Groenbemester oogsten in het voorjaar?

Inzaaien van groenbemester is verplicht om een aantal begrijpelijke redenen. Nu ben ik geen boer en heb er geen verstand van, maar het lijkt mij zonde om geld te verspillen aan doodspuiten, terwijl je met een extra bodembewerking, netjes zaaien en een keer aanrollen een goede, oogstbare grasmat kunt krijgen. Zijn er mensen die de groenbemester nadat die zijn werk heeft gedaan in het voorjaar aan hun vee voeren, of is dit niet toegestaan of onverstandig en waarom dan (niet)?
roscho

Reacties

+2
Fendt926Driver
Hier de percelen bij huis de groenbemester zo gezaaid dat ik hem kan oogsten.
En ga dat van 4 ha ook doen.
Heb het (nog) niet kunnen rollen dus er kan wel eens een mais wortel bijin zitten met maaien harken en ronde balen persen.
Er zal wel iets meer zand mee komen tijdens het harken.
Kapot rijden is minder erg omdat er toch weer mais op komt.
Ook de enorme massa onderwerken kost diesel en organische stof om het in de bodem om te zetten.

Nadeel is dat het land water weg geeft in de vorm van het gras wat het land niet meer kan gebruiken voor de mais.

En het gezegde je kunt geen 2 ruggen snijden uit 1 varken klopt ook.
Mindere hoeveelheid gras en goede mais of net eind april zwaar snit gras eraf en in de knoei komen met de mais.

Doodspuiten is meer voor de boeren die half februari niet het land op willen/kunnen en dus op het laatst dood laten spuiten om de mineralisatoe sneller te laten verlopen in de bodem
jehan
Er mogen toch veel percelen niet meer dood gespoten worden als je mee doet aan planet proof
+1
Fendt926Driver
@jehan en terrecht toch?
Heb nooit de millieu winst kunnen zien van groenbemester zaaien en dan dood spuiten.
Ga er in februari met de kul of vaste tand of schijven eg door
+2
jehan
@Fendt926Driver ben ik ook mee eens hoor ..heb hier het nagewas nog nooit laten spuiten ..sommige percelen staat heel wat op nu ..bijna nodig om eerst te klepelen of bloten
+1
new holland koen
@jehan @Fendt926Driver Zo doen wij het idd ook. Met de vaste tand er door of des noods de frees. Staat er echt te veel op dan eerst bloten en daarna frezen.
jehan
In 2018 hebben we dubbele hoeveelheid nagewas gezaaid per ha ..enkele percelen staat het gras nog ..vorig jaar 4 snedes afgehaald ..zometeen nog 1 snede en dan gaat er weer mais in.bij heel wat klanten zijn 2 snedes afgehaald wat in 2018 gezaaid was .dit kwam omdat de mais toen zo vroeg van het land was
+1
assink
Hebben hier al een aantal jaar rogge, dit maaien we gewoon en gaat daarna in de baal.
Ziet er niet smakelijk uit, maar de beesten zijn er gek op. Hebben nu nog een aantal pakken liggen van afgelopen voorjaar, ben benieuwd hoe het er uit ziet.
roscho
@assink Heb je geen probleem dat de mais dan vocht tekort komt, zoals @Fendt926Driver aangeeft?
assink
@roscho
Met het weer van afgelopen jaren wel helaas. Desondanks nog wel redelijke mais gehad dit jaar, maar wel 2/3 van de normale opbrengst. Maar als je het voer bijna op hebt, dan is dat extra beetje voer erg welkom. En dan moet je maar hopen dat je daarna genoeg regen krijgt.
roscho
Ik vroeg het omdat ik het hier (O.-Achterhoek) maar weinig geoogst zie worden. Dat vind ik zonde. Blij te horen dat spuiten minder wordt en het gewas gebruikt wordt.
new holland koen
@roscho Wij zaaien altijd Italiaans gras. Wat we op maïsland niet maaien ivm hoe ongelijk de grond is. Ex-Bietenland daarin tegen maaien we wel eerst 1 keer en zaaien we daarna maïs.
+1
Piet1960
Op stal voeren in maart gaat prima, ter voorbereiding op de weideperiode. Wel aanrollen in de herfst, krijg je 't schoon op stal.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!