39

Welke diepwoeler tanden geven het mooiste werk?

Hallo allemaal,

Wij zijn op zoek naar een goede voorzetwoeler om komend voorjaar in 1 werkgang het maisland zaaiklaar te kunnen leggen. Nu zijn er veel uiteenlopende types tanden en merken voorzetwoelers, o.a.
-Gekromde "dent michel" tanden, meestal 6 stuks ( Rabe, Bremer, Saphir, Kverneland)
-Platte Tcs650 tanden, 4 stuks (Agrisem)
-Brede ganzenvoet, 4 stuks ( Lemken, Amazone)
-Smalle "Stekend" staande rechte tanden, 4 of 6 stuks (Evers, Imants)

Hierbij zoeken we naar een woeler van 3m werkbreedte, deze wordt alleen in combinatie met een rotorkopeg gebruikt ( dus zonder zaaimachine). Hij hoeft dus geen enorm zware hydraulische hefinrichting te hebben, een iets lichter gebouwde woeler is ook voldoende.
Wij zitten hier op de löss grond, dus deze is wel iets gevoelig voor versmering.

Maar nu mijn vraag aan jullie, wie heeft er ervaring met een van de bovengenoemde machines? Was dit positief of negatief, maar ook het brandstofverbruik en hoeveel pk heb je er dan voor staan?

Alvast bedankt
Mvg, Jordy

Deel dit topic

Reacties

Let ook goed op de constructie van de tandbevestiging/breekbout beveiliging.... de ovlac is daarin waardeloos. Breek je der 1 dan is je steun krom en kan je naar de werkplaats. Voordeel van rechte tanden is dat je daar geen last van heb.
Kromme tand is voor het zand en een rechte voor de klei heb ik altijd geleerd.
@JordyW Kijk ook bij andere boeren/loonwerkers in jullie regio wat die gebruiken. Löss komt in Nederland niet heel veel voor, de meeste TF'ers zullen er geen of weinig ervaring mee hebben.
@walker1
Hebben we ook gedaan, maar dit wisselt ook veel. Er zijn hier zat loonwerkers in de buurt en bijna iedereen heeft een ander type woeler. Hier wordt er zowel met een Rabe, Agrisem, Imants als een Evers gereden en ieder kraken ze alle andere systemen af, behalve degene die zij net hebben 😅. Dus vandaar hoor ik graag zoveel mogelijk ervaringen van anderen met deze machines, misschien helpt dit bij de keuze.
+1
@JordyW Denk dat voor het zaaiklaar leggen de kunst is om de grondt te breken maar toch vast te laten zitten. Ga je ganzenvoeten gebruiken die werken de grond omhoog waardoor je als het waren aardappel ruggen krijgt. De kopeg maakt dit weer vlak maar duwt het niet genoeg aan. In een nat najaar ga je er met het hakselen diep in.
Wij werken met een lemken dolomit (4 tanden) voor de niet kerende grondbewerking.
Voordeel is dat deze machine door de zeer brede beitels de grond over de gehele breedte opheft.
Dat geeft echter als nadeel dat dit vooral bij diepere bewerking (dieper als 25-30cm) wel zwaar trekt. Ik ben er ook nog niet helemaal uit wat het beste is, zit er aan te denken om een tweede set beitels bij te kopen en de bestaande set smaller te maken voor wanneer je dieper wilt bewerken.
Ik heb veel met een evers 4 tands gewerkt (holsteiner) op het zand. Enigste waar ik ervaring mee heb dus geen vergelijk. Lomp en degelijk. D'r zaten brede voeten aan, centimeter of 40 wel. Het was een van de eerste waarbij de hefarmen voor het werktuig erachter met kettingen instelbaar zijn, waardeloos. Nieuwere hebben gewoon pen gat, dat zou mijn voorkeur hebben. De tanden zitten om en om iets naar voren en iets naar achteren, daardoor is de machine niet symetrisch en heeft ie de neiging wat scheef te zakken in harde sporen. Breekboutbeveiliging is wel top, eens in een onoplettende bui te laat opgebeurd bij een kavelpad, klappen er mooi uit en je kunt ze zonder al te veel moeite weer terug krijgen(wel echte breekbouten gebruiken, geen gewone bouten).
Ik vond dat de slijtdelen wel stevig sleten maar hij maakte ook aardig bunders.
Machine wilde wel een beetje verstoppen met lange gewasresten, maar dat is toen aardig opgelost door een klepelmaaier in de fronthef te gooien, en dan had ik gelijk een frontgewicht, was wel nodig met nog een schijveneg erachter met guttlerrol.
Voordeel bij rechte poten is dat je verschillende breedte voeten kunt gebruiken. Ik heb gehoord dat bij schuine tanden de slijtdelen idioot duur zijn maar weet er verder niks van.
Hij had trouwens geen hydraulische hef, nooit gemist ook.

