Illustratie van:

Evers Cultivator - Werking van zaaimachine niet goed

Wij hebben thuis een zaaibak voor groenbemester op een cultivator gebouwd. Nu zaaien we hier voornamelijk mosterd en tarwe mee. Maar het de verdeling is niet heel mooi. De bak heeft 14 uitgangen die tussen de tanden en de rol met ketsplaatjes worden verdeeld. Wat zou ik hieraan kunnen veranderen? Zie foto’s
Mvg

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Reacties

hoest
Ik lees even mee, wij hebben hetzelfde met de zaaimachine op de schijfeg. Graszaad valt wel mee dat dwarelt wat meer maar de tarwe stond mij ook teveel in rijen cq teveel ruimte tussen de rijen. ik zelf zat te denken aan een plank ertussen maken waar het opvalt en dan wat meer verspreid er weer afketst maar betere ideeen zijn welkom
+2
valmet6400power
Wij hebben op een Smaragd een Zibo zaaibak zitten. De grond is op het moment dat de zaad het raakt nog volop in beweging. De grond ligt daardoor ook ruiger (zit een pakkenwals achter) en we zitten op klei. Zoals je nu zaait ligt het zaad altijd in rijtjes volgens mij want je zaait het gewoon in stilliggende grond. Dan moet je die uitloop van de zaaimachine tussen die twee rijen tanden monteren dan is het al minder.
deutzke106
Het is volgens mij omdat het zaad wat dikker ligt in de gleuven die gemaakt zijn daar de laatste (6tanden) rij tanden. Nog even een paar foto’s voor de duidelijkheid;

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+2
T60401
@deutzke106 Heeft naar mijn inziens niets met zaadverdeling te maken. Alles ligt aan de inwerking. Achter de laatste rij tanden valt het zaad wat dieper in de grond. met de rol wordt dit dicht geduwd. zaad licht daar wat dieper waardoor het beter kiemt en aan de gang gaat.
joozt
@T60401 dat denk ik ook!
deutzke106
@T60401 dus als ik het voor de laatste rij tanden laat vallenkan het beter werken?
+2
T60401
@deutzke106 ja en nee. dan wordt het zaad tussen de tanden beter ingewerkt maar achter de laatste rij tanden staat dan weer niets.
+1
T60401
@deutzke106 Rijden hier in de omgeving iemand met een smaragd rondt wordt ook gezaaid met een paar pijpen. Nog minder dan jij hebt. Maar achter de smaragd zit een dubbelen vorenpakker. Verbaasd me altijd dat het zaad zo mooi op komt. Zaad wordt door de ringen wat in de grond geduwd en vast geduwd. nadeel is wel dat de vorenpakker zwaar weegt zo ver naar achter.
mike_v
Misschien denk ik te simpel, maar zou het helpen als je de "ketsplaatjes" rond/bol maakt? Nu ketsen alle korrels op dezelfde hoek en vliegen ze in dezelfde richting weg. Als je het bol maakt, vliegen ze theoretisch gezien wat sneller naar links en naar rechts.
Agri Service
traktorpool.nl/details/Cultivator/…. Heb zelf al heel wat bunders gezaaid met een evers schijveneg. Deze zaaibak die gemonteerd is voorzien van de dezelfde ronde 'ketsplaatjes' als op deze bovenstaande advertentie. Rogge komt altijd mooi egaal op.
radium45
De zaaimachine hogerop monteren en dan de ketsplaatjes op zoals al genoemd een plank (Ik zou betonplex nemen) laten zaaien. Dan rolt het graan meer van links naar rechts naar beneden zodat je minder rijvorming krijgt. Zaai je het graan met de bedoeling om dit te dorsen, dan is op rijen zaaien juist weer aanbevolen. Dit ivm het uitstoelen.
JD3010
@radium45 Bij mij gooit de rol de ketsplaatjes vol met grond, met een plank eronder zou het bij mij nog erger worden.
Misschien eens wat anders verzinnen.
SJB533
@JD3010
Voor groenbemester: kunstmeststrooier?
radium45
@JD3010 Daarom machine naar boven zodat ketsplaatjes verder van de rol komen.
roscho
Mijn idee hierover: plaats de zaaibak helemaal vooraan, laat het graszaad nog voor de 1e tanden vallen. Laat vervolgens die tanden niet zo diep krabben, hooguit 5 cm en rij sneller. Grond met zaad zal nu beter gemengd worden, je krijgt minder diepe geulen, je bent eerder klaar en het kost minder brandstof. Misschien ook de ketsplaatjes nog rond buigen, maar dan moeten ze wel heel precies midden onder de gaatjes zitten, anders valt alles nog een kant op en is het middel erger dan de kwaal.
Ziehier: het oordeel van een volstrekte leek.
+2
GerbertXL
Als het puur de achterste rij tanden is die het probleem veroorzaakt is het misschien te proberen om het zaad na de rol te laten vallen en een egje erachter maken
+1
Fast Eddy
Waar maak jij je druk om. Als je groenbemester zaait werk je het toch weer weer onder. Als je mooi wil zaaien zal je toch echt met een gewone zaaimachine moeten zaaien.
Maar even over deze zaaiopbouw. De valsnelheid van het zaad is te laag daardoor verspreid het ketsplaatje niet goed. Je kan nog proberen om een schuine strip onder de plaatjes te maken.
Als je het goed wil hebben kan je alles eraf halen (slangen en ketsplaatjes). En dan een tunnel over de hele beedte maken met een aluminium strip eronder waar het zaad op valt. Zo werken de meeste gazon zaaimachines ook.
+1
deutzke106
@Fast Eddy we willen eigenlijk proberen om er alles mee te zaaien. Van die tunnel ga ik even bekijken ja😉
+1
deufi
Voor groenbemester maakt het niet uit. Voor tarwe zou ik het toch wat preciezer gezaaid willen hebben. Onze amazone zaaimachine heeft hier 24 pijpen op drie meter, dus 12,5 cm tussen iedere pijp. Dat is wat ons betreft ook de max afstand. Tarwe stoelt natuurlijk wel uit, dus groeit netjes dicht.

