‘Droogte is een sluipmoordenaar’



Originele beschrijving

Klagen over het weer is typisch Nederlands, maar nu is er reden: het is te droog, voor het derde jaar opeen. Met het actuele neerslagtekort van 40 ...

Deel dit topic

Reacties

+11
walker1
In februari liep iedereen nog te klagen dat het te nat was. Pak een pilsje en geniet van het mooie weer.
+1
CaseCS130
@walker1 Als je het goed leest staat er in dure woorden dat de boeren op plekken nog maar meer moeten verdwijnen. En dat de boeren opzettelijk hun gewassen laten verdrogen omdat ze dan lekker verzekeringsgeld kunnen vangen. Ik weet niet in hoeverre akkerbouwers zich daarvoor laten verzekeren maar ik ken geen veeboer die dat heeft. En als iedereen elk jaar die verzekering zou plunderen is die premie binnen no time onbetaalbaar. In ieder geval duidelijk een onderzoeker die niks met boeren op heeft.
+2
deufi
@CaseCS130 Trouw is een linkse krant, die zijn per definitie al anti boer.
+3
Ritchie
@CaseCS130

Dat valt toch wel mee in dit geval? Over die grassoorten heeft ze wat mij betreft gelijk, het is al veel langer bekend dat het slecht is voor je biodiversiteit en alles daar omheen als je puur raaigras hebt op je perceel.

Ik denk ook dat dat beregenen nu ook zo opvalt omdat ze op de klei hebben moeten beregenen om de grond kort te krijgen. Het gaat allemaal om de beeldvorming.
+8
CaseCS130
@Ritchie is dat zo? Wij hebben ook alleen Engels raaigras maar als je hier een schop in de bodem steekt heb je een handvol wormen. Wat wil je dan telen? Mijn koeien geven slecht melk van ridderzuring, akkerdistels en brandnetels. Ik erger me aan het geblaat over biodiversiteit zonder wetenschappelijk onderbouwde alternatieven. Als de blijvende graslanden al zo verschrikkelijk slecht zijn hoe fout zijn alle akkerbouwers dan wel niet bezig.
+3
Ritchie
@CaseCS130

Sorry, ik probeer het niet zwart-wit of goed-fout te schetsen. We moeten vooral naast mekare blijven staan maar af en toe wel kritisch blijven denk ik. Grasland is sowieso belangrijk, slaat veel meer koolstof en stikstof op dan welk bos dan ook.

Ik ben nu nog op school dus heb geen tijd om onderzoeken op te zoeken (doe ik thuis wel even), maar nu noem je zegmaar maar 1 aspect (melkproductie) en dat zijn vooral onkruiden idd. die je noemt. Variatie in de grasmat geeft ook variatie in het bodemleven, je capillaire werking zou beter moeten worden en het is ook gezond voor de koe. Denk dat je ook niet mag onderschatten wat kunstmest met de bodem doet, je bent min of meer gedwongen om het te gebruiken maar het maakt je land wel minder weerbaar.

Hebben thuis akkerranden liggen en als ik zie wat een hoeveelheid insecten dat aantrekt in vergelijking met onze wei met engels raai. Natuurlijk een slecht voorbeeld omdat je praat over land wat je niet gebruikt voor de productie maar als we daar iets meer balans in zouden kunnen vinden zou dat niet slecht zijn denk ik. Wij hebben geen melkvee meer maar wil aankomend najaar bij ons iig de weide aan het huis door laten zaaien voor het vleesvee. Ben erg benieuwd naar de resultaten, ook om een beetje van de kunstmest af te raken.

