Illustratie van:

Kubota B7001 - Maaien met Kubota B7001

Beste forumleden,
Ik overweeg om een Kubota B7001 te kopen met een 120cm maaidek. Ik ga hem voornamelijk gebruiken om te maaien (5000m2, een weilandje, met weinig obstakels). Er zijn daarover al eerder vragen gesteld op het forum, maar ik kan daaruit niet goed opmaken of dat maaien nou werkt, of dat het beter is om hiervan af te zien. Ik heb in het verleden een Kubota GR1600 gehad. Dat is een 13pk zitmaaier, een hydrostaat. Voordeel daarvan is dat maaidek en wielen onafhankelijk van elkaar zijn. Maar ik vind een minitrekkertje eigenlijk leuker en veelzijdiger. Mijn vraag is:
- Zouden jullie deze combinatie (dus B7001 + 120cm maaidek) aanraden of juist niet?
- Hoe handig (of onhandig) is het inschakelen van het maaidek en het wegrijden?
- Hoe handig (of onhandig) is het stoppen (bijvoorbeeld om te keren). Draaien de wielen nog even door als je de koppeling intrapt, omdat het maaidek nog toeren maakt en daarmee de versnellingsbak aandrijft?
Ik hoor graag jullie reactie en ervaringen.

Deel dit topic

Reacties

+1
echte844
Als dit is wat je wil moet je het doen. Iedere trekker of combinatie heeft wel iets. Het punt is dat als jij hiermee wil werken je het moet doen. Er kunnen hier wel suggesties op komen wat beter of handiger is maar dan ben je straks 3 maal zo duur uit.
Met een 2e hands trekker moet je gewoon geluk hebben ongeacht merk of type.
Suc6.
dennisbouter
Is een maaidek wel een goede keus voor een weilandje? Hoe vaak wil je het maaien?
sjouk
Dank voor jullie snelle reacties. Ik maai maar een paar keer per jaar, dat gaat wel goed met een maaidek (althans met de zitmaaier die ik destijds had), het kost alleen wat tijd. Ik ben vooral benieuwd wat jullie ervaringen zijn met het maaien met een B7001.
echte844
@sjouk Ik heb geen ervaring met een Kubota (is niet mijn type trekker maar dat is persoonlijk).
Ik heb wel ervaring met een maaidek (1.8 meter front aanbouw) waarmee ik ongeveer 1.5 ha weiland bij hou. Ik gebruik mijn maaidek wekelijks om de bermen te maaien en telkens als de paarden uit de wei zijn word er uitgebost en gesleept.
roscho
@sjouk Ik heb een Hinomoto met 1.20 maaidek, ook zonder doordraaiende aftakas. Essentieel is dat je maaier een vrijloop heeft, hetzij op de aftakas, hetzij in de tandwielkast, anders blijft het ding vooruit lopen zolang de maaier loopt.
In de praktijk schakel ik de maaier in voordat ik hem laat zakken, de trekker rijdt dan ook al weg. In het gras laat ik hem zakken (logisch....). Het mooist is als je een vaste snelheid kunt aanhouden, dan houdt ook je maaier constant toerental. Insteken en draaien is wat lastig. De bak heeft dan neiging tot kraken, maar ik heb dat nu redelijk onder de knie: ik minder de trekker in snelheid en pas op het allerlaatste moment trap ik de koppeling in. Dan gaat het naar de achteruit schakelen praktisch zonder kraakje. Met veel toeren kun je schakelen vergeten. Onder het maaien een versnellinkje hoger gaat relatief goed als je snel schakelt.
Tijdens schakelen zoeft de maaier nog door, tenzij je in het lange gras staat, dan mindert hij snel toeren.
Belangrijk is dat je vrijloop niet te veel speling heeft. Als de motor weer "optoert", komt het moment dat hij de maaier weer meetrekt. Bij veel speling krijgt de maaier (en ook de trekker) elke keer een klap.
Ergo: het gaat, maar een hydrostaatje zou mooier zijn, maar daarvoor betaal je ook mooier geld.
Verder: met de grove-nokken-banden gaat het je niet lukken om gazonkwaliteit te krijgen, daarvoor moet je toch wel investeren in gazonbanden.
Verder zijn zowel die Hinomoto's als de Kubota's oerdegelijke dingen, geschikt voor professioneel gebruik.
Paulus H
Voor een weilandje van 5000 m2 met weinig obstakels zou ik geen Kubota B7001 nemen. Tenzij je grootsere plannen hebt dan alleen maaien. Ikzelf gebruik de B7001 op een nogal ruig en heuvelachtige paarden wei van enkele hectares in Bretagne. Dat werkt prima met een klepelmaaier erachter. Het nadeel van deze minitrekker is dat het schakelen en koppelen nogal stug gaat. Ik ben het verder wel eens met de 1e reactie van echte844.
sjouk
Oké, dank voor jullie reacties. Ik heb duidelijke antwoorden gekregen op mij vragen.
DANOONTJE POWERR
Ik maai met een B7000E zo'n 1000 meter gras met een bloter.
Het handigst is wel als je kunt blijven rijden zodat de maaier kan blijven draaien.
Ik heb m in gebruik van mijn schoonvader maar zelf zou ik eerder voor een zitmaaier kiezen als het echt alleen voor het maaien is.
Ik heb wel mooie grasbanden nu:


Foto van een Kubota B7000

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Kubota B7001 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
8
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
1.476