2 pompen 1 ondergrondse leiding

Wij hebben nog 2 pompen liggen een 22 kw 3 waaier pomp en een 18,5 kw 1 waaier pomp.
Zou het mogelijk zijn om deze op 1 ondergrondse leiding aan te sluiten, of gaan deze elkaar tegen werken?
Johen

Reacties

Loeideutz
Terugslagklep tussen zetten? Zodat de ene pomp het nooit in de andere pomp kan duwen?
Fast Eddy
Aanjaagverband is het geen probleem. Dat doen we bij de brandweer ook.
wim-same
@Fast Eddy Ja, maar dan moet je de pompen in serie schakelen. Dan kan je wel de druk verhogen. Pij parallel schakeling moet je er wel twee terugslag kleppen tussen zetten, maar als de pompen identiek zijn heb je een dubbele opbrengst.
Johen
De 18,5 kw 1 waaier pomp gaat tot ongeveer 8 bar. de 22 kw 3 waaier pomp gaat tot ongeveer 12 bar. Graag zou ik 11 bar druk opbouwen en dan ongeveer 75 m3 per uur halen.
+3
5000 fan
Dat gaat natuurlijk niet werken, een pomp met Max 8 bar en een van 12 bar en dan 11 bar druk op de leiding willen hebben. dat is al vrij lastig met de pomp van 12 bar, omdat deze dan voortdurend bovenin de pompcurve moet draaien en daar waarschijnlijk niet de opbrengst (m3/uur) heeft die je graag wilt. Ik zou ze verkopen en een bronpomp nemen die bij je wensen past, waarschijnlijk ook nog veel voordeliger voor wat betreft het stroom verbruik
+2
john.voort
Pomp van 8 bar levert geen water al ie 12 bar tegendruk heeft van de ander pomp, klep ertussen helpt niet deze gaat niet open bij de 8 bar pomp omdat de 12 bar pomp deze dicht drukt
Daarnaast , kan je ondergrondse leiding deze druk wel hebben en hoe zit het met je haspel mag die de hoge druk wel hebben?
Johen
@john.voort 12,5 bar max. De ene pomp is een capari hvu 50/3c vlaming-irridelta.nl/sites/default/…
De andere elektromotor 18,5 je zou ik een andere pomp achter kunnen zetten. Een capari mr mec 65 3/2a vrij aseind, zou die geschikt zijn?
john.voort
Je hebt om 22 kw + 18,5 kw samen te laten draaien 74 ampere nodig dat is wel heel veel.
Beter is zoals al gezegd een nieuwe pomp kopen.
Johen
@john.voort heb nog een aparte aansluiting zitten die naar 3x80 ampère kan. Wil deze in het beregeningsseizoen aan laten sluiten en dan tijdelijk laten afsluiten ivm vastrecht.
T6020 power
@Johen Bij ons heeft enexis net afgezecht anders kwamen ze volgende week omzetten naar 3 x 80 voor beregeningspomp.
Freggel
@john.voort sorry dat ik me even moei terwijl ik niks ken van beregenen. Op welk voltage werken die pompen? Even heel kort door de bocht: 22kW en 18,5kW is samen 40kW. 40kW bij 400V is 100A.
Johen
@Freggel type plaatje geeft van de 22 kw pomp aan 39 ampere
Loeideutz
@Freggel Ik heb er ook niet alle verstand van, van beregenen zowel als van elektriciteit, maar je maakt een rekenfout. Bij 220 volt mag je inderdaad volt maal ampere doen om op de kW uit te komen. Bij 380 werkt dat niet. Als ik het goed heb, maar sla me niet dood, moet je daar 3 maal 220 pakken in plaats van 380. Schijnt er ook mee te maken te hebben dat je van een 380 leiding 1 fase af kunt pakken om 220 te maken.
+1
Freggel
@Loeideutz klopt, het was nogal laat, ik was √3 vergeten in mijn berekening en zat dus monofasig te rekenen 😄
Om helemaal correct te zijn moet je nog de Powerfactor (cos phi) meenemen in de berekening. Voor inductiemotoren ligt deze doorgaans rond de 0,8, wat lijkt te kloppen met het typeplaatje dus van de 22kW pomp
P = U x I x √3 / PF
Of I = P / (U x √3 x PF)
Voor de 22kW pomp:
Dus I = 22 000W / (400V x √3 x 0,8) = 39,69 A

