Illustratie van:

Onbekend Onbekend - Wat is een goede belenpers en weet iemand er nog een te staan?

Hallo,

Wij hebben voor de hobby nog een New holland 68 kleinepakkenpers. Deze is helaas erg versleten en het is tijd voor een andere.
Nu vraag ik me af wat nou de beste persen zijn voor in het hooi die ook niet al te duur zijn. Het blijft een hobby. (Max 1000 pakken per jaar)
Of heeft of weet iemand misschien nog een mooie te staan?
We hebben een trekker van 35 pk, 50 pk en daarna wordt het gelijk 100 pk dus het liefst ook niet een al te grote.

Alvast bedankt!

Deel dit topic

Reacties

+2
flip1150
Zoals al vaak aangegeven op dit soort vragen is de staat van onderhoud belangrijker dan het merk bij gebruikte balenpersen.
De meeste kun je wel goede balen mee persen maar mijn advies zou zijn in ieder geval geen IH pers te nemen. Zelfs de dealers vloeken op de knopers van deze persen. Een NH, welger, gallignani of deutz-fahr zijn niet slecht. Als je van plan bent om met nylon touw te persen zou mijn voorkeur uit gaan naar welger. Dit puur van wegen de knoper die geen stukjes touw op de balen achter laat. Maar bij New Holland weet je dat je nog redelijk aan onderdelen komen kan. Zelf heb ik een NH 270 met nog een perswagen op houten blokken. Werkt er probleemloos nog 1000 tot 1500 pakjes per jaar uit. Er word elk jaar wel weer een stukje van gereviseerd.
case 745 xl
@flip1150 heb hier nog een international 440 pers maar nog nooit geen gedonder met de knopers gehad
+1
flip1150
@case 745 xl Daar ben ik blij om voor jou. Ik weet alleen wat ik van een oude loonwerker en van de IH dealer gehoord heb dus niet uit eigen ervaring.
faane
Ik heb een welger ap 71 heel tevreden van.
jeet
Ik heb 2 newholland persen doen het fantastisch
county854t
Ik heb n gallignani en die doet het goed. Heb ook n International met rasspe knopers maar die moet eerst gerestaureert worden
+1
Towaberg
Wij hebben een 40jaar oude claas markant en maken daar enkele honderden balen per jaar mee. Werkt top, nooit losse balen!
Fendt926Driver
tractors-and-machinery.nl/item/565495/…

Misschien heb je hier wat aan
+2
flip1150
@Fendt926Driver Let bij deze op de baal afmeting. Ik meen dat deze 41x46 balen maakt i.p.v. de standaard 36x46
Fendt926Driver
tractors-and-machinery.nl/item/557225/…

Deze is prijs op aanvraag..
Maar bonhof in wilp heeft veel kleine balen persen
fergusonnetje
Bedankt allen! We gaan ermee aan de slag
+2
IHC 533
Doe al 35+ jaar aan kleine pakjes persen. Eerst een MF 703. Daarna een MF 20. Nu heb ik ca. 10 jaar een NH 278. Prima pers. Nog nooit ergens aan hoeven zitten. Knoperij voor het wegzetten even goed in de afgelopen motorolie smeren. De MF's ook prima machines. Kromme pakken niet aan de orde. Doe meestal ca. 600 pak per uur (onder ideale omstandigheden).

Het gewas moet WEL hooi ZIJN ! Tegenwoordig zijn er lieden, zo is mijn ervaring, die niet meer weten wat dat is. Die denken dat hele droge kuil ook door kan gaan voor hooi. Vochtigheid bij voorkeur rond de 15%. Als je een top hooi in de handen neemt dan moet je dit in tegengestelde richting wringen net zo lang tot er een touw-achtige steng ontstaat. Je vingers morgen dan niet klam of damp aanvoelen.)
70 slagen per minuut
Invoer voldoende, flink, vol houden (dan pas je automatisch steeds de rij-sneldheid ook al aan). Dan zit het perskanaal, ook steeds egaal vol, alvorens de perswagen het gewas wegramd.
De klem(weerstands)platen synchroon en gelijkmatig afstellen. Slagen tellen, of zoals ik het doe, met een duimstok meten hoeveel van de schroefdraad er 'over' blijft. Zo trekken beide veren ongeveer hetzelfde.
En hooiopkeerders in het perskanaal. In het perskanaal van de NH heb ik 8 hooiopkeerders zitten (en er kunnen meer in als dat moet) zodat het hooi weinig terug veert.
Rechte pakken. Strak in de touwen, en die stropen er echt niet om weg. Het gaat er om dat je de machine met redelijke weerstand kunt afregelen, zonder dat er betonblokken op het land vallen. En daarvoor moet het dus ECHT hooi zijn.

Soms krijg ik wel eens 'klachten' dat men de vingers haast niet achter de touwen kan krijgen.
Dan wijs ik ze op mijn Vicon steketee pakjeslader. Dat ze die dan maar op moeten halen.
flip1150
@IHC 533 Ik zou graag eens die pakjes van jou zien. Als jij 70 slagen per minuut maakt x 60 minuten is 4200 slagen per uur. Delen door 600 pakjes is 7 slagen per pakje als je hem het hele uur vol houd. Als ik mooie strakke pakjes van ongeveer 85 a'90 cm lang wil maken heb ik ongeveer 12 slagen per pakje nodig
county854t
@flip1150 Hallo, zo is het bij mij toch ook met n gallignani 150F hooi/stro-pers. Mooie grote duinen van echt!! hooi dan 7 tot 8 slagen per pak. Wel n aantal voorwaarden. Pers invoer in orde, Mes op de perswagen vlijmscherp, perswagen speling vrij en knoperij in orde.
Op t gemakske 450 tot 500 pakken per uur
+1
IHC 533
@flip1150 Ik heb, ook uit eigen nieuwsgierigheid, 2 willekeurige pakken van de hooizolder gegooid, 1 pak, 7 klampen, +/- 1 meter lang, andere pak 8 klampen en iets langer dan een meter. Vrij grove structuur, ca. 22 kg. per pak. Nu gebied mij wel te zeggen dat die 600 pak per uur in een weiland was van 8 ha. Niet al te breed maar wel lang dus. En (echt) hooi met een enkele hark bij elkaar gedraaid. Verrekte egaal over de hele lengte. Geef ook wel eens wat gas bij. Dus de pers kan dan ook best 75 slagen doen (dat weet ik niet precies) misschien. Meestal is het anders. En zal het tussen de 450-550 pakken uitkomen.
Maar dat is niet omdat de pers het niet kan !
Volgens de NH dealer in Sneek is het ook zo dat de originele fabrieks pick-up er niet meer onder zit. Deze is blijkbaar eens omgezet van een andere pers, baleinen 5 cm. breed en ander tandwiel op de pick-up. Hij werkt het spul verrekte snel naar binnen. Tot zover.
+1
flip1150
@IHC 533 Bedankt voor je reactie en de eerlijkheid omtrent de omstandigheden. Ik merk wel als je net boven de 540 toeren gaat zitten (550 560 en zeker niet 600) de pers net wat soepeler loopt. Ik kan me indenken dat wanneer je een sneller draaiende pickup hebt dit het materiaal mooier en egaler in doet voeren.
johndeere1640
Welger ap 71
troostwijkauctions.com/uk/small-(square)/-baler/03-31797-30843-6254026/

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de machines van Onbekend en hebben de trefwoorden hooipers en pers geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
18
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
1.440
TREFWOORDEN