Illustratie van:

Onbekend Van alles - Heeft er iemand ervaring of idee met een metaaldetector in de fronthef

Wij zitten weleens te denken zou het mogelijk zijn om een metaaldetector die ze bijvoorbeeld ook gebruiken in hakselaars of iets dergelijks.
Te monteren in de fronthef van de trekker om zo tanden van schudders en harken te vinden voordat deze door de messen in de pers gaan.
Het gebeurd mij te vaak dat weer een rij stompe messen in de pers hebt natuurlijk als ze net nieuw zijn.

Deel dit topic

Reacties

De boer maar
Daar ben ik ook wel benieuwd naar ja
Fendt926Driver
Theoretisch kan het.
Maar dan.....
De metaal detector bij een hakselaar zit vrij bewegend in een rvs invoer rol van ondeveer 60cm breed net achter de pick up.
Ze zou dus het gras onder zo n rol door moeten laten lopen..
Maar dan...
Wat gaat die stil zetten??
Jou pers???
Een optie zou kunnen zijn om een deutz fahr snij inrichting in de fronthef te doen daar alle messen uithalen en een invoer rol van een hakselaar in te bouwen die een lamp of een claxon aanzet als er ijzer passeerd.
Je hebt dan trekker lengte om te reageren.
Fendt926Driver
@Fendt926Driver dit is zo n front opticut

(klik om te vergroten)

OJPostma
@Fendt926Driver Ik denk dat je met een trekker lengte en een zoemer snel genoeg zelf kunt ingrijpen.
maar ik begrijp dat een metaaldetector uit een hakselaar nog niet zo makkelijk is

ha zo`n front opticut zoek ik ook nog om het gewas beter te snijden maar die zijn er erg weinig dan moet ik zelf bouwen frees ik
+1
maikwolsink
@OJPostma effe Ronald bos bellen.
Die heeft er volgens mij 2 zelf ontwikkeld.
Sowiezo 1
+1
@maikwolsinkr bos in hoorsterzwaag. Klopt Indd, op basis van zo’n deutz ding heeft hij die door een mechanisatiebedrijf laten bouwen.
Boersen
@ronald-deutz-fahr De Delen draait er ook mee dacht ik
@Boersen Zo’n zelfde, ook door Kuperus gebouwd?
+2
Boersen
@ronald-deutz-fahr Ik had vorige jaar even met hem gepraat, toen zou hij er zelf eentje bouwen. Zag er een paar weken terug wel een in het hok staan, of hij die dan ook zelf heeft gebouwd of uiteindelijk wel door iemand anders heeft laten maken weet ik niet.
goeiedag eem
@Fendt926Driver de meeste nieuwe trekker hebben toch een soort elektrische schakelbare koppeling vooruit achteruit of zo iets zou het daar niet aan te koppelen zijn, dat bij detectie de trekker de koppeling automatisch inschakeld en stil gaat staan?
blauwe tractor
Gewoon een draaiende magneetband in de fronthef???? ideetje???
MaxxuM4ever
@blauwe tractor u bedoelt zo’n band die je ook wel eens op puin brekers ziet?
blauwe tractor
@MaxxuM4ever Ja precies die bedoelde ik.
+1
deutzisthebest
@blauwe tractor

Als je dan een tand hebt trekt hij de hele wiers uit elkaar vrees ik, of hij is niet sterk genoeg om het onder een zware snee vandaan te sjorren.

