Landbouwer bedenkt ingenieus buizensysteem

Een landbouwer uit Diksmuide heeft een ingenieus buizensysteem bedacht om minder water te verspillen op de akker. Zo verbruikt hij per hectare 240.000 liter water minder.
 Landbouwer bedenkt ingenieus buizensysteem (focus-wtv.be)

Een landbouwer uit Diksmuide heeft een ingenieus buizensysteem bedacht om minder water te verspillen op de akker. Zo verbruikt hij per hectare 240.000 liter water minder.

Nieuwsgrazer

Bijlages

(klik om te vergroten)

Afbeelding van gelinkte bron artikel

Reacties

+8
Stier69
Is dit een grap? Dit schiet toch niet op?
+2
new holland koen
@Stier69 Belgen...😂
+5
walker1
Een middagje wat oude buizen aan elkaar braaien en je hebt een ingenieus systeem bedacht 😄
+8
bartjuh
Denk dat hij 99% minder verbruikt ja... Na 2 tanken ben je er zo zat van dat je er nooit meer wat mee gaat doen
Noorderling
@bartjuh
Week lang haspel verzetten en buizen leggen ben je ook gauw zat van.
Vanzelf gaat de zon op.
bartjuh
@Noorderling dat is 1a2 keer per dag een uurtje of 1,5? werk. Dit gaat oneindig door en hoeveel ltr per plant komt erbij...? 0,25 ltr per plantje? Schiet ook niet echt op
+1
Noorderling
@bartjuh
20mm is 200kuub per ha. Als je om te kiemen dit op 7 ipv 75cm doet, Hoef je dus maar 10% van het water te verslepen. 20kuub per ha is met zon tankje 3 vrachten. Doe je al gauw 1-1,5ha per uur en scheelt gigantisch diesel.

Ander verhaal wordt als de gewassen echt gaan groeien, dan gaan de liters wel tellen en is er inderdaad geen beginnen aan. Om te laten kiemen of begingroei is zon tank wel een mooi systeem. 1x beregenen op de klei betekent dat je 2 en 3e keer er ook door moet. Omdat het vallende water uit een kanon een aanslag is op je bovenste laag grond en bij drogend weer een te harde korst ontstaat, die je weer week moet maken met water.
casejxu
@bartjuh hier in de tulpen op t perceel verzetten is 1 uur met 2 man. Incl tanken en heen en weer rijden. Verzetten naar een ander perceel is al snel 1.5 uur
JD3010
Quote Reactie van @Noorderling:
Vanzelf gaat de zon op.

Ik heb m'n haspel nog steeds lekker binnen staan, dat bevalt me prima. Eindelijk warmte in de grond wat groei geeft.
Noorderling
@JD3010
Het begint al in oktober met vlak ploegen.
Waar het land in chaos is achtergelaten kan er niet gezaaid worden op het vaste en ben je nu inderdaad de sigaar.

In de eindvoor die dicht geknoeid is staat ook amper mais en komt pas net na de bui van 2week geleden ipv direct kiemen op de vaste ondergrond.
Jotke
Quote Reactie van @Noorderling:
Week lang haspel verzetten en buizen leggen ben je ook gauw zat van.

Denk dat die haspel toch wel flink wat meer zoden aan de dijk zet dan een keer zo'n pisstraaltje uit een gierton...

Als je nie mee buizen wil sjouwen moet je brandweerslangen nemen of gewoon meer putten zetten.

Ik zie het voordeel van die gierton mee z'n pisstraaltje nie. Zeker in de mais en andere knakgevoelige gewassen werkt dit niet. Rijdt alles plat.
Noorderling
@Jotke grondwater is hier brak, niet elke sloot staat voldoende water.

Waarom zou je bij gewassen op 75cm volledig bewateren als 10%voldoende is. Trekker op cultuurbanden en je hebt geen gewas en grond schade.
Jotke
Quote Reactie van @Noorderling:
Waarom zou je bij gewassen op 75cm volledig bewateren als 10%voldoende is. Trekker op cultuurbanden en je hebt geen gewas en grond schade.

Nu nog niet. Maar dat beregenen is zeer waarschijnlijk ook nog nodig als de mais de 2 meter aan tikt. Dan kun je wel cultuurbanden hebben. Die mais gaat plat en blijft plat. (En niet iedereen heeft cultuurbanden, das meer een akkerbouwerding tegenwoordig.)

Uit sloot is hier permanent verboden. Grondwater gaat goed, Ofja, d'r komt mooi zuiver water uit en voldoende. 😉
+6
mike_v
Jullie zijn gewoon allemaal jaloers, daarom de negatieve reacties!! 😆
Loeideutz
Je moet niet te vroeg beginnen met beregenen. De plant moet ook wortels willen maken. Zeker een gewas als maïs. Anders is het bij een gewas als, bijvoorbeeld, erwten. Als daar de kieming al niet gelijk is, dan is er tijdens oogst teveel variatie. En erwten sorteren gaan ze in de fabriek niet doen. Teveel variatie betekent dan geen oogst.
+1
Sjon
@Loeideutz Als je op klei wacht tot er scheuren in de grond zitten ben je al te laat. Die krijg je met beregenen nooit meer dicht. Als het niet van boven regent gewoon vroeg beginnen, niet meer dan 25mm en elke 10dagen weer.
Jotke
Quote Reactie van @Loeideutz:
Je moet niet te vroeg beginnen met beregenen. De plant moet ook wortels willen maken. Zeker een gewas als maïs.

