Illustratie van:

Vicon Sprintmaster - Lagers Bordnaaf

Hallo,

Een vriend van me heeft een vicon sprintmaster staan waarvan de lagers van de borden aan vervanging toe zijn. Het is het type met rollagers. Deze lagers kosten ongeveer 40 euro per stuk, dus dan kom je totaal op 240 euro.

Nu staan er op marktplaats al sprintmasters vanaf 100 euro. dus om nu 240 euro aan onderdelen in zo´n machine te steken gaat wat ver.

Zijn er ook alternatieven? Ik heb eens gehoord over nylon bussen, weet iemand hier meer over, en waar deze bijvoorbeeld te krijgen zijn?

Deel dit topic

Reacties

1046
Een sprintmaster vanaf 100 euro, hebbe mischien wel etzelfde probleem
Polderjong
De lagers van Sprintmasters en Acrobaten hebben van zich zelf al aardig wat speling dat is op zich geen bezwaar, daar mag best de nodige ruimte opzitten, tenzij er zoveel speling op dat de wielen elkaar raken dan wordt het een probleem. Ik zou het nog eens goed bekijken of het echt nodig is.
Wimsumar
Beste JD92: Het gaat om naaldlagers neem ik aan(?)
Deze vallen inderdaad helemaal uitelkaar na verloop van tijd. (De kooi, waarin de naalden op hun plek wordt gehouden breekt in stukjes.) Je zou kunnen proberen de naalden er zonder kooi in te zetten en de overblijvende ruimte op te vullen met naalden die je van (gebroken) sprintmastertanden maakt.
Je mag ook de naven van een sloopsprintmaster van mij afhalen ( gratis natuurlijk!). Dit zijn kogellagernaven. ( asdikte 35 mm).
basia
Wat is de lagermaat ? c.q. nummer ?

Ik heb hier prijslijst van lagers ; b.v. 35 x 62 dichte kogellagers voor 13 euro .
Wimsumar
Beste Basia: Het kogellager ( nr 6007) heeft inderdaad deze afmeting (35 x 62 mm). 2 stuks per harkbord.
Het naaldlager moet 10 cm breed zijn, as 35 mm en naaf inwendig 48 mm.
basia
@Wimsumar

Beste Wim ; hadden dan de eerste typen sprintmaster dan misschien naaldlagers ? Ik ken ze alleen maar met de2 kogellagers .
De prijs per lager (6007 2z )= 2zijdig stofdicht is zelfs
12,06 e p.stuk . maar als die van jou nog mooi draaien kan hij die beter ophalen !
( prijs is ex btw)
Wimsumar
Beste Basia: Ja, het zal vanaf ruim 25 jaar geleden zijn dat er kogellagers in sprintmaster borden werden geplaatst.
(Vanaf dat moment zat er ook geen smeernippel meer op de naaf!). Met naaldlagers was het voordeel dat als er maar ''een handjevol naalden" in de naaf zat het bord wel redelijk bleef draaien. Een nieuw naaldlager was/is volgens mij lang niet zo kostbaar als in de topicopening wordt genoemd. :?
JD92
@Wimsumar

Hij heeft het bij het mechanisatiebedrijf opgevraagd en daar zouden ze € 40,- per stuk er voor vragen.

Maar ik denk dat wel wel belang hebben bij die bordnaven die je aanbiedt. Ik stuur je vandaag of morgen wel even een pb.
Case-IH Bram
Kijk ook effe naar het merk naaldlager. Misschien betaal je voor een koyo of SKF lager wel minder dan voor een merk lager met de zelfde kwaliteit met de zelfde maat.
Valtra-Fordpower
Wat is het nummer van het lager? Staat op het smalle randje op het lager, op de binnen óf buitenschaal. 😉
fendtjuh
Gewoon andere sprintmaster kopen met weinig speling? Zijn er zat te koop, verkoop je deze voor 75 of misschien ook wel 100, geen gedoe en veel goedkoper.
JD92
@fendtjuh het gaat ook om de hobby. Dit soort klusjes is toch leuk? We zetten er nu kogellager naven op;)
fendtjuh
Nouja als jij er plezier aan beleeft, vooral doen idd!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Vicon Sprintmaster ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
13
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
7