Heel verhaal maargoed zo sta ik er zelf een beetje in. Voel je niet aangevallen want jij weet wat het beste is voor jouw bedrijfsvoering.
+5
CaseCS130
@Ritchie Ik word gewoon een beetje moe van het feit dat als mensen maar vaak genoeg iets roepen en herhalen dat anderen dat dan als waarheid gaan beschouwen. En dat is in mijn ogen het geval bij het getoeter over biodiversiteit.
Ik noem inderdaad 1 aspect en de reden daarvoor is dat dit aspect zorgt voor een inkomen en continuïteit van mijn bedrijf. Dat is gewoon veruit het belangrijkste aspect voor een melkveehouder. Dus als je veranderingen wilt in bepaalde dingen zoals met biodiversiteit zul je wel met een degelijk wetenschappelijk onderbouwd verhaal moeten komen want anders komt die continuïteit heel snel in gevaar als blijkt dat het toch allemaal niet zo uitpakt als gepredikt wordt.
Jou claim van een betere gezondheid moet eerst nog maar eens daadwerkelijk aangetoond worden. Wat mag ik dan verwachten op gezondheidsgebied bij de dieren en wat moet ik daar precies voor doen?
De capillaire werking zou ook beter moeten worden. Hoe zie je dit dan voor je en is dat altijd wel een voordeel? Nu het droog is wel, maar 6 weken geleden toen we nog bijna verzopen had je juist meer baat bij grond die water makkelijker afvoert. En als dit zo belangrijk is waarom heb je dan thuis alleen maar akkerranden? Want alleen een randje met goede capillaire werking heb je niet zoveel aan, dan moet je het zo inrichten dat je hele perceel er voordeel bij heeft toch?
Ik bedoel het verder ook niet als een persoonlijke aanval maar ik vind dat je als student ook kritisch moet zijn op nieuwe dingen en heel voorzichtig moet zijn met dingen voor waar aan te nemen.
Ik heb als student bij mijn afstudeerproject een opdracht gedaan voor een ANV en een ecologisch onderzoeksbureau over het effect van ruige mest en gescheiden dikke fractie op het bodemleven en de weidevogels. Wat me altijd bij gebleven is, is het feit dat het ecologisch bureau eerst vroeg wat het budget was en wat de resultaten waren die we hoopten te verwachten. Vervolgens werd het budget precies en volledig opgeslokt door dit bureau en de resultaten werden wat gestuurd zodat er ongeveer voldaan werd aan de verwachtingen maar wel zo dat er nader onderzoek nog gedaan moest worden.
Wat ik daar maar mee wil zeggen is dat ook zogenaamde wetenschappelijke onderzoeken niet altijd helemaal de zuivere waarheid vertellen. Je moet vooral kritisch kijken naar wie is de opdrachtgever en wat is hun belang daarin. Dat geeft mij altijd een wat andere kijk op zaken. En dat zie ik ook in het verhaal over biodiversiteit.
+1
deufi
@CaseCS130 klopt helemaal. Waarheid is alleen voor wie de Grootste portemonnee heeft om dat in een (naar eigen hand gezet) onderzoek te laten bevestigen.
+1
deufi
We trekken liever het regenhaspel uit, dan dat we sleuven moeten trekken vanwege wateroverlast!
+1
stijn-de-bock
De tijden veranderen,,,,,,misschien moeten we ons proberen aanpassen.
+1
arjanvw
@stijn-de-bock dat is makkelijk te zeggen...
stijn-de-bock
@arjanvw klopt ,maar niks doen is of niks veranderen is ook wat.
arjanvw
@stijn-de-bock gewoon even veranderen is niet zo eenvoudig. Dat is geen onwil maar praktijk. Om een voorbeeld te geven: wij zitten op zware klei en hebben door de afgelopen 2 droge jaren een paar snedes gras gemist, de akkerbouw gewassen hebben wel wat geleden van de droogte maar niet rampzalig. Nu is door de natte winter de ondergrond vochtig, maar de bovenlaag is kurkdroog. Het bietenzaad ( maar ook zaad van door en ingezaaid gras en zomertarwe) ligt gewoon in de droge bovenlaag. Zonder regen gaat het niet kiemen en krijgt geen verbinding met de onderlaag. We hebben zelf geen haspel, dus moeten we laten beregenen. We zijn nu in een ronde al 4100 euro kwijt, 2e ronde start over 2 dagen. Dat dit voorkomt is voor het eerst in 25 jaar...