Vroeger hebben we ook wel eens tarwe gezaaid met een pneumatische kunstmeststrooier. Dat ging ook erg goed en snel. Daaronder hingen van die standaard ketsplaatjes. Maar dan moet ik er natuurlijk wel bijzeggen dat die er met lucht (en dus snelheid) tegen aan werden geblazen. Als alleen de zwaartekracht het werk moet doen, denk ik niet dat het goed gaat werken.
deutzke106
Vandaag de ketsplaatjes van de zaaibak hoger gezet en iets mee boven de rol, in het voorjaar nog maar is proberen of het nu beter is 😉
Ares550rz
@deutzke106 Hoe gaat het zaaien nu met de zaaibak? Wij zijn ook aan het kijken of het wat is. We willen dan ook proberen om er grasland mee in te zaaien of is dat niet secuur genoeg?
+1
deutzke106
@Ares550rz je neemt beter een met meer uitlopen, een 20 tal. Dit werkt wel maar niet goed genoeg voor gras.
Clayson M80
+
wij zaaien tarwe met een Stegsted 3 meter 39 rijen als het kan dan achter de rotereg
Pluto
Ik heb de uitlopen boven de rol. Het gras valt er gewoon door heen . Gaat prima .
+1
huub
Het probleem volgens mij:

Na de laatste tanden ligt de grond niet vlak, het zaad valt daar op. De rol neemt wat grond mee waardoor het weer vlak wordt. Met de grond die dat van het ruggetje naar het geultje gaat gaat ook zaad mee.

Een loonwerker hier in de buurt zaait met een grote vastetand cultivator, precies hetzelfde beeld.

Als je mooi wil zaaien moet je op vlakke grond zaaien. Misschien de laatste rij tanden vervangen voor kortere tanden zodat die het afvlakken.
spotmelker
@huub laatste ben ik met je eens, zonder goede vlak legging krijg je nooit een egaal resultaat. Wij zijn ook jaren aan het prutsen geweest met breedwerpig zaaien met een vaste tand cultivator. Door tegenvallende resultaten hier op de lichte zavelgrond zijn we of met de kopeg met opgebouwde zaaibak breedwerpig gaan zaaien i.c.m. cambridgerol of met vaste tand met pneumatische pijpenzaaier.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Evers Cultivator en hebben de trefwoorden groenbemester en zaaimachine geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
26
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0