Veengrond omspitten na ophogen met zand

We hebben hier een stuk land naast het huis wat we op gaan hogen met zand.
Het moet een weide worden voor wat kleinvee.
Het is nu 40 cm veen met daaronder hard wit zand.
Reden van ophogen is dat t nu een laag en in t voor en najaar erg nat is.
De bedoeling is dat er ongeveer 30 cm zwarte grond opgebracht wordt en dat het stuk afloopt naar de sloot.

Is het nu verstandig om het stuk nadien nog om te spitten of om te ploegen zodat we het veen en zand een beetje mengen?
De ene buurman zegt dat je t met de kraan 1 m diep om moet spitten maar het lijkt me dan dat we allemaal wit zand naar boven halen, daar groeit gras ook niet echt op.
Andere zegt gewoon zand opbrengen en niet teveel veen naar boven halen.

Wat is nu wijsheid?

Deel dit topic

Reacties

+4
GROENEDEERE
Veen ophogen met zand kan vaak risico's meebre6.
Het veen gaat zakken.
Maar al je het goed wilt doen.
Vrees de grasmat en haal de teelaarde eraf.
Breng het zand erop en gooi daar de teelaarde weer op.
Zo heb je geen verlies van de vruchtbare grond
+4
walker1
Nazakken zal het altijd doen. Breng je 30 cm zand op de veenlaag aan, dan wordt die laag door het gewicht van het zand ingedrukt. Bovendien wordt het veen dan een dichtere laag die slecht water doorlaat. Als het nieuwe zand met het veen mengt, dus diepspitten tot ca 70 cm diep, dan krijg je een humeuse laag van 70 cm dik. Ook die zal nazakken doordat veen wat bovenop ligt uitdroogt en volume verliest. Bovendien zakt gespitte grond altijd wel na. Voordeel is wel dat het veen dan geen storende laag meer is en dat is voor de waterhuishouding beter.
+1
walker1
Wit zand wat onder de veenlaag zit zal ik niet meespitten.
Verder is dit en bovenstaande antwoord puur advies op basis van gegevens die vermeld zijn. Voor echt goed advies voor bodemverbetering moet je bij specialisten zijn. Die kijken dan ook naar diepere grondlagen, grondwaterstand, eventuele omliggende sloten. Die komen dan waarschijnlijk ook met advies om het ook te egaliseren of juist bol te leggen, of naar een sloot af te laten lopen.
Holder Ag3
Tja, lastig dus, zo veel mensen zoveel meningen.
Diepspitten zat ik zelf ook al aan te denken, hoe diep kan een normale spitmachine?
Fast Eddy
@Holder Ag3

Net wat @walker1 zegt. Vraag een grondverzetbedrijf of een bedrijf die gespecialiseerd is in landverbetering om een advies uit te brengen. Zij hebben dit vast vaker gedaan. Dus weten ook de do`s en don`ts.
roscho
Wit zand is altijd wel doorlatend, ook al lijkt het hard. Dat zou ik dus mooi laten zitten. Maar alles wat daarboven zit, zou ik mengen door diepspitten of omzetten met een kraan. Je krijgt dan een humushoudende, vruchtbare laag zwarte grond.
Dit artikel geeft een beschrijving van diepspitten, er wordt aangegeven dat deze machine tot max. 130 cm diep gaat: trekkerweb.nl/artikel/2016/…
En hier zie je zo'n machine aan het werk:
Siete
Net wat je zegt..
Zoveel mensen zoveel wensen.
Maar wat ik lees is 40cm veen met daar daar onder wit zand. Eventueel ophogen met 30cm zwarte grond. Dan zou ik dat zand mooi laten waar het is.
Met een kraan gaan spitten zou ik niet aan beginnen. Snap niet waarom je dat in deze situatie zou moeten willen. De laag is niet zo dik dat je er met ander materiaal niet bij kunt. Die kraan is een hele poos bezig als je dat netjes wilt doen. Dure uren lijkt me.
Holder Ag3
Bedrijf dat kan spitten tot 130 heb ik paar jaar terug contact mee gehad, die adviseerden een kraan te gebruiken omdat die een stuk goedkoper is dan de spitmachine. Kosten van zo diep spitten zaten mn in het halen en brengen van de machine met dieplader en het stukje grond is relatief klein, krap 2500m2
walker1
@Holder Ag3 Ik weet niet waar je woont, maar inderdaad, als ze voor maar 2500 m2 een zware spitmachine op transport moeten doen, dan kan je beter een lokale loonwerker of grondwerker met een kraan vragen. Idee wat @GROENEDEERE opperde, om de huidige bovengrond eerst weg te halen, zand aanbrengen en dan bovengrond weer terug, is ook geen verkeerd plan en kan met een kraan prima. Je kan ook bij lokale loonwerkers vragen tot hoe diep hun maximaal kunnen spitten met spitmachine.
Holder Ag3
Hoe diep kan een normale spitmachine? 50 cm?
fendt farmer309c
@Holder Ag3 ligt aan het type en merk sommige tot 80cm
RVM
Gewoon met een (rups) kraan doen. Ik zou het wel omzetten/mengen om inderdaad een storende laag te voorkomen. De zwarte zand zal eerst ook verdeeld moeten worden over het land en heb je sowieso al een kraan nodig. Een beetje machinist zet dit in een dag om. Ik heb m’n voortuin ( 900m2 ) op laten hogen met 200m3 zand, en om laten zetten tot de gele. Daarna met de tractor stuk voor stuk aangereden en nog eens 100m3 Champost erover heen laten strooien ( waarbij de kraan niet over het gespitte land reed ) Was in driekwart dag gebeurd. Daarna heb ik de Champost in laten spitten met een minitrekker zodat het bovenin de bouwvoor zit.
Siete
@RVM
Waarom heb je daar zo wie zo een kraan voor nodig? Weet niet hoe groot het perceel is, maar daar zijn meer manieren voor. Vooral als het een grotere oppervlakte betreft...
Raad geven op afstand blijft altijd lastig. Zou zelf heel voorzichtig zijn voor ik met een kraan zou beginnen met spitten.
+1
RVM
@Siete zal m’n reactie iets aanpassen, was niet helemaal duidelijk zie ik.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
14
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0