Illustratie van:
20

Hoe draaien op kopakker met sleepslangbemester?

Hallo, ik maak een eindwerk over drijfmest injecteren.
Nu wou ik het ook hebben over sleepslangen, maar bij ons in de regio wordt dit nooit gedaan dus hier zit ook niemand wat er wat van kent.
Ik vroeg me af hoe het ging op de kopakker met het draaien als de bemester wordt afgesloten.
Ik heb wel al gezien dat er pompen bestaan die door middel van signalen gaan werken en zo weten wanneer de bemester is afgesloten en dan de pomp gaan stil leggen.
Ook heb ik gezien dat er merken werken met een fronttank of een pomptankwagen, zodat de pompen gewoon de mest hierin kunnen pompen wanneer de bemester op de kopakker is.
Maar hoe wordt dit dan gedaan als er gewoon gewerkt wordt met een standaard pomp zonder front tank of tankwagen?
Ook vroeg ik mij af of dat de enige functie was van die pomptankwagen om als extra buffer te dienen, of zijn hier nog meer voordelen aan ten opzichte van een gewone pomp?

Deel dit topic

Reacties

Als er met een gewone pomp gewerkt wordt, moet je het gas terug doen van de pomp. Bij lage toeren zakt de druk naar 5 bar (centrifugaal pomp) en kan de bemester in het land de klep dicht doen.

Een "gewone " zie je hier in Nederland amper. Er zitten altijd veel hulp voorzieningen op een pomp wagen. Zoals turbo vuller en water aansluiting. En er is altijd een klein buffer vat van 3 cub mest. De grote pomp tanken hebben ook een water reservoir van +- 8 cub.
@mdoornekamp schouten.ws/agrotechniek/sleepslangsysteem/… waar is bij dit systeem de buffer dan? Of kan dit enkel in combinatie met een fronttank ? En hoe moet het gas van de pomp terug genomen worden dan? Moet de chauffeur op de trekker aan de pomp dan altijd in contact zijn met de bestuurder van de bemester om hem te verwittigen? Want ik kan me voorstellen dat de chauffeur op de pomp de bemester niet altijd ziet?
@NHfan97 gewoon via de portofoon even een seintje geven van druk eraf. En als die gedraaid is aangeven van druk erop
( zo deden wij het innhet begin)

Tegenwoordig kan de bemesterchaufeur dat ook met Bluetooth regelen. En misschien zijn er ook al wel andere systemen inmiddels
@NHfan97 hier bij de loonwerker bediend de man in het land ook de pomp via telefoon verbinding. Sommige systemen hebben stationaire moter met pomp en is niemand bij. Diegene is dan slangen aan het neerleggen/opruimen
@zettelmeyer @John k Oké zo dacht ik het al, maar wou het even zeker weten. Bedankt!
@NHfan97
Van Schouten heb je nog een systeem. Dan zit er een 3 weg kraan op de Pompwagen. Wanneer de bemester op de kopakker omhoog gaat, gaat er via een Mobilofoon signaal een signaal naar de Pompwagen. Ipv dat de mest normaal naar de bemester gaat, wordt deze nu terug de tank in gepompt. Het wordt nu al het ware dus rond gepompt.
Zodra de bemester weer zakt, krijg de 3 weg kraan weer een signaal en gaat hij weer open naar de bemester.
@Siete ja klopt. Dit werkte bij ons slecht in de praktijk. Je houdt te weinig druk op de slang en te vaak storing met signaal.

