Illustratie van:

Miedema Landbouwwagen - Vooras , draaischamel ?

Hallo ik heb een miedema wagen welke ik aan het opknappen ben , iemand een idee over hoe het verder zit met de draai schamel /glijlagers /molen ? Iemand die me er meer over kan vertellen ?

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Reacties

Gerron
Je kan denk ik het beste de ringen lichtjes met de draairichting mee schuren, alle korrels afvegen en daarna een dun laagje dik vet (Zoals wat er bij vrachtwagens op de schotel zit.) er tussen doen.
@Gerron jaa zat ik ook al aan te denken , weet je ook of er orgineel een lager hoort te zitten om de pen ? Zit nu helemaal niks
wim-same
@marno-van-der-leest Nee, er zit geen lager om de pen. Ook de pen lekker in het vet houden.
@wim-same oke bedankt weet ik weer waar ik aan toe ben , zal hem nog een keer posten als die klaar is met de guldner g25s er voor
Gerron
Probeer een beetje stevigheid in die wagen te krijgen door bijv. platen en kruislinge balken.
+1
wim-same
@Gerron Zou ik niet doen. Dan gaat de constructie juist scheuren. Voorbeeld. Ik heb een Mullié dumper gehad, het chassis bewoog helemaal mee met de bewegingen, scheurde en brak nooit. Ik heb ook een Veenhuis dumper gehad, chassis was zo star dat het vooral bij het tandemstel diverse keren gescheurd is, en ik het heb moeten lassen. Vrachtwagen chassis zie je ook gewoon mee bewegen, en scheuren of breken nooit.
+1
Gerron
Quote Reactie van @wim-same:
Vrachtwagen chassis zie je ook gewoon mee bewegen, en scheuren of breken nooit.

Ik bedoel het ook op die manier. Als je bij deze wagen alleen wat planken over de dragende zijbalken maakt en je maakt een bocht dan vervormt de wagen. Die kracht moet je dus verstevigen. Dat vrachtwagenchassis kan dus wel torderen en dat kan deze wagen ook blijven doen.
Bert353
@Gerron Volgens mij moet ie dat niet doen, Ik heb ook zo ongeveer zo'n aanhanger in de wei staan, maar die is ook niet met kruisverbinten o.i.d. verstevigt, gewoon, zal ik maar zeggen.
en ja als je door een kuil gaat, tordeerd ie aan alle kanten, maar zo werd dat vroeger gedaan.
kar schijnt makkelijk twee ton te kunnen hebben.

(klik om te vergroten)

Structuur

(klik om te vergroten)

Ander model draaischamel
Gerron
@Bert353 @wim-same Ik had een constructie in gedachten waarvan ik dacht dat die lichter was maar ik heb een denkfout gemaakt. 😞
blauwe tractor
Die ""pen"" heet de ""werfnagel""
fendt2
Hermes heeft 4 rollen onder de draairing. Werkt ook mooi. Maar meestal gebeurt het smeren te weinig.... en worden de rollen vierkant.
Bert353
@fendt2 zie de foto; ander model draaischamel.
fendt2
@Bert353 had de rollen niet herkent. Maar zie het nu ook. Heb zelf een hermes met draaischamel als op jou foto. En een miedema met fusee besturing. Achteruit rijden met de miedema wil voor geen meter. Dat wil beter met de hermes. Maar als je moet duwen is de miedema weer veel beter.
Bert353
@fendt2 ik vind dat er enorme speling op de draaikrans op mijn foto zit. achteruitrijden is daardoor dus echt niet fijn!
fendt2
@Bert353 als het wel moet zet ik em op de neus van de trekker. Maar idd veel te veel speling overal.
JvH 1120
Hier zit er in het midden om de pen nog een taatslager tussen en heeft wat speling op de ring dit stuurt best soepel als je hem goed in het vet houdt is overige geen miedema
@JvH 1120 dat van de ring klopt die zit er ook nog tussen

Hoe ben je er zeker van dat het geen miedema is ?
fendt2
@marno-van-der-leest denk ook dat het geen Miedema is. Miedema heeft bijna alleen maar fusee besturing bij 2tons wagens. Een goed kenmerk is de naafdop bij miedema zit daar hun logo in
@fendt2 dat zit ook bij deze wagen , het logo in de wiel naaf ,
fendt2
@marno-van-der-leest heb dit type nog nooit gezien. Je hebt dan in ieder geval een bijzonder type. Alleen maar leuk toch.
JvH 1120
@marno-van-der-leest ik bedoelde dat de wagen die ik heb geen miedema is die van jouw weet ik niet.
county854t
Bij ons zitten op de bovenste ring ouderwetse smeerpotjes met n gaatje in de ring. Af en toe de smeerpotjes open draaien en vullen met vet en weer erop draaien. Daarna af en toe n slag draaien zodat het smeervet tussen de ringen komt. Werkt perfect
Succes

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de miedema Landbouwwagen en hebben de trefwoorden Miedema en vooras geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!