Gelijkstroom dynamo laad niet, wat nu?

Hallo, als de gelijkstroomdynamo niet meer bijlaad, wat dan?

Aangezien mijn multimeter even op vacantie is moet ik het nu met een testlampje doen.
1) als ik het crokodillebekje op de negative aansluiting zet van de dynamo, en het lampje op de positive, gebeurt er niets. (bij lopende motor.)
2) als ik het crokodillebekje een blank motoronderdeel zet (dus massa) en het lampje op de negative aansluiting van de dynamo brand het lampje.
3) als ik het crokodillebekje een blank motoronderdeel zet (dus massa) en het lampje op de positive aansluiting van de dynamo brand het lampje ook.

in geval 1 heb je + en + =geen spanningsverschil dus geen lampje/laden.
in geval 2 heb je volgens mij een situatie die niet klopt? (een positive stroom op een aansluiting die voor negatieve stroom bedoelt is?)

wat kan ik nu doen om te zorgen dat het toch goedkomt?

Deel dit topic

Reacties

twand2505
Ik zou allereerste beginnen met een multimeter aanschaffen dat je ook amperes kunt meten en weerstand over kabels ect. met een lampje blijft het toch een beetje giswerk
Bert353
@twand2505je hebt daar wel gelijk in, maar dat gaat niet goed komen, want we mogen hier nog een maand lang de deur niet uit. dus ik kan nergens heen om zo'n ding te kopen, en de post werkt hier niet meer.
dus moet er iets anders gebeuren.
marcel1982
Heb je wel stroom op de d+ draad, dit kun je controleren Doortje lampje tegen de d+ draad te houden en aan massa, van het frame, brandt het lampje nu dan is je signaal goed. Vervolgens kun je ook nog controleren of je koolborstels goed zijn dan hou je de draad tegen massa van de dynamo.
Bert353
@marcel1982 volgenss mij heb ik geen d+.
zover ik het kan zien is het alleen een + en een -.
het is dus geen wisselstroom (Moderne) dynamo, maar zo'n oud gebakje.
boegie
@Bert353 Gelijkstroom kan wel een D+ aansluiting hebben. Maar hoe is de spanningsregelaar? Alle stroom gaat in waarschijnlijk daarlangs
boegie

(klik om te vergroten)

marcel1982
Sorry verkeerd gelezen
Meende dat. Je het over een wisselstroom dynamo had
bas101
Als je lampje brand dan kan t volgens mij niet anders dat de dynamo stroom levert , de regelaar zal dan defect zijn..
Bert353
Als de motor loopt, op stationair brand het lampje op het dashboard heel zwak, geef ik gas, licht het lampje op het dashboard wel heel fel op.
het "meten" zoals ik in de beginpost schreef heb ik gedaan met de motor op stationair.
Ik kan geen codes/letters/cijfers vinden op de dynamo.

(klik om te vergroten)

24V dynamo

(klik om te vergroten)

Beide terminals zijn geisoleerd t.o.v. de behuizing (die aan het chassis zit.)

(klik om te vergroten)

Op het "blauwe" draadje wat van de zekeringenkast afkomt staat 24V, beide andere terminals hebben geen spanning. (bij motor uit, contact aan.)
MulderDeutz1
nsu4.nl/artikelentechniek/…

Wellicht dat dit je kan helpen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
10
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0