Illustratie van:

Ipsam Mesttank - Pomp maakt schietend geluid

Beste TF'ers,
Ik heb een ipsam mesttank waarvan de pomp een raar geluid maakt, het is een soort schietend geluid.
De pomp werkt nog prima, en de ton is in dezelfde tijd vol als voorheen.

Kan iemand me helpen?
Groetjes Niels.

Deel dit topic

Reacties

+1
Olivierm
Zijn de platen in de pomp al eens vervangen of afgelopen jaren?
Wss is het dat die slijten wat uit waardoor ze meer ruimte krijgen als ze uitschuiven en gaan "rammelen" of er schuift eentje niet meer uit waardoor hij niet meer netjes klinkt hadden wij recent ook nieuwe platen erin en opgelost 👌

(klik om te vergroten)

+1
langeslagdiesel
Klein beetje diesel oplaten zuigen uit je hand onder de uitlaat van de pomp. Platen blijven wat plakken denk ik. En in bedrijf je druppelaar wat minder schraal afstellen.
+1
Miniplaat
@langeslagdiesel
Dit vindt ik een gevaarlijk advies! Als je hand vast voor het gat wordt gezogen zou je hem haast breken!
Wij hebben ooit olie via de luchtslang in de pomp willen gieten, toen de fles luchtdicht tegen de slang aankwam was er een enorme knal, de fles was enkel nog een plat stukje plastic..
langeslagdiesel
@Miniplaat je pomp hoeft ook niet volgas te draaien hè. En je heb nog een hand. Handel om zetten doe je in een nano seconde. Als je zo begint dan staat je handel uiteraard in het midden. Dan kan er niks fout gaan. Heb op die manier al zeer veel platen los gekregen.
+1
Olivierm
Als u platen blijven plakken is het niet omdat ze "nog goed zijn he,maar eerder omdat er randjes zijn ontstaan door het verslijten,nieuwe platen erin is niet zo gek veel werk om zelf te doen een leek doet dit op 2 u met de juiste uitleg iemand met kennis op een half uurtje .
Doe de pomp open haal de platen eruit en bekijk ze eens deftig bekijk het pomphuis of er niks abnormaal is dat zijn de eerste stappen....
Miniplaat
@Olivierm
Precies, even open maken om te kijken. Wat overigens ook mogelijk is zijn "blaasjes" op de platen doordat de pomp te warm is geworden. Hierdoor gaan ze ook klem zitten.
langeslagdiesel
@Olivierm planken blijven meestal plakken door de combinatie te heet, te kort olie smering en mest / gier in/door de pomp. Pomphuis en planken slijten bij normaal gebruik / smering bijna niet. We hebben een MEC 8500 uit 1983 draaien op een tank met het 2e setje planken er in. Zuigt en perst prima. Draai met volzuigen nooit meer dan 1200rpm op de motor. Tank is zo vol. Een zeer klein lekje zorgt meestal voor veel verlies. Controleer dat dan ook zeer regelmatig vol onder vacuüm trekker en pomp uit, dan hoor je zo waar het iets lekt.
+1
Olivierm
@langeslagdiesel dat klopt ook natuurlijk hebben we ook niet genoeg info van de topicstarter zoals bv een automatische smering op de pomp zelf (zoals de pomp die wij hebben) of een pomp waar je de druppels zelf moet op afstellen en zoals ik eerder vroeg platen al eens vervangen of niet enz .
Nieuw setje platen kost de moeite niet en gaat volgens mij een goed begin zijn om te starten ,teveneens moet je dan bij het open halen de oliepomp er reservoir er af halen waardoor dit ook netjes kan gereinigd worden want een boer zou een boer niet zijn als die maar enkel de olie bijgiet en nooit aflaat 😅
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @Olivierm:
een boer zou een boer niet zijn als die maar enkel de olie bijgiet en nooit aflaat

Bij een BP pomp zoals hier boven op de foto, kun je daar de olie ook aflaten? Heb er zelf bij net zo een ooit eens de achterwand van het reservoir afgehaald, zaak schoongemaakt, aanzuigbuisje van pomp weer open gemaakt (zat vol troep) en sindsdien smeert ie weer.

Olie van tandwielkast van de aandrijving is wel af te laten (verversen), maar die bedoel je denk ik niet?
NH T3030
Ik heb de tank ( 3100l) nog maar 2 jaar in mijn bezit, afgelopen week maakte deze pomp opeens dit raar geluid terwijl deze 2 dagen eerder niets raar vertoonde. Ze zuigt de tank zoals voordien in +- 3 min vol
Olie van de druppelsmering is idd niet af te laten.
De platen/planken hebben wij alleszinds nog niet vervangen.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

NH T3030
Weet er misschien iemand met welke andere pomp deze ipsam pomp te vergelijken is, want ik vindt nergens dit model/ wisselstukken.
Welke olie moet er in de druppelsmering, want ik heb deze zelf nog niet moeten bijvullen omdat deze smering nog druppels geeft. En hoe moet deze afgesteld zijn?
fendtjecis
@NH T3030 ik heb deze winter de platen in de pomp van onze ipsam 4100l vervangen. Stukken waren gewoon bij de dealer te verkrijgen. De moeren op de achteekant van de pomp losschroeven en dan kan je met een schroevendraaier het deksel eraf wrikken. Bij monteren klein beetje vloeibare pakking op het deksel smeren. Op de druppellaar doen wij altijd gewone motorolie (15W40) en op de tandwielkast 80W90
NH T3030
@fendtjecis op de achterkant van de pomp staat een klein dekseltje mert een vetnippel. Bedoel je die achetrste moeren op de 2e foto?
fendtjecis
@NH T3030 dat klein dekseltje mag blijven zitten, daar zit de lager. Ik bedoel het grote deksel (dat waar het kleine opgeschroeft zit). Ik ben niet zeker maar dacht dat deze met 8 M10 bouten vast zit.
+1
langeslagdiesel
@NH T3030 ik zou eerst eens olie pijlen. Een leeg reservoir geeft sowieso geen smering. In de handel is compressor olie gewoon te koop. De druppelaar even 1 of twee minuten helemaal open draaien geeft een overvloed aan smering en de pomp begint dan olie terug te blazen uit de uitlaat. Dan weet je dus dat de smering werkt. ( emmertje onder de uitlaat) in dit geval op de foto kan je makkelijk met een spiegeltje de druppelaar afstellen. Weet niet Hoe lang deze pomp al zonder gecontroleerde smering draait, maar daar woorden de plankjes en pomphuis meestal niet beter op.
NH T3030
@langeslagdiesel de pomp heeft zeker en vast smering, want hij blaast wel een klein beetje olie uit de uitlaat als hij aan het zuigen is. Ik kan enkel smeerolie bijvullen want er staat niets om te pijlen op. Ik neem aan dat deze dan gewoon tot boventoe vol mag?
langeslagdiesel
@NH T3030 als er geen pijlstok is zelf ff pijlen met bv een staafje ( schoon ) ijzer. Olie huisje hoeft nooit helemaal vol.
blauwe tractor
Misschien beter een kogelvrij vest aanschaffen denk ik.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de ipsam Mesttank ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
18
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN