Illustratie van:

PZ CM 165 - Maaideck hangt door/scheef

Vorig jaar heb ik al eens een tpic gestart omtrent het scheef hangen van het maaidek van de PZ cm 165 zodra ik hem wil heffen om te keren of achteruit te rijden. Zodra ik dat doe happen de messen in de grond en slaat dan een stuk grond weg. Ik kreeg toen de tip om aan het hendeltje te draaien zodat een hefarm omhoog komt. Dit heb ik dit weekend pas kunnen proberen. Helaas gaf dat niet het gewenste resultaat. Ik heb er wat filmpjes bij gezocht en daar zie ik dat doorhangen niet gebeuren bij het optillen. Het is net alsof er nog iets vastgezet moet worden, of erger nog dat er iets stuk is.

Alvast bedankt voor het meedenken.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

+1
faane
Inderdaad dit klopt zeker niet, normaal moet het maaidek horizontaal hangen bij het optillen.

Ik kan u ook niet direct zeggen wat het probleem kan zijn, is er niemand in je buurt met dezelfde maaier waar je eens kan vergelijken wat het probleem kan zijn?
jimmy-van-gessel
@faane Ik ken zo niet iemand met dezelfde maaier. In ieder geval bedankt voor het reageren!
+1
jannie2001
Dit heeft te maken met de stand van het frame op het maaidek. als ik ze van een aanhanger haal voor de handel heb ik dit ook wel eens. als je hem in transportstand doet staat hij dan nog zo? vaak is het een kweste van het bok gedeelte over dit punt heen te tillen en dan is het goed
jimmy-van-gessel
@jannie2001 Nu je dat zo zegt, kan ik mij herinneren dat bij het op de aanhanger tillen de maaier doorknakte. Ik heb hem wel eens helemaal laten zakken, maar misschien was dat nog niet voldoende. Als het lukt zal ik dit morgen proberen.
jimmy-van-gessel
@jannie2001 Het is niet gelukt. het maaidek kan nier verder scharnieren. misschien is binnen in het scharnier punt iets stuk, maar dat kun je dus niet zien.
+1
Noknok
Een keer helemaal laten zakken , dan trekt ie hem recht als het goed is.En anders de linker hefarm langer maken.Ik heb dezelfde nog in de schuur staan.Degelijke maaiers.
jimmy-van-gessel
@Noknok Als het lukt zal ik dit morgen proberen en kom er nog op terug.
davyke
@jimmy-van-gessel hey, kan je eens een paar detail foto's posten van het scharnier punt van de maaier waar die stangen bij elkaar komen. Waar de stang van de 3 punts bok en degene die aan het maaidek hangt samen komen aan het scharnierpunt.
jimmy-van-gessel
@davyke deze foto's had ik nog. ik zal morgen nog een paar detail foto's maken. Ik heb geprobeerd om hem helemaal te laten zakken, dat heeft niet geholpen. Ook niet wanneer ik het maaidek omhoog til, dan lijkt het dat hij niet verder kan scharnieren. alvast bedankt voor de info en morgen volgen meer foto's

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Gerron
@jimmy-van-gessel Op de onderste foto zie je vlakbij waar de lange veer aan de paal zit een palletje. Kantel dat palletje zodat het sleufgat kan worden gebruikt. Laat dan de maaier een keer zakken en til daarna de maaier weer op.
jimmy-van-gessel
@Gerron als je de pal bovenaan bedoelt, dat heb ik vandaag geprobeerd. dan krijg ik helaas niet het gewenste effect. ook het maaidek nog iets opgetild, zodat hij nog iets verder omhoog zou komen, maar ook dat heeft niet geholpen. ik heb ook de stang van de driepunt naar het maaideck los gehad en het maaidek wederom opgetild, maar ook dat hielp niet.
Gerron
@jimmy-van-gessel Snap je de logica dat de veer er voor zorgt dat de maaier vlak hangt? Dat palletje blokkeert de werking van de veer. En zoals ik al eerder schreef kan het zijn dat de veer niet genoeg kracht meer heeft. Waarom zou die veer en dat sleufgat er anders op zitten?
+1
radium45
@Gerron Die pal is nodig wanneer je de machine van de trekker koppelt. anders vliegt de 3 punts bok omhoog.
Gerron
@radium45 Klopt, maar het helpt toch ook tegen het probleem op mijn filmpje?
radium45
@Gerron Nee eigenlijk niet. Er hoort een staalkabeltje aan het maaidek te zitten die ervoor zorgt dat die niet zoals in het filmpje recht omhoog komt.
Gerron
@radium45 Ik kan me een dergelijk staalkabeltje aan een PZ maaier niet herinneren maar het is al lang geleden dat ik met zo'n maaier gewerkt heb.
radium45
@Gerron Nee aan een pz niet maar ik had altijd pottingers en die hadden dat wel.
Gerron
@jimmy-van-gessel Je kan de veer een gat verder zetten op de kant van de maaier.
jimmy-van-gessel
@Gerron ik ben een leek op dit gebied en ben blij met alle tips die hier voorbij komen. Daar ben ik zeer dankbaar voor. ik zie dat de veer inderdaad nog eentje verder kan. Dat zou ik kunnen proberen.
Gerron
@jimmy-van-gessel Als dat nog niet genoeg helpt dan boor je een paar extra gaten zodat je de veer nog verder kan zetten.
Gerron
@jimmy-van-gessel Dat palletje is ervoor dat in de transportstand de maaier niet teveel omhoog kantelt en daardoor de binnenste schotel de grond raakt. Ik zal proberen of ik daar nog een filmpje van kan vinden maar vandaag niet meer.
jimmy-van-gessel
@Gerron graag. avast bedankt, ik zie het vanzelf verschijnen.
Koiter
@jimmy-van-gessel Zit dit draaipunt nog wel ergens aan? Lijkt net of hij niet zit waar hij hoort te zitten

