Egalisatie schijven of tanden aan cultivator?

Geachte leden,

Ik zit hier op zandgrond, mijn cultivator, een Lemken Achat, 3 rijen tanden met 3 tanden per rij, werkbreedte 2,50m

Nadeel zijn de goten die in het land achterblijven, getrokken door met name de achterste 3 tanden, ook bij gebruik van de egalisatiebalk achter de rol.

Nu moeten de tanden vervangen worden, en zou er ganzenvoet of vleugelscharen aan kunnen zetten voor het mengen van oogstresten, compost, kalk, en in 1 werkgang klaarleggen van land voor groenbemester (zaai dit in een aparte werkgang).

Nadeel van het trekken van goten blijft ook dan aanwezig.
Is het een goede optie om te gaan werken met 1 balk tussen de achterste tandenrij en de rol, bezet met verende egalisatietanden/strijkertanden, of krijg je hier de grond niet voldoende mee vlak?
Andere optie zijn schijven, maar kostbaar.

ucarecdn.com/65715dfd-a77d-4e0a-88dd-6ffb67b0517e/…

Deel dit topic

jammermaarhelaas

Reacties

nielsve
Bij onze Steeno staan zo'n tanden vanop je foto. Meest waardeloze optie.
Hebben niet echt een egaliserende werking, ze zorgen enkel voor ergernis bij veel/lange gewasresten (korrelmaïs resten) doordat het snel gaat stropen.

Ook hebben we nog een smaragd met vleugelschaar en schijven, en die laat het land mooi vlak achter.

Wij zitten voornamelijk op zandgrond.

Misschien als je de egalisatie tanden diep genoeg zet dat het iets beter gaat, maar wij werken nogal vaak op verschillende werkdiepte's en die egalisatie balk telkens verstellen is nogal een gemartel voor het weinige resultaat.
jammermaarhelaas
@nielsve

Oke, het verschil is dus groot.
nielsve
@jammermaarhelaas best wel. Met de smaragd kun je echt mooi vlak land achter laten.

De schijven kun je één voor één via pen/gat verbinding op de juiste hoogte zetten, eenmaal dat gedaan moet je daar nooit meer aankomen.

Als je de werktiepte veranderd door middel van de pennetjes van de kooirol te versteken, dan past de schijven balk zich daar ook aan aangezien de schijven balk en kooirol via een soort schaarconstructie aaneen hangen.

De Steeno wordt hier meestal ondiep gebruikt om de toplaag te breken, zodat het kan opdrogen, en om mest in te werken zetten we hem wel wat dieper. Maar die geultjes blijf je altijd hebben wat vreselijk irritant is als je dwars over het geculterde land rijd.
Onze Steeno heeft trouwens dezelfde tanden als de jouwe, enkel zijn de onze verend opgehangen ipv vaste tand.
+1
SJB533
Middels bewerken van het topic wil het niet, maar zo wel

(klik om te vergroten)

jammermaarhelaas
@SJB533

Staat deze foto in een eigen bestand, of is het een koppeling van de foto elders op de server, onder het kopje foto's ?
SJB533
@jammermaarhelaas
Ik heb m gewoon gedownload en vervolgens geupload via het reactieveld
jammermaarhelaas
@SJB533

Als ik dat hier doe (Firefox) wordt ie wel geupload (staat onder reactiekader) maar wordt dan niet overgenomen in dat reactiekader.
SJB533
@jammermaarhelaas
Heb je Google Chrome? Neem aan, dat je met Windows 8.1 of 10 op een pc werkt
+1
jammermaarhelaas
@SJB533

Windows 10 op pc.
Zal het eens met Chrome proberen ja.
jammermaarhelaas
@SJB533

Lukt me alleen door het webadres van de foto te kopiëren, en in te voegen.
jesperb
Heb je nog geen sterwielen overwogen? Die hebben geen last gewasresten en egaliseren wel aardig. Ik vind het nadeel van schijven dat je ze exact op passende hoogte moet instellen. Wanneer je bv een koppakker of spuitspoor dieper wilt lost trekken gaan de schijven veel te diep bij ondieper werken precies hetzelfde maar dan doen ze niks...
jammermaarhelaas
@jesperb

Had ik nog niet aan gedacht, goed idee.
Kan er alleen een testvideo van vinden, werking lijkt goed ja.
jehan
Dat gaat nog hele puzzel worden om deze machine te veranderen ..met schijven rij er in maken of wat dan ook ...als ik zie wat onze nieuwe lemken rubin 10 voor afstrijkers vlakmakers enz er aan heeft zitten ..
jehan
Ik zou dan toch voor egalisatie schijven gaan ..die egalisatie tanden zie ik niet zitten ..dat gaat stropen met gewas resten ..maar om de schijven dan op een goede hoogte te krijgen zal niet mee vallen ..die moet je dan weer verstelbaar kunnen maken ...
janc
Wij gebruiken een smaragd waar de schijven verstelbaar zijn met ganzevoet zitten ook op zandgrond
We maken het maisland er ook mee zaaiklaar bevalt ons prima
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden cultivator , smaragd en vleugelschaar geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!