Ik lees dat je een kopeg gebruikt erachter, ik werkte dus met een combinatie voorzetwoeler en schijveneg met hydraulische schijvenverstelling en guttlerrol, werkte perfect in het zand.
@GerbertXL
Hoe ging dat met t brandstofverbruik? Kwam een test van Wageningen Universiteit uit 2009 tegen, hierin was de holsteiner het zwaarst om te trekken, verschilde iets van 3 L/u t.o.v. een Agrisem of Kverneland.
Hydraulische hef is niet noodzakelijk, een pen gat verstelling is ook voldoende.
@JordyW Geen idee, nooit bijgehouden. Is denk ik ook niet veel zinnigs over te zeggen zonder de omstandigheden te weten. Na uien op stevig aangereden grond of de tweede werkgang op 37,5 cm offset rijden is ook wel een verschil natuurlijk.
+1
Quote Reactie van @GerbertXL:
Het was een van de eerste waarbij de hefarmen voor het werktuig erachter met kettingen instelbaar zijn, waardeloos. Nieuwere hebben gewoon pen gat, dat zou mijn voorkeur hebben.

Ik heb met beide gewerkt, de eerste holsteiner met kettingen en de tweede holsteiner met hydraulische hef die je kon begrenzen met pen/gat, en ik vond juist die met kettingen veel mooier.
@hobbyboer Geen last van dat de woeler grond buiten de kopeg gooide? Dat was hier de reden dat de Evers niet zo goed beviel. Nadat de kopeg er overheen was geweest lagen er links en rechts van de kopeg nog de nodige grote kluiten!
+1
@joozt Wij hadden loopwielen aangemaakt aan de zijkant voor de diepte en dus ook gelijk geen last meer van kluiten die ontsnapte aan de tanden van de kopeg.
@hobbyboer Ik heb altijd een hekel aan lopen gehad...
@radium45 ik ook
Ook aan wielen aan ploegen en woelpoten e.d. maar dit wou de baas graag.
Had er opzich niet veel last van omdat het meestal droog was als ik met de holsteiner aan de gang moest, dus grip genoeg.

Ik heb deze voor de kopeg gehad en vond dat die zich licht liet trekken. Komt denk door het bijna 0.0% woelend effect. Hij snijdt als het ware de grondbalk horizontaal los.
@radium45
Ook met de 4 poots uitvoering dan gewerkt, dit frame is namelijk zowel met 4 als 6 tanden te koop?
@JordyW De 4 poten variant. Is genoeg.
@radium45 je moet je afvragen of je enkel een streep in de grond wil trekken of echt wil losmaken. Vooral op vastgereden grond kwam de hele plaat naar boven met de evers.
Geen idee wat het beste is, ben maar een simpele veehouder.
+1
@GerbertXL Ja met de Kuhn die ik had ook, soms dacht je er over de volle breedte een voorzetmes aan de poten gelast was.
@radium45
Deze tanden staan dan ook met een ondersteek neem ik aan? Wil die ook makkelijk de grond in als het wat harder/droger is?
@JordyW De platen staan inderdaad iets voorover, deze waren trouwens scharnierbaar bevestigd aan de poot. Spulleken wilde altijd wel de grond in want er hing een kopeg met een grote packer wals aan en daar nog weer een vrij zware Nordsten opbouw zaaimachine.
Quote Reactie van @radium45:
Ik heb deze voor de kopeg gehad