Ik zie meer in een verklikker, als die afgaat heb je een trekker lengte om te reageren.
En je kan dan achteruit rijden totdat hij weer afgaat en dan weet je waar je moet zoeken.
blauwe tractor
@deutzisthebest
Het is een keuze veilig en zeker werken of je jaagt gewoon verder met de gevolgen van dien.
Fendt926Driver
Om te kijken zou je ook 3 hobby metaal detectors iets uit elkaar in een frame in de fronthef hangen.
Met een zoemer in de trekker.
Om te zien of het werkbaar is.
En een 4e losse om in de wiers te kijken waar het zit als je terug bent gereden
David-B
Misschien een Idee om een detector onder de trekker te hangen, en met een electromagnetische koppeling te werken op de invoerrol van de pers ??
MaxxuM4ever
@David-B meeste trekkers kun je tegenwoordig wel elektrisch in neutraal zetten toch? Een pers met zo’n groot vliegwiel op volle toeren ff stoppen valt toch ook niet mee of kun je die los koppelen en de pers invoer snel stoppen? Ik heb weinig kaas gegeten verder van persen namelijk.
David-B
@MaxxuM4ever idd in neutraalstand is ook een mogelijkheid maar met een kleine snede, en dus met volle snelheid aan het rijden staat de trekker ook niet meteen stil. zelf heb ik ook geen verstand van persen, maar de invoerrol moet toch ergens aangedreven worden, met een tandwiel en ketting of een aparte boite? van zodra er metaal gedetecteerd is stopt de invoer, en kan er nooit iets in geraken denk ik dan. wel zal je dan een ophoping krijgen voor de pers, wat dan ook weer niet ideaal is..
+1
OJPostma
@David-B Ik denk dat je wel optijd kunt stoppen of te aftakas kunt uitschakelen persen met een rondebalen pers doe je toch bijna nooit boven de 12 km
tis dan wel handig dat je een geluidssignaal krijgt
roscho
@OJPostma Bij een snelheid van 12 km per uur leg je per seconde 3,3 meter af. Bij een trekkerlengte van 5 meter heb je dus 1,5 seconde om te reageren en de trekker stil te zetten. In het verkeer wordt meestal uitgegaan van een reactiesnelheid van 1 seconde, blijft dus nog 0,5 seconde over om de boel helemaal stil te zetten. Lijkt mij te kort.
Je zou dit kunnen ondervangen door de detector verder voor de trekker te plaatsen, om een seconde te winnen, moet je het ding 3,3 meter vooruit plaatsen. Of dát nog werkbaar is, is ook maar de vraag.
Een ander probleem: de meeste tanden worden verloren bij het draaien in de hoeken. Juist bij het draaien komt de trekker buiten het zwad en zal de installatie daar net de tanden missen.
Resteert nog de mogelijkheid om de detector bij het aankoppelpunt van de pers te plaatsen, waarbij de invoer van de pers automatisch wordt stopgezet, zoals bijv. bij een Kemper gedragen hakselaar. Daar vliegt een pal in een tandenkrans, zodat de aandrijving door een overbelastingsbeveiliging gaat. Razende herrie, maar de invoer stopt wel binnen een fractie van een seconde.
Wellicht kan iemand met de metaaldetector van zo'n oude Kemper 3000 iets bouwen? Hou er wel rekening mee dat de detector op ALLE magnetiseerbare ijzer/staal reageert, dus je zult een groot deel van de invoer moeten uitvoeren in RVS.
+2
MaxxuM4ever
Eigenlijk gek dat het niet leverbaar is op een pers, een knappe pers kost ook een flinke duit volgens mij.
+1
fergusonnetje
Tanden zijn al vervelend in je pers, maar het gebeurd ook dat er een hele arm van een hark of iets dergelijks zoek raakt en in de pers terecht komt. Dan loont het zeker wel op er iets van een detector op te bouwen.
+3
Fast Eddy
@fergusonnetje

Lang leve de Vicon HP 1600 persen. Een boer hier in de buurt was 2 tandarmen verloren tijdens het zweelen. Hij vond ze weer terug moet het voeren van de pakken. De pers had niks geen schade.
+1
fergusonnetje
@Fast Eddy Tijdje terug een kuhn gezien die toch wel een beetje kiespijn had na zo'n harkarm. Zacht uitgedrukt.
tone29
@Fast Eddy had je er wel messen in dan?
Fast Eddy
@tone29

Het standaard aantal messen. Die veren wel terug door zo`n stuk ijzer wat er langs komt.
tone29
@Fast Eddy dan heb je ze waarschijnlijk nog wel beschadigd toch?
Fast Eddy
@tone29

Het was mijn pers niet, maar van een kennis. Wat ik van hem heb begrepen was er geen schade aan de pers. Ze hadden er toen nog 2 op voorraad dus er was nog niet veel aan de hand.
dirkao
@Fast Eddy nou wil ik niet lastig zijn , maar die vicon persen hadden origineel helemaal geen messen. Al vrij gauw hebben loonwerkers en landbouwmechanisatiebedrijven er bij een stelletje persen de rotorinvoer van de taarup 1030 voorgeknutseld. We hebben het nu over 40 jaar geleden. Ongeveer in dezelfde tijd werden de rollenpersen ook populairder, ook allemaal zonder messen, konden er ook niet in.
Fast Eddy
@dirkao

