Beregeningspomp naar 60 hertz

Mensen ervaring met een beregeningspomp naar 60 hertz te brengen dmv een frequentie regelaar
Johen

Reacties

Klein Rot
@Johen
Dat is goed mogelijk je kan zelfs tot 65-70 herz gaan
Fendt926Driver
@Klein Rot en daarna komt er rook uit en kun je een nieuwe kopen?
deufi
@Fendt926Driver nee iedere (de meeste) 3 fase motor is in basis geschikt voor 60 Hz. Met een goede frequentie regelaar leidt dat niet tot schade.
Johen
@Klein Rot het gaat om een caprari hvu 50/3C verticaal staande pomp. De ampères zullen nogal toenemen verwacht ik, en het moet wel heel blijven.
deufi
@Johen ja die nemen wel meer dan evenredig toe. Omgekeerd nemen ze meer dan evenredig af. De ventilatoren in onze bewaarloods heb ik ook voorzien van frequentie regelaars, op 80 procent van toerental is opgenomen vermogen ca 50 procent.
Johen
@deufi de warmte gaat geen probleem geven? Ventilator gaat ook wel harder lopen bij 60 hertz natuurlijk. Hoe heet mag de buiten kant van de elektromotor worden?
Klein Rot
@Johen
Als de motor gegevens goed in de omvormer zijn ingevoerd zal de omvormers de motor tegen overbelasting beschermen. Je kan de frequentie in stapjes opvoeren en dan kijken wat het effect is.
Johen
@Klein Rot

(klik om te vergroten)

Dit is het type plaatje
Klein Rot
@Johen
Een omvormer voor deze motor zal al gauw rond de €2500-3000 kosten inclusief montage en in bedrijf stellen. Misschien is een grotere pomp voordeliger.
stephan-inter
Een frequentie regelaar kost je ook motorvermogen. Wat wil je er mee bereiken?
Johen
@stephan-inter heb deze pomp nog staan, wil dat er meer water/druk uit komt.
Corne S
Ja dat, maar niet zomaar. Een frequentieregelaar regelt ook de spanning. Zo is de spanning bij 25 Hz 200 volt (bij een 50 Hz motor). Dit wordt ook wel de volt / Hz lijn genoemd. Een frequentieregelaar gooit over er nooit meer spanning eruit dan hij op de voeding krijgt en zelfs nog 5 tot 10% verlies. Wanneer de frequentie oploopt en de spanning niet, zit de motor in de veldverzwakking / constant vermogen gebied. Wat je wint aan snelheid, verlies je aan koppel.

Als je toch meer koppel eruit probeert te halen, loopt de stroom hard toe en kan deze boven de nominaal stroom uitkomen, wat resulteert in een warme motor en uiteindelijk een verbrande motor.

Een pomp heeft meestal een kwadratische koppel curve. Oftewel het gaat niet lukken, tenzij je voedingsspanning weet te vermogen naar 480 volt. Deze motor wil namelijk 460 volt spanning hebben bij 60 Hz.
ElGuapo
Hangt er van af waar je in de pompcurve zit. In de regel is het zo dat het door de pomp gevraagde vermogen tot de derde macht omhoog gaat met het toerental. Heb je een 22kW motor voor de pomp bij 50 Hz dan heb je bij 60Hz 1,73 maal zoveel vermogen nodig (dus 38kW) om de hele pompurve te behappen.

Koeling van de motor is genoeg voor het vermogen op het plaatje bij 24/7 gebruik uitgaande van duty type S1.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden pomp en beregening geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!