Problemen met beregenings haspel.

Een maat van me heeft problemen met zijn regenhaspel, het lijkt op verstopping. Zo is de machine vorig seizoen geeindigd. Nu opgestart, heeft het gedaan, maar aan het einde minder druk dan normaal. Meter op de machine geeft een normale druk van 5 bar, op de pomp loopt ie op naar een abnormale 20 bar!! Lijkt op verstopping, maar hij heeft wel even gedraaid. Er vanuit gaande dan er een zuigkorf op zit lijkt mij dat er geen vuil is opgezogen. Na het uitzetten van de pomp komt er een enorme golf water terug uit de beregeningsslang.
Gedacht wordt aan moedwillig iets in de slang/ machine gestopt te hebben.

Zijn er hier mensen die dit herkennen, of raad weten. Is er iets dat in de machine gestopt kan worden wat door water uit zet. Ik dacht nog aan spons maar dat had er bij 20 bar toch wel bij het spuitkanon aan moeten komen.

Hoor graag een reactie terug.

Deel dit topic

Reacties

chris33
Het gaat trouwens om een CIPA regenhaspel.
+2
Sjon
Als de sproeiwagen niet verstopt zit de by-pass voor de turbine openmaken. Daar is dan de kleinste doorgang.
wotan2
Vogelnestje of zoiets?
chris33
@wotan2 Nee denk het niet, hij is vorig jaar ineens verstopt geraakt, daarom vermoedelijk iets erin gestopt.
renault 89
@chris33 dan heb je vrienden als dit zo is
volvo430
Zuigkorf alleen zegt niet zoveel, doe er ook nog een mand of iets dergelijks omheen.
Een zuigkorf is van zichzelf meestel nog grof genoeg om vuil op te zuigen.
Kijk idd even bij je turbine hier heb je de grootste kans op een verstopping, kijk ook of de doorlaat klep vergenoeg opend, weet niet of dit al automatisch is bij jouw haspel.
chris33
@volvo430 weet ik ook niet, maar daar kunnen we wel even naar kijken inderdaad, alles nalopen.
volvo430
Oja en in welke versnelling staat hij? En hoeveel meter per uur?
chris33
@volvo430 Geen idee, zal ik na moeten vragen. Kan dat van invloed hebben?
volvo430
@chris33 dat kan wel als je een te hoge versnelling kiest bij een laag aantal meters per uur dan wil de haspel de klep in de turbine steeds verder opendoen om te compenseren
chris33
@volvo430 Oke. Ik had het nog aangekaart over de turbine, maar hij kan m ook afsluiten zodat ie volledig om de turbine loopt en toen deed ie het ook al niet, dus daar zit het m niet in.
angelo-nabben
Zijn de druk meters niet kapot gevroren
+1
chris33
@angelo-nabben Die schijnen het wel te doen.
geerts 88
Ik heb vorig jaar een verstopping in het kanon gehad. Net na de flens in de bocht. Niet net bij de nozzle. Je kunt dingen uitsluiten toch. Aanvoer slang. Evt haspel zonder kanon/sproeiwagen eraan. Om zo de plek van de verstopping te vinden. Maar grote kans bij turbine/bypass klep
chris33
@geerts 88 Wat je zegt lijkt me ook, maar omdat ie het weer even deed en daarna weer verstopt was wat vreemd. Ik ga er vanmiddag heen om hem weer gangbaar te krijgen. En dan inderdaad de hele "route"nalopen.
Nhpaultje
We hebben een keer gehad dat er nertsen in de aanvoerbuis waren gekropen. Slangen aangesloten, pomp aan. En nozzle verstopt en de turbine.
valmet6400power
@Nhpaultje
Toen kwamen er stukjes nerts door de lucht vliegen? 😂😂
radium45
@valmet6400power Zo had ik al eens een grote vis vast in de pomp zitten.. Hij was wel dood, ondanks al het water...
valmet6400power
@radium45
Misschien kwam dat omdat ie het water via z’n kieuwen binnen kreeg ipv z’n mond haha
+1
radium45
@valmet6400power Geen idee. Ik heb geen verstand van een vis, behalve als die gebakken is.
chris33
@valmet6400power gatverdamme hahaha. dat is dan waarschijnlijk tijdens de winterstalling gebeurt?
Fendt926Driver
Water druk er vanaf het kanon opzetten kan dat ook?
Dan zal een verstopping er weer uit moeten komen aan de begin kant
chris33
@Fendt926Driver Ik had begrepen van hem dat hij dat inderdaad al ontkoppeld had, de hele kanon eraf.
radium45
Waar op de machine zit die meter die 5 bar aangeeft? Meestal zit die al meteen waar je de slang aankoppelt, dus een verstopping in of naast de turbine is niet aan de orde. Anders had deze meter ook 20 bar aangegeven.
+1
chris33
@radium45 Dat klopt, rond de turbine zit het niet. waar de meters precies zitten weet ik niet, ik zie de machine niet vaak, maar ik dacht wel in de buurt van de turbine. De andere zat dacht ik op de losse bijbehorende pomp. Ik zou er vanmiddag aan gaan sleutelen, maar ik moest eerst aan andere machines beginnen. Wel klote want ik heb er geen goed beeld bij helaas.
+1
Sjon
En? Intussen weer gemaakt?
+1
chris33
@Sjon We hebben m weer aan de praat gekregen, heb geen verstopping kunnen vinden, dat is nou juist het vreemde. Halverwege de slang zat een koppeling, die los gemaakt en met een oude drainreiniger zonder pomp meer zijn slang in de aanvoerleiding laten schuiven richting de haspel. Hij liep vast, toen de pomp aangezet en slang terug getrokken maar die werd er al uit gedrukt door het water. Daarna weer de slang erin, tot zelfs in de haspel. Maar we hebben niks eruit zien komen, echt vreemd. Uiteindelijk heeft mijn maat de haspel ingeruild voor een nieuwe. Teveel problemen, te weinig capaciteit. Hij boert alleen, dus hij moet geen uren aan zo'n haspel bezig zijn.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
27
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0