Die pers waar ik het over heb zat inderdaad een Taarup messenbalk op.
+1
OJPostma
@fergusonnetje Vorige jaar nog een complete arm door de invoer van Jumbo gehad
+1
florisrobben
Leuke gedachtengang en inderdaad raar dat het niet standaard erop zit. Het heeft me wel aan het denken gezet
Bert353
@florisrobben vroeger had je toch zo'n verhaal met een onwillige ezel en een wortel aan een lange hengel voor z'n neus?
Misschien heb je daar iets aan?
casejxu
Denk dat de grootste uitdaging is om te vertellen tegen die detector dat hij niet in of onder de zode hoeft te kijken. Want dan ga je wel heel vaak stil staan verwacht ik
Fendt926Driver
@casejxu zo heel diep gaat een hobby machine niet.
En je zou in de fronthef de hoogte wel wat kunnen varieren
casejxu
@Fendt926Driver dieper moet ie ook niet. Het beste werkt daarom denk ik om het grwas er over heen te laten gaan
+1
Fendt926Driver
@casejxu bij een hakselaar gaat het er onderdoor. de metaal detector (systeem new holland) zit in de bovenste eerste (rvs) invoer rol
Maar dat maakt niet uit.
Die gaat ook niet erg diep anders zou die uit gaan op het ijzer van de pick up
casejxu
@Fendt926Driver die rollen zijn net te smal. Anders had je die gewoon over het zwad kunnen laten rollen
ronald73
@casejxu Dan doe er toch 2 rollen naast elkaar? Wel 2 metaaldetectoren dan ipv 1...
Gewoon over het zwad laten rollen zal wel gaan bulldozeren zo nu en dan verwacht ik.
@ronald73 dan kan je m toch hydraulisch aandrijven?
ronald73
@ronald-deutz-fahr Dat zou kunnen.
+5
langeslagdiesel
De beveiliging van een pers of opraapwagen op zich is niet zo moeilijk lijkt mij. Je signaal van de detector moet omgezet woorden naar een grote magneetklep die met een grote drukloze retourleiding in een nano seconde de druk uit je hydraulische cilinders en accumulator weg laat stromen. Het gras drukt dan de messen weg en het object passeert daarna. Het normale signaal van de pers dat meld dat je messenbakken open staan laat jou weten dat er wat gepasseerd is. Even terug zetten en klaar is Clara. Bij de tweede keer bij 1 klant een paar messen in rekening brengen dan leren ze het wel af om de bouten en tanden niet na te trekken van de tanden en tandarmen. Of de hark als frees te gebruiken. Een keer 6 messen, punten er af en 1 dwars door de midden gehad bij 1 klant. S’morgens vroeg voor de melkstaldeur neer gelegd met een briefje er bij. : bestel je ff nieuwe voor me? Of moet ik het doen.
B - W
@langeslagdiesel
Nou ja, das opzich wel een goeie ja, ik pers veel met een 120/70 pers, maar je komt echt overal terecht, en soms hoor je weleens wat knoeper of klapperen, maar als je dan de dag erna of 2 dagen erna de messen er uit haalt om ze te slijpen, dan heb je er gebroken messen in zitten...
dingen zijn niet echt gratis ofzo
@B - W je slijpt de messen van de pers om de 3 dagen begrijp ik?
+1
B - W
@ronald-deutz-fahr dat ligt er een beetje aan hoeveel klanten en balen ik heb per dag hè, als je van s’morgens vroeg tot s’avonds laat weg ben kan het makkelijk elke dag, maar als je maar 50 balen ff gauw om 5 uur maakt en m weer in de hoek drukt is dat niet zo nodig
+1
radium45
Een detector die boven de wiers hangt werkt niet. hier ook al eens mee bezig geweest. Reageert op alles wat er aan metaal en oer deeltjes in de grond zitten. bedoeling was om bij metaaldetectie de messenbalk van de opraapwagen uit te laten klappen. Op zich werkte dit. Je moet eigenlijk gewoon de invoer met pick up van een oude hakselaar pakken, die in de fronthef hangen. Als het gras tussen de rollen door is geweest gewoon weer op de grond laten vallen.
langeslagdiesel
@radium45 als je dezelfde opzet als bij een hakselaar toepast in de gewasrol voor / boven de pickup bij een pers / opraapwagen dan zie ik het probleem eigenlijk niet. Het resultaat van veel rommel is veel ongesneden gras. Komt vanzelf voor het voerhek. Ook een keer een zwadbord van een superstrela in de ladewagen gehad. Een ouderwetse steekpaal van hoeklijn in de knoper van de hooipers. En ook een zware hamer tussen twee persrollen in de rondebalen pers. Allemaal dingen waar je een bult schade van hebt aan je spullen en de ergernis. Ook een keer een klant gehad die had zijn nieuwe mestpomp aan pulp gedraaid. Stond muurvast en schade aan de trekker toe. Kwam bij zijn dealer terecht voor reparatie van het geheel en deze viste er een half mes uit van de pers van ons. Mag jij raden bij wie dat in zijn schoenen werd geschoven. Bij zulke geintjes komt er rook uit je oren. Het mes was van ons en waarom deze was gebroken was niet te herleiden.
Valtra man
Ik herinner me dat de magneet van een hakselaar in die eerste rol zit omdat het gewas daar dicht onder langs passeert.
In principe kun je hetzelfde toepassen op de pers, met een rol over de pickup. (Als het al niet bestaat)
Alleen draait je invoer niet hydraulisch maar via cardan. Dus het zal zaak zijn in deze lijn ergens een koppeling te plaatsen of de bestaande overbelasting te activeren. De pers blijft wel gaan, maar de invoer ligt dan stil.
Op de trekker merk je dat echt wel, als je de zaak een beetje volgt sta je bij een opstopping trouwens ook tijdig stil.
huub
En metaaldetectie overdwars? Twee sensoren links en rechts van het zwad die metaal daartussen detecteren?
Valtra man
@huub magnetisch veld gaat als een boog, hoe verder je wil ‘voelen’ hoe hoger v/d grond je hem moet zetten.
Daarenboven moet alles in het veld inox zijn, anders zie je geen verstoring van het veld.
Als ik hier verder over nadenk is de enige goede plaats tussen 2 invoerrollen zoals op hakselaar. Daar is alles mooi compact te scannen op metaal.
Doe je dit bij een pers dan wordt het invoerkanaal een stuk langer.. wss is dit de reden dat het niet wordt aangeboden.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Onbekend Van alles ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
51
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN