Bieten besproeien met water of niet?

Hallo allemaal

Ik weet niet of deze topic hier thuis hoort maar ik stel ze toch op.
Door de droogte van de afgelopen maand gaat het niet zo goed met de suikerbieten. Ze komen moeilijk uit de grond en een groot deel van het veld blijft leeg en begint zich te vullen met onkruid. Nu kwamen we op het idee om onze bietenvelden misschien te besproeien met water of de stukken zoals de kopakkers en in het midden de bieten onder te ploegen en maïs te zaaien. Wij hebben ons ondertussen geïnformeerd hierover en maïs zaaien is absoluut geen oplossing. Om de velden te besproeien moeten we 120.000 liter water sproeien in 6 dagen tijd per 1 ha. Dat sproeiwerk moet namelijk gebeuren met onze aaltonnen omdat we geen haspel hebben. Wij hebben 6 ha. bieten en onze 2 aaltonnen hebben tussen de 2000 en 2500 liter capaciteit. Dus dat is al heel wat werk. Nu vroeg ik me af om alles gewoon zo te laten zoals het is of ze toch te besproeien om de oogst nog te kunnen redden? Graag jullie mening.

Deel dit topic

Reacties

+1
Sjon
120.000ltr per ha is een regenbui van 12mm. Dat is niet veel, ik heb op mijn percelen gras/maisland minimaal het dubbele gesproeid en ben alweer begonnen aan de 2e ronde.
Theuny
@Sjon Dat is gewoon dat het water aan de kiemen reikt. Dat de kiemen nog kunnen uitkomen.
+1
wotan2
Als je dit met je aalton wil doen; vergeet het maar weer gauw, veel werk en nauwelijks resultaat.
Beregenen is nu echt wel een optie om de zaak te redden, maar dan wel met de juiste apparatuur.
+1
5000 fan
Als je vaker bieten wilt gaan telen dan zou k opzoek gaan naar een haspel en pomp. Dan kun je de oogst misschien nog redden
Theuny
@5000 fan Had dat ook al in gedachten maar hoe gaan we water naar de haspel voeren?
InsaneNL
@Theuny heb je geen mogelijkheid om een bron(en) te laten boren?, of heb je sloten waar je uit mag zuigen?
Theuny
@InsaneNL de rivier die door het dorp loopt maar om dan bij onze velden te komen moet je heel wat andere velden en wegen doorkruisen. Onze boerderij ligt in het dorp nog dus da's moeilijk om van daaruit te vertrekken...
InsaneNL
@Theuny Kan je geen bronnen boren op de velden, of lopen er nog grote sloten langs? of zijn het een hoop kleine veldjes dat het geen doen is?
ares697
Water aanvoeren is geen doen. Je zou nog in strookjes water kunen geven om de kleine bieten te helpen. Daarnaast is het even de vraag wat je aan financiële winst verwacht te halen.

Gerst zaaien is evt misschien nog net wat? Als je nog wat vochtige grond omhoog kan ploegen.
ronald73
Quote Reactie van @ares697:
Gerst zaaien is evt misschien nog net wat? Als je nog wat vochtige grond omhoog kan ploegen

Als die vochtige grond omhoog wilt ploegen droogt het opnieuw zo op als er geen regen valt, met als gevolg dat nu de boven- en ondergrond droog zijn. Als er genoeg regen op valt om de gerst te doen laten kiemen had je beter de bieten kunnen laten staan. Chemische onkruidbestrijding is dan wel een uitdaging.

@Theuny Waarom was geadviseerd dat mais zaaien geen optie is?
Theuny
@ronald73 omdat er teveel bieten staan om om te ploegen maar helaas ook te weinig om er een redelijke oogst van te verwachten
stephan-inter
Je kan ook een pomp met haspel huren he. Staan ook wel op marktplaats
deufi
Bieten brengen al niks op dus om dagen met een giertank te gaan rijden is weggegooid geld. Het is dat we een haspel hebben staan, hebben we ze water gegeven (15 mm net voor het zaaien en 15mm na het zaaien). Haspel huren kan niet uit lijkt mij.
ronald73
Quote Reactie van @deufi:
Haspel huren kan niet uit lijkt mij.