Maar eigenlijk is dit ook het paard achter de wagen spannen. Je kan net zo goed het gas terug doen. De mest stroom in de lange transport slang moet toch stil.
@mdoornekamp
Werkte bij ons Super. Ik zat op de Pomp en heb er jaren probleemloos mee gedraaid Hahaha.
@Siete systeem van Schouten? Dat rondpompen is een beetje stokpaardje van Oudman. Maar wij waren het lang niet altijd eens met zijn ideeen. Mijn baas heeft toen dat rond pompen aan laten smeren. Kost ook nogal wat. Je kan net zo goed een ruitenwisser motor op het gaspedaal zetten.
@mdoornekamp
Het wordt verkocht op de systemen van Schouten ja. Jij en ik weten beide dat er wel meer dingen uit Thesinge doorgevoerd worden. Ik wist dat jij het systeem niet werken vond, maar dat wil niet meteen zeggen dat het waardeloos is. Wij hebben er jaren probleemloos mee gedraaid. Je kon wanneer nodig ook zo een andere trekker voor de Pomp zetten, omdat het hele systeem op de pompkar zat. Had dus niks met de trekker te maken.
Verder was ik veel te slangen rollen onder het Pompen. Ging er een slang lek dan tilde mn collega de bemester op en het systeem was afgesloten. Einde lekkage dus. Het gaf dus op meerdere punten vrijheden die je met toerental reduceren niet hebt.
@Siete toeren reduceren kun je ook wel radiografisch bedienen.

Wij vonden druk val een groot nadeel bij grote percelen en afstand. Als je bemester laat zakken, gaat de klep ook meteen open. En dan ligt je slang als een dweil in het land en gaat ie wokkelen. Als ik met mijn vaste collega op pad was, konden we 25 ha bouwland in 1 trek bemesten. En hadden we nooit een slang los of gewokkeld. Ik kon bijna in mijn zondags pak op de bemester.
@mdoornekamp
Zeker kan dit radiografisch. Maar met trekkers omwisselen moet dit ook omgezetten. Bij systemen die op de Pompwagen zitten is dit niet nodig en is uitwisselen makkelijker.

Dat hoeft niet. Je kunt de tijd en snelheid instellen van de klep. Dat is even zoeken, maar dat wil prima. Omdat wij altijd met 2 man op pad waren deden we altijd zoveel mogelijk zonder opnieuw uitrollen. Als de slang dan telkens in een wokkel was beland waren we wel met dit systeem opgehouden.
@Siete wij zijn toen ook wel met die reactie tijden aant instellen geweest. Maar het kon ons niet bekoren.
@NHfan97
Quote:
waar is bij dit systeem de buffer

Dit is de eenvoudige uitvoering. Zonder buffer. Maar hiermee kun je minder goed regelen en ook lastiger start stop. En je capaciteit is lager omdat de grote pomp zelf aan moet zuigen. Tenzij je de optionele verdringer pomp ervoor zet.
verwijderd
@geweldenaar haha. Wij hadden beide trekkers ook altijd alle ramen en deuren dicht. Vooral met opstarten of als het een keer verkeerd dreigt te gaan.
Hoeveel oppervlakte kunnen de jongens sleepslangen in één opstelling dus zonder dat er slangen verlegd moeten worden??
Onze huiskavel zonder opstakels van 24ha weiland kan dat in één setting?
De ene loonwerker zegt, kan, de ander zegt, kan niet.
@Rode Peter
Ja hoor dat kan wel.
@stephan-inter
Dat kun je zo niet zeggen.
Qua oppervlakte misschien wel maar hoe liggen de percelen.. Dat zul je toch in het echt moeten bekijken.
Verder is ook niet elke Loonwerker even bereid om zoveel aan zijn slangen te trekken.. Als je werkt met een systeem dat er steeds iemand de slangen klaar legt, dan zul je al snel kleinere blokken maken dan wanneer je dat niet doet...
+2
@Rode Peter hangt van de lengte en breedte af. En of het vierkant of L vorm is. een perceel van 600 x 400 meter kan wel. Mits het gras is en geen bouwland. En gras liever niet gort droog.
+1
@mdoornekamp het maakt ook uit of je smorgens in de dauw aan de gang bent of smiddag als het gras droog en stroef is. En diameter van de slang

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Roelama Sleepslangbemester ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
20
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0
ONDERWERPEN