Illustratie van:

Schuitemaker Rapide 100 - Met hoeveel messen laden

Ik ben sinds kort de trotse eigenaar van een nette Rapide 100.
Ik heb er 20 nieuwe messen bij. Ik zie dat er 39/40 in kunnen. Zijn daar ervaringen mee? De invoer is natuurlijk vrij smal in vergelijking met de grotere wagens. Dat moet dus zwaar laden of valt dat mee? Er staat een trekker van 120 pk voor.

Deel dit topic

Reacties

Fendt926Driver
20 messen is ook al genoeg hoor.
Dan snijdt die op 8cm het gras en dat is prima te verwerken op de kuil.
Die 120 pk speelt er overdag mee.
Maar s avonds als het opgroent (zo noemen wij dat) dan heb je de volle 120 pk wel nodig.
Of bij nat gras heb je niet direct de pk s nog nodig maar ben je de rijsnelheid ietwat kwijt...
Heb je een hydraulische knikdissel?
En walzen??
Spuit11
@Fendt926Driver 8 cm is idd een mooie snij-lengte maar ik vroeg het me af. Voordeel van de Schuit messenbak is natuurlijk ook dat het echt op 8 cm snijdt, in tegenstelling tot andere typen/merken invoer. Er zit wel een hydraulische knikdissel op, geen walsen. Ik heb het idee dat wagens met walsen streekgebonden zijn. In Friesland en Groningen zie je ze bijna niet.
Fendt926Driver
@Spuit11 hier heb ik in het midden wel vol.
Maar naar de zijkanten ook om en om.
De knikdissel is ideaal met laden.
Probeer met laden altijd de laadvloer waterpas te hebben staan
Dan laaft hij het mooist.
Als het niet laden wil probeer dan knikdissel laag of hoog totdat het weer laadt.
Niet vaak nodig maar soms weet je niet waar je het vandaan halen moet om het gras erin te krijgen.
1e snede 2019 was niet weg te krijgen.
Maar andere wagens konden er ook slecht mee overweg.
Dus lag aan het gras niet aan de machines
Spuit11
@Fendt926Driver Jij hebt grotere wagens toch? Daar is dan ook meer ruimte zeker? Dankje voor de tips.
Fendt926Driver
@Spuit11 ik heb een rapide 80 en een rapide 140..
Ken beide dus.
Maar de pickup breedte is hetzelfde en de messenbalk en de afstrijkers en de rotor is bijna hetzelfde.
Dus zo heel veel verschil zit er niet in.
+1
deJong
@Fendt926Driver behalve dat u 😃 (maar) 260 pks voor de wagen hebt staan😅
+1
Fendt926Driver
@deJong nou nou.
U is niet nodig hoor. Zeg maar gewoon jij

En mijn rapide 80 heeft de meeste uren gelopen achter de 62pk sterke 305.
Gaat prima overdag.
S avonds zetten we die dan stil...

En inderdaad zit er 255 pk voor de rapide 140.
Maar in het begin zat daar ook maar 185 pk voor
mdoornekamp
Dat de messen nieuw zijn scheelt ook al behoorlijk. Die blijven veel langer scherp. En na 12 uur inkuilen de messen omdraaien of slijpen. Je kunt er nog 10 bij kopen en die er her en der tussenin zetten. Met 40 messen gaat het wel wat zwaar.

De vermogens behoefte van een Schuitemaker hangt sterk af van de manier van laden. Stampen en persen kost enorm veel vermogen en je rotor slijt een keer zo hard. Als je dicht bij huis rijdt kun je beter luchtig laden. Dat is ook makkelijker te verdelen op de bult. Vooral al het gras wat zwaarder is.
+1
deJong
@mdoornekamp

vergeet niet dat bij suikerrijke/natte grassen de wagen ook niet volgestampt moet worden ivm propjes. Die Vreten de koeien ook niet op...
Deutz1455xl
Hangt ook af van hoe je voerde voordat je zelf ging oprapen... heb je “snelle” bijproducten is 8 cm wel mooi want dan heb je wat structuur. Heb je weinig bijproducten zou ik liever wat meer messen erin hebben en een kortere snijlengte. Zou ik sowieso liever hebben. Mengt veel mooier in een mengwagen, gaat beter door de walsen in een blokkenwagen en koeien nemen er dan meer van op naar mijn idee.
Fendt926Driver
@Deutz1455xl hier jaren laten voeren met een zelfrijdende frees voermengwagen.
Dan ben je blij met wat langer materiaal in de kuil.
De loonvoerder was minder blij omdat het frezen langer duurde en meer diesel kostte.
Maar ik was blij omdat er wel structuur in het rantsoen bleef en hij langer mengde over het hele rantsoen
Deutz1455xl
@Fendt926Driver ja als je het een ander laat doen is het nooit jou probleem, net als dat je de strotouwtjes en andere meuk lekker de put in laat vallen en ze ook niet mixt waarna je gewoon de loonwerker belt die er maar mee aan loopt te kloten. Doe mij maar wat korter dan sta je ook niet zo lang te mengen. Hier gehakselt gras, voermengwagen aan tijdens het laden en als hij vol zit (kwartiertje) is het rantsoen ook al goed gemengd. Trekker heeft er geen moeite mee lekker rustig op 1000 toeren aftakas
Fendt926Driver
@Deutz1455xl klopt nu ik weer zelf voer meng gaat meestal ook onze claas jaguar 860 het gras hakselen.
En rij ik met de rapide naast.
En laadt ik de buitenkanten en oncourante hoekjes er zelf met de raapwagen eerst af.
deJong
@Fendt926Driver

onze loonwerker reed een paar jaar terug nog met oude schuit 2000's en dan nu met schuit 660/6600 wagens (die tevens mooi snijden).