(klik om te vergroten)

langeslagdiesel
@Koiter daar zit wel het manko. Denk dat de pen van de begrenzing gebroken is of het scharnier oog losgelopen. Hij valt door het dode punt. Kwam wel vaker voor.
Emmink
Hebben dezelfde maaier, hiermee ook wel is gehad na slootkanten maaien. Even hef zover mogelijk laten zakken en weer optillen dan zou t goed moeten zijn. Wat de oorzaak is heb geen idee
jimmy-van-gessel
@Emmink ik zou verwchten dat er dan iets "terugschiet' maar dat is niet het geval helaas. misschien dat het aan de binnenkant vast zit.Ik had gehoopt dat het iets simpels was.
+1
Gerron
Ik denk dat het probleem in de veer aan de bovenkant zit. Dus als je die vervangt of inkort? zal het over zijn. Die veer zit toch wel op de goede manier vast?
davyke
@Gerron in die veer zit het volgens mij niet. Deze wordt in de lengte begrensd door de 2 latten die van boven aan de 3 punts bok zitten waar die gleuf in zit.
Gerron
@davyke Volgens mij hoort de veer veel meer uitgerekt te zijn op de foto.
Piet1960
Volgens mij staat de transportstandvergrendeling er nog op.
Gerron
@Piet1960 Dat zei ik dus ook al en de veer is lam dus moet worden verzet. Dit is wat er gebeurt als dat palletje er niet in zit bij transport:

Andere machine maar zelfde probleem bij 11.45.
jimmy-van-gessel
@Piet1960 klopt in deze foto had ik hem in de transport stand staan. Wanneer ik ga maaien, haal ik eerst het transportpalletje los. Als ik dan het maaidek in de juiste positie zet, kan ook de transportstang tussen de transportpal en de haak vastgezet worden.
Rozema
@jimmy-van-gessel
Foto van de mijne toen ik hem demonteerde

(klik om te vergroten)

+1
Ikkes
Veer straker zetten , die veer doet niks , zie je zo
+1
Jeroen-ford
Wij hebben dit vroeger ook eens gehad het bleek toen dat er Bij het scharnierpunt een dikke bout uit was. Die zat vast aan een stuk strip
Sjon
@blauwe tractor Mooi. En dan op blz 105, nummer 33 daar zit denk ik het probleem.
Jeroen-ford
@Sjon dit bedoelde ik ook. De bout in het sleufgat was er toen uit geloof ik
Rozema
@Sjon
Dit is het probleem. Die blokkeert en voorkomt dat de maaier niet verder doorzakt. Misschien even een filmpje maken bij heffen en zakken bij het scharnier punt.
Bij nr 33 zit een sleuf waarin hij de ruimte heeft om te bewegen. Op de foto’s lijkt hij niet geborgen te zitten.
jimmy-van-gessel
Nog wat detail foto's bij de driepunt.

(klik om te vergroten)

Dit is waar het sleutelgat vastzit aan het maaidek.

(klik om te vergroten)

Hier zie jet dat er een bout in het sleutelgat zit
blauwe tractor
@jimmy-van-gessel
Alle draaidelen zijn los of zitten er nog een paar vast>>??
jimmy-van-gessel
@blauwe tractor ik ga dat nog even controleren.
davyke
@jimmy-van-gessel hey, heb uw foto's is met mijn maaier vergeleken. Alles ziet er zowat hetzelfde uit. Ben je zeker dat je een pz 185 hebt want deze heeft normaal instelbare hoogte op de trommels. Volgens mij heb je een pz 165. Misschien zit er overal teveel speling op de gewrichten waardoor de maaier scheefhangt of misschien hebben ze een langere stang van een pz 185 op een 165 gezet. Hierbij nog enkele foto's van mijn maaier.

(klik om te vergroten)

davyke
Nog enkele foto's.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Yanmarthomas
Dit is volgendsmij geen 185. Die heeft verstelbare glijschotels voor de maaihoogte dit is een pz cm 165
jimmy-van-gessel
@Yanmarthomas Je hebt gelijk 😞. Ik heb altijd PZ185 in mijn hoofd gehad en het is inderdaad een PZ 165. (zucht)
jimmy-van-gessel
Ok... Ik heb de omschrijving maar aangepast. Het gaat hier om een PZ 165.
inter856 fan
@jimmy-van-gessel al een oplossing gevonden voor het doorgangen?
boskje
Buurman van mij heeft een 1.65 wel een nieuwere.
Deze had het zelfde, ik heb de maaier uitelkaar gehaald en kwam er achter dat de as welke aan het driehoek geval vast zit, vast gerot zat in het frame.
De heel vaak heen en weer geslagen en het was weer gangbaar.
Wel geadviseerd het te blijven bedruppen met olie.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de PZ CM 185 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
49
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0