Mc-Cormick D 439 - Kijk de foto+ gloeioog

Hallo
Weet iemand wat het ding op de foto is en waar het voor diend en aangesloten moet worden? Verder weet iemand waar tussen je het gloei oog in het dashboard?
Alvast bedankt

Deel dit topic

Interfan1

Reacties

Interfan1
Dit zijn de fotos

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Klein Rot
@Interfan1
Dat zijn de weerstanden die in serie staan met de gloeibougies in de cilinders. Met gloeien staan ze beide in serie en op het moment dat de gaat starten wordt er 1 overbrugd omdat de startmotor zoveel energie van de accu vraagt dat de spanning daalt en daardoor de stroom door het gloei circuit te laag zou worden om de bougies warm te houden.
Vaak worden de oude gloeibougies die in serie staan vervangen door 12volt bougies die alle direct 12 volt krijgen tijdens het gloeien, dan kunnen deze weerstanden vervallen i.p.v. het gloeioog kan je dan een rood lampje plaatsen zodat je kan zien dat je gloeit.
Interfan1
@Klein Rot
De vorige eigenaar heeft er nieuwe gloei bougies in gedaan dus ik weet niet welke het zijn maar ze staan wel in serie. Als ik het gloei oog wil hebben welke van de 3 draden moet dan waar.
Interfan1
@Klein Rot Er loopt bij mij een draad van de schakelaar recht naar de gloeibougies
IHCparts
Als je gloeispiralen (0,9V) hebt staan deze voorweerstanden en het gloeioog inderdaad in serie met de gloeispiralen.

Als de vorige eigenaar er gloeistiften (9V of 12V) ingezet heeft, worden het gloeioog en de voorweerstanden niet gebruikt. Deze gloeistiften zouden paralel aangesloten moeten zijn.

Aan het aansluiten van de gloeispiralen/stiften zou je kunnen zien wat er precies in zit. Voor de duidelijkheid, bij gloeistiften kun je geen gloeioog aansluiten.
Interfan1
@IHCparts

(klik om te vergroten)

Als het goed is zijn het gloeispiralen
Interfan1
Weet iemand dan ook welke draad bij de weerstand waar moet? Ik denk dat de bovenste naar de startknop moet en de linkse of rechtse naar het gloei oog en de andere naar de gloeispiralen
basia
Dit lijken me toch gloeistiften ; een aansluiting en massa via het blok

En het zijn zeker gloeistiften als de eind draad niet aan massa ligt
Interfan1
@basia

(klik om te vergroten)

Eer zir geen massa aan het einde
Interfan1
@basia ik weet niet of je er wat mee kan maar er staat bosch op de spiralen
Interfan1
Is er nog een andere manier hoe je erachter kan komen of je stiften hebt
fergusonnetje
@Interfan1 Je zou nog met een multimeter de spanning tussen een gloeispiraal en de massa kunnen meten. Dan moet je wel de laatste gloeispiraal/stift pakken. Als deze spanning 12 volt is, is het een gloeistift.
Interfan1
@fergusonnetje alle gloei spiralen of stiften geven allemaal ongeveer 10.7 volt aan
fergusonnetje
@Interfan1 Dan zijn het gloeistiften inderdaad zoals @basia al zei
Interfan1
@fergusonnetje maar als ik overal 10.7 volt heb zijn ze dan kapot of komt dat omdat ze in serie staan
fergusonnetje
@Interfan1 Ze staan niet in serie denk ik. De draden zijn gewoon op elkaar aangesloten. Die 10.7 volt kan wel kloppen want gloeistiften vragen veel stroom. Hierdoor daalt de accuspanning. Dat is normaal.
Interfan1
@fergusonnetje dus dit is gewoon goed dan

(klik om te vergroten)

fergusonnetje
@Interfan1 Ja dit is wel goed lijkt mij
basia
Dit zijn 100 % gloeistiften . Je kunt er eventueel een uit draaien , en dan zie je een "staafje " op het eind .
Een gloeispiraal heeft een ronde gloeidraad op het einde ; en worden in serie geschakeld ; zijn dus ook eigenlijk 2 polig en de laatste zit met draad aan massa
Interfan1
@basia dus dan heb ik gloeistiften maar ze zitten in serie dus doet dan eigenlijk alleen de eerste met gloeien. Als ik ze parralel aan wil sluiten kan ik dan 1 draad van de schakelaar en dan die draad verdelen in 4 draden
basia
@Interfan1

Volgens mij zijn ze wel goed aangesloten ; bij gloeien moet op elke stift ongeveer de accuspanning komen ,10,7 volt kan wel kloppen door stroomafname zal accuspanning iets zakken
Interfan1
@basia maar als het stiften zijn zitten ze in serie dat moet toch niet
+1
fergusonnetje
Jij hebt dus gewoon gloeistiften. De draden tussen de stiften zitten op elkaar aangesloten. Zo lijkt het alsof ze in serie staan maar ze staan parallel. De weerstanden heb je dus niet nodig. Een gloeioog werkt niet met deze dingen maar je zou hier wel een lampje voor kunnen gebruiken. Maar dit was al eerder gezegd.
Interfan1
@fergusonnetje ik heb ergens gelezen dat je vloeistoffen niet langer dan 20 seconden mag voor gloeien maar omdat ik dacht dat het spiralen waren heb ik dat wel gedaan dus kan het dan zijn dat de spiralen kapot zijn.
basia
Stiften kun je niet in serie zetten ; omdat de massa via de schroefdraad gaat en bij gloeispiralen niet
Stiften kun je makkelijk controleren ; een voor een aansluiten met kabeltje aan + accu ; als kabel beetje vonkt met aansluiten is stift goed
Ook kun je ze eruit draaien en met schroefdraad aan massa houden en + aan + accu , na b.v. 10 seconden zal de stift rood moeten worden
Interfan1
@basia weet jij dat hoe dat zit met stiften dat je niet langer dan 20 seconden mag voor gloeien. Kan het zijn dat ze kapot zijn? Heb de tractor nu 4 maanden alleen hij start een heel stuk slechter dan in het begin en het maakt niet uit hoe lang ik voorgloei beter starten doet ie niet
basia
@Interfan1

Zou b.v kunnen zijn dat er door het te lange gloeien ; enkele doorgebrand zijn
fergusonnetje
@Interfan1 Ik denk niet dat je echt niet langer dan 20 sec mag voorgloeien. Dit staat wel vaak in de instructies dus het zal vast een reden hebben. Maar als jij weleens 30 sec gloeit dan denk ik niet dat ze kapot zijn. En anders zou je even moeten testen op de manier die basia beschrijft.

En trouwens: gloeien is gloeien. Het is niet dat 60 seconden gloeien 2 keer zo veel effect heeft dan 30 seconden gloeien. Na 30 seconden merk je geen verschil meer met langer gloeien denk ik.
Interfan1
@fergusonnetje ooit is het gloeien wel langer dan 30 seconden
fergusonnetje
@Interfan1 Ik zou ze dan gewoon even testen op de manier die basia hierboven beschreef.
Interfan1
@fergusonnetje dat zal ik straks doen dan laat ik het nog wel weten
Interfan1
@fergusonnetje @basia hij vonkt bij alle stiften dus die zijn allemaal goed
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Mc-Cormick D 439 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!