Illustratie van:

Fordson Dexta - Hef doet het niet

Goeiedag
Ik heb een super dexta staan waar de hef het niet van doet, knop in en uit geprobeert helpt niks. Daarna heb ik het hefdeksel eraf gehad de filters in de achterbrug zaten potdicht en heb ik vervangen, wederom zonder succes...
Wat kan een oplossing zijn voor dit probleem?

Deel dit topic

Reacties

oldman
Goedendag Fordje4600.
Mij ervaring met de hef is dat vaak de pomp de oorzaak is, veelal zijn de keerringen versleten.
Hiervoor is wel een vervangings-set te koop, wat ervaring met vervangen van afdichtings-ringen is wel makkelijk maar niet vereist.
Tweede optie is een andere pomp proberen, maar deze zijn moeilijk te vinden.
met vriendelijke groet Anne.
Fordje4600
@oldman als de keerringen versleten zijn moet de hef toch wel iets doen? Hij doet zonder last en zonder de hefarmen aangesloten te hebben helemaal niks
oldtimergek
@Fordje4600 is dat filter met het pijpje tijdens plaatsen hefdeksel niet onder in je achterbrug gevallen.
Fordje4600
@oldtimergek nee die heb ik eerst vast gedraaid, en die wat aan de pomp zit kan er niet uit vallen. Dan moet eerst de pomp eruit
steyr 9087
Kun je de pers leiding los draaien bij de pomp en dan starten kijken of er olie uit komt bij onze ford 2000 zit er een plunjer pomp op die bijna niet aanzuigd ik deed gewoon met de compressor druk op de achterburg zetten en dan starten en de hef bedienen en dan komt ie wel heel langzaam aan
Fordje4600
@steyr 9087 ontluchten! Nog niet aan gedacht. Ga het vanavond even proberen!
jammermaarhelaas
@Fordje4600

Wanneer de behuizing onder de stoel op de hefdeksel, met de knop voor externe olie, of het regelventiel, of blindkap, afhankelijk van wat er bij jou op zit, er af haalt, en de uitzetknop uittrekt (dus de inspuitpomp afsluit) en dan even start, moet er olie uit het perskanaal vanaf de pomp komen. Belangrijk is dat de motor dan niet aanslaat, anders heb je wel een flinke knoeiboel.
Zo kan de oliepomp zijn olie zonder noemenswaardige tegendruk kwijt. Heb je dan je olie op peil en er komt nog niks, dan kan het zijn dat de pomp niet draait?
Ingeschakelde pto draait wel?

En zo maar een gedachte, het aanzuigfilter (bus met aan 1 platte kant een filtergaasje, andere platte kant dicht) zit toch wel met de aanzuigkant naar onderen in de olie? Dus niet 180 graden gedraaid, op kop?
En zit de O-ring waarmee die op de pomp zit, er wel tussen (waarschijnlijk trekt de pomp dan echter ook wel olie langs die aansluiting, dus zou die wel olie moeten leveren).
Fordje4600
@jammermaarhelaas ga ik proberen, alle o ringen zijn vervangen en heel.
jammermaarhelaas
@steyr 9087

Bij een Dexta en SuperDexta zit de oliepomp in de achterbrug (kun je er van opzij uit halen, net zoals bij een Ford 4000 en 5000). En dus kan de olie er zo in lopen.
Probleem is dat als je de pomp er uit haalt, het aanzuigfilter dan in de achterbrug achterblijft, en wanneer je de pomp weer monteert, moet de hefdeksel er af om dat filter weer op de pomp te drukken (buis om buis, met O-ring als afdichting).
blauwe tractor
Aftakas/ pto ingeschakeld????
jammermaarhelaas
@blauwe tractor

De Dexta is geen kleine Major, maar gebaseerd op wat Ford in de VS reeds had. Oliepomp zit nog voor de pto koppeling.
Fordje4600
Ik heb vandaag het hydrauliekblok op het hefdeksel gedemonteerd om hem schoon te maken aangezien er ook zo veel rotzooi in de achterbrug zat, toen heb ik gelijk het klepje (rijrichting rechts) onder het hydrauliekblok eruit gehaald. Deze zat vast, eruit gehaald, schoon gemaakt met remreiniger, opgeschuurd en weer gemonteerd. Toen de hef enkele keren op en neer doen en met de hand helpen. En na een keer of 5 ging het helemaal vanzelf en heft hij weer.
+3
RPCounty
Je had gewoon de zwevende klep vast zitten. Heel simpel. Dat is bij elke ford vanaf de dexta t zelfde. Wat nog wel n s helpt is de heflatten optillen en n paar keer naar beneden laten vallen. Door de schok schiet de klep weer los en hij heft weer. Jouw manier is echter de beste. Gewoon los halen opschuren en met olie monteren en daar gaat ie weer.
+1
Fordje4600
@RPCounty gebrek aan ervaring, ik weet nu wel dat de achterbrug en alles goed schoon zijn. Volgende keer kijk ik direct naar die klep 💯

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Dexta en hebben de trefwoorden trekker en fordson geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!