Als @Theuny en z'n familie, en boeren in de buurt voor elkaar respect hebben, zou niemand er een probleem van moeten maken om bij enkelvoudige gevallen ergens een haspel van iemand te mogen lenen.
Theuny
@ronald73 wij kunnen goed om met de collega boeren uit de buurt maar helaas heeft niemand een haspel...
Fendt926Driver
Hier is een coniferen teler die bij de kleine percelen gewoon een haspel zet met een 40m³ containerbak erbij.
En die rijdt hij met een (13m³) giertank vol water uit de beek 1km verderop.
Dus als jij met 2 aaltonnen de containerbak vol rijdt.
En dan de (gehuurde of geleende) pomp aanzet kun je met 2 aaltonnen wel bij blijven met vullen
wibe
@Fendt926Driver als jij een beetje beregenings pomp hebt heb je wel 40 tot 60 kuub in het uur nodig, als hij 2 van de kleinen tankjes heeft houd hij dat niet bij.
+2
Fendt926Driver
@wibe denken in oplossingen...
Neem de 40m3 per uur en zet hem halfweg even uit om de container weer helemaal te vullen
walker1
Of je met die 2 aaltonnen een containerbak vol rijd, of het water meteen over het land sproeit maakt niet veel uit. Met die kleine tonnen kost belachelijk veel tijd, zeker als ik lees dat er direct bij het perceel geen water is. Hij wil 120.000 liter per ha. het is 6 ha. Dus gaat om 720.000 liter water. Max 2500 liter in een aalton, wordt dus 288 x heen en weer met de aalton, per aalton dus 144 x. Tegen de tijd dat je het laatste stukje akker besproeid, is het eerste stukje al weer stof droog.
Als er niet direct water bij het perceel is, dan is de enige, nog enigszins efficiënte methode, beregenen met haspel, die het water uit een containerbak haalt en de aanvoer van water met mestopleggers, dan voer je per rit zo'n 30 a 35 m3 water aan. is ook nog ruim 20 ritten.
Kost allemaal geld om in te huren, dat snap ik en je moet ook zeker afvragen of het dan nog wel iets verdient aan de bieten. Maar 288 keer met kleine aalton heen en weer rijden kost ook echt belachelijk veel tijd en diesel. Ik weet de afstand van de rivier tot de akker niet, maar je zou het eens 1 of 2 uurtjes kunnen proberen, dan weet je hoeveel ritten je per uur/dag kan doen en of het een realistisch idee is
RVM
In West-vlaanderen is water aanvoeren met Tonnen heel normaal. Loonwerkers rijden overdag mest en snachts water net dezelfde tonnen 24/7. Weinig percelen met bronnen daar. Tonnen rijden ook nog vaak direct in veld over de brede spuitsporen, en dan Kanon erachter op. In enkele groentegewassen kan het uit. In bieten denk Ik niet, al geld dat voor alleen het zaad te laten kiemen anders
walker1
Ik lees dat hij in Moelingen woont, dat is Belgisch Limburg, volgens mij niet ver onder Maastricht. Is dus hoog gelegen gebied. Grote kans dat een bron boren ook geen optie is, of heel veel geld kost en dat er ook nog eens een dure onderwaterpomp in moet.
Theuny
@walker1 klopt, ik woon in moelingen maar onze boerderij ligt in Tongeren
walker1
@Theuny Daar is een bron boren ook geen optie. Heb jaren geleden, zeker 15 jaar geleden voor mijn werk grondboringen gedaan in de regio Tongeren, was voor een watermeetnet van het Vlaams Gewest. Stonden we soms meer als een week te boren voor 1 meetpunt. Allemaal rotslagen in de bodem. Hebben we de nodige rollerbit boorkoppen versleten. Werkwater wat we daar nodig hadden moesten we met een vrachtwagen uit een brandkraan in een dorp halen.
mike_v
Quote Reactie van @walker1:
Daar is een bron boren ook geen optie.

En toch zijn er in die streek meer en meer die een put hebben om te beregenen. Komt ons goed uit voor de bonenteelt 👌 .
walker1
@mike_v Ik zeg ook niet dat het onmogelijk is. Uiteindelijk hebben wij destijds dat meetnet ook klaar gekregen.
+1
mike_v
Jawel @walker1, je zegt dat een put boren geen optie is 😆 .
+1
walker1
@mike_v tja, echt onmogelijk is het niet. Eigenlijk had ik af moeten vragen of het rendabel is. In Nederland en meer westelijke delen van Vlaanderen is een bron in een dag geboord als het mee zit. In Tongeren zijn ze misschien wel een week bezig, met een zware boorstelling, veel aanvoer van werkwater.
fendt farmer309c
@Theuny wel mooie grond hebben jullie daar, dat is toch leem/ zandleem daar ? Ik zou even rekenen wat brengen de bieten zo op, en wat kan je aan mais winnen (als het niet verdroogt) mais ken wel meer droogte hebben als bieten.
Tis wel jammer van het dubbele werk, hebben jullie nog vee dat je de optie voor mais open houd?
Theuny
@fendt farmer309c wij hebben idd leem grond (heel zware wel is waar) maar we gaan nu proberen wat te sproeien met onze sproeiton en die dan bijvullen met een aalton.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
29
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0