En erwten sorteren gaan ze in de fabriek niet doen.

Dat heeft met meerdere factoren te maken.

Grondsoort, hoogte grond, hoeveel regen is er in de voorgaande maanden gevallen, loopt het snel weg.

Hier in Brabant verzoop de boel bekant. Paar weken later kon de haspel opt gras. Zeker het nieuw, zowel najaar als dit voorjaar ingezaaid gras deed het een stuk beter met de haspel erop. Zeker begin april alst niet al eind maart was stond de haspel hier opt land.

Mais nog niet maar is ook broodnodig.

Aardappelen van de buurman staan de eerste haspels ook al in. Duurde verdraait lang voor daar wat kiemde.
Noorderling
Quote Reactie van @Jotke:
Aardappelen van de buurman staan de eerste haspels ook al in. Duurde verdraait lang voor daar wat kiemde

Lijkt me sterk, kiemen zitten er in de kist al aan door temperatuur voor het poten. Die lopen vanzelf wel uit en hebben veel voorraad in de knol zelf.
Jotke
@Noorderling

Hier word niet met kisten gewerkt. Ik heb gin verstand van de erpels maar feit is dat het lang duurde. Nu staat het vol blad. Vorige week maandag kwamen de eerste voorzichtig boven. Weet niet precies meer wanneer ze gepoot zijn.

Misschien zat het in men kop dat 't te lang duurde maar voor m'n gevoel kwamen ze vorig jaar sneller boven.
Loeideutz
@Jotke Helemaal mee eens. Toch blijf ik van mening dat je in het voorjaar voorzichtig moet zijn met beregenen. Hier in de buurt is het voornamelijk zandgrond. Hoog en droog, laag en nat, met leem, en natuurlijk ook zonder, klapzand of veel droge stof.
Zelf voornamelijk nattere gronden gehad, tegenwoordig nog maar deeltijdboer. Was, en ben eigenlijk nog altijd, blij met een wat droge meimaand. De jonge plantjes moeten dan wortels maken, waarde nog het hele jaar plezier van hebben.
Maar ook hier staan de haspels al effe te draaien. Heb het idee dat men wat ongeduldig is tegenwoordig.
Jotke
Quote Reactie van @Loeideutz:
Hier in de buurt is het voornamelijk zandgrond. Hoog en droog, laag en nat, met leem, en natuurlijk ook zonder, klapzand of veel droge stof.

Hier precies hetzelfde. Zandgrond met hier ook wel wat leem, dat is voornamelijk de lagere grond ja. Het verschilt per perceel, ene ligt ruim meter boven de weg, andere op diepste punt zelfs bijna of helemaal 2 meter er onder. Hoge kurkdroog, lage( waar nu de aardappelen van de buurman staan) lijdt wat meer maar nu ook droog.

Ene perceel kan ook meer hebben dan het ander. 4 jaar geleden met die extreme regenval hier stonden daar ook aardappelen, bijna niks rot, terwijl andere normaal al snel kurkdroge percelen verzopen.

Mea, ligt er bietje aan wat je gaat beregenen. Hier staat zelden zo vroeg de haspel buiten. Maar dat jonge gras( wel gewoon redelijk normaal grondniveau, niet erg hoog of laag) snakte naar water. Heeft de eerste snee goed gedaan. Ook het pas maart ingezaaide gras staat nu een mooie snee op. De tweede gaat al moeilijker worden. Tis op plekken goed dor.
+2
hoest
1 ding is zeker, als je nu al beregend ben je de hele zomer aan het berekenen want je houdt de wortels bovenin zo
Loeideutz
@hoest Dat is wat ik ook al zei, maar daar is niet iedereen het mee eens.
+1
hoest
@Loeideutz gelukkig leven we in een vrij land en is iedereen vrij om te zijn mening te herzien en te beamen dat wij gelijk hebben 😝
Sjon
@hoest mijn koeien vreten alleen wat boven de grond staat.
hoest
@Sjon ja als je het zo bekijkt. Hoeven we ook niet meer naar bodemdruk etc te kijken boeit niet of het land helemaal verdicht wordt het gras boven de grond heeft daar toch geen last van 🙄
geerts 88
Soms moet je wat

(klik om te vergroten)

Hier staat de mais zo. Nog lang word gewacht met beregenen staat er niks meer
Jotke
@geerts 88

Ik zie de mais van 2018 nog voor me.🙈

Man, man, man! Wat was dat een ellende!

Aangekochte mais, beregent door de loonwerker ruim 2 - 3 meter hoog. Slechtste eigen onberegende op grote stukken:

.
hoest
@geerts 88 maïs hersteld lang en het is nog vroeg
geerts 88
@hoest met de weersvoorspellingen voor de komende 14 dgn toch gaan beregenen
hoest
@geerts 88 ieder zijn keus. Zit natuurlijk ook veel verschil in grondsoort. Hier vindt ik het nog meevallen qua droogte
mike_v
Onze Belgische boeren worden met de dag inventiever! 👌🏼

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden water en akkerbouw geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!