Nu niet meer dan?
@JD3010 Nee, ik heb geen kop-eg meer. 😬
@radium45 Deze nog wel dan?
@JD3010 Nee samen met de kopeg verkocht aan een buurman/collega.
Even off topic, was een Rau kopeg. Kende het hele merk niet maar jaren veel plezier van gehad.
Ik kom van Landgraaf heb zelf vorig jaar een Evers Garron 9 poot gekocht zeer tevreden ben persoonlijk geen fan van voorzet woeler leid in mijn ogen tot onnodig zware combinaties op het veld. maar collega's van mij hebben een Rabe met gegolfde tanden en een andere heeft een Agrisem met rechte tanden en van die grote scharen. voor deel van de Garron is je zou eerst kunnen rotorkopeggen en daarna Diep woelen wel langzaam rijden dit werkt super voor mij.
maar ik begrijp dat je alles in een werkgang wil doen dus dan gaat dat niet op.
Ik heb veel met een Rabe gewerkt, opzich wel een mooi ding wat goed doet woelen. Wel soms problemen met het goed in de grond komen bij een harde onderlaag. Geprobeerd met de topstang helemaal indraaien gaat wel iets beter maar nog niet zoals het hoort. Collega met een dubbelwerkende hef had hier geen problemen mee overigens. De tanden zetten we nieuw en de de platen proberen we meestal op te lassen met een stuk uit versleten slijtplaten, dit heeft mooi de zelfde ronding. Hydraulische hef op de woeler heb ik nooit gemist.

Heb ook met een Agrisem gereden. Deze zakte wel goed de grond in. Probleem wat ik hiermee had, is dat bij zware vastgereden grond de grond niet snel genog naar beneden viel en zo bonk tegen het frame van de kopegg vastliep, op normale grond ging het prima. Als je hem te snel zou optillen en dr grond is zwaar kom het wel een gebeuren dat de grond tussen de poten bleef hangen waardoor je een groot gat in het land had.

Als ik zou kiezen zou ik toch voor de rabe gaan denk ik mits je hem goed de grond in krijgt. Heb het idee dat die toch wat meer de grond breekt, bij agrisem waren het meer "platen" wat je oppakt en weer neer legt. We zitten hier op lösgrond in Zuid-Limburg
Wij gebruiken een paragrubber 6 poots van SMS, met gekromde poten. Super machine, veel beter dan een woelpooy
Iemand ervaring met deze?
steeno.be/nl/vzd-h-v-2968.htm/
Ben naar deze wezen kijken en ik moet zeggen dat het er goed uitziet. Het gaat mij er vooral om dat je de poten hydraulisch op kunt trekken.
@radium45 wat is het voordeel of doel om de tanden hydraulisch te kunnen heffen? Gewoon uit interesse!
+1
@arjanvw ik wil deze voor de overtopfrees hangen. Zo kan ik als ik de kopakker nader de woelpoten eerst optrekken en dan de zaaifrees langzaam uitheffen. De boel blijft dan iets vlakker ga ik van uit.
+2
@radium45 weet niet hoe het bij jouw woeler zit, maar wij hebben een mechanische hef aan de woeler. Kan de woeler bijna uit de grond heffen voordat (in ons geval) de kopeg heft. Je kunt dan nog iets doorrijden en blijft het mooi vlak. De constructie op de woeler van jouw link lijkt vrij ligt. Maar kijk er ook net 'klei' ogen tegenaan.
@arjanvw welk merk hebben jullie?
@radium45 een Kverneland
+1
Wij hebben een agrisem combiplow met tcs650 tanden.
Vindt ik niet extreem zwaar trekken, ligt de grond echt mooi golvend op. Heeft duidelijk effect op het groeiseizoen erna. Wel erg dure machine kwa slijtdelelen, 400-500 per voet.
+2
Lijkt allemaal mooi die 4 a 6 poten met een grote plaat er onderaan.
Mijn ervaring is dat dit alleen werkt als de grond op die diepte ook droog is.
Met kleigrond is dit in het voorjaar zelden het geval en dan smeer je de grond onderin gewoon dicht. Een cultivator met veel tanden en smallere beitels geeft dit probleem niet en maakt de grond ook goed los.
@Sjon ik moet ermee door oude zode en percelen met veel groen kunnen werken.
+1
@radium45 Dat wil met onze agrisem wel!
+1
@Sjon Klopt grond moet droog zijn!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
39
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0