Voor beide pompen samen:
I = 40 000 W / (400V x √3 x 0,8) = 72 A

Mijn fout. Dus tenzij die pompen een gigantische piek trekken bij inschakelen moet het inderdaad lukken met 80 A
deufi
@Freggel Je kunt voor de piek ook een softstarter of een frequentieregelaar ertussen zetten. Dan heb je geen last van een startpiek.
stephan-inter
Gaat nooit werken 2 pompen op 1 leiding.
En je meterkast zal nu geen genoeg vermogen leveren.
Als ze hem al kunnen verzwaren is de vraag tegen welke prijs.......
Johen
@stephan-inter voor 224,50 ex, verzwaren ze hem van 3x25 naar 3x80. Kabel die er ligt is dik genoeg blijkbaar, dus kwestie van andere automaten.
stephan-inter
@Johen en dan je eigen meterkast nog en de bekabeling naar de pompen toe.
Je hebt geluk dat het in de grond al zwaar genoeg is dan
sjuu
@Johen alleen je vastrecht is 5 maal zo hoog.
Johen
@sjuu klopt, maar je kunt een aansluiting tijdelijk laten afsluiten (max 1 jaar. ). Je betaald dan geen vastrecht meer. Dit kun je jaarlijks herhalen.
Sjon
Kan wel met 2 pompen. Je zet er 1 aan de put, de andere met een stroomagregaat bij de beregeningshaspel.
Maar deze opstelling zal wel niet de bedoeling zijn.
Freggel
Na me te mengen in de discussie over de elektriciteit heb ik eens geredeneerd over de pompen. Op mijn werk gebruiken we in de waterzuivering ook meerdere pompen die op 1 leiding steken (1 pompput met 3 pompen en een andere met 2 pompen) ik schat dat deze elk iets van een 15kW zijn maar ze zijn ook niet allemaal identiek. Het grote verschil is dat die een vrije uitloop hebben en behalve voor de hoogte te overwinnen geen druk moeten opbouwen. Aangezien in dit geval de lichtste pomp maar druk kan opbouwen tot 8 bar zal deze inderdaad tegengewerkt worden zodra de druk in de leiding over de 8 bar gaat. Als je 11 bar wil zal het dus niet lukken.
Johen
@Freggel de 18,5 kw 1waaierpomp is een vrijaseind pomp, dus daar kan ik evt een andere pomp achterzetten.
john.voort
@Johen Eigenlijk klopt volgens mij heel deze discussie niet. De pomp met 8 bar is dat maximale druk (dus opbrengst is dan 0 m3) of is dat de druk wat ie in het verleden geleverd heeft op een bepaalde haspel. Dit geldt ook voor de pomp met 12 bar, wat levert de pomp bij deze druk.
Je zult eerst de karakteristiek moeten weten van beide pompen. En hoeveel water heb je nodig op je installatie om die goed te kunnen laten beregenen.
Als je dat weet, dan kun je pas bepalen of het een en ander kan, daarnaast vraagt een pomp pas alle vermogen bij de hoogste belasting dus het kan zomaar zijn dat je helemaal geen 80 amp nodig hebt.
ElGuapo
Hangt inderdaad helemaal van de pompkarakteristieken en de leidingkarakteristiek af waar het werkpunt komt te liggen. Dat punt bepaalt ook hoeveel vermogen de motor moet leveren en de opgenomen stroom.
Lastig puntje met in serie zetten is als de voedingspomp de booster niet bij kan houden en er zodanig onderdruk optreedt vóór de booster dat die kapot caviteert.
Als je pompcurves of types, toerentallen en leidinggegevens, appendages en hoogtes (of druk na de pomp en pompcurve van 1 van de pompen) hebt kan ik wel ff uitrekenen wat er gebeurt.
Belangrijk is ook hoe je de motoren inschakelt. Direct in is ongeveer een piek van 7x nominaalstroom (zie motortypeplaatje). Nominaalstroom is ongeveer 2x het aantal opgenomen kilowats bij standaard droog opgestelde motoren.
Johen
@ElGuapo

1 x capari HVU 50-3C 22kw vlaming-irridelta.nl/sites/default/…

1 x 18,5kw elektromotor met 1 waaier pomp, hier kan beter een andere pomp aan die beter bij de 22 kw pomp past als ik de reacties zo lees.

Zou dit bijvoorbeeld wat zijn? ? capari mr mec 65 3/2a vrij aseind
De leiding is 160 mm, wil graag rond de 80m3 - 100m3 en 10 bar op de leiding, de verste hydrant is 1000 meter, en er zitten zo'n 10 hydranten tussen.
ElGuapo
@Johen
Heb je nog iets meer gegevens of nummers van de 18,5kW pomp?
Het lijkt mij dat die 100m3 makkelijk door de rond 160 kan, maar de pompcurve is wel belangrijk om er wat van te kunnen zeggen. Ik ben eerst even uitgegaan van de curve van een tweetraps 3000rpm caprari met 18,5kW motor.
Hoeveel druk wil je bij de aftakkingen overhouden? En wat heb je verder aan leidingwerk en afsuiters? De diameters bij de pomp zijn niet zo groot dus dat kost je serieus druk=vermogen.
Ik zat de denken aan de pompen in parallel opstelling en de 22kW pomp iets in toeren te laten zakken of de 18,5kW pomp wat te verhogen met een FO.
Twee verschillende pompcurves waarbij toeren kunnen varieren bij elkaar optellen is nog wel even een wiskundig uitdaginkje om in Excel te frunniken.
newholland6640
En hoe groot is je ondergrondse leiding? Twee pompen die naar schatting 30 kuub per uur leveren is leuk, maar als je een leiding hebt van 90 schiet het nog niet op.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden pompen , pomp en beregening geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!