Illustratie van:

Amazone Kunstmeststrooier - Brandstofverbruik

Kan iemand mij het gemiddeld brandstofverbruik van een kunstmeststrooier geven? Alvast bedankt!

Deel dit topic

Reacties

johndeere6230
Bijna niks trekker hoeft biks te trekken ofzo
dx11
Jawel. Een kunstmeststrooier verbruikt geen diesel.
cveeckha
Hoezo?
dx11
Is het een zelfrijder dan?
Wimsumar
Beste CVeeckha: Als we eens uitgaan dat voor de (aftakas)aandrijving van de kunstmeststrooier en het "meetorsen" van het extra gewicht de trekkerhiervoor 5 p.k. kracht 'in moet zetten', dan is bij een trekkergerelateerde (specifieke) brandstofverbruik van (stel) 200 gram diesel per p.k. per uur, het brandstofverbruik voor kracht voor het aandrijven en meenemen van de kunstmeststrooier:

5 (p.k.) X 200 ( gr./p.k./uur) = 1.000 gram / uur ( iets meer dan 1 liter).

AANVULLING
Stel de trekker rijdt tijdens het strooien 10 km/uur en de werkbreedte van de strooier is (stel) 15 meter, dan wordt per uur 15 hectare gestrooid.
In de practijk is dat natuurlijk aanzienlijk minder vanwege het tussentijds weer moeten vullen van de strooier en eventueel uitzetten van piketstokken.
Wat mij betreft blijft netto 7,5 ha./uur over.
deerecase
Misschien bedoel je de trekker. want de kunsmeststrooier zelf verbruikt geen diesel.
radium45
Mischien een gekke vraag maar wat kun je met dit gegeven? Of die trekker nu 5 of 6 liter verbruikt, Kunstmeststrooien doe je betrekkelijk weinig uren /jaar.
cveeckha
Ik ben van de universiteit van Gent en voer onderzoek naar nutriëntrecuperatie uit mest- en digestaat. Ik maak een economische en ecologische balans op van verschillende mestbehandelingen, waarbij ik velden met en zonder kunstmest vergelijk. Ik zou ook het energieverbuik voor transport van de kunstmest nodig hebben. Hoe wordt dit getransporteerd van bv. de haven van Antwerpen? In welke hoeveelheden? Alvast bedankt!
IH-Kees
@cveeckha

Quote:
waarbij ik velden met en zonder kunstmest vergelijk.

dan neem ik aan dat er proef velden zijn ? of ga je van reeds ingewonnen gegevens uit ?
Is het voor een studieopdracht, of voor een wetenschappelijkonderzoek ?
Ik verwacht dat de verschillen niet schrikbarend groot zullen zijn, terwijl er wel veel variabelen zijn om uit te rekenen hoeveel energie die kunstmest en andere bewerkingen nu echt kost. Dit zou je standaarddeviatie dusdanig groot kunnen maken dat de verschillen die je echt wilt meten nauwelijks meer merkbaar zijn.

Maarja, verder heb ik daar ook geen kloot verstand van, succes met je onderzoek.
casejxu
Ken je ook niet ff regelen dat de ouderwetse ketsplaat een stuk efficienter is?? toen werden nl kleine hoeveelheden ammoniak losgelaten nu word alles in de grond gestopt en komt bij bewerken in 1 keer tig keer zoveel naar boven

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Amazone Kunstmeststrooier ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
10
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
3