Illustratie van:

Fendt 612 - Schakelstangen - 3e versnelling nakijken

Hallo iedereen,

Omdat de derde versnelling van onze Fendt 612 er makkelijk uit springt, ben ik eens gaan zoeken op dit forum. Na verschillende topics te lezen ben ik begonnen met de arretering van de schakelstangen na te kijken. De symptomen van kapotte veertjes van de arretering komen overeen met het gedrag van onze aandrijving (blijft wel in versnelling als hij trekt, is makkelijk uit versnelling te halen, schiet uit versnelling bij bergaf rijden of afremmen, geloof ik).

Bij het nakijken van de veertjes blijkt dat deze stuk voor stuk allemaal nog in orde zijn. Ook de kogels zijn nog in goede staat, en slijtage in de schakelstangen is miniem. Zie bijgevoegde foto's.

1) Is er iets dat ik verder nog kan nakijken op dit punt? Helaas ligt de derde versnelling diep in de bak en kan ik daar van aan het schakeldeksel vrijwel niets vaststellen denk ik...

2) De volgende stap zou dan zijn dat ik alles terug monteer, om het gedrag nogmaals te testen wanneer de tractor weer volledig in mekaar zit (momenteel nog enkele zaken aan het restaureren na vervangen van motor). Wat raden jullie aan om zeker te vervangen alvorens alles weer te monteren? In ieder geval toch nieuwe veertjes steken? Groeven dieper in de schakelstangen dieper maken, of is dat af te raden om daar aan te raken?

Alvast bedankt voor de hulp!

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Reacties

Robinvdl
Het zouden verschillende oorzaken kunnen hebben. In deze trekker ligt een ZF bak 6 versnellingen als ik het goed heb?

Het simpelste wat je inderdaad kunt controleren is de afstelling van de schakelstangen/vorken. En inderdaad werkt de arretering goed, deze zorgt ervoor dat de pook vergrendelt staat. En controleer ook eventueele overmatige speling in het stangenstelsel van de pook zelf.

wat ook zou kunnen zijn is dat het tandwiel van deze versnelling versleten is of dat de schakelvork versleten is waardoor hij uit de versnelling schiet. Hoe is het schakelgedrag bij het ingschakelen van deze versnelling? Kraakt hij met schakelen of gaat dit nog mooi soepel. Als hij kraakt is je synchromeshring versleten en gaat de schakelring het tandwiel 'opvreten' en worden uiteindelijk die tandjes puntig waardoor hij uit de versnelling schiet.

Het kan ook zijn dat het tandwiel overmatige speling in de bak zelf heeft door bijv een slecht lager of gebroken shim, waardoor ook de schakelring van het tandwiel schiet.

Overigens zou ik de groeven niet dieper maken in de schakelstangen, zo te zien op de foto is er niks mis mee en veroorzaakt dat niet het probleem. De veertjes vervangen kun je proberen maar als de oude niet gebroken zijn verwacht ik ook niet dat dat het probleem is.
Stevdvyv
Beste Robin, inderdaad, er ligt een zf bak T-3445 in. Ik heb het stangenstelsel van de pook ook eens nagekeken, daar was 1veertje gebroken om de pook in het midden te houden tussen 1,2 en 5,6 in neutraal. Verder geen overmatige speling. Wanneer ik een nieuw veertje heb ga ik alles terug monteren. Heb je ervaring met het afstellen van de schakelstangen/vorken met de twee stelschroeven?

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 612 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
636
TREFWOORDEN