Illustratie van:

Werktuigen Schijveneg - Mening schijveneg met vaste as of losse ophaning

Hallo allemaal
ik ben opzoek geweest naar een schijveneg en het enigste wat ik mij nu nog afvraag is.
wat is beter in jullie ogen en waarom.
een schijveneg met vaste as denk aan een goudland.
of schijveneg met losse schijven ophanging. Evers, Lemken....
ik ben benieuwd wat jullie denken.

Deel dit topic

Reacties

ZetorTwente
Een goudland of een ander merk v of x schijveneg hebben door de vaste as niet voor elke schijf een lager. Ik denk minder lagers, minder delen die kapot kunnen gaan... Qua werk maakt een onafhankelijk opgehangen mooier werk, maar dat licht meer aan andere factoren dan zozeer de ophanging.
MRdeere
@ZetorTwente
Ik wil er straks Groenbemester mee verkleinen en andere gewasresten versnijden en af en toe eens mest inwerken.
en ik dacht dat het daar voor niet veel uitmaakt of vast of los opgehangen is.
+1
deufi
Hier een Evers Skyros. Werking is super goed, ook op de klei.

Voordelen. Voor elke bewerking is de hoek anders (en snel) te verstellen. Die hoekverstelling is enorm belangrijk, anders is de machine voor veel toepassingen niet geschikt. Kan hem ook alleen snijdend gebruiken voor bijvoorbeeld in de groenbemester. Ieder onderdeel is los te vervangen. Hoge bewerkingssnelheid (veel vermogen nodig).

Nadelen: Veel smeerpunten. Vergt meer onderhoud. Schoonmaken is een flinke klus (inherent aan een schijveneg), er zijn veel onderdelen die zijn te vervangen, lagers, assen.

Een schijveneg moet wel flink gewicht hebben om goed te kunnen werken.

Samenvattend: als wij opnieuw zouden moeten kiezen, wordt het weer een Evers of vergelijkbaar systeem. Voordelen wegen meer op dan de nadelen.
+1
wotan2
Qua werking denk ik dat er weinig verschil is. Maar als je een beetje werkbreedte wil, steekt een schijfeg met een vaste as verder achter de tractor uit. Een eg met losse ophanging kan veel korter gebouwd worden; vooral een plus punt als je er nog een zaaimachine achter wil hangen.
MRdeere
@wotan2 oké duidelijk dankjewel
Was nu nog niet het idee om zaaimachine op tebouwen maar wel een goed punt
GerbertXL
Vaste schijveneg in de hef maakt er een zooitje van is mijn ervaring. Ik heb het idee dat met losse ophanging het veel netter word omdat de grond op hetzelfde moment in de volgende rij komt. Als je een beetje gang hebt dan vliegt de grond van de eerste rij er bij de tweede rij in. Bij een vaste schijveneg is de grond na de eerste rij aan de ene kant amper uit de grond en aan de andere kant ligt het volledig op z'n kop. Bij een getrokken vaste schijveneg zit er veel meer ruimte tussen de rijen dus dan zul je er denk ik geen last van hebben.
We hebben eerder een vaste schijveneg gehad maar dat werd altijd een bende dus weggedaan. Ik leen weleens een Evers en dat gaat perfect. Mijn schijveneg had geen looprol dus dat zal ook schelen.
Fendt926Driver
Zoek er wel 1 met in ieder geval 1 rij gekartelde schijven.
Die zijn agressiever met verkleinen
2 rijen gekarteld is nog mooier
deufi
@Fendt926Driver Ja dat klopt inderdaad. Wij hebben 2 gekartelde rijen en dat snijdt vrij agressief.
Loeideutz
Jarenlang een schijveneg, Goudland, gehad met 2 rijen gekarteld. De werking is afhankelijk van wat je bewerkt. Niet zo heel groot vanggewas of maisstoppels laten zich best mooi verwerken. Veel vegetatie, korrelmaïs stor bijvoorbeeld of flinke groenbemester is wat minder. Dan werkt een schijveneg met grote schijven beter. Die gaat wat dieper, snijdt beter en werkt het beter onder. 20 jaar geleden zelf een Evers geprobeerd en vorig jaar voor een opdrachtgever met een Evers gewerkt. Die laat het land iets netter achter. Maar heeft ook moeite met veel gewas of gewasresten. Dan zijn de schijven gewoon te klein om het genoeg onder te werken.
fiatfan
Evers skyros idd zeer goede werking en is ook een goede zware machine war je gerust nog een flinke zaaier aan kunt hangen. veel smeerwerk dus centrale smering is geen overbodige luxe. wel valt er regelmatig een schijf af bij ons. 2 lagers vervangen, een stofhoes en een nieuwe kroonmoer en het is weer gefixed. een komplete lagerblok is erg prijzig
+1
deufi
@fiatfan Dat is waar, dat gebeurd hier ook 2 keer per jaar. Intussen zijn de meeste lagers en stofhoezen al een keer vervangen.
+1
weurding
@fiatfan begreep dat als je bij de evers de schijven te agressief zet hij lagers vreet.
hoest
Daar heeft onze evers ook een handje van om schijven te verliezen. 1 per 2 jaar ofzo. ik schat dat hij toch wel een 30 tot 40 ha per jaar doet.
smeren is ook een dingetje. laatst erover gedacht om er auto smering op te bouwen maar nog geen prijs ervoor opgevraagd
weurding
Heb nu 2 jaar een amazone catros 3001 volhydraulisch met rubberringwals. Weegt 2 ton. Maakt perfect werk. Geen smeernippels en losse gekartelde schijven. Wel prijzig

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Werktuigen Schijveneg ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
14
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN