Tips nalooprol rotorkopeg

Beste tf'ers,

Voor de zaaibedbereiding gebruiken wij een rotorkopeg met een packerrol.
Deze gebruiken we voor alle grondsoorten, van zand tot leem/kleigrond.
Nou vind ik de packerrol geen geschikte rol voor de zandpercelen, aangezien hij soms de neiging heeft om te gaan 'buldozeren'. Ook wanneer de rotorkopeg zeer ondiep afgesteld staat...

Daarom ben ik op zoek naar een andere nalooprol. Dit moet een rol zijn die voor alle grondsoorten geschikt is én het zaaibed goed aandrukt zonder dat de rol de combinatie enorm zwaar maakt.
Ik vraag me af of een gewone buizenrol de grond/het zaaibed voldoende aandrukt?
Op internet zag ik dat dakringrollen voor zandgronden worden gebruikt, maar zijn deze ook voor de zwaardere gronden geschikt?

Alle tips zijn welkom:)

Bedankt

Deel dit topic

Reacties

+2
mike_v
Hetgeen jij als eis stelt, is net hetgeen waarom ze zoveel verschillende soorten rollen zijn. Er zal geen enkele rol zijn die "goed werk" levert op alle grondsoorten. Als die er wel was, dan was dat de enige en was de rest nooit ontwikkeld. 🤔
IHpower
@mike_v Perfect op alle gronden werken zal niet meevallen. Maar om tussendoor te wisselen van rol lijkt me niet praktisch...
mike_v
Gohja, hoevaak moet je wisselen @IHpower? Een dagje prutsen om een eigenbouw snelwissel te maken is ook geen verloren dag? 😉
radium45
Gewoon een fatsoenlijke kooirol, het liefst ene in V vorm erachter hangen. Blijft altijd lopen. Er zijn zelfs varianten waarbij je het aantal buizen kunt verdubbelen indien nodig.
GerbertXL
@radium45 Maar die kunnen wel vollopen.
+3
radium45
@GerbertXL Een rol van 60 cm is bij mij nog niet vaak volgelopen, Je kunt je dan afvragen wat je op het land moet denk ik. Maja, soms moet je wat.
verwijderd
mike_v
Opzich is zo'n rol inderdaad maar 8(?) boutjes @JD3010, maar als je iedere dag een andere wil, maak je een snelkoppeling met pennen/borgpennen zodat je zonder sleutels kan wisselen.
GerbertXL
Ik zou eens naar guttlerrol (bierdoppenrol) kijken, evers maakt ze tegenwoordig ook. Wel duur en niet echt licht.
De enige keer dat ik een guttler heb stil gekregen is met gehakseld stro dat klem kwam bij de afstrijkers. Ze geven ook een veel mooier resultaat als andere rollen, wel aangedrukt maar niet dichtgedrukt.
mdoornekamp
@GerbertXL denk dat een Guttler ook wel wil buldozeren op zand.

Een Franquet synchro spire is wel een aardig universele rol. Ik vond die mooi werk maken achter de kopeg. Wel duur en zwaar.
GerbertXL
@mdoornekamp Alles kan, ongetwijfeld. Maar dan moet je het wel heel bont maken. fassaertmachines.nl/grondbewerking/4622/…
Ik zou alleen liever voor de kunststof versie gaan.
Sjon
Packerwals met grote diameter gebruiken en eventueel de nokken op de wals verhogen.
Als die gaat dozeren de hef iets omhoog doen, los droog zand is al zaaiklaar toch.
IHpower
@Sjon Probleem is vooral dat hier de grondsoort binnen een perceel enorm kan variëren. En dat probleem speelt zich alleen af op zanderige stukken.
Met het uitheffen van de rotorkopeg krijg je je allemaal bulten van, dat wil je niet....
Sjon
@IHpower Ik heb ook percelen met gedeeltelijk zware klei en zwart zand. De rotoreg doe ik daar zo ver opheffen dat die net in de kogels hangt, kan je ook zien aan de topstang.
Deze hoogte kan je ook instellen op de monitor in de trekker.
Veens
Wij hebben 3 kopeggen met een dichte pakkerrol met tanden/punten. Afgezien van een klemzittend stuk steen of hout heb ik ze nog nooit stil gehad op kleigrond.
Wij zitten niet veel op zandgrond, maar die enkele keren ging dat ook prima.

Met 'open' rollen, zoals de kooirol hebben we de ervaring dat ze vollopen als de grond kleverig is.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
14
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0