wij vonden de snij kwaliteit van die oude wagens zo knudde met al die proppen... toen overgestapt op hakselen, voor de inkuil kwaliteit inc toevoeging middelen geweldig. ik wil eigenlijk niet anders om het gras aan de bult te krijgen.
+4
rubencasecs
@Fendt926Driver struktuur heeft weinig te maken met de lengte van je materiaal, als je goed wil mengen zodat de koeien niet sorteren dan moeten al je componenten ongeveer dezelfde lengte hebben. Dus gras op max 15 mm hakselen
+1
Deutz1455xl
@rubencasecs wat een onzin
rubencasecs
@Deutz1455xl leg uit...
MRVNDT
@rubencasecs structuur is niet hetzelfde als ruwe vezels
+1
@rubencasecs Ben het wel deels met je eens, maar je had het woordje "prik" even moeten toevoegen. De structuur en prik zijn in mijn ogen 2 verschillende dingen, hoewel veel mensen het alleen maar over de structuur hebben. Verder vind ik die 15mm wel wat overdreven, als je losse krachtvoeders voert zoals tarwe,gerst of soja etc.. Dan heb je wel een gewaagd rantsoen waar echt alles echt perfect moet kloppen. Zeker als je alleen een simpel PMR-rantsoen verstrekt aan het hek en de hoogproductieve koeien nog 12kg+ krachtvoer kunnen krijgen... Ik blijf zelf liever rond de 35-40mm snijden en dan water toevoegen in de mengwagen. Langer snijden lukt niemand, langer mengen is een kleine moeite.
+1
Deutz1455xl
@case956powerrzzzzz ja de stelling dat alle delen van dezelfde lengte moeten zijn om selectie tegen te gaan slaat gewoon nergens op. Als je lang genoeg mengt en water toevoegd kun je een herfstsnede van 8 cm lang er zelfs prima doorheen mengen zonder dat ze het eruit selecteren. Als je een blokkenwagen hebt is het wat anders maar als je gras op 15mm hebt en het is net zo droog als van de zomer weet ik niet eens of je het wel van het land af krijgt want volgens mij waait alles dan weg haha
deJong
@Deutz1455xl
structuur/prik voor de herkauw/pens activiteit is makkelijk toe te voegen.

Daarom vindt ik een hoog
fermenteer/verteerbaar organische stof gehalte belangrijker met inkuilen.
CaseCS130
Liever met 40 messen en wat langzamer rijden dan met de helft. Wij hebben ook wel eens met de helft van de messen geprobeerd maar ik had ze er heel snel weer allemaal in.
+3
MRVNDT
Ik heb mijn rapide maar 40 wagens mee gewerkt. 39 messen in. Is toch erg kort als men n Balken wagen gewend is. Ik denk deze jaar nu 1/2 snee met volle messen en daarna halve. Maar als het te droog is is korter beter. 120 pk heb ik ook ervoor ( rapide 125). Maar nieuwe messen en nieuwe rotor erin met brede Fingers. Dat scheelt ook al wat in vermoegen denk ik

Zoals Huub zei, midden voll en buitenkant halve setje is n mooie idee. Meeste gras gaat in midden erin en dan heb jij mooie mix van kort en lang.
+2
mf 6150
Je gaat het aantal messen toch niet af laten hangen van het vermogen? Dan maar een tandje terug
Marcsteffens6265
Tis maar hoe je het bekijkt als je kort snijd dus alles er in dan kost het je meer pk, rijsnelheid en diesel maar het is wel beter te verdelen op de kuil en met voeren hoeft de mengwagen minder te snijden dus daar kost het je minder diesel. Als je lang snijd dan kost het minder pk,rijsnelheid en diesel met inkuilen maar slechter te verdelen op de kuil en kost bij het mengen meer diesel en pk met mengen.
Bakker S
@Marcsteffens6265 kort gesneden gewas rijdt ook beter in. Word de kuil minder gevoelig voor broei. Nadeel is wel dat je de zijkanten van de rijbult niet al te recht moet opzetten. Maar dat leer je snel..
Marcsteffens6265
@Bakker S klopt anders kun je dr met de vork langs en alles er weer op leggen. Hebben hier wel eens een jongen van de loonwerker die het nog moest leren op de bult gehad lag totaal wel een halve wagen naast🙄
hummy
Blij dat wij al die moeilijk heden niet hebben, gewoon andere wei open en ze zoeken het wel uit.
Deutz1455xl
@hummy in de winter ook zeker
hummy
@Deutz1455xl nee dan krijgen ze balen.
Bakker S
@hummy gesneden met 8 messen in de balenpers? Of maximaal aant. messen in de pers. Komt nog veel voor dat mensen met de helft van de messen op pad gaan in de ladewagen/balenpers.
hummy
@Bakker S heb de messen niet gebruikt.
Bakker S
@hummy dat hoeven wij niet te doen. Dat wil absoluut niet mengen..
hummy
@Bakker S dan moet je er wel messen in hebben natuurlijk.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Schuitemaker Rapide 100 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
34
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0