Hoe moet je veranderen om dit te voorkomen?
deufi
@arjanvw Dat is al een mooie aanbetaling voor een haspel. Als het 4100 euro is voor eens in de 25 jaar., dan vallen de kosten per jaar wel mee, namelijk 164,-.
Wij zitten ook op zware klei en hebben een paar jaar geleden een bijna nieuw haspel en pompset gekocht, voor ons bedrijfsoppervlak kan het op papier niet uit, maar het gemak ervan en op het juiste moment water kunnen geven en thans wel of geen oogst hebben, maakt dat het toch een goede keuze was.
arjanvw
@deufi heb al wel geïnformeerd , trekker aangedreven rond de 45000 en met eigen motor 58000... is ook serieus geld.
deufi
@arjanvw dat is zeker. Haspel moet je ook in het najaar kopen. Dat scheelt aanzienlijk. Zou wel altijd motorpomp kopen. Trekker ervoor zetten maken het dure draaiuren.
+1
arjanvw
@deufi denk ik ook, we hebben nu al kosten gemaakt door het te laten doen dus voor dit jaar zijn we te laat. (Hoop ik) We hebben gemengd bedrijf en de opbrengstprijzen staan allemaal onder druk, dus even voorzichtig aan...
stannetje96
@arjanvw dat heb je ook wel een serieus sproeiertje!
+2
arjanvw
@stannetje96 als je iets koopt, moet het ook goed zijn. Percelen zijn 500 mrt lang, dus hebben prijs van haspel met 520mtr slang met diameter van 125.
mf 6150
@arjanvw
Hoeveel vermogen vraagt dat nou?
+1
arjanvw
@mf 6150 degene waar wij info van hebben zit een 4 cil JCB motor in van 100 pk. Die draait dan op 1400 toeren. Het verbruik ligt dan op ong 11ltr/uur.
T6020 power
@arjanvw Die mening hebben wij thuis hier ook, vorig jaar nieuw ingezaaid grasland bergend met een gehuurde haspel totaal 4x overheen gestrokken uiteindelijk rond €1000,- heeft gekost per ha. Op dat stuk 2 snede's extra kwaliteitsgras vanaf gehaald en nu geen onkruid hoeven spuiten en snellere start voor mijn gevoel. Met het beregenen georienteerd wat we wel goed vonden en wat beter kon en uiteindelijk bij een nieuwe irrifrance (dealer met verstand en voorraad) uitgekomen wel met 120mm slang zodat er ook fatsoenlijk mm opkomen op een dag. (Maar nu licht de fabriek stil......)
stannetje96
@arjanvw oke dat is een flinke jongen. Wij hebben net een 110-500 ferbo op een enkel as en dan ben je toch beduidend goedkoper uit
arjanvw
@stannetje96 oké, hoeveel m3 kan je dan per uur verpompen ? Die is ook 500 mtr? Ook met eigen motor?
+1
stannetje96
@arjanvw ja dat is net wat voor pomp en slang je er aan doet natuurlijk. Onze is gewoon met de trekker aangedreven en losse pomp. Staan namelijk niet altijd naast de haspel te pompen.
Is inderdaad 500 mtr
zettelmeyer
@arjanvw misschien een brutale vraag maar wat kost het per ha het beregenen en hoeveel mm?
Hier een jaar of 10 terug een oude (bekende) haspel gekocht. Is onze verzekering en draait al 2 zomers achter elkaar.
deufi
@zettelmeyer Meestal op uurtarief. Hoe langzamer het haspel draait, hoe meer water er op komt. Per haspel is dat verschillend. Als wij op 50 meter per uur draaien, gaat er ongeveer 15 mm op. 80 meter breed, dat is 0,4 ha per uur. Ga uit van € 85 per uur. Tijd voor plaatsen/uittrekken/verzetten rekenen we ook tijd, omdat de ene plaats de pomp naast het haspel kan staan en op de andere plaats eerst 300 meter toevoerslang moet worden neergelegd.
Als iemand dat er niet voor overheeft gaat het haspel weer snel de schuur in.
ElGuapo
@deufi mag ik vragen wat voor nozzlediameter, spuithoek en nozzlehoogte je hierbij gebruikt?
Even voor de statistieken.
deufi
@ElGuapo Nozzle 30 mm, Hoogte van Nozzle vanaf maaiveld is ongeveer 2 meter. Hoek weet ik niet uit mijn hoofd. Is een vaste hoek op het kanon. Wat belangrijkere parameters zijn is de invoer druk van het haspel (10 bar) en de invoer druk van het kanon (ca 3,5 bar).
arjanvw
@zettelmeyer komt neer op 250 per ha. En dan tussen de 17-20 mm... best prijzig dus. Als we niks dien komt er ook niks...
Pieter Buren
@stijn-de-bock Het weer komt zoals het komt. Daar kan ik me niet druk om maken. Drinkwater blijft er altijd wel uit het ijsselmeer.
+1
bas101
De lente is nog maar net 6 weken begonnen , de winter was dermate nat dat t grondwaterpeil in de Achterhoek weer normaal is nl. -,80cm , in april 2007 is er ook geen druppel regen gevallen waarna een zeer natte zomer volgde , denk dat de paniek iets te vroeg is met nog maar 40 mm tekort .
deufi
Paniek is er zeker niet. Er kan beter te weinig groeien, dan te veel, dat is beter voor iedereen!
arjanvw
@deufi uiteindelijk moet je zelf je rekeningen betalen, dus van mij mag er wel genoeg groeien..
deufi
@arjanvw Inderdaad moeten rekeningen betaald worden, maar als er wat minder groeit zijn over het algemeen de prijzen per saldo beter, waardoor je netto meer overhoudt.
+1
arjanvw
@T6020 power het lastige met een haspel is dat het een forse investering is en het kan zomaar zijn dat die jaren werkeloos in de schuur staat. Maar als het nodig is ben je blij dat die er staat en dan begin je ook eerder. Iets voor een goed jaar....
+1
deufi
@arjanvw Dat klopt. Hier heeft het vorige haspel ook weleens 5 jaar aan een stuk werkloos gestaan, en het moet allemaal wel betaald worden.
Afgelopen 5 jaar hebben we overigens wel ieder jaar gedraaid, maar als ik het totaal aantal uren over die jaren heen pak is het per saldo nog niets eens zo heel erg veel.
+1
T6020 power
@arjanvw Ja het is een beste investering maar graslandvernieuwing en onkruid spuiten en voer aankopen, tijdelijk stoppen met weidegang en dergelijke wat kost dat?
Het is een afweging en simpel gezecht hoop ik dat we hem bijna nooit nodig hebben, maar als het nodig is ben ik er blij mee
MFPOWER06
Wij hebben het geluk dat opa vroeger in 1980 een grote kaweco haspel heeft gekocht en om de hele huiskavel ondergronds tijdingen heeft laten leggen
MFPOWER06
Lijdingen *
SJB533
@MFPOWER06
Leidingen

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
41
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0