiel-fendt 936

Die is al verkocht
Wimsumar
Beste RF-HanomagR19: Ja, ik heb ook een aantal jaren heel klein behuisd en 's winters erg koud gewoond. 😉
Heldern
Ik zou eerder dan toch weer gaan voor een fordson Dexta of super Dexta. Kun je heel kort mee sturen is wel net zo makkelijk in het bos.
johndeere6230
Ford country ik weet niet of je die kan vinden maar dat lijken mij mooie trekkertjes daarvoor door de grote banden knik besturing en 4 wieldrive 😉
RF-HanomagR19
@Wimsumar

Quote:
Beste RF-HanomagR19: Ja, ik heb ook een aantal jaren heel klein behuisd en 's winters erg koud gewoond.

Haha, gelukkig hebben sommige ook nog een cv-ketel.
Maar niemand verstookt 50 kuub in een jaar, dat bestaat niet.
Groothengeveld
Zo'n Fiat 1000DT is een beresterke trekker. Zeker niet kapot te krijgen. Maar let op: Deze trekkers hebben vaak al wel veel gelopen dus even controleren op speling op de vooras e.d.. Veel succes er mee 😉
pino
tractors-and-machinery.com/site_display_content.ph… zo iest 80 pk 4x4 en rond je budget
Groothengeveld
@sjosken DT staat voor vierwielaandrijving
tom 53
@RF-HanomagR19

Mijn gebuur verstookt met zijn 3 kachels toch 40 à 50 m³ per jaar!

Ikzelf doe brandhout in bijberoep met een 745xl 2wd met hef vooraan, gaat prima, kan je lekker kort draaien. Ik sleep de stammen tot aan de weg, daar verzagen we die, klieven en de kar of de camion op. Soms nemen we stammen mee naar huis om tijdens de schoontijd verder te werken.
weurding
@johndeere6230 een county met knikbesturing is idd heel moeilijk te vinden 😉
chiel-fendt 936
@deutz7206a
een voorbeeldje
Floris_
@maartendankers

wat bedoel je met "uitgewoont"? En op welke tractor slaat dit?
maartendankers
@Floris_

Op die Fiat 1000, ziet er uit alsof die heel erg goed is gebruikt.
johndeere6230
@weurding maar zal wel mooi zijn 😛
fiatfan
Als ik u was zou ik die eerst genoemde deutz pakken. nooit problemen door luchtgekoelde moteren en zeer sterk. (als het voor mij was pakte ik natuurlijk die someca 1000, maar ik weet dat er meestal nogal wat werk aan is...)
salemink
Wij laden hout met een tandemaster achter onze deutz d25 , over de paden en dwars door het bos ! ook s'winters onder natte omstandigheden, de trekkeris niet alderbastend groot juist perfect voor op de bos padjes en takken de trekker heeft 2 wd , we sturen hier ook peppels (populieren ) van heeeel wat meters mee in de goeie richting (met de lier), het mooiste is een trekker van ongeveer de zelfde grote (wel met wat meer pk's als de d25 ) in combinatie met een tandemaster , tenminste , ik vind het een supper handige combinatie je hoeft de bollen niet zo hoog te tillen en de trekker heeft een mooie grote voor in het bos , de deutz d25 is voor weinig geld verzekert detractorverzekering.nl/ het enigste wat ik erop heb gemaakt is een gevaren driehoek ,ik hoop dat je hier wat aan hebt voor uw buget kun je een leuke trekker plus aanhanger kopen
groetten ,
salemink
DaanHaar
Een John Deere 3040 SG2 met prima bandjes 2wd. Kan die 50 m3 super aan en past mooi binnen het budget. Technisch prima trekkers en ze zijn lekker sterk. Zeker door de 2wd is hij in het bos super wendbaar. In de hef hang je de kloofmachine met daar achter de kar. Das een super combinatie voor jou wensen. Stuur anders even een PB'tje.
RvM96
I.p.v een kiepkar, iets dergelijks, is een platte wagen misschien wel net zo gemakkelijk, je kunt goed bij het hout, en je kunt het er van alle kanten opgooien, daarnaast kun je met een platte wagen ook gewoon over de weg.
salemink
@RvM96

dan moet je de bollen hout aardig hoog tillen lijkt mij ,
rickk
Als jij iets wil kopen waar je de komende jaren goed mee vooruit kunt is een deutz dx of een fiat 80-90 of zoiets een beetje rond die koers dan heb je altijd pks over en dan heb je op de weg ook nog een snelheid van 35-40 km
wij rijden zelf met een fiat 100-90 met een 12 tons uitrijwagen met kraan hout uit in het bos en dat gaat ook goed
robert_fendt
Zoek in ieder geval iets op met goede brede banden, dan kan je met nattigheid ook nog wat.
Wimsumar
Beste Robert_Fendt]

Quote:
dan kan je met nattigheid wat.

Ja, de perceelseigenaar zal met ''nattigheid'' ook zeggen: "Je kunt me wat!".
Kijk, het zagen kan al gauw als de omstandigheden het toelaten. Onder natte omstandigheden is het beter de gezaagde stammetjes eerst te laten liggen en gunstiger moment af te wachten om ze op te halen. Dat werkt "10 X" prettiger, sneller en netter. 😄

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
49
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
4