Fendt 309 LSA - Hoe kan je controleren of de massa aansluiting goed is?

Ik installeerde de voorlichten opnieuw nadat ik deze had gedemonteerd om de neus van de motorkap aan de binnenkant te behandelen tegen roest. Alles correct aangesloten, zekering OK maar geen licht.
Kluiszicht

Reacties

+1
monster 2012
Goedemorgen
even met een los draadje en een spanningzoeker
je verbind het losse draadje met de min pool van de accu en vervolgens koppel je de stekkers van de lampen af en dan ga je meten op de stekker van de lamp op welke aansluiting je spanning hebt met het licht ingeschakeld zowel groot als dimlicht want ik neem aan dat je 3 aansluitingen op de lamp stekker hebt.
dan blijft der 1 draad over waar je niks op meet en dat is dan de massa draad van de lamp.
als je op die aansluiting dan een verbinding maakt met die losse draad welke verbonden is met de - pool van de accu.
als het dan gaat werken weet je dan dat het in die draad zit en moet je kijken waar deze aan het chassis verbonden is of je maakt een nw massa verbinding aan de lampstekker met een nw draad.

suc6
Kluiszicht
Dank je wel voor de tips. Zal het morgen eens uitproberen. Maandag koppelde ik de massa aansluiting op het motorblok los en schuurde alle verf en roest weg. Daarna de klem opnieuw gemonteerd maar voorlopig zonder brandende lampen. De bruine draden zijn blijkbaar de massadraden. Nu nog even kijken of er effectief spanning toekomt op de andere 2 draden. Ik controleerde de zekeringen maar zag niets verkeerds. Alleen weet ik (nog) niet welke zekering voor de koplampen is. Op de CD-rom "handboeken Fendt Farmer 300" vond ik zo'n overzicht. Echter met 24 zekeringen en bij mijn tractor zitten er maar 16 op. Zal dus nog eens opnieuw in de CD-rom moeten kijken naar een 16 zekeringen schema.
mvg

Fons
John104

(klik om te vergroten)

Kluiszicht
Dank voor het lijstje. Ik vond het ondertussen ook in de CD-rom die ik onlangs aankocht: doet niets af aan de appreciatie voor jouw berichtje. Alle zekeringen één voor één uitgenomen, corrosie weggeschuurd op de zekering en op de houders. Zo was ik zeker dat er effectief elektriciteit naar de lichten gaat. De aansluiting van de lichten was uiteindelijk geen succes. Eerst had ik één licht (links) helemaal (de twee standen) in orde. Het rechtse kreeg ik niet aan de praat: ook niet met een nieuwe lamp. Alles afgesloten en nog eens uitgeprobeerd... nu brandt rechts het dimlicht en als ik klik links het groot licht. Zal als amateur een beroep moeten doen op een kenner. Vandaag wilde ik het nog eens proberen met een draaiende motor maar die gaf geen kik (batterij nieuw en opgeladen). Het was al bij de aankoop een beetje zoeken met de contactsleutel om hem gestart te krijgen. Wellicht nieuwe starter nodig: heb dat ook moeten doen bij mijn vorige Fendt 312. Dan maar verder gewerkt aan het rechter spatbord achter (slechte plaatsen gezandstraald) zodat de wielen er weer op kunnen tegen het einde van de coronacrisis!
Groetjes,
Fons
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 309 LSA ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!